+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 13. kedd, 10:43
Kedd reggel bejelentette Rudolf Anschober, zöld osztrák egészségügyi miniszter, hogy lemond. A politikus azt mondta: túldolgozta magát. Már korábban is kellett kiégés miatt betegszabadságra mennie.

2012 őszén Rudolf (Rudi) Anschober, aki akkor még Felső-Ausztria zöld tanácsnoka volt, bejelentette: úgy érzi, kiégett, ezért három hónapra fizetés nélküli szabadságra megy. A politikus annak az évnek a végén állt újra vissza a politikába – döntésével arra is rá akart mutatni, hogy

 

a társadalom vegye komolyan a munkahelyi kiégést mint egészségügyi okot.

 

A 2020-ban felállt konzervatív-zöld bécsi kormányban Anschober egészségügyi miniszter lett. A kínai koronavírus-járvány kirobbanása óta folyamatosan felmerült a hírekben, hogy a politikus esetleg nem fogja bírni a járványkezelés miatti nagy megterhelést. Sebastian Kurz néppárti kancellár mellett ő volt a járványkezelés arca, ami egy időre – főleg még a tavaly tavaszi hullám idején – nagy népszerűséget is okozott neki.

 

Most kedden jött el számára a döntés ideje, hogy visszavegyen eddigi aktivitásából:

 

„A köztársaságnak olyan egészségügyi miniszterre van szüksége, aki száz százalékban fitt”,

 

és hozzátette: ezt nem tudja most magáról elmondani. A járványkezelés olyan megterhelést jelentett számára, amit nem tud már vállalni:, a járványban nincs szünet, de számára most éppen erre lenne szükség. Ahogy mondta:

 

„Egészen világosan mondva: nem akarom magamat tönkretenni.”

 

RUDOLF ANSCHOBER A KUTYÁJÁVAL A MINISZTERI IRODÁJÁBAN. FOTÓ: RA / FB

 

Anschober azonban azt mondta, hogy jelenleg nem kiégésről van szó: „Ha burnoutom lenne, nem tudnék itt állni önök előtt.” Szerinte egyszerűen túldolgozta magát, és nincs már több ereje folytatni a munkát. Anschobert az is megviselhette, hogy számos kérdésért – a lassú oltásokért – sokan őt tették felelőssé, még a koalíciós partner Néppárt (ÖVP) is – a saját korrupciós ügyeiről elterelve – Anschober minisztériumát támadta, hogy Ausztria nem kapott volna elegendő vakcinát az Európai Uniótól.

 

Anschober elmondta, hogy az elmúlt 14 hónapban túlvállalta magát, a lehetőségei és ereje felett dolgozott mindennap, de

 

továbbra is olyan nagy kihívásokat lát, amiket már nem képes teljes emberként kezelni.

 

Problémaként említette a mutációk gyors terjedését, amelyek kapcsán még nem is tudhatjuk pontosan, hogy mindegyik vakcina véd-e ellenük. Felpanaszolta, hogy az osztrák társadalom harmada megtagadja a rendszeres tesztelést, és legalább ennyien vannak azok, akik semmiképpen nem akarnák beoltani magukat. Ilyen körülmények között pedig eleve nem is tudja a folyamatosan szigorodó lockdownszabályok lazítását ígérni. Bécs és Alsó-Ausztria tartományok amúgy már bejelentették: a szigorú lockdownt május 2-ig meghosszabbítják.

 

 

NYITÓKÉP: Rudolf Anschober / TRT Deutsch, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás