Kurz az FPÖ szakadására játszik?

Szerző: Techet Péter
2019.08.28. 07:51

Abban mindenki biztos Ausztriában, hogy Sebastian Kurz lesz a kancellár az előrehozott választásokat követően, a kérdés már csak az, kivel lép koalícióra. Az sem biztos, hogy partnerét a jelenlegi pártok között kell keresni, Kurz ugyanis könnyen az FPÖ újabb szakadására játszhat. Techet Péter Alpbachból tudósít!

Kurz az FPÖ szakadására játszik?

Most valahogy mindenki tudja Alpbachban: a szeptember végi választásokon, amelyeket az ibiziai videó miatti kormánybukás után kellett kiírni, az ÖVP nyerni fog, Sebastian Kurz visszatér a kancellári székbe. Azonban azt továbbra se tudni, hogy ezt kivel teszi ezt.

Hiába szerepel az ÖVP akár harmincöt százalék felett is, kell neki egy koalíciós partner. Márpedig egyre kevésbé van az ÖVP-nek gusztusa az FPÖ-höz. A szélsőjobboldali párt elnöke, Norbert Hofer persze nagyon-nagyon szeretné folytatni a kormányzást, de a párt keménymagja – többek között a volt belügyminiszter, Herbert Kickl körül – napról-napra lövi az ÖVP-t. Kurz persze már régóta kizárta, hogy Kickl lehetne alatta újra bármilyen miniszter (azaz Kickl most már tényleg elszabadulhat kedvére Kurz ellen), de mostanra már az egész FPÖ-től is elkezd kicsit távolodni a Kurz-párt.

A nyugati tartományok, így például Tirol ÖVP-s vezetői kifejezetten azt kérik: bárkivel, csak ne az FPÖ-vel.

Csak hát ki lehet ez a bárki?

A szocdemek nem fognak beállni egy Kurz-kormányba, és nekik – ellentétben a német elvtársakkal – van annyi eszük, hogy eleve nem állnak be sehova másodhegedűsnek. Az ÖVP-Neos-kormánynak, amit a gazdasági elit annyira szeretne, legfeljebb akkor lehet esélye, ha csak az alpbachi fórumon résztvevőknek hagyjuk meg a szavazati jogot. Az ÖVP-Zöldek még egy lehetséges opció, Peter Pilz már árulózza is egykori pártját nagyhangon a saját bulvárlapjában, a ZackZack.at-n. De egyrészről azért még mindig sok ideológiai különbség van Kurzék és a Zöldek között, másrészről nem biztos, hogy kijön egyáltalán a többség.

Azaz nagyon úgy néz ki: hiába lövi az FPÖ keménymagja mint eszelős Kurzot (szegény Norbert Hofer meg csak szépen kérheti őket, hogy fogják vissza magukat), és hiába undorodik az ÖVP napról napra jobban az FPÖ-től,

más, politikailag és matematikailag lehetséges opció nem nagyon lehet, csak az ÖVP-FPÖ. Mármint ha a jelenlegi pártokkal számolunk!

De miért kéne csak velük számolni?

Hogy is maradt Wolfgang Schüssel 2005 után is kancellár, miután az akkori FPÖ előtte kirúgta alóla a kormányt? Úgy, hogy az FPÖ szétszakadt: a forrófejűek maradtak a kék FPÖ-ben (ekkor lett a párt elnöke Heinz-Christian Strache), a pragmatikusok meg Jörg Haider vezetésével megcsinálták a narancssárga BZÖ-t.

Rainer Nowak, a Die Presse főszerkesztője szerint nem kizárt egy ilyen forgatókönyv most sem – amint azt az alpbachi hegyoldalon tartott sajtóbeszélgetésen mondta –: azaz Norbert Hofer majd bemegy Kurz mellé a kormányba, Kicklék meg kintről balhéznak tovább. Kérdéses persze, hogy ezúttal melyik szárny – a pragmatikus vagy a rebellis – viheti tovább az FPÖ nevet.

Kurz semmiképpen sem akar egy olyan kormányt, amiben a partnere azonos szemmagasságban lenne vele. Éppen ezért jött leginkább neki jól az ibizai videó és azon ÖVP-FPÖ-kormány szétesése, ahol az FPÖ majdnem azonos erővel bírt, mint az ÖVP, megszerezve számos kulcsfontosságú tárcát is. Szeptember vége után ilyen már nem lesz!

Akár a Zöldekkel, akár a Neos-szal, akár az FPÖ-vel, akár az FPÖ egy darabkájával folytatja Kurz, egy biztos: az új kormányban egyértelműen övé lesz a megkérdőjelezhetetlen hatalom, a fő minisztériumokat az ÖVP nem fogja már senkinek sem átadni.

FOTÓK: Illés Gergő, Bécs / Azonnali

Most olvastad először ezt szöveget? Ez azért lehet, mert nem jár még neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek