Egy hétig időpontfoglalás nélkül bárkit beoltanak a román katonai kórházak

2021.05.04. 10:54

Egy héten keresztül csak személyi igazolvány felmutatásával bárki beoltathatja magát Pfizerrel vagy Modernával a román katonai kórházakban. Időközben pedig a háziorvosi rendelők is elkezdtek oltani a Johnson&Johnson-vakcinával.

Egy hétig időpontfoglalás nélkül bárkit beoltanak a román katonai kórházak

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Romániában olyannyira lecsökkent a koronavírus elleni oltást beadni hajlandó személyek száma, hogy az állam különböző látványos akciókat indított. Így a március elején még vesztegzár alá helyezett bánsági Temesváron egy hétvégén időpontfoglalás nélküli oltakozási maratont tartottak,

ahol még külföldi olasz diákokat is Pfizerrel oltottak be,

akik hálálkodtak is ezért a román államnak (mivel Olaszországban sok helyen fiatalként még regisztrálni sem lehet az oltásra). Kolozsváron és Bukarestben pedig amerikai mintára drive-through központ is nyílt. Sőt, felmerült még a román mulatószenészekkel (manele) való vakcinanépszerűsítés is az országban.

A trendtől kicsit lemaradva, de már a háziorvosoknál is lehet oltakozni

Kedden az ország több mint háromezer háziorvosi rendelőjében is elkezdődik az oltás. Magyarországgal ellentétben ugyanis eddig csak a kijelölt oltópontonokon lehetett megkapni a koronavírus elleni oltást, a háziorvosok nem voltak bevonva a román oltókampányba.

Mostantól a háziorvosi rendelőkben az amerikai Johnson&Johnson (Janssen) gyártotta vakcinával fognak majd oltani,

mondta hétfőn este a román operatív törzs helyettes vezetője, Andrei Baciu.  

A háziorvosi rendelők bevonása az oltókampányba azért is lehet fontos, mivel helyi, beágyazott szereplőkként befolyásuk lehet a vidéki oltási kedv alakítására is.

A háziorvosi rendelők hozzájárulása az oltási kampányhoz önkéntes alapon történik.

Baciu elmondása szerint eddig a fővárosból több mint 200 háziorvos jelezte részvételi szándékát az operatív törzs felé. A székelyföldi, magyar többségű Kovászna és Hargita megyékből kedd reggelig 46 és 59 háziorvosi rendelő jelentkezett, a már román többségű Maros megyéből pedig 130. A székely megyék itt is az országos átlag alatt teljesítenek, viszont a legkevesebb háziorvos – konkrétan 9 rendelő – a hegyi-bánsági Krassó-Szörény megyéből jelentkezett.

Az erdélyi magyarok oltakozási kedve nem számszerűsíthető, mivel objektíve nem mérik az oltottak nemzetiségét, viszont a megyei várólisták és szabad helyek alapján feltételezésekbe lehet bocsátkozni. Például a székelyföldi megyék esetében az oltási kedv csökkenése mögött a hivatalos kommunikáció román jellegét emelte ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. De ugyancsak ő mutatott rá a székelyek körében az online térben terjedő összeesküvés-elméletek és az oltás elutasítottsága közötti kapcsolatra is.

Megnyílnak a katonaság oltóközpontjai is

Hasonlóan a temesvári oltási maratonhoz immár az egész ország területén levő katonai objektumokat is bevonják egy egyhetes, május 4. és 11. között tartó, időpontfoglalás nélküli oltási akcióba. A fővárosi katonai kórházban (a román Honvédkórház), de Brassóban, Kolozsváron, a fekete-tengerparti Konstancán, a moldvai Jászvásáron, és a bánsági Temesváron is kinyílnak a civil lakosság előtt a katonai oltóközpontok.

Kedden reggel nyolctól egészen április 11-ig bárki bemehet oltásra, mindössze egy személyi igazolványra lesz szüksége. A katonai központokban a Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna vakcináját lehet majd választani.

A katonai (és más belügyi és titkosszolgálati) objektumok körül még februárban tört ki a balhé az országban. Ekkor Vlad Voiculescu korábbi liberális-technokrata egészségügyi miniszter március elején nyilvánossá tette a romániai járványkezelés addig ömlesztett számait. Március 6-tól az összes oltópontra, tesztközpontra lebontott járványadatot (hol tesztelnek és mennyit, hol oltanak és mennyit) böngészni lehet a data.gov.ro oldalon.

KLAUS JOHANNIS ROMÁN ÁLLAMELNÖK MEGLÁTOGATJA A BUKARESTI „HONVÉDKÓRHÁZAT”. FOTÓ: DR. CAROL DAVILA KATONAI KÓRHÁZ / FACEBOOK

Később kiderült, hogy a belügyesek felháborodásának más indíttatása is volt. Romániában ugyanis – a nemzeti oltási terv szakaszolt, akárcsak a magyarországi –

több katona és titkosszolgálati személy közeli családtagjait oltották be soron kívül.

Összesen nagyjából 7000 emberről van szó a Recorder szerint, amiből 4500-an olyanok, akik a március 15-én kezdődő harmadik oltási szakaszba – vagyis a széles lakosság körébe – tartoztak volna, ám előfordult, hogy egyeseket még az első szakaszban (az orvosokkal és kórházi személyzettel), a többieket pedig az oltás második szakasza során, a krónikus betegek és 65 fölöttiek között oltottak be. Jelenleg pedig ezek a központok nyíltak meg az általános lakosság előtt.

NYITÓKÉP: Valeriu Gheorghiță katonaorvos, a román oltási kampány vezetője. Fotó: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek