Salviniék populista nagygyűlése nem úgy sült el, ahogyan szerették volna

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.19. 10:51

Ráadásul Salviniék európai szövetsége elég nagy gyomrost kapott Heinz-Christian Strache bukásával.

Salviniék populista nagygyűlése nem úgy sült el, ahogyan szerették volna

Az euroszkeptikusok szombati milánói kampánygyűlését kissé taccsra tette Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár bukása. Olaszország miniszterelnök-helyettese azt remélte, hogy szombat délutáni kampányrendezvénye egy erődemonstráció lehet a milánói Galleria Vittorio Emanuele II. téren és a dóm előtt tartott kampányrendezvényen. A Politico ott volt a helyszínen, szerintük nagyon nem sikerült nekik.

A vártnál kevesebben voltak kíváncsiak az eseményre, zuhogott az eső, és a helyiek még tüntettek is Matteo Salviniék ellen.

Bár Olaszországban Salvini pártja, a Lega vezet a közvélemény-kutatások alapján, az áhított „szuverenista” európai szövetségnek rosszul áll a szénája, és úgy tűnik, csak 70 helyet kapnak majd az Európai Parlament 751 helyéből. Ez a szám nem nőtt, amióta Salvani bejelentette európai  pártszövetségének megalakulását.

A felszólalók egy „Olaszország az első” feliratú molinó alól beszélhettek a tömeghez, s olyan széljobbos vezetők tűntek fel közöttük, mint a francia Marine Le Pen, a holland Geert Wilders, a német AfD-elnök Jörg Meuthen (az Azonnali interjúja itt olvasható vele), a szlovák Boris Kollár (róla itt egy elemzés az Új Szón) és az Észt Konzervatív Néppárt képviselői (ők nemrég kormánykoalícióra jutottak otthon).

Amitől Salvini leginkább félhet, az az Osztrák Szabadságpárt botránya, amely következményeként az FPÖ-elnök Heinz-Christian Strache megbukott, és előrehozott választások lesznek Ausztriában. Az Osztrák Szabadságpárt fontos tagja a szélsőjobbos európai szövetségnek, és Salvini is jó viszonyt ápolt a leváltott alkancellárral.

A LEGHŰSÉGESEBB HÍVEKET AZ ESŐ SEM TÁNTORÍTOTTA EL

Zágrábban a jobbközép vs Milánóban a szélsőjobb

Angela Merkel német kancellár mindeközben (nem véletlenül) Zágrábban kampányolt az Európai Néppártnak, Andrej Plenković jobbközép horvát miniszterelnökkel együtt. Itt Merkel Strachét egy „megvásárolható politikusnak” nevezte, és arra buzdította a szavazókat, hogy

hozzanak felelős döntést olyan erőkkel szemben, amelyek „megvetik értékeinket, és uniónk tönkretételére törekszenek”.

Mindeközben Milánóban Angela Merkel nevének említése füttyköncertet váltott ki a Lega szimpatizánsainak körében. Salviniék egy „józan európai múlthoz” való visszatérésre sürgetettek, és olyan történelmi alakokat emlegettek pozitív példaként, mint Leonardo Da Vinci vagy Margaret Thatcher.

MEUTHEN, WILDERS ÉS LE PEN MILÁNÓBAN

A szélsőjobboldal ellenséglistája

Az AfD társelnöke és EP-képviselője, Jörg Meuthen név szerint is emlegetette az ellenfeleket a milánói rendezvényen. Éspedig

+ az olasz Mario Draghit (aki az Európai Központi Bank elnöke),

+ az EP-ben a progresszív-liberális ALDE-val együtt egy új EU-párti frakciót alapítani tervező Emmanuel Macron francia államfőt,

+ Jean-Claude Junckert (aki az Európai Bizottság magyar közpénzből is reklámozott, idén leköszönő elnöke),

+ Martin Schulzot (aki korábban az Európai Parlament elnöke volt, de mióta óriásit bukott Merkel ellen német szociáldemokrata kancellárjelöltként, nagyjából el is tűnt a politika látható részéről),

+ Frans Timmermans balközép csúcsjelöltet, a Bizottság alelnökét,

+ a politikából legkésőbb 2021-ben távozó, EU-s tisztséget állítása szerint nem kérő Angela Merkel német kancellárt

+ és Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét a bizottsági elnökségre.

Az AfD-s vezető őket mind arrogáns technokratáknak nevezte Milánóban, akiket majd ki fognak rúgni a parlamentekből.

A gyűlés alatt levetítettek olyan videókat is, amelyeken Salvini és Orbán Viktor a magyar határkerítés őrtornyaira másznak fel.

Salvini II. János Pálra hivatkozva arra buzdította a szavazókat, hogy szabadítsák fel a kontinenst az EU-s elnyomás alól. Salvini szentek neveit emlegette, valamint Giovanni Falconét, akit az olasz maffia végzett ki, ezért neve a szervezett bűnözés elleni harcot szimbolizálja.

Az olasz belügyminiszter bevándorlásellenes intézkedéseit életmentő stratégiaként tálalta:

„Szigorú bevándorlási stratégiáink életmentőek. 2015-ben és 2016-ban ezrek haltak meg a Földközi-tengerben, de intézkedéseim bevezetése óta ez a szám ezerre csökkent” – dicsekedett.

A gyűlésen ugyan nem volt ott, de megnyilvánult róla a Róma mellett épp egy gladiátorképzőnek nevezett oktatási intézmény kialakításán dolgozó Steve Bannon, Donald Trump egykori kampánystratégája, akit sokan csodálnak Salvini köreiben. Egy francia interjúban elmondta, hogy az euroszkeptikusok sikere Trump újraválasztási kampányának ösztönzése lenne. „Ha a populisták több mint 30 százalékot szereznek az (Európai Parlament választásai) alatt, akkor 2020-ban ez lendületet ad majd Trumpnak” – nyilatkozta a Le Parisiennek.

FOTÓK: Matteo Salvini / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek