+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 15. hétfő, 13:00
Ez persze nem jelenti, hogy az LMP volt társelnöke lesz ott a közös ellenzéki jelölt 2022-ben, ahhoz először valószínűleg a szocialisták erős emberét, Tóth Csabát kell majd legyűrnie.

Az előválasztásokról ugyan sok mindent még nem tudni – bár a Fekete-Győr András Momentum-elnökkel, illetve a Schmuck Erzsébet LMP-társelnökkel készült interjúinkban azért pár részletre már fény derült ezzel kapcsolatban –, az LMP és a Momentum mindenesetre már bőszen jelentgeti be, hogy a járvány miatt valószínűleg majd csak ősszel megrendezendő előválasztáson kik lesznek a jelöltjeik.

 

Így tett hétfőn a Momentum is: Fekete-Győr András a XIV. kerületi Bosnyák téren jelentette be, hogy

 

a párt az LMP egykori társelnökét, a jelenleg független országgyűlési képviselőt, Hadházy Ákost indítja Budapest 8-as számú, zuglói székhelyű körzetében.

 

Az, hogy a Momentum a parlamentbe egyébként ebben a ciklusban nem bejáró képviselőt támogatja, nem meglepő, tekintve, hogy a párt november óta áll szövetségben Hadházy mellett Szél Bernadett és Szabó Szabolcs úgyszint független parlamenti képviselőkkel, akik a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven alapítottak parlamenti képviselői csoportot (ami nem egyenlő a frakciócsoporttal, többletjogosítványok ugyanis nem kapcsolódnak hozzá), és akik azóta – Fekete-Győr akkori szavait idézve – a Momentum füleként és szemeként is működnek a törvényhozásban.

 

Szabó Szabolcsot egyébként a párt a csepeli székhelyű Budapest 17-es körzetben indítja, ahol az egykori együttes képviselő már 2014-ben és 2018-ban is egyéni mandátumot szerzett.

 

Mint azt Fekete-Győr elmondta, a Momentum azért szavazott bizalmat Hadházy Ákosnak, mert a Momentum elkötelezett a korrupció felszámolásában, márpedig 

 

„Magyarország korrpució elleni védőszentje Hadházy Ákos”.

 

A korrupcióhoz kapcsolódóan Rózsa András, a Momentum zuglói alapszervezetének vezetője arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány és Tarlós Istvánék sok mindent megígértek a választókerületnek, ami nem történt meg: sok út nem épült meg, és a négyes metrót sem hozták ki a Bosnyák térig. Ehelyett lebetenozták a Városligetet, és bezáratták a Dürer kertet.

 

Hadházy az indulását azzal kommentálta, hogy eddig a politikusok mindig azt mondták ellenzékből, hogy ha kormányra kerülnek, akkor elszámoltatás lesz. Ez azonban annyira nem történt meg, hogy ezek a politikusok még többet is kezdtek el lopni, mint a korábbiak (hogy kiket értett pontosan ezen korábbi politikusok alatt, azt Hadházy nem részletezte). Ezért szerinte csak akkor nyerheti meg az ellenzék a választást, ha az emberek tényleg elhiszik, hogy változás lesz – ő ezért fog mindent megtenni.

 

Hadházy kitért arra is, hogy egyéni parlamenti képviselőnek lenni szerinte nem azt jelenti, hogy az oda tartozó települések polgármesterei helyett irányítsa azokat, hanem hogy az Országgyűlésben olyan törvényeket hozzon, amik segítségével átláthatóan oda kerülnek a pénzek, ahol szükség van rájuk.

 

Hadházy Ákost egyébként nem ott indítja a Momentum, ahol az 2018-ban megmérettette magát. Az akkori tapasztalatok alapján nem is lenne sok esélye Hadházynak a szekszárdi székhelyű Tolna megye 1. számú választókörzetében, ahol a jobbikos és a kutyapártos jelöltet kivéve mindenki visszalépett a javára – ám még az ő összesen 10,8 százalékos eredményükkel együtt sem tudta volna hozni Hadházy a körzetet, aki majdnem 16 százalékponttal kapott ki az 51,56 százalékot szerzett volt szekszárdi polgármestertől, a fideszes Horváth Istvántól. Hadházy erről szólva azt emelte ki, hogy arra számít, hogy a szerinte kiváló és támogatható

 

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese fog ott indulni, aki 2018-ban a javára vissza is lépett a tolnai körzetben.

 

Most viszont ha Hadházynak sikerül kiharcolnia, hogy ő legyen a közös ellenzéki jelölt 2022-ben, nem kell amiatt aggódnia, hogy egyéni képviselői mandátumot szerez-e, ugyanis a zuglói biztos ellenzéki befutó körzetként tartható számon. Mind 2014-ben, mind 2018-ban a zuglói szocialisták vezetője, az MSZP egyik erős embere, Tóth Csaba hozta Budapest 8-at, igaz, annyira nem nagy előnnyel: 2014-ben 3,54, 2018-ban 12,17 százalékpontot vert az aktuális fideszes kihívójára.

 

Ha azonban azt nézzük, hogy a mai összefogásbeli pártok jelöltjei akkor mennyit szereztek, a helyzet már egészen más: ezek a jelöltek 2014-ben 23,55, 2018-ban pedig összességében  már 26,94 százalékponttal szereztek többet a Fidesznél. Így nagy bizonyossággal kijelenthető:

 

aki Budapest 8-ban közös ellenzéki jelölt tud lenni, az 2022-től egyéni parlamenti képviselője is lesz a körzetnek.

 

A probléma Hadházynak csupán annyi, hogy ehhez először meg kéne nyernie az előválasztást, ahol – bár erről egyelőre nincs hivatalos bejelentés – valószínűleg pont a beágyazott, inkumbens Tóth Csabával kell majd megmérkőznie, ami előre láthatóan kemény dió lesz Hadházynak és az ott esetlegesen induló többi ellenzéki jelöltnek is. Azt egyébként, hogy Budapest 8-ban lesz előválasztás, a mostani bejelentésen – amit teljes terjedelmében alább meg lehet tekinteni – Fekete-Győr András megerősítette.

 

 

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás