Aki az oltás mindkét dózisát megkapta, nem fertőz meg senkit koronavírussal

Szerző: Bukovics Martin
2021.04.06. 11:18

Ezt a német járványkezelés szakértői-tudományos bázisát adó Robert Koch Intézet közölte.

Aki az oltás mindkét dózisát megkapta, nem fertőz meg senkit koronavírussal

Hónapokon át mentek arról a találgatások, hogy vajon a kínai koronavírus ellen beoltottak továbbfertőzhetik-e embertársaikat, most a németországi járványkezelés tudományos-szakértői bázisát adó Robert Koch Intézet új tanulmányt mutatott be a témában. Magát a tanulmányt elérni az intézet honlapján egyelőre nem lehet, azt ők Jens Spahn jobboldali egészségügyi miniszternek küldték el, ám mint azt ilyenkor szokták, a német kormány irányvonalának megfelelő részeket vezető német lapokhoz kiszivárogtatták.

Eszerint a kínai koronavírust a teljeskörűen beoltottak – azaz amennyiben egy vakcinából két oltás szükséges, akkor a minkét oltást megkapottak – már nem adják tovább, ők azzal nem fertőznek meg senkit.

„Ismereteink jelenlegi állása szerint a vírus teljeskörűen beoltott személyek általi továbbadásának kockázata legkésőbb a második dózist megkapását követő 15. naptól alacsonyabb, mintha negatív antigén-gyorstesztet végeznének tünetmentesen fertőzött személyeken” 

– idézik német lapok a tanulmányt. Ami kitér arra is, hogy:

 „Közegészségügyi szempontból a vírusátadás kockázata az oltást követően jelen tudásunk szerint olyan mértékben redukálódik, hogy az oltottak a fertőzés továbbterjedésében valószínűleg semmilyen lényeges szerepet nem játszanak. A kockázat további előírásokkal (tünetek észlelése esetén karantén, a távolságtartási és higiéniai szabályok betartása) tovább csökkenthető.”

A helyzet annyira reménykeltő, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitungban a Robert Koch Intézet mindössze annyit javasol a beoltottaknak, hogy olyan oltási igazolványt szerezzenek, amit nem lehet hamisítani. Jens Spahn német egészségügyi miniszter az intézet tanulmányát úgy kommentálta, hogy eszerint

aki teljeskörűen be lett oltva, az úgy kezelendő, mint akinek negatív lett a PCR-tesztje,

majd kilátásba helyezte, hogy a beoltottaknak Németországban hamarosan többletjogai lesznek: például az oltási igazolással lehessen szállást foglalni belföldön, és beutazáskor karanténba se kelljen vonulniuk. (Az államilag sokak számára kipostázott magyarországi védettségi igazolásról közben még mindig nem tudni, mire lesz jó.)

FOTÓ: Adam Berry / EC - Audiovisual Service

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek