Elstartolt az ellenzéki előválasztás – mit kell erről tudni?

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.26. 10:06

Kik és hogyan indulhatnak az előválasztáson? Az meddig tart? Hol van első és második forduló? És ki a kakukktojás, akire más szabályok vonatkoznak, mint a többiekre?

Elstartolt az ellenzéki előválasztás – mit kell erről tudni?

A hat ellenzéki párt vezetőinek korábbi döntése alapján 2021. július 26-án indul az előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza

– írja a hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP) szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye.

Az előválasztáson indulni kívánó miniszterelnök-jelöltek, egyéni képviselőjelöltek és jelölő szervezetek a jelentkezes@elovalasztas2021.hu címen jelentkezhetnek az Országos Előválasztási Bizottságnál. Ennek munkatársai a beérkező kérelmeket formai vizsgálat után terjesztik az OEVB ülésére, hiányos kérelem esetén hiánypótlásra szólítják fel a kérelmezőket.

Bár az előválasztás oldalán a Ki lehet jelölt? menüpont cikkünk megjelenésének pillanatában nem működik, a jelöltekre vonatkozó elvárásokat már július 8-én közzétették a jelöltek. Eszerint

  • ha a jelölt veszít az előválasztáson, segítenie kell a győztes jelöltet, és nem indulhat el sem az adott, sem más választókerületben a választáson, továbbá az ellenzéki szövetség közös listáján kívül sem vállal semelyik politikai szervezetnél jelöltséget;
  • ki kell jelentenie, hogy pályafutása során a rá bízott „állami, önkormányzati és európai uniós forrásokkal legjobb tudásom szerint, az ország érdekében, felelősen gazdálkodtam”.
  • nincsen offshore hátterű cége sem neki, sem a vele egy háztartásban élő hozzátartozóinak;
  • a jelölő pártok átvilágítják a jelölteket, akik nyilatkoznak arról, hogy részt vettek az átvilágításon, és ott a valóságnak megfelelő adatokat adtak meg.
  • Egyéni jelöltek esetében előzetesen meg kell jelölni, hogy parlamenti képviselői megválasztása esetén az illető a hat közül mely párt országgyűlési frakciójába ülne be – ez alól jelen pillanatban némi kivételt csak a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt jelöltjei képeznek, akiknek ezt a bejelentési kötelezettséget ugyanúgy meg kell tenniük, ám azzal a kikötéssel, hogy ha összejön 2022-ben a parlamenti frakcióhoz szükséges öt megválasztott képviselő, akkor Pálinkásék alakíthatnak saját frakciót, és jelöltjeiknek nem kell beülniük a más párt frakciójába.

A jelöltekre vonatkozó elvárásokról részletesebben ebben a cikkünkben számoltunk be.

Az előválasztás menetrendje pedig a következő:

  • július 26-tól augusztus 15-ig lehet jelentkezni mind egyéni, mind miniszterelnök-jelöltnek;
  • augusztus 23-tól szeptember 6-ig gyűjtenek a jelöltek aláírásokat. Az egyéni jelöltek 400, miniszterelnök-jelöltek a 20 ezer ajánló aláírást kell összegyűjteni – az országgyűlési választásokkal megegyezően egy ember több jelölt számára is aláírhat. Az aláírásgyűjtő íveket is augusztus 23-tól lehet felvenni, és szeptember 6-ig kell őket leadni az OEVB-nek;
  • szeptember 18-án szombaton 9 órakor kezdőik és szeptember 26., vasárnap, 14 óráig tart az előválasztás első fordulója, ebben az egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni;
  • október 4-én hétfőn, 9 órakor kezdődik és október 10., vasárnap 14 óráig tart a miniszterelnök-jelölti második forduló – ezt abban az esetben tartják meg, ha az első fordulóban egyetlen miniszterelnök-jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát. Ez esetben a második fordulóba az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölt kerül be. Az egyéni jelöltek esetében nincs második forduló.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek