Tóth Csaba az Azonnalinak: Mindenki múltjában lehetnek sötét foltok, az enyémben nincsenek

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.29. 14:08

A szocialisták zuglói jelöltje azt mondja, elő fog állni azzal, ha valami terhelő előkerül a kampányban Hadházy Ákosról, de negatív kampányt nem fog folytatni. Tóth szerint a zuglói előválasztás már nem az esélyes jelölt megtalálásáról, hanem a Momentum pozíciószerzési szándékáról szól, ami szerinte azért sem fog sikerülni, mert az MSZP, a Párbeszéd a Jobbik és a DK után hamarosan az LMP is beállhat mögé.

Tóth Csaba az Azonnalinak: Mindenki múltjában lehetnek sötét foltok, az enyémben nincsenek

Kedd délelőtt, egy Stefánia úti, zuglói étteremben tartott háttérbeszélgetést Tóth Csaba, az MSZP előválasztási jelöltje Budapest 8-as, zuglói székhelyű körzetében, aki mögé a Párbeszéden túl a Jobbik és a DK is beállt már.

Ez az egyik, ha nem a leghangosabb körzet, már ami az előválasztási jelöltek közötti konfliktust illeti: a Momentum – a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatása mellett – ugyanis itt indítja a független, de most már a párt parlamenti szemeként és füleként működő Hadházy Ákost, aki kifejezetten azzal a céllal induló pont Zuglóban, hogy ott parlamenti egyéni képviselőként felszámolja a korrupciót.

Volt is ebből botrány Hadházy indulási bejelentését követően: a zuglói szocialisták elnöke, a párt országos elnökségének tagja, a Zuglóban 2014-ben és 2018-ban is győzedelmeskedő

Tóth Csaba korábban kerek-perec megüzente Hadházynak: Zuglóban nincsen korrupció, induljon inkább máshol.

Zuglóban az előválasztás a Momentum pozíciószerzéséről szól

A háttérbeszélgetésen Tóth elmondta, hogy a Momentummal való konfliktusa nem Hadházy Ákos momentumos színekben történő, februári indulási bejelentésekor kezdődött: szerinte már a 2019-es önkormányzati választáskor érezhető volt a szándék Fekete-Győr Andrásék részéről, hogy

az időközben baloldali fellegvárrá vált Zuglóban a helyi MSZP befolyását csökkenteni kell, és meg kell szerezni azt a körzetet.

Tóth szerint a nyílt lejárató kampány ellene tavaly ősszel indult meg, amikor Fekete-Győr András elkezdett célozgatni rá, hogy vannak olyan politikusok az ellenzéki térfélen, akiknek a jelöltségét nem lehet elfogadni.

A zuglói országgyűlési képviselő azt mondta, ezt követően pártelnöki szintről hívták fel az MSZP-ből Fekete-Győrt, hogy hagyjon fel ezzel a kommunikációval, mert azzal az ellenzéki egységet rombolja – az akkor még nem miniszterelnök-jelölt Fekete-Győr erre Tóth elmondása szerint ígéretet is tett, de azt később több ízben is megszegte.

Ahogy a zuglói szocialisták elnöke értékelte: szerinte egyértelmű, hogy az előválasztás ma már Zuglóban nem arról szól, amit a hat ellenzéki párt eredetileg megálmodott, hogy minden körzetben megtalálják a legesélyesebb jelöltet a Fidesz legyőzésére,

hanem arról, hogy a Momentum Zuglóban mindenáron pozíciót akar szerezni – ezért is indítják ott a korrupcióellenességre építő Hadházyt.

Mint azt Tóth Csaba hozzáfűzte: a keddi háttérbeszélgetést azért is hívta össze, mert ugyan egy politikusnak tűrnie kell az őt érő támadásokat, Hadházy azonban szerinte – a nevének folyamatos korrupcióval való, szerinte alaptalan összemosásával – átlépett egy határt. Márpedig az újságírók tényként megírnak mindent, amit Hadházy róla és Zuglóról kiposztol a Facebookon anélkül, hogy erről megkérdeznék őt – ezen Tóth saját elmondása szerint joggal háborodhat fel, és ezért is szervezte meg a háttérbeszélgetést, hogy beszélgethessen az újságírókkal a tényekről.

A Momentum megvétózta Hadházy felelősségre vonását

Az Azonnali kérdésére, hogy ha egyszer ennyire nagy problémákat lát Zuglóban a Momentummal, szükség van-e egyáltalán Fekete-Győrékre az összefogásban, Tóth úgy válaszolt, hogy minden pártnak van helye a szövetségben, de nem lejárató kampányt folytatva kéne abban részt venni. Ahogy Tóth Csaba kijelentette:

„Szükség van a Momentumra, de nem ilyen áron!”

Egyébként, ahogy azt újságírói kérdésre a zuglói szocialista elmondta, a hatpárti szövetségben rengeteg döntés születik meg 5:1-es felállásban, és mindig a Momentum az, ami ellentmond a többi pártnak.

A Momentumon múlt Tóth szerint az is, hogy az áprilisban elfogadott közös etikai kódex alapján – ami szerint az előválasztáson a jelöltek nem járathatják le egymást a kampányban – nem szankcionálták Hadházy Ákost, amikor a pártok elé vitte a szerinte ellene lejárató kampányt folytató Hadházy ügyét: a Momentum blokkolta Hadházy felelősségre vonását.

Ennek kapcsán egyébként kritikát is megfogalmazott Tóth Csaba az ellenzéki előválasztási döntéshozással szemben: szerinte az rendben van, hogy az etikai kódexben kimondták, hogy szankcionálni fogják a közös szabályokat megszegőket, csak éppen azt felejtették el megmondani, hogy mik ezek a szankciók.

Nincs értelme arról beszélni, hogy nyerhet Hadházy

Az Azonnali kérdésére, hogy sértettséget érez-e az általa csak „szekszárdi képviselőként” emlegetett Hadházyval kapcsolatban, Tóth Csaba úgy válaszolt, hogy semmit nem érez.

A zuglói képviselőtől megkérdeztük azt is, hogy mekkora esélyt ad annak, hogy Hadházy fog nyerni az előválasztáson, és ebben az esetben beállna-e „a szekszárdi képviselő” mögé a 2022-es választási kampányban, és ez konkrétan mit jelentene.

Kérdésünket Tóth azzal ütötte el, hogy szerinte semmi esély nincs arra, hogy Hadházy nyerjen, szóval nincs értelme erről beszélni,

és Hadházy már korábban leszögezte, hogy ha Tóth nyer, ő nem fog mögé beállni.

„Ha előkerülnek zűrös ügyek Hadházyról, elő fogok állni”

A kampányra kitérve Tóth sejtelmesen el kezdett célozgatni, mint mondta:

„Mindenkinek lehetnek a múltjában sötét foltok”, és Hadházy Ákos múltjából is előkerülhetnek ügyek.

Ez már csak azért is volt érdekes megjegyzés, mert nem sokkal korábban Tóth még újságírói kérdésre arról beszélt, hogy ő maga július 26-át követően előválasztási vitára készül Hadházy Ákossal (e-mailben jelezte is a képviselő az LMP volt társelnökének, hogy erre készen áll, és ezt kezdeményezni is fogja), amire nemcsak zuglói, hanem szekszárdi ügyekből is fel fog készülni, mert szerinte Hadházy annak ellenére, hogy szekszárdi képviselő, ottani ügyekkel nem foglalkozik.

Fel is mutatott a háttérbeszélgetésen a képviselő egy vaskos paksamétát, hogy azokon mind szekszárdi ügyek szerepelnek. Újságírói kérdésre, hogy például ezen papírok alapján Tóth tud-e Hadházy Ákos múltjának bármilyen sötét foltjáról, a zuglói képviselő úgy válaszolt, hogy ő nem tud semmit, de előkerülhetnek ügyek, és ha előkerülnek, azzal ő is elő fog állni. Az Azonnali kérdését, hogy ez konkrétan mit jelent, és hogy ez nem számítana-e ugyanolyan negatív kampánynak, mint amit Tóth szerint Hadházy ellene folytat, a szocialista képviselő a korábbi állításainak megismétlésével kerülte ki.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Tóth maga mennyire önreflexív, és szerinte az ő múltjában milyen sötét foltok vannak. Erre Tóth Csaba úgy válaszolt:

„Nekem nincsenek sötét foltjaim, nyitott könyv vagyok, most is itt vagyok önökkel, és mindenre válaszolok!”

Az LMP is beállhat Tóth Csaba mögé

Mint azt a háttérbeszélgetésen Tóth Csaba elmondta, az eddigi négypárti támogatás nagy eséllyel ötpártivá fog bővülni, és az LMP is az ő jelöltségét fogja támogatni – már csak ezért sem lesz esélye ellene Hadházynak.

Újságírói kérdésre, hogy kinek kell megtennie az első lépést afelé, hogy a helyzetet Zuglóban normalizálni lehessen, és a zuglóiak azt lássák, hogy egymás helyett tényleg végre a zuglói ügyekkel foglalkoznak, Tóth azt felelte:

mivel pártelnöki szintről korábban már kezdeményezték a helyzet normalizálását, amit Fekete-Győr Andrásék előbb-utóbb mindig felrúgtak, ezért ez a Momentum feladata lesz.

Arra a kérdésre, hogy miért keletkezik valahogy mindig feszültség ott, ahol Tóth Csaba megjelenik, az érintett úgy válaszolt, hogy talán azért, mert ő a politikában az eredményességet tartja szem előtt, ez alapján cselekszik, ami nem mindenkinek szokott tetszeni.

Budapest 8-as választókörzete egyébként az ellenzék számára biztos befutó helynek számít: akárki nyeri itt az előválasztást, és lesz a közös ellenzéki jelölt, gyakorlatilag biztos, hogy a 2022-es országgyűlési választáson is győzelmet fog aratni.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek