+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. április 15. csütörtök, 20:54
A várakozásokkal ellentétben nagyon harmonikusan működik a tavaly októberben felállt szocdem-liberális kormány Bécs városa élén. A választók is elégedettek, mindkét párt növelni tudta a népszerűségét. A bécsi modellből szociálliberális alternatíva is születhet egész Ausztria számára – bár a Zöldek nélkül nem lenne esélyük többséghez jutni.

A tavaly októberi bécsi tartományi választások után a szociáldemokraták meglepetésre lecserélték a Zöldeket mint koalícióspartnert a liberális Neosra. A vörös Bécset 2010 óta irányították a vörösök a zöldekkel közösen. De főleg az új polgármester, Michael Ludwig nem volt elégedett az együttműködéssel, legonkább a Zöldek szerinte autóellenes inezkédesei nem tetszettek neki. Az eredmény meg is lett: hiába szerepeltek nagyon jól a Zöldek, Ludwig nem velük, hanem a liberális Neos-szal alakított kormányt. (Ennek okairól adott interjút az Azonnalinak Feri Thierry, a Neos egykori tanácsadója.)

 

Ez elsőre meglepő lehetett, elvégre a Neos jobboldali liberalizmusa sok kérdésben távol áll az SPÖ-től. Ezt azonban át tudták hidalni, amennyiben is

 

+ a Neos a 2013-as jobboldali, polgári liberális énjét kezdi levetni:

 

a Neos Bécsben (de országosan is, ahol a konzervatív-zöld kormány ellenzéke) balliberális irányba tart;

 

+ a párt az oktatással olyan területet kapott, ahol a liberálisoknak vannak komoly elképzelései, de nem is kerülnek szembe a szocdemekkel (mint mondjuk gazdaságpolitikai területeken);

 

+ a Neosnak hatalompolitikailag megéri, hogy kormányzati részvételhez jutott az osztrák fővárosban, az SPÖ-nek pedig könnyebb velük, mint a nagyobb Zöldekkel.

 

CHRISTOPH WIEDERKEHR, BÉCSI NEOS-ELNÖK (BALOLDALT) ÉS MICHAEL LUDWIG SZOCDEM POLGÁRMESTER TAVALY A PÁRTOK SZÍNEI (AZAZ PINK NEOS ÉS VÖRÖS SPÖ) MIATT EGY PUNCSTORTÁVAL KÖSZÖNTÖTTE A KOALÍCIÓKÖTÉST. FOTÓ: ML / FB

 

Több, mint fél évvel a koalíció megalakulása – amit „a haladás koalíciójának” neveztek el – a két bécsi tartományi kormánypárt még növelni is tudta a népszerűségét. Ha most lenne a választás,

 

a szocdemek a tavalyi 41 százalék helyett már 45 százalékot kapnának, a liberális Neos pedig 7 százalékról 10 százalékra ugrott fel.

 

A Neos ezzel ráadásul a Zöldeket le is előzte az osztrák fővárosban: míg az ökopárt tavaly még történelmi csúcsot döntött 14 százalékos eredményével, idén már csak 9 százalékot kapna. (A Néppárt is esett: 20-ról 17 százalékra, az FPÖ viszont nagyon feljött: 7 százalék helyett már 17 százalékon állnak.) Ez vélhetően nem csak a Neos teljesítményének szól, de főleg a Zöldek bécsi szavazói lehetnek elégedetlenek azzal, hogy pártjuk – a mostani, Kurz kancellár körüli korrupciós botrányok ellenére is – kitartanak a konzervatívok mellett a szövetségi kormányban.

 

Ezzel a Neos válhat azon városi balliberális párttá, amely szerepet eddig a Zöldek vitték.

 

És Ludwignak – amit az ex-neosos Thierry is magyarázta az Azonnalinak – éppen az is célja lehetett, hogy Bécsben két olyan párt fogjon össze, amely országosan ellenzékben ül.

 

Az SPÖ és a Neos meglepően harmonikusan jön ki egymással, a korábbi vörös-zöld-koalíciót jellemző viták nem jelentek meg, holott elvileg a Zöldek állnának ideológiailag közelebb a szocdemekhez. A bécsi koalíció száz napos fennállásákor Michael Ludwig és a Neos bécsi elnöke – aki egyben a város alpolgármestere is –, Christoph Wiederkehr egyaránt azt hangsúlyozták, hogy nagyon konstruktív klíma uralkodik köztük, mert csak a pártok között felosztott ügyekre koncentrálnak: a Neos az oktatáspolitikára, a szocdemek meg minden másra. Wiederkehr azt mondta, hogy

 

„nincs időnk vitatkozni“.

 

A Neosnak a korrupció elleni harc is elég fontos ügy – korábban ellenzékből többször is bírálták a vörös Bécset, hogy átláthatatlanok és a szocdem párt által uraltak lennének a gazdasági viszonyok. (Arról, hogy az SPÖ mennyire uralja a várost, itt írtunk.) A liberális párt azonban fel tudott mutatni itt is részletes sikereket: Wiederkehr bejelentette, hogy a város egy honlapot indít, ahol anonim lehet bejelenteni esetleges korrupciós ügyeket.

 

Thomas Hofer bécsi politológus azt emelte ki, hogy az SPÖ-Neos-kormánynak sikerült abban az értelemben is a szövetségi kormány ellenpólusává válnia, hogy miközben ott sok vita és botrány van, a két bécsi párt teljes egységben kormányoz. Hofer szerint azonban a koronavírus-járvány is kedvezett ebben, elvégre azon gazdasági témák, ahol a szocdemek és a liberálisok egészen mást gondolnak a világról, nem jöttek még elő, most a járványügyi védekezés van a fókuszban, ott pedig az SPÖ és a Neos is lockdown-párti, valamint támogatja a gazdasági szereplőknek nyújtandó támogatásokat. Hofer azonban azzal számol, hogy

 

a járvány után a gazdaságpolitika dominánsabb lehet, ahol megjelenhetnek az eltérő szempontok.

 

A bécsi Zöldek szerint azonban leálltak volna az általuk beindított nagy projektek: szerintük a mostani kormány nem a haladásé, hanem a „stand-by”-üzemmódé, és ezért nincs vita.

 

A bécsi szociálliberális modell szövetségi szinten eleve csak a Zöldekkel kiegészülve működne, nélkülük semmiképpen sem szerezhetnének többséget. Egy SPÖ-Zöldek-Neos-felállásnak jelenleg 46 százaléka van. Kurz számára ez azért lehet rossz hír, mert hiába vezet az ÖVP 35 százalékkal, az FPÖ országos 17 százalékát nem tudja magához számolni, elvégre a párt éppen a Kurz-ellenesség éllovasa lett – főleg a lockdown-kritikára koncentrálva.

 

Egy bécsi szocdem polgármesternek azonban nem szoktak szövetségi tervei lenni, elvégre nagyobb hatalom a vörös Bécs urának lenni, mint az országos politikába beszállni. Azaz Ludwignak nem országos alternatívaképzés lehet a terve, hanem hogy 2025-ben már egymaga szerezzen abszolút többséget, azaz teljességgel visszaállítsa a 2010-ben megtört vörös egyeduralmat. Már most az SPÖ csak öt százalékra van az abszolút többségtől Bécsben. Ha pedig az a kérdés, hogy az emberek kit látnának szívesen a város élén, akkor a szocdem politikust 67 százalék – azaz a bécsiek több, mint kétharmada – támogatja.

 

NYITÓKÉP: Christoph Wiederkeht bécsi Neos-elnök és Michael Ludwig bécsi szocdem polgármester / SPÖ Wien, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás