Hatalmas siker Bukarestben az oltás mellé kapott miccs és mustár

2021.06.11. 16:05

A hét elején meghirdetett akció népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd az követően a miccsért, kenyérért és mustárért.

Hatalmas siker Bukarestben az oltás mellé kapott miccs és mustár

Még a hét elején írtuk: Bukarest második kerületi polgármestere, a liberális-technokrata, USR-PLUS-os Radu Mihaiu

a románok nemzeti ételével, miccsel csalogatja oltásra az Obor piacra járó románokat.

Az egész akció egy poénból indult: a Times New Roman (kvázi a román Hírcsárda) portálon még májusban megjelent a Mici, bere și Pfizere (Miccs, sör és Pfizerek) című cikk, amelyet a kerületi polgármester elolvasott és úgy döntött: gyakorlatba ülteti.

„Köszönöm, Times New Roman, a humorotok fertőző. Ezért az Oboron meghirdetjük az oltást miccsért és mustárért. Komoly, nem vicc!” – írta pár nappal korábban a polgármester az akció meghirdetésekor.

A POÉN, AMIBŐL KOMOLY DOLOG LETT. FOTÓ: TIMES NEW ROMAN

A kerületi polgármester által szervezett oltáskampány pénteken reggel kezdődött a bukaresti Kőbányán, vagyis az Obor-negyedben. Az Obor ugyanis egy külső negyed óriási panelekkel, a közepén pedig egy metró-, villamos- és vasúti megállóval is rendelkező gigantikus piac- és bazárkomplexummal. Az oltóközpont egész hétvégen, péntektől-vasárnapig fog működni, a már megszokott módszer szerint: személyi igazolvány bemutatásával bárki kaphat oltást. Vakcinák közül pedig a Pfizer-BioNTech mRNS-vakcináját vagy az egydózisú Johnson & Johnsont lehet választani.

A Digi24 tévé péntek délelőtti helyszíni beszámolója szerint az akció már akkor hatalmas népszerűségnek örvendett:

már délelőtt nagy sorok alakultak ki a piaci oltóponton,

ahol a románok az oltásra, majd azt követően az azért kapott utalványra várakoztak. Sőt, a beszámoló szerint olyanok is voltak, akik az oltópont nyitása előtt már beálltak a sorba.

A LIBERÁLIS-TECHNOKRATA KERÜLETI POLGÁRMESTER A MICCSES BÓDÉ ELŐTT NYILATKOZIK. FOTÓ: RADU MIHAIU / FACEBOOK

Ugyanis az oltás után mindenki kap egy utalványt, amelyet keddig tud felhasználni:

három miccset, két szelet kenyeret (vagy kiflit), mustárt és egy fél liter vizet kaphat érte.

Mindezt az oltást igazoló kis papírlap után kaphatják kézhez, és ezzel átmehetnek a miccses bódéhoz, ahol beválthatják az áhított ételre az utalványt. A tudósítás szerint a péntek reggeli Obor piacra várakozó bukarestiek közül többen inkább a Pfizert választották, mert jobban megbíznak benne, de voltak akik viszont azért választották az egydózisú Johnson & Johnson vakcinát, mert abból nem kell második adagra várni.

Milyen eszközökkel próbálták még népszerűsíteni az oltást Romániában?

Románia az általánosan alacsony oltási hajlandóság miatt még áprilisban abba a helyzetbe került, hogy nem tudja felhasználni az Európai Bizottság közös vakcinabeszerzéséből már leszállított vakcinákat.

Ezért már arra is volt példa, hogy külföldi egyetemista diákokat oltottak be, de még a román mulatós zenét, a manelét játszó híres zenészeket és a Drakula-mítoszt is arra próbálják felhasználni, hogy így növeljék az oltási hajlandóságot. Azonban hiába a próbálkozások, úgy tűnik, hogy a román oltáskampány lassan eléri a plafonját, hiszen az oltási hajlandóság mindössze 31 százalékos az országban, és a társadalom 21 százaléka megkapta már az első oltását.

A közel húszmillió lakosú Romániában eddig összesen 8,4 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 4,5 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 22,5 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag már 43 százalék.  A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már, vagy az egydózisú Johnson & Johnson-vakcinával oltották be – nagyjából 3,9 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 460 ezer ember kapta meg. Egy április végi felmérés szerint

a román lakosság csupán 31 százaléka oltatná be biztosan magát, azaz körülbelül 6,1 millió ember.

Románia egyébként nem egyedüli, amely szokatlan eszközökkel csalogatja az állampolgárait oltáshoz: az Egyesült Államokbeli észak-nyugati Washington államban például ajándék marihuánás cigivel várják az oltakozókat, sőt ugyanitt korábban ingyen sörrel is próbálkoztak már. 

NYITÓKÉP: Cătălin Oprisan / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek