+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. május 4. kedd, 10:54
Egy héten keresztül csak személyi igazolvány felmutatásával bárki beoltathatja magát Pfizerrel vagy Modernával a román katonai kórházakban. Időközben pedig a háziorvosi rendelők is elkezdtek oltani a Johnson&Johnson-vakcinával.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Romániában olyannyira lecsökkent a koronavírus elleni oltást beadni hajlandó személyek száma, hogy az állam különböző látványos akciókat indított. Így a március elején még vesztegzár alá helyezett bánsági Temesváron egy hétvégén időpontfoglalás nélküli oltakozási maratont tartottak,

 

ahol még külföldi olasz diákokat is Pfizerrel oltottak be,

 

akik hálálkodtak is ezért a román államnak (mivel Olaszországban sok helyen fiatalként még regisztrálni sem lehet az oltásra). Kolozsváron és Bukarestben pedig amerikai mintára drive-through központ is nyílt. Sőt, felmerült még a román mulatószenészekkel (manele) való vakcinanépszerűsítés is az országban.

 

A trendtől kicsit lemaradva, de már a háziorvosoknál is lehet oltakozni

 

Kedden az ország több mint háromezer háziorvosi rendelőjében is elkezdődik az oltás. Magyarországgal ellentétben ugyanis eddig csak a kijelölt oltópontonokon lehetett megkapni a koronavírus elleni oltást, a háziorvosok nem voltak bevonva a román oltókampányba.

 

Mostantól a háziorvosi rendelőkben az amerikai Johnson&Johnson (Janssen) gyártotta vakcinával fognak majd oltani,

 

mondta hétfőn este a román operatív törzs helyettes vezetője, Andrei Baciu.  

 

A háziorvosi rendelők bevonása az oltókampányba azért is lehet fontos, mivel helyi, beágyazott szereplőkként befolyásuk lehet a vidéki oltási kedv alakítására is.

 

A háziorvosi rendelők hozzájárulása az oltási kampányhoz önkéntes alapon történik.

 

Baciu elmondása szerint eddig a fővárosból több mint 200 háziorvos jelezte részvételi szándékát az operatív törzs felé. A székelyföldi, magyar többségű Kovászna és Hargita megyékből kedd reggelig 46 és 59 háziorvosi rendelő jelentkezett, a már román többségű Maros megyéből pedig 130. A székely megyék itt is az országos átlag alatt teljesítenek, viszont a legkevesebb háziorvos – konkrétan 9 rendelő – a hegyi-bánsági Krassó-Szörény megyéből jelentkezett.

 

 

Az erdélyi magyarok oltakozási kedve nem számszerűsíthető, mivel objektíve nem mérik az oltottak nemzetiségét, viszont a megyei várólisták és szabad helyek alapján feltételezésekbe lehet bocsátkozni. Például a székelyföldi megyék esetében az oltási kedv csökkenése mögött a hivatalos kommunikáció román jellegét emelte ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. De ugyancsak ő mutatott rá a székelyek körében az online térben terjedő összeesküvés-elméletek és az oltás elutasítottsága közötti kapcsolatra is.

 

Megnyílnak a katonaság oltóközpontjai is

 

Hasonlóan a temesvári oltási maratonhoz immár az egész ország területén levő katonai objektumokat is bevonják egy egyhetes, május 4. és 11. között tartó, időpontfoglalás nélküli oltási akcióba. A fővárosi katonai kórházban (a román Honvédkórház), de Brassóban, Kolozsváron, a fekete-tengerparti Konstancán, a moldvai Jászvásáron, és a bánsági Temesváron is kinyílnak a civil lakosság előtt a katonai oltóközpontok.

 

Kedden reggel nyolctól egészen április 11-ig bárki bemehet oltásra, mindössze egy személyi igazolványra lesz szüksége. A katonai központokban a Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna vakcináját lehet majd választani.

 

A katonai (és más belügyi és titkosszolgálati) objektumok körül még februárban tört ki a balhé az országban. Ekkor Vlad Voiculescu korábbi liberális-technokrata egészségügyi miniszter március elején nyilvánossá tette a romániai járványkezelés addig ömlesztett számait. Március 6-tól az összes oltópontra, tesztközpontra lebontott járványadatot (hol tesztelnek és mennyit, hol oltanak és mennyit) böngészni lehet a data.gov.ro oldalon.

 

KLAUS JOHANNIS ROMÁN ÁLLAMELNÖK MEGLÁTOGATJA A BUKARESTI „HONVÉDKÓRHÁZAT”. FOTÓ: DR. CAROL DAVILA KATONAI KÓRHÁZ / FACEBOOK

 

Később kiderült, hogy a belügyesek felháborodásának más indíttatása is volt. Romániában ugyanis – a nemzeti oltási terv szakaszolt, akárcsak a magyarországi –

 

több katona és titkosszolgálati személy közeli családtagjait oltották be soron kívül.

 

Összesen nagyjából 7000 emberről van szó a Recorder szerint, amiből 4500-an olyanok, akik a március 15-én kezdődő harmadik oltási szakaszba – vagyis a széles lakosság körébe – tartoztak volna, ám előfordult, hogy egyeseket még az első szakaszban (az orvosokkal és kórházi személyzettel), a többieket pedig az oltás második szakasza során, a krónikus betegek és 65 fölöttiek között oltottak be. Jelenleg pedig ezek a központok nyíltak meg az általános lakosság előtt.

 

 

NYITÓKÉP: Valeriu Gheorghiță katonaorvos, a román oltási kampány vezetője. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás