+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. június 11. péntek, 16:05
A hét elején meghirdetett akció népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd az követően a miccsért, kenyérért és mustárért.

Még a hét elején írtuk: Bukarest második kerületi polgármestere, a liberális-technokrata, USR-PLUS-os Radu Mihaiu

 

a románok nemzeti ételével, miccsel csalogatja oltásra az Obor piacra járó románokat.

 

Az egész akció egy poénból indult: a Times New Roman (kvázi a román Hírcsárda) portálon még májusban megjelent a Mici, bere și Pfizere (Miccs, sör és Pfizerek) című cikk, amelyet a kerületi polgármester elolvasott és úgy döntött: gyakorlatba ülteti.

 

„Köszönöm, Times New Roman, a humorotok fertőző. Ezért az Oboron meghirdetjük az oltást miccsért és mustárért. Komoly, nem vicc!” – írta pár nappal korábban a polgármester az akció meghirdetésekor.

 

A POÉN, AMIBŐL KOMOLY DOLOG LETT. FOTÓ: TIMES NEW ROMAN

 

A kerületi polgármester által szervezett oltáskampány pénteken reggel kezdődött a bukaresti Kőbányán, vagyis az Obor-negyedben. Az Obor ugyanis egy külső negyed óriási panelekkel, a közepén pedig egy metró-, villamos- és vasúti megállóval is rendelkező gigantikus piac- és bazárkomplexummal. Az oltóközpont egész hétvégen, péntektől-vasárnapig fog működni, a már megszokott módszer szerint: személyi igazolvány bemutatásával bárki kaphat oltást. Vakcinák közül pedig a Pfizer-BioNTech mRNS-vakcináját vagy az egydózisú Johnson & Johnsont lehet választani.

 

A Digi24 tévé péntek délelőtti helyszíni beszámolója szerint az akció már akkor hatalmas népszerűségnek örvendett:

 

már délelőtt nagy sorok alakultak ki a piaci oltóponton,

 

ahol a románok az oltásra, majd azt követően az azért kapott utalványra várakoztak. Sőt, a beszámoló szerint olyanok is voltak, akik az oltópont nyitása előtt már beálltak a sorba.

 

A LIBERÁLIS-TECHNOKRATA KERÜLETI POLGÁRMESTER A MICCSES BÓDÉ ELŐTT NYILATKOZIK. FOTÓ: RADU MIHAIU / FACEBOOK

 

Ugyanis az oltás után mindenki kap egy utalványt, amelyet keddig tud felhasználni:

 

három miccset, két szelet kenyeret (vagy kiflit), mustárt és egy fél liter vizet kaphat érte.

 

Mindezt az oltást igazoló kis papírlap után kaphatják kézhez, és ezzel átmehetnek a miccses bódéhoz, ahol beválthatják az áhított ételre az utalványt. A tudósítás szerint a péntek reggeli Obor piacra várakozó bukarestiek közül többen inkább a Pfizert választották, mert jobban megbíznak benne, de voltak akik viszont azért választották az egydózisú Johnson & Johnson vakcinát, mert abból nem kell második adagra várni.

 

Milyen eszközökkel próbálták még népszerűsíteni az oltást Romániában?

 

Románia az általánosan alacsony oltási hajlandóság miatt még áprilisban abba a helyzetbe került, hogy nem tudja felhasználni az Európai Bizottság közös vakcinabeszerzéséből már leszállított vakcinákat.

 

Ezért már arra is volt példa, hogy külföldi egyetemista diákokat oltottak be, de még a román mulatós zenét, a manelét játszó híres zenészeket és a Drakula-mítoszt is arra próbálják felhasználni, hogy így növeljék az oltási hajlandóságot. Azonban hiába a próbálkozások, úgy tűnik, hogy a román oltáskampány lassan eléri a plafonját, hiszen az oltási hajlandóság mindössze 31 százalékos az országban, és a társadalom 21 százaléka megkapta már az első oltását.

 

 

A közel húszmillió lakosú Romániában eddig összesen 8,4 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 4,5 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 22,5 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag már 43 százalék.  A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már, vagy az egydózisú Johnson & Johnson-vakcinával oltották be – nagyjából 3,9 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 460 ezer ember kapta meg. Egy április végi felmérés szerint

 

a román lakosság csupán 31 százaléka oltatná be biztosan magát, azaz körülbelül 6,1 millió ember.

 

Románia egyébként nem egyedüli, amely szokatlan eszközökkel csalogatja az állampolgárait oltáshoz: az Egyesült Államokbeli észak-nyugati Washington államban például ajándék marihuánás cigivel várják az oltakozókat, sőt ugyanitt korábban ingyen sörrel is próbálkoztak már. 

 

NYITÓKÉP: Cătălin Oprisan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás