+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. február 16. kedd, 08:10
Több, mint egyhónapos kormányválság után a hétvégén felállt Mario Draghi, egykori Európai Központi Bank-elnök mögött az új olasz kormány, amelyet a neofasiszták és a szélsőbaloldaliak kivételével valamennyi parlamenti párt támogat. A kormányban a balközép és az Öt Csillag mellett Matteo Renzi, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini pártjai is miniszteri helyeket kaptak. Mutatjuk az új kormánynévsort!

A január elején kezdődött kormányválság leginkább az azt kirobbantó Matteo Renzi, egykori balközép kormányfő vágyainak megfelelően alakult: miután kilépett Italia Viva kispártja Giuseppe Conte kormányából, az elvesztette a felsőházban a többségét, és nem is tudott végül más támogatókat találni. Conte ezért végül lemondani kényszerült – helyére pedig Sergio Mattarella kereszténydemokrata államfő Mario Draghit, az Európai Központi Bank egykori elnökét kérte fel kormányalakításra.

 

A közgazdász mögé nemcsak az egykori Conte-kormány pártjai – immáron az Italia Vivával – álltak be, de a jobbközép ellenzékből a Forza Italia és a Lega is becsatlakozott.

 

Silvio Berlusconi eleve nagyon örült Draghi kinevezésének, akivel szerinte az ország abba az irányba indulhat el, amerre a Forza Italia is szerette volna mindig.

 

MARIO DRAGHI ALÁÍRJA A KINEVEZÉSÉT AZ ELNÖKI PALOTÁBAN SERGIO MATTARELLÁNÁL. FOTÓ: PRESIDENZA DELLA REPUBBLICA

 

Salvini mérsékelt lett, Grillo meg zöld

 

De sokak meglepetésére a Matteo Salvini vezette Lega is belépett a kormányba – ráadásul Salvini fel is adta ezért eddigi EU-ellenes nézeteit. Ez főleg azon Giancarlo Giorgettinek, a Lega mérsékelt szárnyát képviselő politikusnak köszönhető, aki már tavaly ősszel még egy német CDU-s politikussal is találkozott, hogy előkészíthessék a Lega centrista fordulatát.

 

GIANCARLO GIORGETTI SIKERESEN TOLTA KÖZÉPRE SALVINIT. EZ A POLITIKUSNAK IS MEGÉRTE, MERT MINISZTERI TÁRCÁT KAPOTT AZ ÚJ DRAGHI-KORMÁNYBAN. FOTÓ: GG / FB

 

Akár az sem kizárt, hogy

 

a Lega elindulhat az Európai Néppárt felé,

 

otthagyva eddigi EU-ellenes szövetségeseit (mint például a francia elnökjelöltségnek 2022-ben várhatóan újra nekifutó Marine Le Pent). A fordulattal Salvini visszatérhet a régi Legához, amely bár jobboldali volt, de polgári, EU-barát irányt vitt. Minden bizonnyal ez volt a feltétele annak, hogy Berlusconi nyugodt szívvel engedje át Salvininek az olasz jobbközép vezetését – egy szélsőséges, EU-ellenes politikusra nem akarta volna az örökségét hagyni.

 

A jobbközép harmadik pártja, az immáron 16 százalékkal harmadik legerősebb neofasiszta Olaszország Fivérei – azaz Giorgia Meloni pártja – kívül marad a kormányból, de ők is

 

„konstruktív, patrióta ellenzékiséget” ígértek,

 

azaz nem akarnak éles konfrontációt Mario Draghival, aki európai jegybanki elnöksége miatt – amikor sikeresen finanszírozta kerülőúton az olasz államadósságot – az olaszok között nagy népszerűségnek örvend. Meloniék mellett csak a kis szélsőbaloldali Sinistra lesz még ellenzékben, ők nem akartak Salvinivel és Berlusconival egy kormányba menni – de még a radikális baloldali Első Cikkely Mozgalom (amely eddig a Sinistrával volt koalícióban) is része lesz a kormánynak.

 

A CENTRODESTRA HÁROM ARCA: GIORGIA MELONI NEOFASISZTA VEZÉR (BALRA) NEM LÉP BE A KORMÁNYBA, MATTEO SALVINI LEGA-ELNÖK (KÖZÉPEN) ÉS SILVIO BERLUSCONI (JOBBRA) VISZONT TÁMOGATJA DRAGHIT. FOTÓ: PRESIDENZA DELLA REPUBBLICA

 

Közben az Öt Csillag is fordulatot hajtott végre. A populista párt mellé odaállt Giuseppe Conte eddigi kormányfő, aki Beppe Grilloval közösen a pártot a német Zöldekhez hasonló erővé akarja tenni –

 

az Öt Csillag útja ezzel megnyílhat az Európai Zöldek felé.

 

A grillóisták többsége jelenleg még a függetlenek között ül az Európai Parlamentben, de már most is négy EP-képviselőjük – köztük a befolyásos Ignazio Corrao – a Zöldek EP-frakciójában ül. (Ignazio Corraoval készült Azonnali-interjút itt olvashatjátok el.) Pénteken az Öt Csillag bázisdemokratikus szavazáson már majdnem 60 százalékkal mondott igent a Draghi-kormányra, egyedül a párt radikálpopulista szárnyát képviselő Alessandra Di Battista jelentette be: ezek után ő távozik a pártból. (Hogy kicsoda Di Battista, arról itt írtunk.) Giuseppe Conte viszont bejelentette: visszatér a nemzetközi magánjog professzorának Firenzébe, úgy is indul hamarosan az új félév.

 

Nemzeti egységkormány

 

Ezzel a hétvégén tényleg egy igazi nemzeti egységkormány jött létre: a kormány nagyrészét pártpolitikusok adják.

 

Az Öt Csillagnak négy, a Legának, a balközép Demokrata Pártnak és a Forza Italiának három-három, a szocialista Első Cikkelynek és a Renzi-pártnak pedig egy-egy minisztere lesz

 

az új kormányban – mellettük pedig nyolc szakértő kapott még tárcát. Draghi kabinettfőnöke – aki leginkább meg tudja majd határozni a kormány napirendjét – Antonio Funiciello, pártonkívüli filozófus-újságíró lett. Ő ezt a posztot betöltötte már Paolo Gentiloni mellett, amikor a balközép politikus Renzi bukása után vette át a kormányfői posztot 2017-ben.

 

Mutatjuk a kormánynévsort!

 

+ kormányfő: Mario Draghi (független)

 

+ külügyminiszter: Luigi Di Maio (Öt Csillag)

 

+ ifjúságügyi miniszter: Fabiana Dadone (Öt Csillag)

 

+ mezőgazdasági miniszter: Stefano Patuanelli (Öt Csillag)

 

+ parlamenti kapcsolatok minisztere: Federico D'Incà (Öt Csillag)

 

+ gazdasági fejlesztési miniszter: Giancarlo Giorgetti (Lega)

 

+ fogyatékosügyi miniszter: Erika Stefani (Lega)

 

+ turizmusügyi miniszter: Massimo Garavaglia (Lega)

 

+ honvédelmi miniszter: Lorenzo GuerinI (Demokraták)

 

+ kulturális miniszter: Dario Franceschini (Demokraták)

 

+ munkaügyi miniszter: Andrea Orlando (Demokraták)

 

+ közigazgatási miniszter: Renato Brunetta (Forza Italia)

 

+ regionális ügyek minisztere: Mariastella Gelmini (Forza Italia)

 

+ Dél-ügyi miniszter: Mara Carfagna (Forza Italia)

 

+ esélyegyenlőségi miniszter: Elena Bonetti (Italia Viva)

 

+ egészségügyi miniszter: Roberto Speranza (Első Cikkely Mozgalom)

 

ROBERTO SPERANZA RÉVÉN, AKI A CONTE-KORMÁNYBAN IS EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER VOLT, A RADIKÁLIS BALOLDAL IS KÉPVISELVE LESZ A KORMÁNYBAN. A JÁRVÁNYT MENEDZSELŐ POLITIKUS AZ EGYIK LEGNÉPSZERŰBB MINISZTER. FOTÓ: RS / FB

 

+ belügyminiszter: Luciana Lamorgese (független)

 

+ igazságügyminiszter: Professzor Marta Cartabia, aki korábban az alkotmánybíróság elnöke volt, a neve felmerült a miniszterelnök-kereséskor is (független)

 

+ gazdasági miniszter: Daniele Franco (független), aki eddig az olasz jegybank elnöke volt

 

+ ökológiai átalakulás minisztere: Roberto Cingolani (független); ezen tárca létrehozatala Grillo követelése volt

 

+ infrastrukturális miniszter: Enrico Giovannini (független)

 

+ oktatási miniszter: Patrizio Bianchi (független)

 

+ felsőoktatásügyi miniszter: Professzor Cristina Messa (független)

 

+ technológiai-innovációs miniszter: Vittorio Colao (független)

 

VALAMENNYI REGIONÁLIS KÉRDÉS (A HOZZÁJUK TARTOZÓ EU-S TÁMOGATÁSOKKAL) A FORZA ITALIÁHOZ KERÜLT. A KÉPEN RENATO BRUNETTA (BALOLDALT) ÉS A BERLUSCONIHOZ NAGYON KÖZELÁLLÓ MARA CARFAGNA (JOBBOLDALT). FOTÓ: BLOB / FB

 

Összevesztek a sípályákon

 

A kormány még csak egynapos, de az első vita már meg is volt. Még a Conte-kormány úgy döntött, hogy egészen március 5-ig zárva lesznek a sípályák (eredetileg február 15-én nyitottak volna).

 

Az új turisztikai miniszter, a legás Massimo Garavaglia azonban kijelentette, hogy ő ezzel nem ért egyet

 

– ami már csak azért is érthető, mert a Lega éppen azon régiókban (Lombardiában, Venetoban, Dél-Tirol-Trentinóban, Aosta-völgyben erős), amelyek jelentősen érdekeltek az alpesi turizmusban. A lezárásról szóló döntést a radikális baloldali egészségügyi miniszter, Roberto Speranza is megerősítette, ami miatt kemény szóváltás alakult ki a két politikus között. Garavaglia azt mondta, hogy „a kormány hatalmas károkat okozott” a lezárások meghosszabbításával: „ez a kormány hibája, most fizethetünk”. Érdekes módon azonban

 

a legás miniszter mellé állt a balközép Demokraták főtitkára, Nicola Zingaretti

 

– aki egyben a római régió elnöke is –, szerinte is „hibás döntés” volt lezáratni a sípályákat, mert „ez hatalmas gazdasági károkat fog okozni”.

 

NYITÓKÉP: Új olasz kormány / Presidenza della Republica

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás