+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2021. április 26. hétfő, 19:13
Olasz diákok a román államnak hálálkodnak a Pfizerért, miközben hétfőn már olyan megye is volt az országban, ahol már egyetlen személy sem volt az oltási várólistán, mert egyszerűen beoltották az összes olyan embert, aki kérne vakcinát. Az ortodox egyház az államfőnek korábban azt ígérte, segít népszerűsíteni a vakcinákat, de még a pátriárka sem oltatta be magát. Mi a fene történik keleti szomszédunknál? Elmagyarázzuk!

Még március elején írtunk arról, hogy a bánáti Temesvár városát vesztegzár alá helyezték a romló koronavírus-statisztikák miatt (vagyis a városba beutazni, illetve azt elhagyni csak nagyon indokolt esetben lehetett, a városlakók pedig lehetőleg otthon kellett üljenek). Temesvár a hétvégén ezzel szemben már azzal került be a hírekbe, hogy kísérleti jelleggel elindították a városban a tömeges oltást.

 

Romániában a járványügyi védekezés differenciáltabb, mint a magyarországi. Színkódok alapján sorolják az ország megyéit és településeit, a színkód megállapításánál pedig az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek pozitív eredményeit vetítik ezer főre, és ez alapján állapítják meg a fertőzöttségi rátát, az ún. ezreléket.

 

Ezek a színkódok nemcsak a járvány intenzitása közti különbséget jelzik, hanem a különböző színkóddal jelölt megyékben eltérő járványügyi intézkedések is vannak érvényben.

 

A SZÍNKÓDOLT ROMÁN MEGYÉK. FOTÓ: COVID-19.GEO-SPATIAL.ORG

 

Romániában az ortodox húsvét közeledtével (május 2.) a legtöbb megye a március végi-április eleji vörös színkódból ismét elmozdult a többségében sárga és zöld felé, vagyis sok helyen enyhítenek a korlátozásokon. Jelenleg csak a főváros, Bukarest, az azt körülölelő Ilfov és az erdélyi Kolozs megyék vörösek.

 

Olasz diákok hálálkodnak a Pfizerért

 

Péntek délután a korábban vesztegzár alatt álló Temesváron elindult az a háromnapos akció, melynek során a városban

 

Pfizer/BioNTech-vakcinával a felállított mobil oltópontokon bárki beoltathatta magát.

 

Az oltáshoz mindössze egy személyi igazolvány felmutatása volt szükséges, még előzetes regisztráció vagy időpontfoglalás sem.

 

Külföldiek is megkaphatták az oltást, ahogyan a városban Erasmus-ösztöndíjjal levő olasz hallgatók is elmondták a Digi24-nek: „Olaszországból vagyunk, nagyon szerencsésnek tartjuk magunkat, mivel Olaszországban a fiatalokat még nem oltják. Nagyon jó ötlet ez a maraton” – mondta egyikük. (Vannak olyan olasz régiók, ahol eleve regisztrálni se lehet még.)

 

„Köszönjük Románia, tartozunk neked, hogy megadtad ezt a lehetőséget” – így egy másik.

 

A DIGI24 BESZÁMOLÓJA AZ AKCIÓRÓL.

 

De nemcsak olasz diákok, hanem a motorosbandatagok, sőt még a híres Cargo rockegyüttes tagjai is az oltásra bíztattak. A Cargo azért is álhattott az oltási kampány mellé, mivel pár hónappal korábban az együttes gitárosa és alapítója is áldozatul esett a koronavírusnak.

 

A román sajtó szerint már pénteken délután hatalmas sorok alakultak ki az oltásra várakozók között.

 

Hétfő reggelig, az akció végéig az erre szánt 10 ezer Pfizer-vakcina majdnem háromnegyedét, 6722 vakcinát használtak fel.

 

Vasárnap este pedig már arról írtak, hogy a fővárosban május közepén megismétlik a temesvári akciót. Sőt, Kolozsváron az amerikai drive-through mintájára autós oltópontot is nyitottak hétfőn.

 

KOLOZSVÁRI AUTÓS OLTÓPONT. FOTÓ: MTI / KISS GÁBOR

 

Miért van szükség ilyen látványos akciókra?

 

A temesvári és kolozsvári akciók valószínűleg a romániai oltakozási kedv miatt váltak szükségessé, ugyanis keleti szomszédunknál a múlt héten fordult elő először a december 27-én elkezdett oltási kampány során, hogy

 

több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan már regisztráltak oltásra.

 

A közel húszmillió lakosú Romániában eddig összesen 4,8 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 3 millió embert oltottak be. (Az országban csak az EMA-engedéllyel rendelkező vakcinákkal oltanak.) Ez azt jelenti, hogy a valós védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 1,7 millió, míg csak az első oltását nagyjából 1,2 millió ember kapta meg, ami az EU-s átlagtól egy kicsivel elmarad.

 

 

A román sajtó szerint olyan megyék (pl. a munténiai Giurgu, vagy a moldvai Vrancea) is előfordultak, ahol eltelt olyan nap is, hogy csupán egy tucatnyian, konkrétan tizennyolcan szerepeltek az oltási listán.

 

Sőt, hétfőn az ország 41 megyéjéből (plusz a főváros) tizenháromban már egyetlen személy sem szerepelt a várólistán.

 

Ezek többnyire rurális, elmaradottabb megyék (például Călărași, Giurgiu, Botoșani, Mehedinți, Gorj), de például a Békés megyével szomszédos Arad megyében sem szerepelt senki a várólistán. Az észak-nyugati Máramarosban pedig mindössze ketten voltak a várólistán.

 

A nagy egyetemi központokban, így például Kolozsváron és Kolozs megyében azonban még mindig több tízezren várnak az oltásra.

 

Az ortodoxia és az oltások keserédes viszonya

 

A Deutsche Welle romániai szerkesztősége arról írt, hogy a románok oltakozási kedve a Román Ortodox Egyház (BOR) támogatásának hiánya miatt is csökkenhet. Január elején maga a román államfő, az erdélyi szász származású Klaus Johannis kérte a BOR-t vezető Daniel pátriárka intenzívebb hozzájárulását az állami oltáskampány népszerűsítésébe. Akkor megegyeztek arról, hogy a templomokban az ortodox pópák szórólapokon fogják népszerűsíteni az oltást, azonban a Deutsche Welle szerint ez nem történt meg.

 

A lap arra alapozza a BOR-ral szemben megfogalmazott kritikáját, hogy

 

a nyilvánosságban hiába biztosította a BOR az oltási kampány támogatásáról az államot, a színfalak mögött az egyházban „hatalmas tábora van” az oltásellenességnek.

 

Sőt, maga az egyházfő, Daniel pátriárka sem kapta meg még az első adag oltást sem, holott erre kora (jelenleg éppen 70 éves) szerint alkalma lett volna.

 

A ROMÁN ORTODOX EGYHÁZ (BOR) JELENLEGI FEJE: DÁNIEL PÁTRIÁRKA KÖZÉPEN. FOTÓ: ROMÁN ORTODOX EGYHÁZ / FACEBOOK

 

Még a kormányfő, a nemzeti liberális Florin Cîțu is azt nyilatkozta, hogy

 

ha nem oltakoznak elegen, akkor bajos lesz tartani a június elsejére beígért nagy nyitást.

 

Ezzel kapcsolatban április közepén Cîțu találkozott a romániai felekezetek képviselőivel, ahol azokat az oltási kampány intenzívebb támogatására kérte.

 

A román miniszterelnök szerint Romániában május végére a beoltottak száma a legpesszimistább forgatókönyv szerint is eléri az ötmilliót, de úgy látja, július végére a tízmillió oltott is meglehet, miután a vártnál gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok (például hétfőn 500 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett az országba).

 

Májusban további 3,9 millió adag Pfizer, egymillió adag AstraZeneca, félmillió Johnson&Johnson és félmillió adag Moderna érkezik az országba. Míg Magyarországra április végén egymillió Sinopharm-, ötszázezer Szputnyik-, valamint további Pfizer-, AstraZenecea- és Moderna-szállítmányok érkeznek.

 

Az optimista vízióját viszont keresztülhúzhatja a lakosság csökkenő oltakozási kedve.

 

Egy friss felmérés szerint az év végéig – ha a jelenlegi tendencia érvényesül – csupán az összlakosság 31 százalékát oltják be. A közeljövő tekintetében pedig még siralmasabb a helyzet:

 

a felmérés szerint a lakosságnak csak 10-13 százaléka oltatná be biztosan magát a közeljövőben.

 

Romániában úgy tűnik, totál mindegy, hogy csak nyugati vakcinák vannak: a lakosság oltási kedve elfogyott.

 

NYITÓKÉP: A temesvári mobil oltóközpont. Fotó: RoVaccinare / Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás