+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 16. péntek, 20:45
Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ frakció akadályozta ezt meg – ami azt is mutatja: élesedik az FPÖ elnöke és a párt frakcióvezetője közötti konfliktus. A párszakadást is felvetette a párt egyik politikusa.

Amint arról az Azonnali beszámolt: az osztrák konzervatív-zöld kormányon belül vannak feszültségek. Noha a Zöldek majdnem mindenben alávetik magukat Sebastian Kurz kancellárnak – de a mostanság kirobbant néppárti korrupciós ügyek miatt megromlott a viszony.

 

A zöld Alma Zadić ugyanis még februárban felfüggesztette minisztériumában azt a Néppárthoz közeli tisztségviselőt, aki állítólag iratokat játszott volna át a néppárti pénzügyminiszter, Gernot Blümel illegális adományozási ügyében folyó vizsgálatokról a pártnak. Kurzék úgy lendültek ellentámadásba, hogy kritizálták a vakcinabeszerzések lassúságáért a héten fáradtságra hivatkozva lemondott Rudolf Anschober zöld egészségügyi minisztert (holott Blümel pénzügyminisztere folytatta a tárgyalásokat Brüsszellel), valamint megvádolták Werner Kogler zöld alkancellárt, hogy pártközelieket juttatna posztokhoz. Ezzel azon ügyről akar a Néppárt terelni, hogy kiderült: az osztrák állami vagyonkezelő élére Thomas Schmid úgy került, hogy előtte Kurz puszikat dobó emojis SMS-ben közölte vele: „minden megkapsz, amit akarsz”.

 

Kurz háttérben az FPÖ-re cserélte volna a Zöldeket

 

Kurz attól tarthat esetleg, hogy a Zöldeknek egyszer elegük lesz, és kilépnek a kormányból,

 

elvégre a pártnak nem tesz jót a kormányzati részvétel, a népszerűsége folyamatosan csökken, és számos balliberális városi szavazó az ellenzéki liberális Neoshoz pártol át.

 

Ezért Kurz – osztrák sajtóinformációk szerint – háttérben tárgyalt Norbert Hoferrel, az ellenzéki Szabadságpárt (FPÖ) elnökével, hogy esetleg rájuk cserélné le a Zöldeket. Az ÖVP és az FPÖ 2017 és 2019 között közösen kormányzott, akkor Hofer közlekedési miniszter volt, de az Ibiza-videó után szétesett a kormány. Kurz állítólag most Hofernek alkancellárságot is ígért.

 

A politikus, aki az FPÖ mérsékelt szárnyát képviseli, belement volna az átugrásba.

 

Nobert Hofer tagadja azonban, hogy megbeszélést folytatott volna Kurz-cal, vagy hogy eleve tervezne belépni a kormányba.

 

NORBERT HOFER (GUGGOLVA) AZ EMBERARCÚ FPÖ-T KÉPVISELI, KÉSZ LENNE KIEGYEZNI MEGINT SEBASTIAN KURZ-CAL. FOTÓ: NH / FB

 

Az FPÖ frakciója nekimegy az FPÖ elnökének

 

Ez azonban az FPÖ parlamenti frakcióján elbukott. Amint a baloldali tényfeltáró bulvár onlineújság, a ZackZack értesült: az FPÖ frakciója egyhangúlag fogadott el nemrég egy határozatot, hogy semmilyen kormányba nem lépnek be választások nélkül. Azaz

 

ha Kurz ejti a Zöldeket, akkor jöjjenek az előrehozott választások. Hofer a frakcióülésen nem is vett részt.

 

A frakciót – amit Ausztriában parlamenti klubnak hívnak – az a Herbert Kickl vezeti, aki főleg az éles lockdownellenességével gyakorlatilag Kurz rendszerellenzékeként pozicionálja magát. Több lockdownellenes tüntetésen is megjelent, az egyiken fel is szólalt. Ezeken a tüntetéseken pedig az állandó jelszó, hogy „Kurznak mennie kell”. Kickl ki is jelentette, hogy pártja nem hajlandó egy Kurz vezette ÖVP-vel már sohasem kormányra lépni. A politikus amúgy 2017 és 2019 között Kurz belügyminisztere volt.

 

Kickl nyilvános Kurz-ellenes nyilatkozatai a mostani hírek fényében Hofernek való üzenetekként is értékelhetőek.

 

HERBERT KICKL LOCKDOWNELLENES TÜNTETÉSEN BESZÉL BÉCSBEN. EZEKEN AZ ÁLLANDÓ JELSZÓ: KURZNAK MENNIE KELL. FOTÓ: HK / FB

 

Miközben Hofer nyitott lenne Kurz felé, Kickl nem. A két politikus között hatalmi harc dúl, elvégre Kickl már korábban bejelentette: szívesen átvenné az FPÖ vezetését. Ő az FPÖ-t kemény széljobbos párttá tenné, gyakorlatilag a haideri örökséget vinné tovább, mivel Kickl volt amúgy Haider beszédírója egykoron. Kickl egyértelműen

 

a pártot radikális irányba akarná tolni – az antiszemitizmustól sem visszariadva.

 

Nem véletlen, hogy egy bécsi lockdownellenes és vírustagadó tüntetésen „apartheidnek” nevezte a sikeres izraeli oltási politikát.

 

Kickl frakcióvezető és Hofer pártelnök nemrég azon a kérdésen ugrott össze, hogy kell-e a bécsi parlamentben szájmaszkot viselni. Miközben Kickl ezt ellenzi, és tüntetőleg nem is hajlandó azt felvenni, Hofer – aki egyben a parlament harmadik alelnöke – felszólította, hogy ne vonja ki magát a kötelező előírások alól, és kiállt Wolfgang Sobotka néppárti parlamenti elnök terve mellett, miszerint a parlament egész épületében kötelezővé tennék a szájmaszkot.

 

Szakad az FPÖ?

 

Az FPÖ-n belüli viták olyan erősek, hogy Johannes Hübner, az FPÖ felsőházi képviselője elárulta a liberális Standardnak, hogy

 

„felháborodás és megrökönyödés” kíséri a párton belül Hofer elnök ténykedését.

 

Hübner egy szélsőjobboldali magazin podcastjében egyenesen arról beszélt, hogy

 

célszerű lenne talán, ha az FPÖ kettéválna: a hoferista mérsékeltekre és a kicklista radikálisokra.

 

Hübner maga egyértelműen az utóbbi táborhoz tartozik, a politikus többször tűnt fel antiszemita megjegyzésekkel. 2016-ban például egy németországi előadáson gyakorlatilag lezsidózta az osztrák alkotmány atyját, a jogfilozófus Hans Kelsent, amikor azt állította róla, hogy eredetileg Kohnnak hívták volna. (Kelsen valóban zsidó származású volt, de kilépett a hitközségből, családját viszont sohasem hívták Kohnnak. Ez a „vád“ azonban már a 1960-as években megfogalmazódott, akkoriban Taras Borodajkewycz, az FPÖ-höz közelálló bécsi közgazdászprofesszor terjesztette ezt róla.)

 

Az FPÖ történetében nem ritkák a pártszakadások.

 

1993-ban a párt balliberális szárnya lépett ki Liberális Fórum néven, 2006-ban Jörg Haider hagyta ott a pártot, és alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért néven új formációt, tavaly pedig egy másik volt pártelnök, Heinz-Christian Strache próbált meg Team Strache néven önállóan bécsi politikai karriert kezdeni, de a tartományi választásokon még a helyi parlamentbe se jutott be.

 

NYITÓKÉP: Norbert Hofer és Herbert Kickl csónakázik / FPÖ Tirol, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás