Most akkor lesz Hadházy Ákos-Tóth Csaba vita Zuglóban, vagy sem?

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.16. 17:26

A válasz röviden: nem tudni. Tóth Csaba szerint biztosan, Hadházy Ákos szerint ez még sok dolgon múlik.

Most akkor lesz Hadházy Ákos-Tóth Csaba vita Zuglóban, vagy sem?

„Lesz képviselőjelölti vita Zuglóban!”

jelentette be Facebook-posztjában az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Jobbik által az előválasztáson Budapest 8-as körzetében támogatott Tóth Csaba.

A jelölti vita azt követően vált konfliktusos ponttá a körzetben, hogy Tóth Csaba nem volt hajlandó elmenni a Gulyás Márton nevével fémjelzett Partizán előválasztási vitájára, hogy ott mérettesse meg magát a Momentum, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), a Várnai László nevéhez fűződő CivilZugló Egyesület, illetve informálisan a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) támogatását élvező volt fideszes és LMP-s politikussal, Hadházy Ákossal.

Tóth érve a távolmaradásra a hétfői vitától az volt, hogy Gulyás Márton a Karácsony Gergellyel készített interjújában „olyan, kérdésekbe csomagolt vádakat fogalmazott meg” vele szemben, ami kimeríti a rágalmazás fogalmát, így feljelenti a balos műsorvezetőt, egyúttal távol maradva a vitától. A Partizán a maga részéről közölte, állnak a Tóth Csaba által indítandó per elébe, Gulyás pedig végül csupán Hadházy szereplésével tartotta meg a 14. kerület ügyeiről szóló „vitát” szeptember 13-án.

Tóth viszont arra emlékeztette Hadházyt, hogy továbbra is szívesen vitázik vele, csak éppen nem az általa kifogásolt Gulyás Márton előtt, hanem a kerületi Zugló TV-ben – erre Hadházy is nyitottnak mutatkozott, de két feltételt azért szabott:

  • a vitáról készült felvétel vágatlanul kerüljön adásba;
  • és lesz moderátor is egy olyan ember személyében, aki független újságíró, és akit mindkét vitapartner elfogadhatónak talál.

Arról viszont eddig nem volt hír, hogy Hadházy ezekre garanciát kapott volna, így fura volt, hogy Tóth Csaba Facebookon már kész tényként állította, hogy lesz vita.

Nem olyan biztos az a biztos vita

Kerestük mindkét érintettet. Hadházy egyéb elfoglaltságai miatt csak röviden tudott reagálni:

szerinte még azért sok dologtól függ, hogy lesz-e vita, és nem kapott garanciákat arra a Zugló TV-től, hogy a feltételei teljesülni fognak, de tárgyalnak róla.

Hadházy azt ígérte, hogy erről fog majd nyilvános Facebook-posztot írni.

Megkerestük addig is Tóth Csabát, hogy ő mi alapján állítja tényként, hogy szeptember 17-én, 15 órától lesz előválasztási jelölti vita a Zugló TV-ben. A szocialista politikus elmondta, hogy leveleznek Hadházyval a hétfői, a gyakorlatban elmaradt vita után, és

abból ő azt látja, hogy Hadházy részt akar venni a vitán. Ebből logikusan következik szerinte, hogy holnap délután háromkor a Zugló TV stúdiójában találkozni fognak.

Érdeklődtünk Tóth Csabánál a levelezés konkrét tartalmáról is, azt viszont ő levéltitkokra hivatkozva nem osztotta meg az Azonnalival.

Tóth Csaba bárkit elfogad vitavezetőnek, akit előtte egy nappal nem kell feljelentenie

Azt viszont igen, hogy mit gondol Hadházy Ákos feltételeiről. Szerinte az soha nem is volt kérdés, hogy a vita – ha lesz – élőben, Facebookon is fog menni, szóval ez „mondvacsinált probléma volt”.

Ami pedig a mindkét fél számára elfogadható újságíró moderátort illeti, arról Tóth azt írta levelezésükben Hadházynak, hogy

neki bárki elfogadható, akit a Zugló TV erre a szerepre kijelöl, „kivéve az, akit egy nappal előtte rágalmazást fel kell jelenteni”.

Tóth még ezen felül is odamondott egyet mind Hadházynak, mind Gulyásnak, kifejtve, hogy szerinte eléggé furcsa, hogy valaki a moderátor személyével kapcsolatban szab feltételeket, és nem is érti, hogy a Zugló TV esetében ez miért ügy.

„Mert ugye az volt a gyakorlat a Partizánban is, hogy minden vitán megegyezett mindenki, hogy nekik a Gulyás Márton megfelelő-e, ugye?”

Ahogy Tóth Csaba mondta, neki nincsen tudomása arról, hogy ki lesz a pénteken esedékes vita moderátora, és nem is foglalkoztatja, mert ha behívják őt valahova vendégként, akkor nem kezd el egyezkedni, hogy ki csinálja vele a műsort. „Én ott leszek, ha odajön, lesz vita, ez ilyen egyszerű. (…) Rajta múlik, nem máson.”

Az Azonnali kíváncsi volt arra is, hogy Tóth Csaba vállalni fogja-e egyedül is a vitát, ha Hadházy Ákos mégsem jelenik meg a Zugló TV-ben péntek délután, vagy legalább kihasználja-e – Hadházyhoz hasonlóan – a lehetőséget arra, hogy kvázi interjúszituációban beszéljen a terveiről. A szocialista képviselő erre úgy válaszolt:

 „Nagyon bízom benne, hogy erre a kérdésre most válaszolni se kell, mert Hadházy Ákos képviselő van annyira lelkiismeretes és felelősségtudattal rendelkező, hogy a zuglóiakat nem fogja cserben hagyni. A zuglói emberek kíváncsiak az ő álláspontjára, (…) tehát biztos, hogy el fog oda jönni, én egészen biztos vagyok benne.”

NYITÓKÉP: Tóth Csaba és Hadházy Ákos. FOTÓ: A képviselők Facebook-oldalai.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek