+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea & Techet Péter & Illés Gergő
2019. szeptember 29. vasárnap, 16:30
Az ÖVP 37 százalékkal megnyerte az osztrák választást, eddigi koalíciós partnere, az FPÖ nagyot veszített, és 16 százalékra esett. A 14 százalékot kaszáló Zöldekkel is meglehet a többsége Kurzéknak. Az Azonnalin percről percre követjük a fejleményeket, és a helyszínről jelentkezünk a pártok választási bulijairól!

+++ FRISSÍTSD A CIKKET GYAKRAN, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 52 db | 20 db/oldal

1 2 3

Bukovics Martin

Bussi baba
2019. szeptember 29. 22:02

Szóval mára ennyi volt, unalmasabb lett az eredmény, mint hittük. Akit Sebastian Kurz lelkivilága még érdekelne, olvassa el Techet Péter véleménycikkét és gyorselemzését a mai napról! Köszönjük, hogy velünk voltatok, két év múlva újra itt!

Bukovics Martin

Az XXXLutz számos osztrák online portálon elkezdett nyomni egy olyan bannerkampányt, amiben egy esetleges kormánykoalíció szerepőivel próbáltatja ki az ágyait. Kipróbáltam számos opciót: egy ÖVP-FPÖ-koalíció esetén Sebastian Kurz és Norbert Hofer házastársi csókkal aludnának el, egy ÖVP-Zöldek-felállás elhidegülést és deklarált külön takarót jelentene, egy ÖVP-Zöldek-Neos-felállás pedig egy Zöldek-Neos-civakodást, majd Kurz közbeavatkozását, és egy azt követő jóéjszakátmesét hozna. Utóbbit képekben is mutatom:

 

Bukovics Martin

Kik szavaztak Kurzra?
2019. szeptember 29. 21:44

A Die Presse közölt egy választásnapi közvélemény-kutatást arról, hogy kik szavaztak az egyes pártokra. Eszerint alig van olyan társadalmi csoport, ahol ne az ÖVP tarolt volna: legnagyobb arányban az osztrák nyugdíjasok (49 százalékuk Kurz-szavazó), az osztrák nők (41 százalékuk választotta az ÖVP-t), az érettségivel nem rendelkezők (itt is 41 százalék) és a vállalkozók (37 százalék kurzista) körében volt népszerű a régi-új kancellár. A Mérce szerzőit és szerkesztőit azzal az információval szeretném üdvözölni a bécsi SPÖ-székház fűtött sajtószobájából, hogy a munkásosztály 33 százaléka az FPÖ-re szavazott, 27 százalékuk az ÖVP-re, és csak 25 százalék az SPÖ-re. A Zöldek az érettségivel rendelkezők, a NEOS pedig a vállalkozók körében hozták a legjobb eredményt.

Bukovics Martin

Az SPÖ minden téren progresszív
2019. szeptember 29. 21:35

A fröccsnek való szóda elfogyott, ezért Almdudlerrel akarják adni a fehérbort. Na, valahogy így kell vonzóvá tenni a sört!

Illés Gergő

Derekasan helytállt az Osztrák Sörpárt
2019. szeptember 29. 21:31

Techet Péter kollégám ma reggel Peter Pilz Jetzt-pártja mellett tette le a garast véleménycikkében, sajnos úgy tűnik, hiába, hiszen a Jetzt körülbelül két százalékra volt jó a választásokon, így kiestek. Persze ha már az ember a parlamentből kiesett, vagy a küszöböt át nem ugró pártokat támogat, igazán támogathatná az Osztrák Sörpártot is, mely ügyes kampánnyal a szavazatok 0,1 százalékát (szám szerint pedig 3 649 szavazatot) szerezte meg a voksoláson.

Azt hiszem azt, hogy miről is szólhat az Osztrák Sörpárt, nem kell különösebben túlmagyaráznom, így megyek is, és iszom egy Märzent. Prost!

 

KAMPÁNYKONTENT A SÖRPÁRTTÓL, HOZZÁ A FELIRAT: SEBASTIAN, NEM VAGY ÖNMAGAD, HA JÓZAN VAGY. /FACEBOOK

Bukovics Martin

FPÖ: Se Kickl, se Hofer, csak buli
2019. szeptember 29. 21:20

Így bulizol, mikor 16 százalékot kaptál, de vesz téged a kamera.

 

Illés Gergő

Itt vannak az előzetes végeredmények!
2019. szeptember 29. 21:16

Már a levélszavazatok nélkül, azokat csak most kezdik felnyitni, és jó egymillió van belőlük. Olyanoknak jár a levélszavazat, akik egyébként nem tudnának személyesen megjelenni a szavazóhelyiségeknél, feldolgozásukkal még az eredmény is változhat majd egy kicsit.

ÖVP: 38,35 százalék
SPÖ: 21,54 százalék
FPÖ: 17,25 százalék
Zöldek: 12,35 százalék
Neos: 7,36 százalék
Jetzt: 1,87 százalék

Bukovics Martin

Az FPÖ a bécsi vidámparkban, vagyis a Praterben tartja a választási buliját, ahol semmi nem érződik a katasztrofális, csupán 16 százalékos választási eredményből. Alkoholból akad bőven, a hangulat kiváló még annak ellenére is, hogy a körülbelül 800 fő befogadóképességű teremnek a fele-harmada telt csak meg, de aki ott van, az nagyon lelkes. A megjelenteknek Dominik Nepp, a bécsi FPÖ elnöke tartott is egy beszédet – és nyilatkozott az Azonnalinak is –, melyben kifejtette, nincs semmi baj a mostani eredménnyel, hiszen ezt egy átmeneti állapotnak tekintik, és a 2020-as bécsi tartományi választásra újra 20 százalék fölé küzdenék magukat. Ezt a kijelentést óriási üdvrivalgás kísérte.

Este kilencig egyébként a pártvezetésből senki nem mutatkozott a Praterben, Norbert Hofert és Herbert Kicklt este tíz környékére ígérik. Egyébként az Azonnali nem reprezentatív körkérdése szerint a jelen lévő párttagság a keményvonalasabb Kickllel szimpatizál inkább a mérsékelt Hoferrel szemben, Heinz-Christian Strache megítélésében viszont már jobban megoszlanak a vélemények. Az FPÖ-sökkel készített videónkat holnap egyébként meg is nézhetitek majd az Azonnalin!

 

Illés Gergő

A Zöldek visszafogadnák Pilzet?
2019. szeptember 29. 20:48

Erre utaló nyilatkozatot tett legalábbis Werner Kogler pártelnök, mikor azt mondta, a párt „zöld szívvel mindenre nyitott”. Kérdés persze, hogy a zöld-szakadár ezt Pilz is annyira akarná-e, a politikus ugyanis csak annyit mondott, egyelőre a feleségével utazna el Olaszországba. Az vesse rá az első követ, aki nem ezt nyilatkozta volna le a helyében, miután 2 százalékos eredménnyel esik ki a parlamentből.

Illés Gergő

...már persze ha elszakadunk a realitások talajáról. Ugyanis, ha feltételezzük, hogy a szocdemek összeállnak a Szabadságpárttal és a Zöldekkel, máris kapunk egy 97 fős parlamenti többséget, míg az ÖVP és a Neos maradhatna ellenzékben.

Az SPÖ és az FPÖ ironikus módon egyszer már szavazott együtt: az ők, illetve Peter Pilz pártjának szavazatai segítségével sikerült megbuktatni a Kurz-kormányt az Ibiza-botrány után május végén (akkor a Zöldek még parlamenten kívüli párt voltak). Persze ez nem jelenti azt, hogy a Zöldek vagy a szocdemek valaha is hajlandóak lennének összefogni a szélsőjobbal, de az elméleti lehetőség megvan rá. Ha szeretnél osztrák koalíciós eshetőségekkel matekozni, ide kattints!

Illés Gergő

Time to Say Goodbye
2019. szeptember 29. 20:22

– csendült fel a Peter Pilz-féle Jetzt eredményváróján a régi sláger a pártelnök az osztrák köztévének adott nyilatkozata után. „Azt hittem, sikerülni fog – nem sikerült” – nyilatkozta a pártelnök. A leginkább az osztrák Schiffer Andrásként jellemezhető Pilz két éve még a régi pártját, a Zöldeket kiütve került be listájával a parlamentbe, de az egyszeri sikert nem sikerült meglovagolnia: míg a Zöldek saját támogatottságukat megnégyszerezve jöttek vissza, Pilzék 2 százalékkal estek ki. Time to Say Goodbye – így kell szépen veszíteni.

Az érettségivel és az egyetemi végzettséggel rendelkezők húzzák fel leginkább a Zöldek eredményét, míg a csupán általános iskolát végzettek inkább a szocdemek felé húznak, mutatja a Sora felmérése.

Ha csak a diplomások választhatnának, a Zöldek 37 százalékot kapnának, őket az ÖVP követné 30, majd az SPÖ 14 és a Neos 12 százalékkal, a szabadságpárt pedig a bejutási küszöbön egyensúlyoz az egyetemi végzettségűek között. Az érettségivel rendelkezők között már kicsit gyengébbek, 27 százalékosak a Zöldek, 32 százalékosak Kurzék, 18 százalékosak a szocdemek, 10 százalékos a Neos, de az FPÖ-re itt is alig szavazna valaki.

Kurz Néppártja leginkább a szakközépiskolai végzettségűek szívét hódítja el, a régi-új kancellár itt 45 százalékot kapna, az SPÖ 21-et, az FPÖ 18-at, a Neos 9-et és a Zöldek csak 6-ot. A csupán általánost végzettek között viszont az SPÖ tarol, itt Pamela Rendi-Wagner pártja 33 százalékot kapna, Kurzék 29-cel, az FPÖ 21-gyel, a Zöldek 10-zel és a Neos 6-tal követi őket.

Illés Gergő

Nem mond le a pártvezetés az FPÖ-nél
2019. szeptember 29. 19:59

„Minden nappal kicsit nehezebb lett a hátizsák” – így magyarázkodik az FPÖ társelnöke, Norbert Hofer a párt katasztrofális, csupán 16 százalékos választási eredménye miatt. Hozzátette, a választási eredmény nem ad felhatalmazást a kormányzásra számukra, inkább a pártot szeretné megújítani – minden jel arra utal tehát, hogy az FPÖ ellenzékbe vonul még akkor is, ha egyébként az ÖVP-vel együtt még lenne is kormánytöbbségük. Egyébként a Herbert Kickl-Norbert Hofer duó marad majd a szélsőjobbos szervezet élén, nem lesz tehát lemondás az eredmény miatt. 

Bukovics Martin

Az ORF már focimeccseket mutat
2019. szeptember 29. 19:18

Annyira unalmas eredmény született, hogy az osztrák közszolgálati ORF már inkább a Sturm Graz és az Admira meccsének összefoglalóját mutatja. Mi pedig szépen át is megyünk az SPÖ-től a másik nagy vesztes FPÖ-höz a sok jót ígérő nevű Prater Almba!

Bukovics Martin

A bécsi főpolgi elemez
2019. szeptember 29. 19:15

Ugyan Bécset az SPÖ nyerte 25 százalék körüli eredménnyel, de ettől még nincs okunk ünnepelni – kezdte sajtótájékoztatóját Michael Ludwig bécsi SPÖ-s főpolgármester, aki szerint nem lesznek asztalon személyi kérdések a holnapi elnökségi ülésén a pártnak. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy csak Bécsben 260 ezer levélszavazatot igényeltek, amiket csütörtökig számolnak majd meg. Mivel a levélszavazóknál az SPÖ kifejezetten jól szokott szerepelni, ezért Ludwig arra számít, hogy pártja országos eredménye a mostani állásnál jobb lesz.

Ludwig elmondta, ők már 2017-ben is megmondták Sebastian Kurznak, hogy az FPÖ nehéz koalíciós partner, jól gondolja meg, belemegy-e velük a kormányzásba, de Kurz nem hallgatott rájuk, így megint megismétlődött az, ami anno Schüssel alatt: felbomlott az ÖVP-FPÖ-kormány. „Ebben már-már mintát vélek felfedezni” – kommentálta Ludwig, aki szerint Kurz a mostani kampányban tudatosan ment rá az FPÖ szavazóira, akivel ezért a jelenlegi szociálpolitikai hangsúlyával az SPÖ nem is nagyon tudna versenyezni.

 

 

+ ÖVP: 37,2 százalék, 71 mandátum

+ SPÖ: 21,7 százalék, 41 mandátum

+ FPÖ: 16 százalék, 30 mandátum

+ NEOS: 7,8 százalék, 15 mandátum

+ Jetzt (Liste Pilz): 2 százalék, nem jut be a parlamentbe 

+ Zöldek: 14 százalék, 26 mandátum

92,5 százalékát összesítették eddig a szavazatoknak, a választási részvétel 75,4 százalékos volt.

Bakó Bea

Itt ünnepel a jövő
2019. szeptember 29. 19:02

 

ITT ÜNNEPEL A JÖVŐ, HIRDETIK A BULIT A BEJÁRATNÁL A NEOS-OSOK.

 

A RONDA RÓZSASZÍNRE KIVILÁGÍTOTT TERASZON OLYAN ARCOK SÖRÖZNEK, AMILYENEKET OTTHON LEGINKÁBB A MOMENTUM KÖRNYÉKÉN LÁTNI.

 

EGYVALAKI BIZTOS KÖRNYEZETSZENNYEZŐ MÓDON JÖTT A BULIBA.

 

Illés Gergő

Ausztriában a parlamenti választásokon hagyományosan elég magas, rendre 75 százalék feletti a részvétel, az 1999 óta megtartott hét voksoláson csak egyszer – 2013-ban – fordult elő, hogy ezalatt maradtak a részvételi adatok, akkor is 74,9 százalékot sikerült összehozni.

Idén a szavazatok 86,9 százalékának megszámlálása után  75,4 százalékos részvételre lehet számítani, ez valamivel alacsonyabb a két évvel ezelőtti, 80 százalékos eredménynél, de nem is lehet mondani, hogy érdektelenségbe fulladt volna az előrehozott voksolás.

Bukovics Martin

Mit mond az osztrák sajtó?
2019. szeptember 29. 18:54

+ Rainer Nowak, a konzervatív Die Presse főszerkesztője ritka világosan, már a címben az ÖVP és a Zöldek vezetőihez fordul: „Mozduljatok már, merjétek megpróbálni!” Szerinte bár Kurznak az FPÖ-vel lenne a legkönnyebb dolga, de a társadalom részéről semmiféle pozitív visszhang nem fogadna sem egy ÖVP-FPÖ, sem egy ÖVP-SPÖ-kormányt. A két pártot Nowak egyébként a választás veszteseinek nevezi. Így már csak egy konzervatív-zöld kormány marad, esetleg kiegészülve a liberális NEOS-szal.

+ Martina Salomon, a Kurier főszerkesztője Sebastian Kurz lehengerlő győzelméről ír. Szerinte Kurznak megnőtt a mozgástere, ugyanis lényegében bárkivel koalíciót tud most kötni, kérdés, melyik pártnak áll ez érdekében. Az FPÖ-nek például nem, ott Salomon arra számít, hogy a párt Kickllel az élén radikalizálódni fog ellenzékben, Norbert Hofer meg majd ellesz valami kényelmes parlamenti alelnöki pozícióban.

+ Michael Völker, a Der Standard újságírója Peter Pilz be nem jutásának okairól ír. Szerinte Pilz egyszerűen képtelen csapatban dolgozni, és ezt a választók is észlelték. A Zöldeknek ezzel szemben jót tett a kényszerpihenő, Werner Koglerrel az élen nem csak megtanultak csapatban dolgozni, de a témáikat is újrarendezték, és jót tett nekik a sajtó klímaváltozást tematizáló hozzáállása is.

Illés Gergő

Szintén egy érdekes Sora közvélemény-kutatás: ha csak a 30 év alatti választókat nézzük, akkor a Kurz-féle ÖVP és a Zöldek egyaránt 27 százalék környékén vannak. Vagyis míg a fiatalokat a Zöldek jelentősen jobban, addig Kurzék kevésbé tudják megszólítani, de a 30 alattiak körében 20 százalékos eredménnyel népszerűbb volt az FPÖ az országos átlagánál (16 százalék).

A 60 fölöttiek többségének viszont továbbra is a régi, néppárti-szocdem nagykoalíciók vannak beakadva: ha csak az ő szavazataikat nézzük, az ÖVP-SPÖ-duó a szavazatok háromnegyedét nyerné meg. 

összesen: 52 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás