Izrael-kritika, heilhitlerezés és épületostrom a bécsi lockdown-ellenes tüntetésen

Szerző: Techet Péter
2021.03.08. 21:05

Szombaton ismét több ezren vonultak utcára az osztrák fővárosban a járványügyi szabályok ellen. A rendezvény főszónoka a szabadságpárti Herbert Kickl volt, aki „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját. Szerinte se oltásra, se lockdownra nincs szükség. A tüntetők este megostromolták az egyik biztosítótársaság székházát.

Izrael-kritika, heilhitlerezés és épületostrom a bécsi lockdown-ellenes tüntetésen
„Kurznak mennie kell“ – zúgott szombaton ismét Bécsben

a lockdown-ellenes tüntetés ismert jelszava. Ezúttal nem csak a belvárosban, hanem a Leopoldstadban (Lipótvárosban) is felvonultak azok, akik ellenzik a konzervatív-zöld kormány járványügyi politikáját.

Az eddigi tüntetéseket hivatalosan nem valamely párt rendezte, bár a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) – amely már a tavaly őszi bécsi helyhatósági választásokon is a lockdown ellen kampányolt – támogatta a megmozdulásokat. A most szombati tüntetésre azonban hivatalosan Herbert Kickl, egykori belügyminiszter, az FPÖ frakcióvezetője hívott meg mindenkit. A rendezvény most sem volt bejelentve – elvégre hivatalosan nem lehet tüntetéseket tartani –, hanem „spontán“ megmozdulásról volt szó.

HERBERT KICKL, AZ FPÖ FRAKCIÓVEZETŐJE A SZOMBATON TÜNTETÉST EGY MEGAFONNAL VEZETTE. A POLITIKUS AZZAL, HOGY SEBASTIAN KURZ LEGKÉRLELHETETLENEBB ELLENFELEKÉNT POZICIONÁLJA MAGÁT, AZ FPÖ VEZETÉSÉRE IS IGÉNYT FORMÁLHAT. FOTÓ: HK / FB

Kickl felhívásának több, mint 15 ezren tettek eleget. A Leopoldstadtban vonultak a különféle csoportok fel-le. Közben többen heilhitlereztek és siegheileztek – ráadásul azon Leopoldstadban, ahol jelentős számú ortodox zsidó közösség él.

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó hitközség vezetője „veszélyes tendenciákról“ beszélt,

„amit nem lehet tétlenül nézni“. A rendőrség 42 személyt állított helyben elő, és több, mint 3000 esetben indított szabálysértési eljárást résztvevők ellen. Az osztrák hirügynökség információi szerint többek között Kickl ellen is eljárást indított a rendőrség a járványügyi szabályok megsértése miatt.

Épületostrom este

A jelentős rendőri fellépésre azért is szükség volt, mert a tüntetők egy csoportja késő este egy biztosítótársaság közeli épületét megostromolta. A Heute bulvárnapilap információi szerint többen megsérültek az épületet védelmező biztonsági őrök közül. A lap birtokába jutott felvételen látszik, amint

100-150 ember betöri az épület ajtaját és közelharcba keveredik a biztonsági személyzettel.

Kickl Izraelt bírálta

A hangulat azonban már az esti incidens előtt is nagyon felhevült volt – amihez Karl Nehammer jelenlegi belügyminiszter szerint Herbert Kickl, FPÖ-frakcióvezető beszéde is hozzájárult volna. Kickl a tüntetés hivatalos végén a Práternél egy majdnem egy órás beszédben szólt a tömeghez, amiben sokan sárga csillagot cipeltek – utalva arra, hogy a járványügyi szabályok szerintük hasonlóak lennének, mint a zsidóüldözés.

HERBERT KICKL TARTOTTA A BESZÉDET A TÜNTETÉS VÉGÉN. A POLITIKUS ÉLESEN BÍRÁLTA KURZ KANCELLÁRT ÉS IZRAELT. FOTÓ: HK / FOTÓ

Kickl arról beszélt, hogy Sebastian Kurz kancellár a járványügyi szabályokkal „diktatúrát“ akarna kiépíteni: „ők ott fent uralni akarnak titeket itt lent“ – mondta ujjongó híveinek. Kickl keményen kritizálta Izraelt is, ahol előzetesen Sebastian Kurz járt, hogy izraelikkel közösen kezdjen oltóanyag-gyártásba. Noha egyes tüntetőknél izraeli zászló is volt, Kickl arról beszélt, hogy

„Izrael semmiképpen sem példakép“. Szerinte Izraelben „egészségügyi apartheidet“ vezetnek be,

ezért a leghatározottabban elutasította, hogy Ausztria a sikeres izraeli oltási programot átvegye és alkalmazza. A politikus nemcsak a lockdownt ellenzi, de az oltást is. Már tavaly decemberben kijelentette, hogy ő nem fogja magát beoltani. Kickl akkor azt mondta, hogy ő pár éve túlélt egy erősebb influenzát, azaz semmi oka nincs félnie a kínai koronavírustól.

Claus Pándi, a Kronen Zeitung jobboldali bulvárnapilap vezető kommentátora megjegyezte, hogy Kickl beszéde akként is értékelhető, hogy ő akar lenni az FPÖ új vezére. Azzal, hogy az eddig Izrael-barátnak mutatkozó FPÖ-ben ismét elővette az Izrael-ellenességet – véli Pándi –,

Kickl Jörg Haider nyomdokaiba léphet.

Pándi azt szorgalmazta, hogy az ÖVP egyértelműen határolódjék el egykori koalíciós partnerétől.

Az ÖVP Kickl távozását követeli

A kormányzó Osztrák Néppárt ezt részben meg is tette, mert már hétfőn azt követelte, hogy a szombati erőszakos események után, amelyekért szerintük Kickl is felelős, az FPÖ-s politikus azonnal mondjon le a mandátumáról.

Kurz hétfőn „huligánmentalitásnak“ nevezte az FPÖ frakcióvezetőjének viselkedését,

aminek „nincs helye Ausztriában“. Emlékezetes: Kickl az első Kurz-kormányban 2017 és 2019 között belügyminiszter volt. Utódja, Karl Nehammer jelenlegi belügyminiszter kiemelte, hogy a szombati megmozdulás is azt mutatná: a járványügyi szabályok elleni tüntetések „mozgatói a szélsőjobboldalról jönnek“. A balliberális Der Standard napilap tudósítása szerint azonban a szombati tüntetésen nem csak szélsőjobboldaliak vettek részt, többen ugyanis szívárványszínű zászlókkal érkeztek, sokan különféle ezoterikus mozgalmakhoz tartozhatnak.

A politikus mellett kiállt a pártja. Norbert Hofer, az FPÖ elnöke külön gratulált hétfőn a tüntetőknek, akiknek megköszönte a részvételt. A párt szerint az esti erőszakos eseményekért a rendőrség felelős, amely „csapdába csalta“ a tüntetőket, akik nem tudtak volna másképp, mint a közeli épület megostromlásával, onnan kitörni.

Az FPÖ erősödik, Kickl lehet az új vezér

Az FPÖ-nek azonban semmiképpen sem árt, hogy ennyire egyértelműen beáll a járványügyi szabályok ellezői közé. A felmérésekben az ellenzéki párt

jelenleg 17 százalékot kapna.

Azonban mindenképpen látható, hogy a párton belül megindult a vezetésért a verseny, jelenleg ugyanis Kickl látható és hallható leginkább a párt részéről.

KICKL (JOBBOLDALT) HOSSZÚTÁVON NORBERT HOFER FPÖ-ELNÖKRE (BALOLDALT) IS VESZÉLYES LEHET, UGYANIS MA KICKL SOKKAL TÖBBET ÉS RADIKÁLISABBAN SZEREPEL A NYILVÁNOSSÁGBAN, MINT MAGA A PÁRTELNÖK. FOTÓ: NH / FB

Kickl mindig is a párt jobbszárnyán volt, már Jörg Haider idejében az autóbalesetben elhunyt politikusnak is ő volt az egyik beszédírója. Haider antiszemita kiszólásaiért is többek között ő volt felelős – például egykoron ő írta Haider azon beszédét, amiben a politikus az akkori hitközségi elnök, Ariel Muzicant kapcsán azt mondta: „nem értem, hogy lehet valaki ennyire mocskos ilyen névvel, hogy Ariel“. Kickl a szombati beszédével megkezdheti az FPÖ visszatolását az egykori Izrael-ellenességébe, amire a hallgatósága nagyon pozitívan reagált.

NYITÓKÉP: Szombati lockdown-ellenes tüntetés résztvevői Kurz távozását követelik Bécsben / Herbert Studener, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek