Választási megállapodást kötött a DK, az MSZP és a Párbeszéd

2021.06.05. 14:55

Hat budapesti körzetet érintő megállapodást kötött a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd az őszi ellenzéki előválasztásra. Ennek értelmében a három párt három-három körzetben visszalépteti egymás javára a jelöltjeiket.

Választási megállapodást kötött a DK, az MSZP és a Párbeszéd

Hat budapesti körzetet érintő megállapodást kötött a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd az őszi ellenzéki előválasztásra. Ennek értelmében

három körzetben a DK támogatni fogja az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeit, és további három körzetben pedig az MSZP és a Párbeszéd áll be a DK jelöltjei mögé,

ami azt is jelenti, hogy a pártok visszaléptetik a körzetekben a saját jelöltjeiket.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben a DK azt írja, hogy a párt támogatja a budapesti 16-os választókörzetben a már LMP és Jobbik által is támogatott Hiller Istvánt, a 17-es választókörzetben Komjáthi Imrét, illetve a 8-as választókörzetben az MSZP-s Tóth Csabát.

Így Hiller István kvázi már meg is nyerte az előválasztást, hiszen a megállapodás értelmében a DK visszalépteti Hiller eddigi egyetlen kihívóját a DK-s, Nemes Lászlót.

Míg a másik két körzetben komoly harc várható: Zuglóban az MSZP-s Tóth Csaba Hadházy Ákossal, míg Csepelen a 2018-ban győzedelmeskedő Szabó Szabolcs az MSZP-s Komjáthi Imrével fog megmérkőzni. A két MSZP és Párbeszéd által indított jelölt mögé pedig mostmár a DK is felsorakozik, míg Hadházy és Szabó a Momentum színeiben indulnak.

A megállapodás értelmében az MSZP és a Párbeszéd is visszalépteti három közös jelöltjét a DK-sok javára: így az 5-ös körzetben a DK országgyűlési képviselőjét, Oláh Lajost, a 11-es körzetben a szintén parlamenti mandátummal rendelkező Varju Lászlót, míg a 12-es választókörzetben pedig a párt szóvivőjét, Barkóczi Balázst támogatja a szocialista-zöld pártszövetség.

A megállapodás miatt ez azt is jelenti, hogy a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio visszalép a DK-s Oláh Lajos javára,

pedig a párbeszéd pártigazgatója mindössze két héttel ezelőtt jelentette be indulási szándékát az erzsébetvárosi székhelyű választási körzetben. Oláhra azonban még így is kemény előválasztás vár: a Jobbik Beleznay Zsuzsannát, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom Almási Kecskés Gusztávot, míg a Momentum Tompos Mártont indítja. (A körzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

Varju László azonban Hiller Istvánhoz hasonlóan így már szinte meg is nyerte az előválasztást: jelenleg a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik támogatottságát is élvezi, más párt pedig még nem jelezte szándékát, hogy indítana jelöltet a körzetben. Barkóczi Balázs pedig így a momentumos Palocsai Bélával, a körzet önkormányzati képviselőjével szemben fog elindulni.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek