Első nap a csatatéren: Így állt föl az előválasztási front Zuglóban

2021.08.24. 09:12

Fekete-Győr András az aláírásgyűjtés első napján Hadházy Ákos aláírásgyűjtését tolta meg, a párbeszédes Szabó Rebekáék Tóth Csaba sátrától külön, az aluljáróban gyűjtöttek – bár szerintük ez csak véletlenül alakult így. Helyszíni riport az előválasztási kampány első hivatalos napjáról, egy igazi csatatérről.

Első nap a csatatéren: Így állt föl az előválasztási front Zuglóban

Augusztus 23-án hivatalosan is kezdetét vette az előválasztási kampány, elkezdődhetett a miniszterelnök-jelöltek 20 000 aláírásának összegyűjtése, és az egyéni képviselőjelöltek is megnyomták a gyűjtést, hogy a szükséges 400 aláírást minél előbb felmutathassák. Mindezt először a Baranya megye 2-es választókörzetében induló LMP-s Keresztes László Lóránt, és a Budapest 8. számú választókerületben induló Tóth Csaba MSZP-s képviselőjelölt érte el.

Ezért talán egyenesen jelzésértékű, hogy még aznap, délután 5 órakor éppen Tóth Csaba választókerülethez tartozó Örs Vezér terén vonult fel a Momentum jó néhány meghatározó arca, hogy az általuk támogatott független jelölt, Hadházy Ákos gyűjtését segítse:

Fekete Győr András elnökön kívül megjelent Baranyi Krisztina, Ferencváros momentumos támogatással megválasztott polgármestere és Donáth Anna, a párt EP-képviselője is,

ők néztek farkasszemet az összes Hadházyt támogató pultot sorba állítva Tóth Csaba sátrával, miközben az IKEA-ból hazafelé sétáló, vagy éppen a gödöllői HÉV-re igyekvő járókelőket próbálták egy aláírásra rávenni.

Hétfő délután kérdésünkre, hogy Tóth után neki mikor lesz meg a 400 aláírás, Hadházy Ákos úgy válaszolt,

ez már akkor is, bármelyik pillanatban összegyűlhetett, de a feltétel sikeres teljesítését később, este már már be is jelentette Facebook-oldalán.

Az Azonnalinak a képviselőjelölt elmondta: azt látva, hogy a körzetben napi szinten mintegy száz, helyi aktivista segíti, máris bizakodással tölti el. Hozzátette, egyik támogató szervezete, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt „passzivistái” beszélgetésünk idején is gyűjtötték a szignókat a Mexikói úton, ezzel rácáfolva nevükre.

Az utcafórumon megkérdeztük Hadházyt a zuglói, Egressy úti ingatlanügyekről is. Itt ugye Hadházy és szövetségesei állították azt, hogy a kerületi MSZP megpróbálta az üres telkeket ingatlanberuházás céljából átjátszani egy NER- és Tiborcz-közeli befektetőnek, aki társasházat szeretne rajta építeni. Az ügyben Horváth Csaba feljelentést tett Hadházy ellen rágalmazásért.

„Tény, hogy a kerületet a kormány szorongatja, erre azonban nem jó választ ad: eladja Tiborcz emberének a legértékesebb telkeit, ezt pedig a zuglóiak nem szeretnék”

– mondja.

Hadházy hangsúlyozta, miközben erről az ügyről ő sok helyivel beszélt, Tóth Csaba képviselőjelölt látványosan kimaradt a dologból, még az után is, hogy amiatt még egy kerületi képviselőtestületi ülés is elmaradt. Hadházy Ákos szerint a teljes ügy – ami alatt a zöldterület kivonását, a szomszédok akarata ellenére történő lakásépítést és a Tiborcz üzlettársával való üzletelést érti – nagyon rossz üzenet.

Ugyanakkor hozzátette, rossz íze lenne annak is, ha az előválasztás arról szólna, hogy ő kényszeresen ás elő botrányokat Tóth Csaba környezetéből. Éppen ezért a mostani kampány fő témája sem ez lesz, csupán azért került most napirendre, mert határidős ügy volt, amelyben gyorsan akart lépni.

Fekete-Győr: Egyértelműen ingatlanspekuláció történik Zuglóban

Az aláíráson ugyancsak tevékeny momentumos miniszterelnök-jelöltet és pártelnököt megkérdeztük arról is, nem tekinthető-e egyfajta kampányfogásnak, hogy éppen egy nappal a mai start előtt álltak elő párjával együtt a hírrel: gyermeket várnak. Fekete-Győr kérdésünkre úgy reagált, ezt nem lehet így kiszámolni, és különben is, 2019 nyara óta Magyarországon egyfolytában kampány van, tehát bármikor is jelentették volna be a gólyahírt, az szerinte ugyanígy értelmeződött volna.

Azt még hozzátette: sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja, hogy ennek inkább a 2020-as karanténhoz volt köze.

A gyűjtés közben többször is erősebben rákezdett az eső az Örsön, ez ellen Tóth Csaba aktivistái egy igen alkalmas sátorban húzták meg magukat, Hadáhzyék azonban inkább a BKV-jegypénztár, az ominózus Gomba alatt kerestek menedéket, sátor hiányában. Arról is kérdeztük tehát Fekete-Győrt, mit lát, mik Hadházy Ákos esélyei az erős, MSZP-s kerületben, ahol az infrastruktúra- és erőforrás-különbségek még a sátorban és annak hiányában is megmutatkoznak.

Fekete-Győr úgy látja, valóban ők az „underdog", a kisebb forrásokkal rendelkező versenyző fél, ugyanakkor a 2016-os Nolimpia-kampány óta összegyűjtött utcai tapasztalatukkal igyekeznek pótolni a Tóth-féle adatbázis és kampánygépezet okozta hátrányt:

„Pénzügyi, és erőforráskülönbségek biztos vannak. Szerintem mindenhol underdog-szerepben vagyunk: a Momentum, mint párt, és én is mint miniszterelnök-jelölt, de Hadházy Ákos is.

Tóth Csaba az adatbázisok embere, Ákosnak pedig a nulláról kell egy választói közösséget felépítenie, amit egyébként nagyon jól csinált.

Karácsony Gergely, Jakab Péter és Dobrev Klára mind-mind egy olyan ember mellé álltak itt be, akit szerintem le kell váltani, tehát ez hátrányos pozíció, de mi szeretünk innen nyerni."

Hozzátette, a Momentum főleg a számos önkéntesének pultozására és a kopogtatásra épít – noha másokhoz hasonlóan vannak telefonközpontjaik is –, és reménykedik abban, hogy ezzel végül a pénzügyi hátrányt is le tudják dolgozni.

Az Egressy-úti ingatlanüggyel kapcsolatban Fekete-Győr közölte, komoly elkeseredettség jelének tartja, hogy Horváth Csaba rágalmazásért tett feljelentést Hadházyval szemben, benne és tényfeltáró munkatársaiban azonban megbízik.

Kiemelte, az eddig megismert adatok alapján az MSZP-nek ez az ügye számára, külső szemlélőként „ingatlanspekulációnak tűnik”, bár ilyen kérdésekben persze nem ő dönt.

Szabó Rebeka: A kerületnek pénzre van szüksége, ezért kell a telkeket eladni

Legnagyobb meglepetésünkre a középen elhelyezkedő Hadházy-támogatók pultjait nem csupán Tóth Csabáék sátra fogta közre északról, de délről, az aluljáróban is Karácsony Gergely miniszterelnökségéért gyűjtött aláírásokat egy pultnál Szabó Rebeka, a 14. kerület párbeszédes alpolgármestere. Míg Tóthék sátrában mind Karácsony miniszterelnök-jelöltségét, mind a szocialista képviselőt lehetett támogatni, addig Szabóéknál csupán Karácsony ívei voltak megtalálhatóak, az aluljárón átkelőket pedig egy aktivista azzal is toborozta, hogy neki kellenek a szignók.

Kérdésünkre Szabó azt mondta, puszta véletlen, hogy nekik megengedték, hogy az eső elől a széles aluljáróba húzódjanak le két aktivistával, míg Tóthék sátra már a járdán van. Napi tapasztalatairól elárulta,

ugyan az aláírók néha helyi ügyekről is kérdezősködnek nála, a leggyakoribb kifejezett kívánalom mégis az, hogy Magyarország miniszterelnökét jövő tavasz után már ne Orbán Viktornak hívják,

ez pedig nagyjából minden más témát kiüt most.

Az Egressy úti ingatlanok ügyében az alpolgármestert szembesítettük azzal is, hogy a Momentum miniszterelnök-jelöltje ingatlanspekulációnak tartja, amit az ügyben Horváth Csaba kerületi polgármester tett.

Szabó Rebeka erre úgy válaszolt, a tényeknél kell maradni, miszerint a kerületnek a kormányzati megvonások miatt pénzre van szüksége, ennek forrása pedig egyedül ezeknek az önkormányzati, beépíthető telkeknek az értékesítése lehet.

Hozzátette, az ügy pontos részleteit még nem ismeri, azokat nézve tájékozódik, és neki is fontos, hogy fenntartható legyen a kerület környezete, azonban szerinte a közösség és az egyén érdekeit ebben az ügyben is harmonizálni kell.

Kérdésünkre, hogy miért jó, ha ezeken a telkeken több mint száz, piaci alapon eladandó lakás épül önkormányzati bérlakás helyett, Szabó leszögezte, még 2018-ban éppen ő és az akkor kerületi polgármester Karácsony Gergely jelentős EU-s támogatást nyertek el a Gizella utcai szociális bérlakásprojektre, ehhez azonban a mai napig nincs meg a 14. kerület önereje, amit akár az eladások bevétele is biztosíthat majd.

Hozzátette, az ügyben a módosított építési szabályzatról, és a gyanúsan lecsökkentett négyzetméterárról még további információkra van szüksége a szavazás előtt, de azt elmondta,

a közgyűlésre, ami az eladásokról dönt, még a kampány alatt, tehát szeptember 2-án sor is fog kerülni.

FRISSÍTÉS: Eredeti cikkünkben tévesen azt írtuk, hogy az LMP zuglói frakciója ellenzi a telekeladásokat. Erre válaszul Vida Attila, az LMP 14. kerületi frakcióvezetője közölte szerkesztőségünkkel az alábbiakat:

„A cikkben közölt állításuk valótlan, mivel az eladást, bár általánosságban nem vagyok a vagyonértékesítés híve, én személy szerint támogatom. Ennek oka, hogy a pandémiás időszak kezdete óta bevezetett kormányzati büntetőintézkedések nyomán, ezen időszak kezdetétől a mai napig (és előreláthatóan az év végéig, tehát két pénzügyi évben) a zuglói költségvetés bevételi oldala minimum 11-12 milliárd forinttal csökkent, ennek következtében a kerület napi működtetéséhez legszükségesebb beruházások, felújítások forrásának biztosítása is vagyonértékesítéssel oldható meg jelenleg. Ezért az »ellenfordulás« ezen ügyben értelelemszerűen nem valós információ.”

Várnai László egyesületének neve helyesen Civil Zugló Egyesület, és azt is jelezte nekünk, adatai szerint a 2017-ben kiszabott, eredeti telekár az Egressy úton pedig helyesen 825 millió forint volt, 2021-re ez csökkent 709 millióra. Erdei Bálint, Tiborcz István üzlettársa pedig 2013-ban nem tett semmilyen, hivatalos ajánlatot egyik telekre sem.

A tévedésekért elnézésüket kérjük!

Frissítés 2: Egy, közéleti szempontból nem releváns, személyes információt kérésre kivettünk a cikkből.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs / FOTÓ: Tóth Csaba Tibor, Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek