Az FPÖ saját elnökét támadja, mert az állítólag beállna Kurz mögé

Szerző: Techet Péter
2021.04.16. 20:45

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ frakció akadályozta ezt meg – ami azt is mutatja: élesedik az FPÖ elnöke és a párt frakcióvezetője közötti konfliktus. A párszakadást is felvetette a párt egyik politikusa.

Az FPÖ saját elnökét támadja, mert az állítólag beállna Kurz mögé

Amint arról az Azonnali beszámolt: az osztrák konzervatív-zöld kormányon belül vannak feszültségek. Noha a Zöldek majdnem mindenben alávetik magukat Sebastian Kurz kancellárnak – de a mostanság kirobbant néppárti korrupciós ügyek miatt megromlott a viszony.

A zöld Alma Zadić ugyanis még februárban felfüggesztette minisztériumában azt a Néppárthoz közeli tisztségviselőt, aki állítólag iratokat játszott volna át a néppárti pénzügyminiszter, Gernot Blümel illegális adományozási ügyében folyó vizsgálatokról a pártnak. Kurzék úgy lendültek ellentámadásba, hogy kritizálták a vakcinabeszerzések lassúságáért a héten fáradtságra hivatkozva lemondott Rudolf Anschober zöld egészségügyi minisztert (holott Blümel pénzügyminisztere folytatta a tárgyalásokat Brüsszellel), valamint megvádolták Werner Kogler zöld alkancellárt, hogy pártközelieket juttatna posztokhoz. Ezzel azon ügyről akar a Néppárt terelni, hogy kiderült: az osztrák állami vagyonkezelő élére Thomas Schmid úgy került, hogy előtte Kurz puszikat dobó emojis SMS-ben közölte vele: „minden megkapsz, amit akarsz”.

Kurz háttérben az FPÖ-re cserélte volna a Zöldeket

Kurz attól tarthat esetleg, hogy a Zöldeknek egyszer elegük lesz, és kilépnek a kormányból,

elvégre a pártnak nem tesz jót a kormányzati részvétel, a népszerűsége folyamatosan csökken, és számos balliberális városi szavazó az ellenzéki liberális Neoshoz pártol át.

Ezért Kurz – osztrák sajtóinformációk szerint – háttérben tárgyalt Norbert Hoferrel, az ellenzéki Szabadságpárt (FPÖ) elnökével, hogy esetleg rájuk cserélné le a Zöldeket. Az ÖVP és az FPÖ 2017 és 2019 között közösen kormányzott, akkor Hofer közlekedési miniszter volt, de az Ibiza-videó után szétesett a kormány. Kurz állítólag most Hofernek alkancellárságot is ígért.

A politikus, aki az FPÖ mérsékelt szárnyát képviseli, belement volna az átugrásba.

Nobert Hofer tagadja azonban, hogy megbeszélést folytatott volna Kurz-cal, vagy hogy eleve tervezne belépni a kormányba.

NORBERT HOFER (GUGGOLVA) AZ EMBERARCÚ FPÖ-T KÉPVISELI, KÉSZ LENNE KIEGYEZNI MEGINT SEBASTIAN KURZ-CAL. FOTÓ: NH / FB

Az FPÖ frakciója nekimegy az FPÖ elnökének

Ez azonban az FPÖ parlamenti frakcióján elbukott. Amint a baloldali tényfeltáró bulvár onlineújság, a ZackZack értesült: az FPÖ frakciója egyhangúlag fogadott el nemrég egy határozatot, hogy semmilyen kormányba nem lépnek be választások nélkül. Azaz

ha Kurz ejti a Zöldeket, akkor jöjjenek az előrehozott választások. Hofer a frakcióülésen nem is vett részt.

A frakciót – amit Ausztriában parlamenti klubnak hívnak – az a Herbert Kickl vezeti, aki főleg az éles lockdownellenességével gyakorlatilag Kurz rendszerellenzékeként pozicionálja magát. Több lockdownellenes tüntetésen is megjelent, az egyiken fel is szólalt. Ezeken a tüntetéseken pedig az állandó jelszó, hogy „Kurznak mennie kell”. Kickl ki is jelentette, hogy pártja nem hajlandó egy Kurz vezette ÖVP-vel már sohasem kormányra lépni. A politikus amúgy 2017 és 2019 között Kurz belügyminisztere volt.

Kickl nyilvános Kurz-ellenes nyilatkozatai a mostani hírek fényében Hofernek való üzenetekként is értékelhetőek.

HERBERT KICKL LOCKDOWNELLENES TÜNTETÉSEN BESZÉL BÉCSBEN. EZEKEN AZ ÁLLANDÓ JELSZÓ: KURZNAK MENNIE KELL. FOTÓ: HK / FB

Miközben Hofer nyitott lenne Kurz felé, Kickl nem. A két politikus között hatalmi harc dúl, elvégre Kickl már korábban bejelentette: szívesen átvenné az FPÖ vezetését. Ő az FPÖ-t kemény széljobbos párttá tenné, gyakorlatilag a haideri örökséget vinné tovább, mivel Kickl volt amúgy Haider beszédírója egykoron. Kickl egyértelműen

a pártot radikális irányba akarná tolni – az antiszemitizmustól sem visszariadva.

Nem véletlen, hogy egy bécsi lockdownellenes és vírustagadó tüntetésen „apartheidnek” nevezte a sikeres izraeli oltási politikát.

Kickl frakcióvezető és Hofer pártelnök nemrég azon a kérdésen ugrott össze, hogy kell-e a bécsi parlamentben szájmaszkot viselni. Miközben Kickl ezt ellenzi, és tüntetőleg nem is hajlandó azt felvenni, Hofer – aki egyben a parlament harmadik alelnöke – felszólította, hogy ne vonja ki magát a kötelező előírások alól, és kiállt Wolfgang Sobotka néppárti parlamenti elnök terve mellett, miszerint a parlament egész épületében kötelezővé tennék a szájmaszkot.

Szakad az FPÖ?

Az FPÖ-n belüli viták olyan erősek, hogy Johannes Hübner, az FPÖ felsőházi képviselője elárulta a liberális Standardnak, hogy

„felháborodás és megrökönyödés” kíséri a párton belül Hofer elnök ténykedését.

Hübner egy szélsőjobboldali magazin podcastjében egyenesen arról beszélt, hogy

célszerű lenne talán, ha az FPÖ kettéválna: a hoferista mérsékeltekre és a kicklista radikálisokra.

Hübner maga egyértelműen az utóbbi táborhoz tartozik, a politikus többször tűnt fel antiszemita megjegyzésekkel. 2016-ban például egy németországi előadáson gyakorlatilag lezsidózta az osztrák alkotmány atyját, a jogfilozófus Hans Kelsent, amikor azt állította róla, hogy eredetileg Kohnnak hívták volna. (Kelsen valóban zsidó származású volt, de kilépett a hitközségből, családját viszont sohasem hívták Kohnnak. Ez a „vád“ azonban már a 1960-as években megfogalmazódott, akkoriban Taras Borodajkewycz, az FPÖ-höz közelálló bécsi közgazdászprofesszor terjesztette ezt róla.)

Az FPÖ történetében nem ritkák a pártszakadások.

1993-ban a párt balliberális szárnya lépett ki Liberális Fórum néven, 2006-ban Jörg Haider hagyta ott a pártot, és alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért néven új formációt, tavaly pedig egy másik volt pártelnök, Heinz-Christian Strache próbált meg Team Strache néven önállóan bécsi politikai karriert kezdeni, de a tartományi választásokon még a helyi parlamentbe se jutott be.

NYITÓKÉP: Norbert Hofer és Herbert Kickl csónakázik / FPÖ Tirol, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek