+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. május 4. kedd, 10:54
Egy héten keresztül csak személyi igazolvány felmutatásával bárki beoltathatja magát Pfizerrel vagy Modernával a román katonai kórházakban. Időközben pedig a háziorvosi rendelők is elkezdtek oltani a Johnson&Johnson-vakcinával.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Romániában olyannyira lecsökkent a koronavírus elleni oltást beadni hajlandó személyek száma, hogy az állam különböző látványos akciókat indított. Így a március elején még vesztegzár alá helyezett bánsági Temesváron egy hétvégén időpontfoglalás nélküli oltakozási maratont tartottak,

 

ahol még külföldi olasz diákokat is Pfizerrel oltottak be,

 

akik hálálkodtak is ezért a román államnak (mivel Olaszországban sok helyen fiatalként még regisztrálni sem lehet az oltásra). Kolozsváron és Bukarestben pedig amerikai mintára drive-through központ is nyílt. Sőt, felmerült még a román mulatószenészekkel (manele) való vakcinanépszerűsítés is az országban.

 

A trendtől kicsit lemaradva, de már a háziorvosoknál is lehet oltakozni

 

Kedden az ország több mint háromezer háziorvosi rendelőjében is elkezdődik az oltás. Magyarországgal ellentétben ugyanis eddig csak a kijelölt oltópontonokon lehetett megkapni a koronavírus elleni oltást, a háziorvosok nem voltak bevonva a román oltókampányba.

 

Mostantól a háziorvosi rendelőkben az amerikai Johnson&Johnson (Janssen) gyártotta vakcinával fognak majd oltani,

 

mondta hétfőn este a román operatív törzs helyettes vezetője, Andrei Baciu.  

 

A háziorvosi rendelők bevonása az oltókampányba azért is lehet fontos, mivel helyi, beágyazott szereplőkként befolyásuk lehet a vidéki oltási kedv alakítására is.

 

A háziorvosi rendelők hozzájárulása az oltási kampányhoz önkéntes alapon történik.

 

Baciu elmondása szerint eddig a fővárosból több mint 200 háziorvos jelezte részvételi szándékát az operatív törzs felé. A székelyföldi, magyar többségű Kovászna és Hargita megyékből kedd reggelig 46 és 59 háziorvosi rendelő jelentkezett, a már román többségű Maros megyéből pedig 130. A székely megyék itt is az országos átlag alatt teljesítenek, viszont a legkevesebb háziorvos – konkrétan 9 rendelő – a hegyi-bánsági Krassó-Szörény megyéből jelentkezett.

 

 

Az erdélyi magyarok oltakozási kedve nem számszerűsíthető, mivel objektíve nem mérik az oltottak nemzetiségét, viszont a megyei várólisták és szabad helyek alapján feltételezésekbe lehet bocsátkozni. Például a székelyföldi megyék esetében az oltási kedv csökkenése mögött a hivatalos kommunikáció román jellegét emelte ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. De ugyancsak ő mutatott rá a székelyek körében az online térben terjedő összeesküvés-elméletek és az oltás elutasítottsága közötti kapcsolatra is.

 

Megnyílnak a katonaság oltóközpontjai is

 

Hasonlóan a temesvári oltási maratonhoz immár az egész ország területén levő katonai objektumokat is bevonják egy egyhetes, május 4. és 11. között tartó, időpontfoglalás nélküli oltási akcióba. A fővárosi katonai kórházban (a román Honvédkórház), de Brassóban, Kolozsváron, a fekete-tengerparti Konstancán, a moldvai Jászvásáron, és a bánsági Temesváron is kinyílnak a civil lakosság előtt a katonai oltóközpontok.

 

Kedden reggel nyolctól egészen április 11-ig bárki bemehet oltásra, mindössze egy személyi igazolványra lesz szüksége. A katonai központokban a Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna vakcináját lehet majd választani.

 

A katonai (és más belügyi és titkosszolgálati) objektumok körül még februárban tört ki a balhé az országban. Ekkor Vlad Voiculescu korábbi liberális-technokrata egészségügyi miniszter március elején nyilvánossá tette a romániai járványkezelés addig ömlesztett számait. Március 6-tól az összes oltópontra, tesztközpontra lebontott járványadatot (hol tesztelnek és mennyit, hol oltanak és mennyit) böngészni lehet a data.gov.ro oldalon.

 

KLAUS JOHANNIS ROMÁN ÁLLAMELNÖK MEGLÁTOGATJA A BUKARESTI „HONVÉDKÓRHÁZAT”. FOTÓ: DR. CAROL DAVILA KATONAI KÓRHÁZ / FACEBOOK

 

Később kiderült, hogy a belügyesek felháborodásának más indíttatása is volt. Romániában ugyanis – a nemzeti oltási terv szakaszolt, akárcsak a magyarországi –

 

több katona és titkosszolgálati személy közeli családtagjait oltották be soron kívül.

 

Összesen nagyjából 7000 emberről van szó a Recorder szerint, amiből 4500-an olyanok, akik a március 15-én kezdődő harmadik oltási szakaszba – vagyis a széles lakosság körébe – tartoztak volna, ám előfordult, hogy egyeseket még az első szakaszban (az orvosokkal és kórházi személyzettel), a többieket pedig az oltás második szakasza során, a krónikus betegek és 65 fölöttiek között oltottak be. Jelenleg pedig ezek a központok nyíltak meg az általános lakosság előtt.

 

 

NYITÓKÉP: Valeriu Gheorghiță katonaorvos, a román oltási kampány vezetője. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás