Mussolini unokája szerint Orbán menekültpolitikája önző és szélsőséges

Szerző: Techet Péter
2019.03.19. 08:03

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki a Berlusconi-féle Forza Italia színeiben ül az Európai Néppártban. Benito Mussolini unokáját kérdeztük a nevéhez való viszonyáról és európai kérdésekről is. Szerinte Macron francia elnök valójában Európa-ellenes, de kritikus a populistákkal és a szuverenistákkal szemben is. Ezek közé sorolja Orbánt is, amiért önző módon nem segít a menekültkérdésben, a Néppártból viszont nem zárná ki a Fideszt. Interjú.

Mussolini unokája szerint Orbán menekültpolitikája önző és szélsőséges

Ön kizáratná Orbánt az Európai Néppártból?

Semmiképpen sem. A mi pártcsaládunk nagy előnye a belső sokszínűség. Nem csak Orbán kapcsán oszlanak meg a vélemények, de tisztelnünk kell egymást a közösségen belül.

Mi osztja meg még önöket?

Például Oroszország kérdése. Én a szankciók ellen vagyok, és a jelenleginél sokkal szorosabb és jobb együttműködést akarnék Oroszországgal. De elfogadom, ha mások ezt másképp látják a Néppárton belül, és tisztelem a véleményüket.

Orbánnal mindenben egyet is ért?

Nem erről van szó.

Nem tetszik nekem, ahogy Orbán agresszív kampányt folytat az ellenfeleivel szemben.

Gyakorlatilag Matteo Salvini szuverenista és populista nézeteit képviseli, és azokkal én nem értek egyet.

Akár össze is jöhet ezen nézeteknek egy nagyon erős frakció az európai parlamenti választások után.

Összejöhet.

És ön csatlakozna ehhez?

Nem, én a Néppártban vagyok, ez az én politikai értékközösségem. De nagyon sok mindent meg kell változtatni. A Néppárt ma nagyon gyenge. Ahogy persze Euópa is…

Több, erősebb Európa kell?

A mai Európa, igen, nagyon gyenge. Határozottabban és egységesebben kell fellépni a bevándorlás kapcsán. Ma azonban nincs egységes menekültpolitikánk. Ahogy nincs egységes külpolitikánk se, nem tudjuk védeni a közös érdekeinket a külföldi hatalmak felé. És hiányzik a adó- és pénzügyi harmonizáció Európában. Szociálisabb Európa kell, mert csak így kerülhetjük el a cégek vándorlását. Ma számos olasz cég megy át mondjuk Szlovéniába, mert ott alacsonyabbak a fizetések.

Sokak szerint erről szól éppen a nemzetállamok versenye, amit meg kell őrizni.

Dehogy kell!

Egy sokkal szolidárisabb Európa kéne, de ma csak az egoista nemzetállamokat lehet látni.

Mindegyik csak a saját érdekét követi, és a közös európai érdekek nem érvényesülnek. Holott igazából mindenki egy szolidárisabb, szociálisabb, egységesebb Európából profitálna a legtöbbet.

Mintha Macront hallanám.

Jaj, ne is mondjon ilyet! Én és Macron? Tűz és víz. Macron egy igazi Európa-ellenes politikus.

Merthogy?

Mit tett ő egy egységesebb, szolidárisabb Európáért? Afrikában csak a francia érdekeket nézi. A menekültkérdésben alig segít Olaszországnak, Franciaország nem vesz át tőlünk menekülteket. Macron nem hozott semmit se Európának.

Akkor mi az ön szolidáris Európája?

Ahol a közös európai érdeket nézzük, és nem csak a saját országunkét. Európában sokkal jobban harmonizálni, közelíteni kéne például a tagállami törvényeket, mert ma a nagyvállalatok a különböző szabályozások közül a nekik legkedvezőbbet választhatják. Ezzel kijátszák egymás ellen az országokat.

Az EU-jog ma is errős szól: a harmonizációról, a közös szabályokról.

Legyünk őszinték: az EU-t a biznisz miatt hozták létre. És ez sajnos ma is így maradt. Pedig sokkal többre lenne szükség, hiányzik a szociális és a politikai pillér. De

ma az EU a német és a francia gazdasági érdekeket szolgálja ki.

Egyszerűen Németország és Franciaország hegemóniája valósul meg. Ezzel szemben fel kell lépni, de nem úgy, mint a szélsőségesek, a populisták, mint például Orbán…

Orbán szélsőséges?

Orbán egy szuverenista. Nincs tekintettel a többi európai uniós államra. Ezért ellenzi a menekültkvótát, ezért engedte át 2015 őszén a menekülteket ellenőrizetlenül Ausztriába. Nem érdekli Európa sorsa.

Mindenütt, ahol közös európai fellépés kéne: külpolitika, hadügy, határvédelem, menekültpolitika, pénzügyi szabályozások, Orbán folyamatosan blokkol. Ezzel pedig árt Európának. Orbán vagy Salvini szétverik, megszegik a szabályokat.

Ha már nemzetállami bezárkózás: Nemrég Antonio Tajani, az Európai Parlament néppárti elnöke egy beszédében „az olasz Isztriát” éltette. Mi az „olasz Isztria“ ön szerint?

Egy történelmi tény, amely nagyon sok szenvedéssel kapcsolódik össze. Isztria egykoron többségében olasz volt, és egy ideig Olaszországhoz is tartozott. Az olaszok nagy részét aztán elüldözték, megölték a jugoszlávok. Isztria múltjára és az isztriai olaszok szenvedéseire pedig jogunk van emlékezni.

De ma azért az olasz kisebbségnek Horvátországban és Szlovéniában elég szélesek a jogai.

Jaj, dehogy! Nagyon sok tennivaló van még e téren. Nem szabad persze a jelent a történelmi sérelmek alapján megélni, a jövőbe kell nézni, az gyógyítja be a sebeket.

A trieszti szlovénok sebei is begyógyulnak?

Remélem. Jóakarattal és tisztelettel kell egymás felé közelednünk.

Ön jobboldaliként ma Olaszországban ellenzéki politikus, miközben a jobboldali Matteo Salvini a belügyminiszter. Mit tart a római kormányról?

Az Öt Csillag egy borzalom, még kommentálni se érdemes. Salvini már érdekesebb.

Salvini ma az olasz jobboldal vezére?

Az a vezér, aki mögött ott van a többség. Nagyon sokan érzik magukat vezérnek, de a vezér nem így születik.

De Salvini mögött ott van ma már a többség.

Még azért nincs. De eleve kérdéses, hogy lehet-e valaki jobboldali, aki Olaszország felosztása mellett van, mint egykoron a Lega Nord. A mai Lega persze már a jobboldalon született meg. De van még egy fontos különbség:

nem a jobboldalt, hanem a jobbközepet kell összefogni, és oda kell egy vezető.

Helyi szinten amúgy ma már van egyfajta egység: a Lega együttműködik a mérsékeltekkel, Berlusconiékkal. A Lega ma még nem vezér, de valóban megjeleníti egy jelentős részét az olasz jobbközépnek.

Salvininek lehet akkor helye egyszer akár az Európai Néppártban is?

A mostani Salvininek semmiképpen sem. Az Európai Néppárt egy mérsékelt pártcsalád, nem ide való Salvini.

Támogatja amúgy Salvinit?

Van, amiben igen.

A migrációs kérdésben például igaza lett, ugyanis ha az összes többi európai ország megtagadja tőlünk a szolidaritást, és nem vesznek át menekülteket, akkor Olaszország tényleg nem csinálhat mást, mint le kell zárni a kikötőit.

Az, hogy Olaszország egyedül maradt, éppen mondjuk az orbáni szuverenizmus következménye.

Annak is, meg Merkel különútjának, ő se egyeztetett az európaiakkal.

Támogatná a menekültkvótát?

A menekülteket kötelezően szét kell osztani Európában.

Erre ma is lehetőséget adna a dublini szabályozás, az ugyanis nem lehetséges, hogy az Európát érintő menekültkérdés csak a határon fekvő államok problémája legyen. De az Európai Tanács, ahol ott van Orbán is ugyebár, mindent blokkol, ami egy közös, szolidáris európai menekültpolitika felé hatna. Nem lehet annyira önzőnek lenni, hogy a menekültekkel csak az foglalkozzék, akinek a földrajzi helyzete miatt először kell velük találkoznia.

Miként hat a mai Olaszországban a Mussolini név?

Gyerekkorom óta hozzá vagyok szokva, hogy vagy nagy tiszteletet, közmegegyezést, vagy utálatot vált ki a nagyapám. A tiszteletnek örülök – hát hogyne örülnék, ha kedvelik az embert vagy a nagyapját?

Azért, amiért mások meg utálják a Mussolini nevet, nem vagyok felelős, nem én vagyok a nagyapám. Nekik csúnya szavakkal szoktam válaszolni.

És önnek mit jelent a Mussolini név?

A családot. Nem a politikát. De a család az, amely igazán megvéd, megóv az igaztalan vádakkal szemben.

NYITÓKÉP: Techet Péter / Azonnali

CIKKÖZI FOTÓK: Európai Parlament

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek