+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 27. kedd, 17:51
Mivel az ortodox egyház támogatása nem vált be, ezért a mulatós sztárokkal népszerűsítenék az oltást. Volt aki már megígérte, hogy egy vakcinás slágerrel jelentkezik.

Hétfőn írtunk arról, hogy Romániában annak ellenére, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott, az uniós közös vakcinabeszerzésből érkező vakcinákkal oltanak, a lakosság oltakozási kedve úgy tűnik, hogy elfogyott. Ezzel kapcsolatban felmerült a Román Ortodox Egyház (BOR) felelőssége is, ugyanis sajtóhangok szerint nem álltak ki teljes mellszélességgel az oltási kampány mellett – annak ellenére, hogy korábban még ezt ígérték.

 

Ezért hogy felpörgessék az oltáskampányt, különböző látványos akciókat is tartottak keleti szomszédunknál: például Temesváron hétvégén mobil oltópontokon háromnapos oltási akció zajlott, Kolozsváron pedig amerikai mintára drive-through központ is nyílt. Kedden a román sajtó arról számolt be, hogy az ország több nagyvárosában – így az olténiai régió „fővárosában”, Krajován, valamint a fővárosban, de a moldvai Jászvárásron is – megismétlik a tömeges oltási akciót.

 

Román mulatóssal az oltás népszerűsítéért

 

A román ortodox egyház mellett még az is felmerült, hogy román manelesztárokkal népszerűsítik a vakcinákat.

 

A manele zenei műfaj, a románok mulatósa, ami leginkább a szerb turbofolkra hasonlít. A közvélemény általában a szegényebb, gettósodott városi lakótelepek és elmaradott falvak világával azonosítja, és az egészre sokszor nemzetiségi jelleget is ráhúz, ugyanis leginkább a romániai cigány közösségből származó zenészek művelik kiemelkedően ezt a műfajt. A manele az egyik legnépszerűbb román zenei műfaj, általában milliók szokták meghallgatni.

 

MEGJÖTT AZ ŐRÜL SALAM.

 

Például Lucian Mîndruță, román sztárújságíró Facebook-oldalán hívta ki Tzanca Uraganu maneleénekest. A maneleben, hasonlóan a hip-hop-hoz egymást szokták kihívni az énekesek (hogy kinek van több pénze, jobb kocsija, jobb nője, hasonlók): ehhez csatlakozott most Mîndruță. Mint írta, „az ön Youtube-csatornája 1 millió emberhez eljut 24 óra alatt. Az állam nem ilyen hatékony, néha a tévében reklámozzák az oltást. De az egésznek nincs ereje.

 

Mit kérnék? Csináljon má’ egy manelet! Valami egyszerűt. Nem akarok nagyon belemenni, de valami ilyesmire gondoltam: „Kezemben az injekció / ezért a legkeményebb gyerek vagyok / még a kezem se fáj / ha ingyen adják!”

 

Uraganu válaszolt is Mîndruțănek, mint írta, „majd a napokban jelentkezem egy vakcinás slágerrel”.

 

EZ MÉG NEM A BEÍGÉRT VAKCINA-SLÁGER, DE ÁPRILIS ELEJI FELTÖLTÉSE ÓTA MÁR 6 MILLIÓS NÉZETTSÉGET HOZOTT ÖSSZE. A SZÖVEGBEN MANELES KLISÉKET SOROL FEL (PÉNZ, NŐK, ALKOHOL).

 

Az üggyel kapcsolatban még az állami oltáskampány feje, Valeriu Gheorghiță ezredes is megszólalt, aki kedden arról beszélt, hogy

 

ő is gondolt már arra, hogy manelezenészekkel kellene népszerűsíteni az oltást.

 

Ám, mint mondta nem határozhatják el központi szinten, hogy ezentúl kötelezik a maneleénekeset arra, hogy álljanak ki az oltás mellett. Mindenesetre üdvözli azon énekeseket, akik csatlakoznak ehhez az akcióhoz.

 

NYITÓKÉP: Florin Salam, Románia egyik legismertebb maneleénekese. FOTÓ: Florin Salam / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás