Miért került járványügyi vesztegzár alá Temesvár?

2021.03.08. 19:45

Legalább két hétig Temesvárra be- vagy onnan kiutazni csak indokolt, igazolt esetben lehet, bezárták az iskolákat, vendéglőket, fitnesztermeket. A város német polgármestere szerint azért rosszak a számok, mert csak ők tesztelnek rendesen. A helyi vendéglátósok viszont azt mondják: bezzeg mikor a polgármester kampányolt, akkor nem voltak járványügyi szigorítások.

Miért került járványügyi vesztegzár alá Temesvár?

Vasárnap éjféltől a bánáti (bánsági) régió legnagyobb városát, Temesvárt és a mellette fekvő négy települést vesztegzár alá helyezték. A vesztegzár elrendelése a koronavírus-járvány egyre romló romániai adatai miatt következett be. Temes megyében jelenleg 41 591 fertőzöttet tartanak nyilván, a megyei fertőzöttségi ráta pedig 5,43 százalékos. A március 8-i legfrissebb elérhető megyei adatok szerint az elmúlt 24 órában Temes megyében 232 új fertőzöttet azonosítottak.

Ennél rosszabb a helyzet Temesváron, ahol az elmúlt 14 napban 109 és 269 napi új eset között ingadozott a új fertőzöttek száma, ami így meghaladta a hét ezreléket,

vagyis a szabályok szerint indokolt lett legalább két hétig vesztegzár alá vonni a települést. A döntést a temesvári önkormányzattal egyeztetve a megye közegézségügyi hivatala hozta meg.

A színek szerint kódolt román járványügyi védekezés összefoglalóan így néz ki: 

+ Zöld színnel vannak jelölve azok a megyék, ahol csak minimálisak a korlátozások (kültéri maszkviselés, nagyobb tömegrendezvények nem tarthatók, de szinte minden más megengedett), az iskolák, üzeletek, kocsmák, vendéglők nyitva tarthatnak. Zöld megyének olyat nyilvánítanak, ahol az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek fertőzési rátája 1,5 ezrelék alatt marad. Ilyen például a három székelyföldi megye, Maros, Hargita és Kovászna is.

+ Sárga színnel jelölik azon megyéket, ahol szigorúbbak a szabályok, az iskolák nem mindenhol lehetnek nyitva, a vendéglők esetében változó, hogy azoknak csak a teraszai, vagy 30 százalékos kihasználtság mellett a belterei is nyitva lehetnek. Ezekről a megyei közegészségügyi hivatalok döntenek, ezért változó, hogy hol vannak nyitva a belterek vagy csak a teraszok. Sárgák azok a megyék, ahol a ferzőzési ráta az elmúlt 14 nap során meghaladta a 1,5 ezreléket, de nem haladta meg a 3 ezreléket. Ilyen például több erdélyi megye, így Bihar, Arad vagy Szeben.

+ Vörössel szerepelnek a legszigorúbb korlátozást bevezető megyék, ahol az iskolák be vannak zárva, valamint a vendéglőknek, kávézóknak ezúttal csak a teraszai tarthatnak nyitva. A legtöbb egyéb szolgáltatást a vörös zónában már nem lehet elérni, így kulturális eseményekre, nagy tömeget megmozgató eseményeken sem lehet részt venni. Ezen megyékben a fertőzési ráta 3 ezrelék fölött van. Jelenleg Kolozs, Temes és Brassó megyék Erdélyből, valamint Bukarest és az azt körülölelő Ilfov megye vörös besorolásúak.

Mit szabad és mit nem szabad majd Temesváron?

A végig vörös színben maradó Temes megyében a vasárnapi éjjel hatályba lépett adminisztratív intézkedés során két hétre vesztegzár alá vonták a települést, ennek értelmében pedig

Temesvárra beutazni, vagy elhagyni a várost csak indokolt esetben lehet, és azt is csak közúton, az erre kijelölt útvonalon.

De még ebben az esetben is a rendőrség és a hadsereg által felállított ellenőrzőpontokon be kell mutatni a munkahelyi igazolást vagy a személyes felelősségvállalásról szóló nyilatkozatot. Az országos rendőrség már be is mutatta a Temesvárt és a vesztegzár alá vont négy települést elkerülő útvonalat, valamint további pontosításokat is tett: a 3,5 tonnánál nehezebb kamionok áthaladhatnak Temesváron, viszont nem állhatnak ott meg.

Nemcsak a beutazást korlátozzák a mintegy 306 ezer lakost számláló Temesváron és még pár tízezres agglomerációjában, hanem a temesváriak életét is:

az ott élőket az otthonmaradásra buzdítják, a lakásukat pedig csak indokolt esetben hagyhatják el, többnyire munka vagy bevásárlás céljából.

De ha el is hagyják a lakásukat, azt is csak akkor tehetik meg, ha kitöltöttek egy személyes felelősségvállalásról szóló papírt, vagy munkahelyi igazolással tudják bizonyítani, hogy munkába igyekeznek. Az intézkedés a tavaly tavaszi teljes lockdowhoz hasonló, akkor az állampolgároknak kötelező volt a személyi igazolványuk mellett ezt a papírt is bemutatni az utcákon járőröző rendőröknek és katonáknak.

Emellett két hétre bezárták az összes iskolát is, és a diákok online oktatásra álltak át. Az iskolák mellett a vendéglátó szektorra további korlátozó intézkedéseket hoztak: ennek értelmében az elkövetkező két hétben „teljesen bezárnak” a vendéglátóhelyek, kávézók. A hétfői döntésig eleve csak azon éttermek lehettek nyitva, akik terasszal rendelkeztek és ott szolgálták ki a vendégeiket, most azonban már ezt sem szabad,

a vesztegzár miatt már csak a házhozszállítás megengedett.

A benzinkutak, valamint az éjjel-nappali gyógyszertárak továbbra is nyitva maradhatnak.

A vesztegzár csak tovább erősítette a vörös zónában is fenálló korlátozásokat. Így a továbbiakban az üzletek és a szupermarketek csak este nyolcig lehetnek nyitva (korábban nyitva lehettek kilenc-tízig is), viszont csak 30 százalékos kapacitás mellett. Hétvégre bezárják a plázákat is, kivételt csak az élelmiszerüzletek, drogériák és gyógyszertárak képeznek. Tilos lesz továbbá esküvőt, keresztelőt, születésnapi ünnepségeket és zsúrokat tartani, de bezárnak a játéktermek is. Az új korlátozási szabályok a sportolási lehetőségeket is rosszul érinti: bezárják a fitnesztermeket, de

még a szabadtéri sportolást sem engedélyezik.

Kivételt képeznek ez alól a profi sportolók, valamint a nemzeti sportszövetségek által szervezett események, amelyeket zárt kapuk mögött megtarthatnak.

Mi lenne a járvány egy kis politikai balhé nélkül?

A temesvári vesztegzár politikai tartalommal is bőven telítve lett. Még február elején a város élére szeptemberben megválasztott német polgármester, a liberális-technokrata Dominic Fritz (korábbi interjúnk vele itt olvasható) azt nyilatkozta, hogy Temesvár és Temes megye azért maradt a vörös zónában (a legszigorúbb korlátozások erre a színre vonatkoznak) egész évben,

mert ők tesztelnek normálisan, míg Románia többi megyéje „indokolatlan biztonságérzetbe és önbecsapásba menekül”. Azt is elmondta, hogy elhibázottnak tartja a nyitás politikáját.

Februárban a romániai tesztek közel 10 százalékát Temes megyében végezték el. Százezer főre vetítve Temes megyében naponta 1500 tesztet végeznek, míg az országos átlag körülbelül 700 teszt, azaz a temesvári felénél is kevesebb.

A kevés teszt miatt sokáig úgy nézett ki, hogy a legtöbb megye zöld besorolásba kerül, és visszatér az élet a normális kerékvágásba. Bukarestben például miután három ezrelék alá csökkent a fertőzési ráta, 30 százalékos kapacitással kinyithattak a vendéglők, bárok, mozik és színházak belső terei is. A nyitás kérdése a jobbközép kormányban is feszültségeket okozott: míg több nemzeti liberális miniszter nyitást helyezett kilátásba, addig a liberális-technokrata Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter inkább fenntartotta volna a korlátozásokat.

A RÉGI POLGÁRMESTER, A NEMZETI LIBERÁLIS NICOLAE ROBU ÁTADJA A VÁROS KULCSÁT AZ ÚJ POLGÁRMESTERNEK, AZ USR-PLUS-OS DOMINIC FRITZNEK. FOTÓ: DOMINIC FRITZ / FB

A vesztegzár vasárnap éjszakai elrendelése előtt a jobbközép nemzeti liberális megyei önkormányzati elnök, Alin Nica még úgy nyilatkozott, hogy nem tartja szükségesnek a vesztegzár elrendelését, és szerinte

a temesvári polgármester túlságosan erőlteti az erről szóló döntést.

Sőt, azzal is megvádolta a temesvári önkormányzatot, hogy a vesztegzárral a legkisebb munkával a legnagyobb eredményt szeretné elérni, ahelyett, hogy fokozatosan, minden tényezőt figyelembe véve „okos koronavírus elleni védekezést” folytatna.

Mit mondanak erről a temesvári vendéglátósok?

A város vesztegzár alá helyezésével kapcsolatban az Azonnali több temesvári vendéglátóst is megkeresett. A népszerű belvárosi reggeliző és bruncholós hely, a Neața Omelette Bistro ügyvezetője elmondta, hogy alig, hogy harminc százalékos kihasználtság mellett a múlt év nyarán még kinyithattak az étterem belső terei is, ősszel ismét be kellett zárniuk és csak a teraszok lehettek nyitva, valamint csak elvitelre lehetett rendelni. Azonban a hétfőn bevezetett vesztegzár értelmében a teraszokat is teljesen be kellett zárni, ami óriási kiesést jelenthet a szektornak.

„Az elvitelre való átállás pontosan olyan, mint az online oktatás. Létezik, de semmi haszna”

– ezt már egy belvárosi steakház, a Grill to chill tulajdonosa mondta az Azonnali megkeresésére.

A főtéri szerb templom melletti Karađorđe Étterem tulajdonosa még arról is beszámolt, hogy mivel még csak egy napja van vesztegzár, még nem észlelte azt, hogy a temesváriak beszorultak volna a lakásaikba. „Mindenkin maszk van, de vannak az utcán, meg is lepődtem, hogy a vesztegzár ellenére ilyen sokan voltak ma kint” – mondta. Ezzel ellentétben a Neața Omelette Bistro tulajdonosa arról számolt be, hogy ők vasárnap még nyitva tartották a teraszukat, viszont

„alig volt vendégünk, nem egy átlagos hétvége volt. Megijedtek az emberek a vesztegzártól”.

A Digi24 hírtévé be is számolt arról, hogy a település vesztegzár alá helyezése előtt a temesváriak a napsütésben megtöltötték a főtér kávézóinak és éttermeinek teraszait. 

Az általunk megkeresett vendéglátósok arról is beszámoltak, hogy

a vesztegzár elrendelésével kapcsolatban vasárnap két kisebb tüntetés is volt a polgármesteri hivatal előtt.

„Mivel tilos a gyülekezés és a tüntetés, ezért alig jelentek meg páran ezen, mivel nem kockáztatják, hogy eljárást indítsanak ellenük” – véli a Grill to chill étterem tulajdonosa.

A tulajdonos a vesztegzár miatt elsősorban Temesvár német polgármesterét, Dominic Fritzet okolta:

„Amikor az önkormányzati választások voltak, Temesváron a fertőzési mutató 8,5 ezrelékes volt, mégsem volt vesztegzár. Akkor ez a büszke németünket nem zavarta, sőt, tömegrendezvényt tartott, fürdött a tömegben. Most meg bezárt mindenkit!”

A tulajdonos azzal számol, hogy habár jelenleg csak két hétre rendelték el a vesztegzárat, szerinte minimum egy hónapig fog tartani, de azt se tartja elképzelhetetlennek, hogy akár húsvétig is meghosszabbítják majd.

A temesváriak szerint több oltás kellene

A kiutat az oltási arányok megugrása jelenthetné Temesvárnak. A városban jelenleg öt nagy oltóközpont működik, a polgármesteri hivatal honlapja szerint

eddig 20 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, amely a 306 ezres város összlakosságának mintegy 6,5 százaléka.

A Temes megye alárendeltségébe tartozó megyei vészhelyzeti bizottság arra kérte a román kormányt, hogy több adag vakcinát szállítsanak Temesvárra a következő időszakban, hogy a város átoltottsága javuljon.

Romániában a Bloomberg gyűjtése szerint 100 emberből már 9,4-et beoltottak koronavírus ellen az első oltással, míg a a teljes népességnek már a 3,4 százaléka megkapta mindkét adagot az oltásból. 

Keleti szomszédunk egyelőre csak a Pfizer-BioNTech, az Oxford/AstraZeneca és a Moderna vakcináit használja, és ez vélhetően csak akkor fog változni, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) újabb készítményeket fog jóváhagyni, mivel a romány kormány jelezte: csak az EMA által engedélyezett vakcinákat fogják használni, és nem kezdenek különutas vakcinapolitikába.

NYITÓKÉP: A temesvári polgármester kicsomagol egy új lélegezetőgépet. Dominic Fritz / FB

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek