+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. április 6. kedd, 11:18
Ezt a német járványkezelés szakértői-tudományos bázisát adó Robert Koch Intézet közölte.

Hónapokon át mentek arról a találgatások, hogy vajon a kínai koronavírus ellen beoltottak továbbfertőzhetik-e embertársaikat, most a németországi járványkezelés tudományos-szakértői bázisát adó Robert Koch Intézet új tanulmányt mutatott be a témában. Magát a tanulmányt elérni az intézet honlapján egyelőre nem lehet, azt ők Jens Spahn jobboldali egészségügyi miniszternek küldték el, ám mint azt ilyenkor szokták, a német kormány irányvonalának megfelelő részeket vezető német lapokhoz kiszivárogtatták.

 

Eszerint a kínai koronavírust a teljeskörűen beoltottak – azaz amennyiben egy vakcinából két oltás szükséges, akkor a minkét oltást megkapottak – már nem adják tovább, ők azzal nem fertőznek meg senkit.

 

„Ismereteink jelenlegi állása szerint a vírus teljeskörűen beoltott személyek általi továbbadásának kockázata legkésőbb a második dózist megkapását követő 15. naptól alacsonyabb, mintha negatív antigén-gyorstesztet végeznének tünetmentesen fertőzött személyeken” 

 

– idézik német lapok a tanulmányt. Ami kitér arra is, hogy:

 

 „Közegészségügyi szempontból a vírusátadás kockázata az oltást követően jelen tudásunk szerint olyan mértékben redukálódik, hogy az oltottak a fertőzés továbbterjedésében valószínűleg semmilyen lényeges szerepet nem játszanak. A kockázat további előírásokkal (tünetek észlelése esetén karantén, a távolságtartási és higiéniai szabályok betartása) tovább csökkenthető.”

 

A helyzet annyira reménykeltő, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitungban a Robert Koch Intézet mindössze annyit javasol a beoltottaknak, hogy olyan oltási igazolványt szerezzenek, amit nem lehet hamisítani. Jens Spahn német egészségügyi miniszter az intézet tanulmányát úgy kommentálta, hogy eszerint

 

aki teljeskörűen be lett oltva, az úgy kezelendő, mint akinek negatív lett a PCR-tesztje,

 

majd kilátásba helyezte, hogy a beoltottaknak Németországban hamarosan többletjogai lesznek: például az oltási igazolással lehessen szállást foglalni belföldön, és beutazáskor karanténba se kelljen vonulniuk. (Az államilag sokak számára kipostázott magyarországi védettségi igazolásról közben még mindig nem tudni, mire lesz jó.)

 

 

FOTÓ: Adam Berry / EC - Audiovisual Service

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás