Olyan konferencián szólalt fel Novák Katalin, ami még az Öt Csillagnál is kiverte a biztosítékot

Szerző: Techet Péter
2019.03.30. 08:10

A pénteken kezdődött veronai Családok Konferenciájának egyik fő szónoka Novák Katalin. A semlegesen csengő konferencianév mögött szélsőjobboldali, antifeminista csoportok bújnak meg. Novák mellett többek között az olasz szélsőjobboldali belügyminiszter, Matteo Salvini az egyik díszvendég. Az ellentábor tüntetésekkel készül az északolasz városban.

Olyan konferencián szólalt fel Novák Katalin, ami még az Öt Csillagnál is kiverte a biztosítékot

Veronát már pénteken megszállták a páncélozott rendőrautók, az északolasz városban nagy a készültség. Ekkor kezdődött ugyanis a XIII. Család Világkongresszus, ahova sok újságírót be se engednek.

A szépen csengő név mögött ugyanis az olasz baloldali sajtó szerint egy virtigli szélsőjobbos dzsembori bújik meg: az abortusz, a melegházasság, a nőjogok és a mesterséges megtermékenyítés ellenfelei gyűlnek össze a jobboldali vezetésű északolasz Veronában, amelynek legás városvezetése a rendezvény egyik főtámogatója.

A háromnapos, vasárnapig tartó, szigorú biztonsági intézkedések között zajló

konferencián magyar előadó is van: Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, az EMMI államtitkára.

Novák Katalin mellett felszólal többek között Dimitrij Szmirnov orosz ortodox pópa, aki korábban „kannibáloknak” nevezte azokat a nőket, akik abortuszt követtek el. Ott lesz Brian Brown amerikai aktivista is, aki azzal vált ismertté, hogy pedofília támogatásával vádolta meg Barack Obamát.

A legvitatotabb résztvevő Lucy Akkelo ugandai politikus, aki a homoszexualitást tiltó törvényjavaslatot támogatott nemrég az ugandai parlamentben.

Noha az olasz sajtóban az is elterjedt, hogy a melegek meggyilkolását támogatta volna Akkelo, ez nem igaz: a politikus szerint viszont a nyugat-európaiak a homoszexualitás révén akarnák aláásni az afrikai helyi kultúrákat. Ugandában régóta folytat az állam kampányt a melegek ellen.

A szervezők azt ígérték, hogy „a család szépségéről, a szeretetről” fognak elsősorban beszélgetni. Ami eddig kiszivárgott, az inkább harcos abortuszellenesség. Massimo Gandolfini, az egykori fasiszta törpepárt, a Destra (Jobboldal) volt politikusa, az abortuszellenes Family Day főszervezője már a megnyitó beszédében legyilkosozta a baloldali Demokrata Párt politikusait, amiért azok az abortuszt nem tiltanák be. A konferencia épülete előtt is megerősítette: a cél, hogy eltöröljék a legális abortuszt Olaszországban. Gandolfini lánya viszont az apja nézetei ellen szólalt fel.

Noha a katolikus egyház hivatalosan nem támogatja a rendezvényt, amelyen nagyon sok szerb és orosz orthodox pópa, valamint az olasz neoprotestáns gyülekezetek képviselője vesz részt, Verona püspöke megjelent a konferencián: Giueseppe Zenti azt hangsúlyozta, hogy „semmi bajom a homoszexualitással, de egyszerűen összeegyeztethetlen a család fogalmával”.

Az olasz katolikus napilap kritikus Orbán és Novák céljait illetően

Novák Katalin pénteki sajtótájékoztatóján, amint arról például a katolikus Avvenire napilap beszámolt, a magyar kormány családpolitikájának „sikereit“ ismertette, amelyek például a katolikus újságot olyannyira meggyőzték, hogy „nincs is helye vitának“: az orbáni kormánypolitikának köszönhetően Novák szerint hét százalékkal növekedett meg az elmúlt tíz évben a házasságkötések száma.

Mindazonáltal

a katolikus Avvenire határozottan leszögezte cikkében, hogy helytelen az az orbáni politika, amely a családpolitikát idegenellenességre használja fel: „A család nem lehet a nacionalista politika eszköze“,

márpedig a katolikus napilap szerint Orbán családpolitikáját „hasonlóan Kelet-Európa többi szuverenista politikusához“ nacionalizmus és idegenellenesség határozza meg.

Az Avvenire szerint helyes rámutatni az abortusz embertelenségére, az abortusz jelentette fájdalomra, de nem lehet vele az abortuszt végrehajtó nőket még nagyobb fájdalomnak kitenni. A homoszexualitás kérdésében is a katolikus napilap a megértés mellett van: szerinte a család intézménye valóban kizárja a homoszexualitást, de ez nem vezethet a homoszexuálisok megbélyegzéséhez, üldözöséhez.

Noha családvédelminek lett a kongresszus beharangozva, az EMMI államtitkára – az olasz Open internetes portál beszámolója szerint – előadásának nagyrészében migránsozott. Novák azt tanácsolta az olasz kormánynak, amelynek több legás minisztere is jelen van Veronában, hogy vegyen példát a magyarról.

Mindazonáltal az olasz kormánykoalíció másik pártja, az Öt Csillag Mozgalom leszögezte: a veronai kongresszuson elhangzottak semmiképp sem képezhetik az olasz kormánypolitika részét. A veronai kongresszustól maga a miniszterelnök, Giuseppe Conte is elhatárolódott, aki külön hangsúlyozta: lehet, hogy a legás családügyi miniszter jelen van, de a kongresszus nem a kormány támogatásával, védnökségével zajlik.

Giulia Grillo, ötcsillagos egészségügyi miniszter szerint, aki amúgy csak névrokona Beppe Grillonak, Veronában extremisták konferenciáznak.

Putyinista dzsembori?

Az Öt Csillag Mozgalom baloldalához közelálló Il Fatto Quotidiano napilap azt írta, hogy

a mostani kongresszus valójában Salvini találkozója fideszes és putyinista körökkel.

A L'Espresso hetilap pedig arról számolt be, hogy orosz állami és oligarchikus pénz állna a kongresszus mögött.

A konferencia egyik díszvendége például Alexej Komov, aki a Szent Balázs Alapítványhoz kötődik: az alapítvány mögött az a Konsztantyin Malofejev áll, aki – noha az Európai Unióból ki van tiltva, itteni számláit be is fagyasztották – a szélsőjobboldali európai politikusok találkozóit szervezi. Jó kapcsolatokat ápol Le Pen Nemzeti Tömörülésével, az osztrák FPÖ-vel és a német AfD-vel.

Megosztott város

A kongresszus szervezői ezer résztvevővel számolnak, vasárnap lesz egy életpárti (azaz abortuszellenes) felvonulás. A családkongresszus a városban amúgy müanyag-embriókat osztogat az abortusz elleni tiltakozásként.

A városban azonban baloldaliak és feministák is gyülekeznek.

A szombat délutáni, baloldali-feminista tüntetésre már most ötvenezer ellentüntető érkezett meg Veronába, a rendőrség nagy erőkkel van jelen a városban.

A résztvevők a pályaudvarról vonulnak majd a belváros felé.

Amint a család-kongresszus hívei, úgy az ellentábor is Olaszország különböző helyeiről jön. Az olasz szélsőbaloldali kultúrközpontok (centri sociali) különbuszokkal szállították a híveiket Veronába, a tüntetést több ellenzéki párt is támogatja.

Az ellentüntetés vezérszónoka Laura Boldrini, az olasz parlament alsóházának korábbi baldali elnöke lesz; a balközép Demokrata Párt és a kis Szabadok és Egyenlöek (LeU) párt több politikusa is jelen lesz.

Veneto tartomány, amelyhez Verona is tartozik, a Lega egyik ősi bázisa, Verona pedig híresen (hírhedten) fekete, azaz jobboldali város. A városi önkormányzat a konferencia egyik szponzora.

A venetoi tartományt vezető, legás Luca Zaia azonban mindkét tábort szeretné meghallgatni: szerinte az a lényeg, hogy Veronában mindenki szólásszabadsága érvényesüljön. Szerinte nem helyes, ha állami pénzekből támogatják a melegfelvonulásokat, de – üzenve a mai kongresszusnak – azt is hozzátette: az se jó, ha az ellentábor gyűlöletet szít.

Az Öt Csillag a kongresszus ellen: „új középkor”

A Legával közösen kormányzó Öt Csillag Mozgalom élesen elutasítja a mai kongresszust, a hétvégén Rómában a grilloista párt ellenrendezvényt is szervez.

Az Öt Csillag Mozgalom nyílt levélben jelentette ki: „fényévekre vagyunk a családkongresszus szervezőinek eszméitől”. A grilloisták szerint a kongresszus csorbítani akarja a nők jogait: „Megdöbbenve látjuk olyan eszmék terjedését, amelyek az eddig kiharcolt jogokat tagadják, és egy civilizált országot, mint a miénk, visszavetnének a múltba, ami egy nagyon veszélyes kulturális folyamatot indíthat be” – írja a grilloista párt.

Luigi di Maio, az Öt Csillag vezetője szerint „Veronában egy új középkort ünnepelnek”, ehhez neki semmi köze: „számomra szent a család, de a nők jogai is”.

A grilloista politikus szerint Veronában „a jobbos lúzerek“ gyűlnek össze.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken Assisiben tartózodva azt mondta: mivel nem is hívták meg, így fel se merült benne, hogy elmenjen Veronába. Professzorként amúgy nem zavarja, ha sokféle nézet vitázik egymással, de személyesen nem ért egyet a kongresszussal.

Az Öt Csillag erős kiállása azt mutatja: a közvélemény-kutatásokban folyamatosan zuhanó, a tartományi választásokat a déli országrészben is sorozatosan elbukó pártban erősödik az igény arra, hogy baloldali alternatívaként fogalmazzák újra magukat a koalíciós partner Legával szemben. Ugyanis közben meg jön föl a balközép ellenzék is.

A mostani kongresszus pedig, ahol legás miniszterek a hivatalosan ellenzéki Forza Italia és a fasiszta Olaszország Testvérei párt politikusaival együtt vesznek részt, azt mutatja: a Lega célja egy jobboldali egység lehet, arra váltaná le a jelenlegi ötcsillagos partnerét. Nem véletlen, hogy több olasz jobboldali ellenzéki politikus is – így például Alessandra Mussolini, a Forza Italia politikusa az Azonnalinak adott interjújában – jobbközép egységet szorgalmaz az Öt Csillaggal szemben, amelyet Silvio Berlusconi „még a kommunistáknál is rosszabbnak” tart.

Megkerestük Novák Katalint is: arra voltunk kiváncsiak, hogy tudott-e a többi felszólalóról, osztja-e a véleményeiket, valamint hogy folytatott-e pártközi megbeszéléseket a Lega politikusaival. Az államtitkár azonban nem válaszolt kérdéseinkre.

FOTÓ: Novák Katalin / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek