Hadházy Ákos az Azonnalinak: A zuglóiak a korrupcióval való alku és a határozott fellépés között választhatnak

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.14. 09:20

Hadházy Ákos Zuglóban fog elindulni az előválasztáson, ahol célja, hogy leváltsa a körzetben már többször mandátumot szerző szocialista Tóth Csabát. A helyi kampány izgalmasnak ígérkezik. De hogyan látja az esélyeit Hadházy? Mit szól ahhoz, hogy a Kétfarkú Kutya Párt is támogatja őt? És mihez kezdene, ha 2022-ben nem szerezne mandátumot? Interjú.

Hadházy Ákos az Azonnalinak: A zuglóiak a korrupcióval való alku és a határozott fellépés között választhatnak

Ön nemrég azt nyilatkozta a 168 órának, hogy egy választás előtt az ellenzéknek az a feladata, hogy a kormányt bírálja. Azt is mondta, hogy emiatt az előválasztás előtt és annak sikere esetén sem tervezi az újabb, esetleges visszaélések felkutatását, hanem ezek megakadályozásának módjáról fog beszélni. Ez nem fegyverletétel Tóth Csabával szemben? 

Nagyon meglepődtem, hogy voltak olyan sajtótermékek, amelyek ezt írták – ők nyilván nem olvasták el a cikket, és csak egyes mondatokat emeltek ki belőle. Aki félre akarta érteni, az értette félre. Semmi újdonságot nem mondtam, már az indulásom bejelentésekor is kijelentettem, hogy egy választás előtt meg kell találni az egyensúlyt.

A ’22-es választás előtt nem az a célom, hogy újabb ügyeket találjak Zuglóban és ezzel támadjam az ellenfelem – sajnos vannak ügyek bőven, ezeket részletesen bemutatta a sajtó.

Elmondtam azt is, hogy miért ott indulok, ahogy azt is, hogy azt tudom ígérni: a választás után kifejezetten sokat fogok foglalkozni a zuglói ügyekkel. De nem csak zuglói ügyekkel, mert sajnos az egész országban nagyon sok a probléma. Nekem és az ellenzéknek elsősorban az a feladatunk, hogy a kormányt leváltsuk, és a kormány hibáiról beszéljünk. A kormány pedig, úgy tűnik, azt tekinti a feladatának, hogy az ellenzéket támadja, sajnos sokszor képtelen hazugságokkal.

Azt mondja, „újabb” korrupciós ügyeket nem fog keresni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a már megírt ügyeket ne használná fel a kampányban.

Még csak használni sem kell! Azzal, hogy én ott vagyok – ezt is elmondtam már a legelején –, üzenni szeretnék: azt, hogy komolyan gondolom, legyen a kétes ügyeknek következménye, akkor is, ha ezek a mi oldalunkon történnek.

A korrupcióval csak megalkudni lehet, de nem szabad.

Nagyon fájlalom, ha valakiben az a percepció alakult ki, hogy nekem bárkinek a lejáratása a célom. Azon csodálkozom, hogy ez egyáltalán felmerült.

Semmilyen vádat nem fogalmaztam meg a választókerület jelenlegi képviselőjével szemben.

És nem is fog azon ügyek alapján, amiket a médiában már összegyűjtöttek? 

Én nem vádaskodtam és nem is fogok. Azt a kritikát viszont meg tudom fogalmazni, hogy azokban az ügyekben, amiket a sajtó és néhány helyi szereplő felderített – ezekből sajnos nem egy van – a jelenlegi képviselőnek meg kellett volna szólalnia, kőkeményen bele kellett volna állni, hogy ezeknek következményei legyenek.

Ami ennél nagyobb baj, hogy a Fidesz korrupciós ügyeiben is meg kellett volna szólalnia, de ezt nem tette meg.

És akkor sajnos a kampány során jött még a képviselő úrtól egy mondás, hogy szerinte a politikus legfőbb értéke a lojalitás, és hogy nekem a legnagyobb bűnöm, hogy a trafikügyben elárultam a pártomat (ezen a ponton szerkesztői megjegyzésben tévesen állítottuk, hogy Tóth Csaba ezt mondta volna a Partizán című műsorban, a szocialista politikus ott arról beszélt, hogy „akkor se csinálnám soha azt, hogy azokat a párttársaimat ilyen helyzetbe soha nem hoznám, én soha nem venném fel a beszélgetésüket sunyiban” – a szerk.)

Ebből látszik, hogy valóban nagy különbség van a politikai felfogásunkban, és nagyon is ott van a helyem Zuglóban. De arra egy előválasztáson figyelni kell, hogy nehogy bármi kétség fölmerüljön arról, hogy ezt a kormányt le akarom váltani. 

Július 5-én nemcsak a 168 órának adott interjúja, hanem az a hír is kijött, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt beáll ön mögé, és – mint azt az Azonnalinak nyilatkozva Kovács Gergely társelnök elmondta – hajlandóak elvégezni azt a kutatómunkát Tóth Csaba ügyeiről, amiről ön a 168 órának adott interjújában lemondott. Kiszervezte ezt a munkát a kétfarkú kutyáknak?

Aki egy kicsit is ismeri a kétfarkú kutyákat, az nagyon jól tudja, hogy rájuk hatni, velük dealelni nagyon nehéz lenne bárkinek,

ők a saját fejük után mennek. Ezt az elméletét tehát cáfolom.

Fogja-e arra kérni a kétfarkú kutyákat, hogy az ellenzéki egység megőrzése érdekében inkább ne hozzanak le cikkeket Tóth Csaba ügyeiről? 

Még egyszer mondom: a kétfarkú kutyák az elmúlt években bebizonyították, hogy meglehetősen önálló entitásként működnek, és azt csinálnak, amit akarnak.

Ezt meg is beszéltük, és én semmilyen nyomást nem szeretnék és nem fogok rájuk gyakorolni. Tiszteletben tartom az önállóságukat.

Tóth Csaba tartott nemrég egy háttérbeszélgetést, amin azt mondta, ő készen áll arra, hogy vitázzon önnel, és hozzátette, hogy fel fog készülni a szekszárdi ügyekből is, ön ugyanis helyi képviselőként nem igazán foglalkozik az ottani ügyekkel. Ki fog-e állni így egy előválasztási vitára Tóth Csabával?

Ezt én már rég kezdeményeztem, e-mailt is váltottam vele, amit mindenkinek meg tudok mutatni.

Először sajnos elzárkózott ettől, de aztán a pártok közötti megegyezés hatására úgy válaszolt, hogy készen áll erre. Remélem, ezt tartja is.

Ebben a vitában vagy a kampányában fel fogja használni azokat a megjelent újságcikkeket, amelyek pont a zuglói ügyeket derítik fel és foglalják össze?

Abban a vitában arról fogunk beszélni, amiről a leginkább kell: hogy mit és hogyan kell csinálni annak érdekében, hogy jobban menjenek a dolgok,

és teljes változás legyen. Én erre fogok fókuszálni.

Ez jelentheti azt is, hogy a parkolási mutyik felemlegetésén keresztül bújtatottan Tóth Csabát kritizálja. Most sem mondta azt, hogy nem fogja felhasználni ezeket az ügyeket annak érdekében, hogy lépéselőnybe kerüljön Tóth Csabával szemben.

Ezt sokszor elmondtam, tehát most csak ismételni tudom magam. Ezek miatt az ügyek miatt vagyunk ott, ahol, és azt szeretném üzenni a magyar embereknek, hogy az ellenzék ezeket az ügyeket nem fogja engedni következő időszakban.

Ha lesz ilyen vita, fel fog-e készülni ön is szekszárdi ügyekből?

Azért a szekszárdi ügyeket elég jól ismerem, meglepne, ha újat tudna mondani ebben nekem Tóth úr. Tény, hogy most kevésbé foglalkoztam helyi ügyekkel, de nekem is volt ott projektem, aminek eredményét viszont majd mások, helyi barátaink hozzák nyilvánosságra.

Van-e B terve akkor, ha nem sikerül megnyernie az előválasztást? Rajta lesz a közös ellenzéki listán befutó helyen Momentum részéről?

Erről még nem beszéltünk. Azért indulok Zuglóban, hogy mandátumot szerezzek arra, hogy a következő időszakban is legyen erőm és ráhatásom, és fellépjek a korrupciós ügyekben.

Ha ezt a felhatalmazást az előválasztáson nem kapom meg, akkor van elképzelésem, hogy mit lehet ezzel kezdeni, de nagyon remélem, hogy arra nem lesz szükség, hogy ezt elmondjam. Ha kell, majd elmondom nyilvánosan.

El tudja képzelni, hogy 2022-től ne a Parlamentben dolgozzon tovább?

Nyilvánvalóan nagyon sok minden történhet. Még most is el tudnám képzelni, ahogy 2018-ban is gondolkodnom kellett erről. Ha valamiről döntöttem, azt el fogom mondani.

Ezen minden ellenzéki képviselőnek fontos elgondolkodnia, hogy mit kell ahhoz tennie, hogy ne a rendszer díszlete legyen,

és gyakorlatilag minden órában, percben ezen kéne gondolkodnunk. Én is ezt teszem.

Kétfarkú Kutyapárt: öröm vagy kellemetlenség, hogyha valaki mellett egy viccpárt áll ki?

Komolyabbnak gondolom ezt a pártot, mint egy viccpárt.

Ha az ember mellett kiáll valaki, az mindenképpen öröm. Az, ha egy nevében vicc-, de amúgy rendszerkritikus párt támogat, természetesen megtisztelő.  

Mennyit számíthat a Kétfarkú Kutyapárt támogatása? Jelenthetik-e ők az ön számára a mérleg nyelvét?

Nem az a fontos, hogy milyen párt támogat vagy nem támogat, hanem az, hogy Zuglóban a szavazók hány százaléka fogja támogatni azt, amit én szeretnék.

A korrupcióval való alku, vagy pedig a korrupcióval szembeni határozott fellépés: erről kell választani Zuglóban.

A kétfarkú kutyák a zuglói támogatottságukat 5-10 százalék közé teszik, és ez valószínűleg olyan a kormánypártokból és az ellenzékből kiábrándult szavazókból áll, akik egyébként nem mennének el az előválasztásra. Ha ők mégis részt vesznek az előválasztáson, az komoly fegyvertény lehet.

Ha így van, az nagyon jó lenne – én ezt nem szoktam számolgatni. Nekem is az lesz a célom a kampányban, hogy minél több ember jöjjön el azok közül, akik engem támogatnak.

Fog-e bármit változtatni a kampánystratégiáján annak érdekében, hogy jobban ki tudja használni az együttműködését a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal?

A szórólapokon nyilván rajta lesznek a kutyák is.

FRISSÍTÉS (2021. augusztus 5.): Az interjúhoz fűzött egyik szerkesztői megjegyzésünket Tóth Csaba helyreigazítási kérelme alapján korrigáltuk Tóth Csabának a Partizánban Hadházy Ákosról tett megjegyzése kapcsán: a műsorban az MSZP-s politikus nem azt állította, hogy Hadházy legnagyobb bűne az lett volna, hogy trafikügyben cserben hagyta a pártját, hanem azt mondta ezzel kapcsolatban: „Én a tényekből meg a valóságból építkezek. Biztos, hogy volt valami más szándéka, ami miatt ez kirobbant. Mindig van érdeksérelem, mindig oda jutunk ki. Politikán belül, közösségen belül sérülnek érdekek. Ott is biztos sérült valami érdek, de akkor se csinálnám soha azt, hogy azokat a párttársaimat ilyen helyzetbe soha nem hoznám, én soha nem venném fel a beszélgetésüket sunyiban.” A tévedésért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.

NYITÓKÉP: Hadházy Ákos / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek