Mulatós zenével népszerűsítenék az oltást Romániában

2021.04.27. 17:51

Mivel az ortodox egyház támogatása nem vált be, ezért a mulatós sztárokkal népszerűsítenék az oltást. Volt aki már megígérte, hogy egy vakcinás slágerrel jelentkezik.

Mulatós zenével népszerűsítenék az oltást Romániában

Hétfőn írtunk arról, hogy Romániában annak ellenére, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott, az uniós közös vakcinabeszerzésből érkező vakcinákkal oltanak, a lakosság oltakozási kedve úgy tűnik, hogy elfogyott. Ezzel kapcsolatban felmerült a Román Ortodox Egyház (BOR) felelőssége is, ugyanis sajtóhangok szerint nem álltak ki teljes mellszélességgel az oltási kampány mellett – annak ellenére, hogy korábban még ezt ígérték.

Ezért hogy felpörgessék az oltáskampányt, különböző látványos akciókat is tartottak keleti szomszédunknál: például Temesváron hétvégén mobil oltópontokon háromnapos oltási akció zajlott, Kolozsváron pedig amerikai mintára drive-through központ is nyílt. Kedden a román sajtó arról számolt be, hogy az ország több nagyvárosában – így az olténiai régió „fővárosában”, Krajován, valamint a fővárosban, de a moldvai Jászvárásron is – megismétlik a tömeges oltási akciót.

Román mulatóssal az oltás népszerűsítéért

A román ortodox egyház mellett még az is felmerült, hogy román manelesztárokkal népszerűsítik a vakcinákat.

A manele zenei műfaj, a románok mulatósa, ami leginkább a szerb turbofolkra hasonlít. A közvélemény általában a szegényebb, gettósodott városi lakótelepek és elmaradott falvak világával azonosítja, és az egészre sokszor nemzetiségi jelleget is ráhúz, ugyanis leginkább a romániai cigány közösségből származó zenészek művelik kiemelkedően ezt a műfajt. A manele az egyik legnépszerűbb román zenei műfaj, általában milliók szokták meghallgatni.

MEGJÖTT AZ ŐRÜL SALAM.

Például Lucian Mîndruță, román sztárújságíró Facebook-oldalán hívta ki Tzanca Uraganu maneleénekest. A maneleben, hasonlóan a hip-hop-hoz egymást szokták kihívni az énekesek (hogy kinek van több pénze, jobb kocsija, jobb nője, hasonlók): ehhez csatlakozott most Mîndruță. Mint írta, „az ön Youtube-csatornája 1 millió emberhez eljut 24 óra alatt. Az állam nem ilyen hatékony, néha a tévében reklámozzák az oltást. De az egésznek nincs ereje.

Mit kérnék? Csináljon má’ egy manelet! Valami egyszerűt. Nem akarok nagyon belemenni, de valami ilyesmire gondoltam: „Kezemben az injekció / ezért a legkeményebb gyerek vagyok / még a kezem se fáj / ha ingyen adják!”

Uraganu válaszolt is Mîndruțănek, mint írta, „majd a napokban jelentkezem egy vakcinás slágerrel”.

EZ MÉG NEM A BEÍGÉRT VAKCINA-SLÁGER, DE ÁPRILIS ELEJI FELTÖLTÉSE ÓTA MÁR 6 MILLIÓS NÉZETTSÉGET HOZOTT ÖSSZE. A SZÖVEGBEN MANELES KLISÉKET SOROL FEL (PÉNZ, NŐK, ALKOHOL).

Az üggyel kapcsolatban még az állami oltáskampány feje, Valeriu Gheorghiță ezredes is megszólalt, aki kedden arról beszélt, hogy

ő is gondolt már arra, hogy manelezenészekkel kellene népszerűsíteni az oltást.

Ám, mint mondta nem határozhatják el központi szinten, hogy ezentúl kötelezik a maneleénekeset arra, hogy álljanak ki az oltás mellett. Mindenesetre üdvözli azon énekeseket, akik csatlakoznak ehhez az akcióhoz.

NYITÓKÉP: Florin Salam, Románia egyik legismertebb maneleénekese. FOTÓ: Florin Salam / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek