A szocialista Tóth Csabát támogatja a Jobbik a zuglói előválasztáson

2021.06.10. 18:20

Így Tóth Csabát már négy párt is támogatja az ellenzéki előválasztáson, míg kihívóját, Hadházy Ákost csak a Momentum jelöli.

A szocialista Tóth Csabát támogatja a Jobbik a zuglói előválasztáson

„Az előválasztás során olyan jelölteket támogatunk, akik a legalkalmasabbak és a legnagyobb eséllyel győzhetik le 2022-ben a Fidesz jelöltjét. Ez alól Zugló sem kivétel. Tóth Csabának, a Magyar Szocialista Párt jelöltjének ez már kétszer sikerült, méghozzá komoly előnnyel.

Egyetértünk azzal, hogy Zuglóban a Fidesz ma már nem létező politikai tényező, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, azt kell támogatnunk, aki már bizonyított. Tóth Csaba pedig ez a jelölt” – ezzel indokolja Facebook-bejegyzésében a Jobbik, hogy

a jobboldali párt Tóth Csabát, az MSZP politikusát támogatja zuglói előválasztáson.

Így Tóth Csaba jelenleg az LMP-n és a Momentumon kívül mindegyik ellenzéki párt támogatását élvezi: Tóthot az MSZP és a Párbeszéd jelöli, de a zöld-baloldali pártszövetséggel megegyezett a DK is, és most a Jobbik is beáll a már 2014-ben és 2018-ban is győzedelmeskedő Tóth Csaba mögé.

Tóth egyedüli kihívója az LMP korábbi társelnöke, Hadházy Ákos, akit a Momentum jelöl.

Az előválasztás során pedig nagyon kemény kampány várható a jelöltektől. Miután Hadházy bejelentette, hogy Zuglóban kíván elindulni, Tóth Csaba egy fideszes polgármester videóját osztotta meg, amiben a fideszes polgármester többek között hazugsággal vádolja meg Hadházyt, illetve Hadházy öltözékére tesz megjegyzéseket.

Tóth a videót először „no comment” mondattal rakta ki Facebook-oldalára, majd az Azonnalinak azt mondta, hogy ezzel

Hadházy figyelmét arra szerette volna felhívni, hogy jobb lenne olyan körzetben indulnia, ahol valóban van korrupció,

és ahol inkumbens fideszes jelöltet tudna legyőzni – ugyanis Tóth szerint Zuglóban Hadházy nem találna korrupcióellenes munkát.

Hadházy a felvétel kapcsán nekünk úgy fogalmazott: ő nem ezt olvasta ki Tóth posztjából, és ahhoz, hogyha az ellenzék 2022-ben valóban kormányzóképesnek akar tűnni, akkor az ellenzéknek meg kell üzennie, hogy azokkal az ügyekkel is foglalkozik, amikor az ellenzéki oldalon téved valaki. Az LMP korábbi társelnöke szerint Zuglóban komoly aggályok merültek fel még korábban, és Tóth hibát követett el, amikor nem szólalt fel ezen aggályos ügyek kapcsán.

Tóthot immáron négy párt támogatja, ami Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének és miniszterelnökjelölt-jelöltjének nem tetszik. Mint Facebook-posztjában Fekete-Győr írta: „érthetetlen számomra, hogy a Jobbik, valamint a Demokratikus Koalíció mellett Karácsony Gergely is Tóth Csabát, nem pedig Hadházy Ákost támogatja az előválasztáson. Egy olyan embert, aki meg sem szólalt a helyi parkolási maffia kapcsán, hiába volt ezzel hónapig tele a sajtó. Egy olyan embert, aki egy kiszivárgott hangfelvétel alapján még fizikai erőszakkal való fenyegetéstől sem riad vissza.”

Így a nyilatkozatok alapján elég kemény kampány várható a két jelölttől,

igaz, arról jelenleg nincs információ, hogy az MTA korábbi elnöke, Pálinkás József vezette Újvilág Néppárt, vagy Hadházy korábbi pártja, az LMP indít-e saját jelöltet.

Aki az előválasztás megnyeri, az vélhetően országgyűlési mandátumot is szerez, ugyanis Tóth Csaba mind 2014-ben, mind 2018-ban legyőzte fideszes kihívóját: 2014-ben a szavazatok 39,88 százalékát szerezte meg az akkor MSZP-Együtt-DK-Párbeszéd-Liberálisok támogatását élvező szocialista politikus, amivel mindössze 3,54 százalékponttal szerzett többet a Fidesz-KDNP jelöltjénél, Papcsák Ferencnél, Zugló korábbi polgármesterénél. 2018-ban ennél már magabiztosabb volt a győzelme: akkor a szavazatok 47,23 százalékát szerezte meg Tóth, így 12,17 százalékpontot vert a fideszes Jelen Tamásra, a Fidesz zuglói választókerületi elnökére. 

Tóth mindkét alkalommal úgy nyert, hogy egyszer sem valósult meg a teljes ellenzéki összefogás: 2014-ben és 2018-ban is elindult a körzetben az LMP és a Jobbik is, míg 2018-ban a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is állított jelöltet.

Így aki győz a zuglói előválasztáson, vélhetően 2022-ben parlamenti mandátumot is szerez,

 de hogy ez sorozatban harmadjára is Tóth Csaba lesz, vagy Hadházy Ákos, az még a jövő kérdése.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Horváth Csaba, Zugló polgármestere és Tóth Csaba (jobboldalt). FOTÓ: Tóth Csaba / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek