Lemond az osztrák egészségügyi miniszter, megviselték a járványkezelés hónapjai

Szerző: Techet Péter
2021.04.13. 10:43

Kedd reggel bejelentette Rudolf Anschober, zöld osztrák egészségügyi miniszter, hogy lemond. A politikus azt mondta: túldolgozta magát. Már korábban is kellett kiégés miatt betegszabadságra mennie.

Lemond az osztrák egészségügyi miniszter, megviselték a járványkezelés hónapjai

2012 őszén Rudolf (Rudi) Anschober, aki akkor még Felső-Ausztria zöld tanácsnoka volt, bejelentette: úgy érzi, kiégett, ezért három hónapra fizetés nélküli szabadságra megy. A politikus annak az évnek a végén állt újra vissza a politikába – döntésével arra is rá akart mutatni, hogy

a társadalom vegye komolyan a munkahelyi kiégést mint egészségügyi okot.

A 2020-ban felállt konzervatív-zöld bécsi kormányban Anschober egészségügyi miniszter lett. A kínai koronavírus-járvány kirobbanása óta folyamatosan felmerült a hírekben, hogy a politikus esetleg nem fogja bírni a járványkezelés miatti nagy megterhelést. Sebastian Kurz néppárti kancellár mellett ő volt a járványkezelés arca, ami egy időre – főleg még a tavaly tavaszi hullám idején – nagy népszerűséget is okozott neki.

Most kedden jött el számára a döntés ideje, hogy visszavegyen eddigi aktivitásából:

„A köztársaságnak olyan egészségügyi miniszterre van szüksége, aki száz százalékban fitt”,

és hozzátette: ezt nem tudja most magáról elmondani. A járványkezelés olyan megterhelést jelentett számára, amit nem tud már vállalni:, a járványban nincs szünet, de számára most éppen erre lenne szükség. Ahogy mondta:

„Egészen világosan mondva: nem akarom magamat tönkretenni.”

RUDOLF ANSCHOBER A KUTYÁJÁVAL A MINISZTERI IRODÁJÁBAN. FOTÓ: RA / FB

Anschober azonban azt mondta, hogy jelenleg nem kiégésről van szó: „Ha burnoutom lenne, nem tudnék itt állni önök előtt.” Szerinte egyszerűen túldolgozta magát, és nincs már több ereje folytatni a munkát. Anschobert az is megviselhette, hogy számos kérdésért – a lassú oltásokért – sokan őt tették felelőssé, még a koalíciós partner Néppárt (ÖVP) is – a saját korrupciós ügyeiről elterelve – Anschober minisztériumát támadta, hogy Ausztria nem kapott volna elegendő vakcinát az Európai Uniótól.

Anschober elmondta, hogy az elmúlt 14 hónapban túlvállalta magát, a lehetőségei és ereje felett dolgozott mindennap, de

továbbra is olyan nagy kihívásokat lát, amiket már nem képes teljes emberként kezelni.

Problémaként említette a mutációk gyors terjedését, amelyek kapcsán még nem is tudhatjuk pontosan, hogy mindegyik vakcina véd-e ellenük. Felpanaszolta, hogy az osztrák társadalom harmada megtagadja a rendszeres tesztelést, és legalább ennyien vannak azok, akik semmiképpen nem akarnák beoltani magukat. Ilyen körülmények között pedig eleve nem is tudja a folyamatosan szigorodó lockdownszabályok lazítását ígérni. Bécs és Alsó-Ausztria tartományok amúgy már bejelentették: a szigorú lockdownt május 2-ig meghosszabbítják.

NYITÓKÉP: Rudolf Anschober / TRT Deutsch, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek