+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. június 5. szombat, 14:55
Hat budapesti körzetet érintő megállapodást kötött a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd az őszi ellenzéki előválasztásra. Ennek értelmében a három párt három-három körzetben visszalépteti egymás javára a jelöltjeiket.

Hat budapesti körzetet érintő megállapodást kötött a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd az őszi ellenzéki előválasztásra. Ennek értelmében

 

három körzetben a DK támogatni fogja az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeit, és további három körzetben pedig az MSZP és a Párbeszéd áll be a DK jelöltjei mögé,

 

ami azt is jelenti, hogy a pártok visszaléptetik a körzetekben a saját jelöltjeiket.

 

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben a DK azt írja, hogy a párt támogatja a budapesti 16-os választókörzetben a már LMP és Jobbik által is támogatott Hiller Istvánt, a 17-es választókörzetben Komjáthi Imrét, illetve a 8-as választókörzetben az MSZP-s Tóth Csabát.

 

Így Hiller István kvázi már meg is nyerte az előválasztást, hiszen a megállapodás értelmében a DK visszalépteti Hiller eddigi egyetlen kihívóját a DK-s, Nemes Lászlót.

 

Míg a másik két körzetben komoly harc várható: Zuglóban az MSZP-s Tóth Csaba Hadházy Ákossal, míg Csepelen a 2018-ban győzedelmeskedő Szabó Szabolcs az MSZP-s Komjáthi Imrével fog megmérkőzni. A két MSZP és Párbeszéd által indított jelölt mögé pedig mostmár a DK is felsorakozik, míg Hadházy és Szabó a Momentum színeiben indulnak.

 

A megállapodás értelmében az MSZP és a Párbeszéd is visszalépteti három közös jelöltjét a DK-sok javára: így az 5-ös körzetben a DK országgyűlési képviselőjét, Oláh Lajost, a 11-es körzetben a szintén parlamenti mandátummal rendelkező Varju Lászlót, míg a 12-es választókörzetben pedig a párt szóvivőjét, Barkóczi Balázst támogatja a szocialista-zöld pártszövetség.

 

A megállapodás miatt ez azt is jelenti, hogy a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio visszalép a DK-s Oláh Lajos javára,

 

pedig a párbeszéd pártigazgatója mindössze két héttel ezelőtt jelentette be indulási szándékát az erzsébetvárosi székhelyű választási körzetben. Oláhra azonban még így is kemény előválasztás vár: a Jobbik Beleznay Zsuzsannát, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom Almási Kecskés Gusztávot, míg a Momentum Tompos Mártont indítja. (A körzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

 

Varju László azonban Hiller Istvánhoz hasonlóan így már szinte meg is nyerte az előválasztást: jelenleg a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik támogatottságát is élvezi, más párt pedig még nem jelezte szándékát, hogy indítana jelöltet a körzetben. Barkóczi Balázs pedig így a momentumos Palocsai Bélával, a körzet önkormányzati képviselőjével szemben fog elindulni.

 

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

 

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás