Bukarestben már egy adag miccs is jár a Pfizer mellé az Obor-piaci oltóponton

2021.06.08. 14:57

Ha ezzel sem nő meg a román oltási hajlandóság, akkor már nincs mit tenni.

Bukarestben már egy adag miccs is jár a Pfizer mellé az Obor-piaci oltóponton

Május elsejére gyűjtöttük össze keleti szomszédunk nemzeti ételével, a miccsel kapcsolatos élményeinket, és már akkor felmerült kérdésként: a romániai lecsökkent oltáskampányban a hatóságok vajon nem akarják-e bevetni a miccset kedvcsinálónak.

Meg is kaptuk a választ: kedden a román főváros második kerületének polgármestere, a liberális-technokrata USR-PLUS-os Radu Mihaiu a Facebook-oldalán adott hírt

az Obor-piaci oltóközpont kinyitásáról és arról, hogy ott miccset is kapnak majd a beoltottak.

Az oltóközpont hétvégen, péntektől-vasárnapig fog működni, a már megszokott módszer szerint: csak személyi igazolvány bemutatásával bárki kaphat oltást. Vakcinákból pedig a Pfizert vagy az egydózisú Johnson&Johnsont lehet választani majd. „Jó egészséget és jó étvágyat!”, írta a kerületi polgármester az akcióval kapcsolatban.

Az Obor kerület nagyjából Bukarest Kőbányája, egy külső negyed óriási panelekkel, a közepén pedig egy metró-, villamos- és vasúti megállóval is rendelkező gigantikus piac- és bazárkomplexummal. A polgármester szerint azért esett a választási az obori piacra, mert nagyon frekventált hely, valamint „minden társadalmi osztály számára elérhetővé tennénk az oltást”.

A HÍRES OBOR-PIACI MICCS ÉS SÖR. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN

A Digi24 pedig arról írt, hogy

az Obor-piaci kifőzdék, miccsező bódék tulajdonosai teljes mellszélességgel a polgármester kezdeményezése mögé álltak, és minden beoltott kapni fog egy adag miccset (5-6 darab), valamint a hozzá alanyi jogon járó mustárt és kenyeret is.

Szomorú viszont, hogy a miccs mellé nem csapolt sört, hanem csupán ásványvizet helyezett kilátásba a polgármester.

Milyen eszközökkel próbálták még népszerűsíteni az oltást Romániában?

Románia az általánosan alacsony oltási hajlandóság miatt még áprilisban abba a helyzetbe került, hogy nem tudja felhasználni a már leszállított az Európai Bizottság közös vakcinabeszerzéséből származó vakcináit.

Ezért már arra is volt példa, hogy külföldi egyetemista diákokat oltottak a vakcináikkal, de még a román mulatós zenét, a manelét játszó híres zenészeket és a Drakula-mítoszt is arra próbálják felhasználni, hogy így növeljék az oltási hajlandóságot. Azonban hiába a próbálkozások, úgy tűnik, hogy a román oltáskampány lassan eléri a plafonját, hiszen az oltási hajlandóság mindössze 31 százalékos az országban, és a társadalom 21 százaléka megkapta már az első oltását.

A közel húszmillió lakosú Romániában eddig összesen 8,2 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 4,4 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 23 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag 41,1 százalék.  A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 3,9 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 460 ezer ember kapta meg. Egy április végi felmérés szerint

a román lakosság csupán 31 százaléka oltatná be biztosan magát, azaz körülbelül 6,1 millió ember.

Románia egyébként nem egyedüli, amely szokatlan eszközökkel csalogatja az állampolgárait oltáshoz: az Egyesült Államokbeli észak-nyugati Washington államban például ajándék marihuánás cigivel várják az oltakozókat, sőt ugyanitt korábban ingyen sörrel is próbálkoztak már. 

NYITÓKÉP: Cătălin Oprisan / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek