+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. február 3. szerda, 17:10
Szerdán az olasz államfő az Európai Központi Bank volt elnökét, Mario Draghit kérte fel kormányalakításra, miután kiderült: Giuseppe Conte mögött nem jön össze sehogysem a többség. Draghinak se lesz azonban könnyű, mert a Conte-párti Öt Csillag Mozgalom elnöke bejelentette: ő nem támogatja a bankárt. Kérdéses az is, hogy az Öt Csillagban mennyi hatalma van még a pártelnöknek. Renzinek közben jó esélye van arra, hogy mindhárom álma valóra váljék! Miről is van szó?
A januárban kirobbantott kormányválságot úgy néz ki, hogy megnyerte Matteo Renzi.

 

Az egykori baloldali kormányfőnek eleve az volt a célja, amikor január elején kivezette a kormányból Italia Viva kispártját, hogy Giuseppe Conte kormányfő alól kirúgja a hatalmat.

 

MATTEO RENZI EZZEL A DIADALITTAS FOTÓVAL FOGADTA A SZERDAI HÍREKET A FACEBOOK-OLDALÁN: A POLITIKUS A KÉT-HÁROM SZÁZALÉKOS PÁRTJÁVAL FELFORGATTA OLASZORSZÁGOT, ÉS MAGÁNAK IGENCSAK KEDVEZŐ HELYZETET TEREMTETT. FOTÓ: MR / FB

 

Conte túlélte ugyan az alsó- és felsőházi bizalmi szavazásokat is, de a felsőházban nem jött össze neki az abszolút többség, ezért fennállt a veszélye annak, hogy Renzi a jobboldali ellenzékkel egyenként lőheti ki az összes miniszterét – főleg a grillóista Alfonso Bonafede igazságügyi minisztert akarták becélozni. Conte azonban gyorsabb volt: múlt héten bejelentette lemondását, ezzel kormánya ügyvezetővé vált – azaz parlamenti úton nem megbuktatható. Conte abban bízhatott: a mögötte álló demokraták, ötcsillagosok és szocialisták összehozzák neki a hiányzó tíz szenátort még. Még egy szakadár ellenzéki frakció is alakult „Felelősök” néven, amely elvileg többséget adott volna.

 

Renzi első álma: Professore Conte megy, Super Mario jön

 

A többségkeresés volt a cél: Roberto Fico, az alsóház grillóista elnöke kapott pénteken megbízást arra, hogy egy harmadik Conte-kormánynak többséget szerezzen – mégpedig visszacsalogatva Renziéket a kormányba. Az Italia Viva egy ideig el is játszotta, hogy kész lenne erre: a hétvégén szépen tárgyalóasztalhoz ült a többiekkel. Kedden azonban világossá vált:

 

Renzi nem enged, azaz nem lesz új Conte-kormány.

 

Szerdán ezért Sergio Mattarella államfő felkérte a párton kívüli Mario Draghit, hogy alakítson szakértői nemzeti egységkormányt. A volt bankár neve már régóta forgott az esélyesek között, Renzi már többször bedobta a nevét mint lehetséges új kormányfő. Renzi most elérte ezzel a célját,

 

egy Draghi-kormányba már hajlandó lenne visszamenni, ráadásul az Italia Viva szociálliberalizmusa nem áll távol Draghi nézeteitől.

 

A helyzet sokban emlékeztet 2011 őszére, amikor Silvio Berlusconi bukása után Mario Monti bankár alakíthatott szakértői kormányt, amit csendben a balközép mellett az akkor még a jobboldalt vezető Forza Italia is támogatott. Monti azonban nem Draghi – Monti tényleg csak mint egy bankár jelent meg az olaszok előtt, akiről mindenki tudhatta: reformokat jött letolni az olaszok torkán. Noha alakított egy pártot Polgári Választás néven, de nem sikerült pártpolitikusként megkapaszkodnia.

 

Draghi se akar vélhetően pártpolitikussá válni, de ő nagyobb népszerűségnek örvend –

 

nem véletlenül hívják Super Marionak az olasz közéletben.

 

Ennek az az oka, hogy Draghinak sokan hálásák, amiért az Európai Központi Bank élén – a németek tiltakozásait figyelmen kívül hagyva – a dél-európaiaknak kedvező alacsony kamatpolitikát folytatott.

 

SUPER MARIO DRAGHI SZÍNRE LÉP. FOTÓ: PEDRAM / TWITTER

 

De Draghi kezdte meg azt a metódust, amit legutóbb éppen tavaly tavasszal nyilvánított alkotmányellenesnek a német alkotmánybíróság (persze joggal kérdezhető, mi köze a német alkotmányosságnak az európai jegybankhoz), miszerint – ha hivatalosan nincs is eurókötvény – az EKB a másodlagos kötvénypiacon vásárolja fel az eladósodott déli országok államkötvényeit, ezzel indirekt módon finanszírozza őket. Direkt finanszírozás nem lenne lehetséges, azt tiltja az EU-jog – se egyik állam a másik adósságáért, se az EKB a tagállami adósságokért nem felelhet –, de Draghi ügyesen kerülte meg ezt a szabályozást. Ezzel

 

a bankár az olaszok szemében a németek smucig akadékoskodását kikerülő olasz zsenialitás szinonimája lett.

 

Nem véletlen, hogy a közvélemény-kutatások szerint az olaszok kétharmada támogatja Draghi kormányfőségét – bár csak abban az esetben, ha nem lehet mégsem Conte a befutó. Elsődlegesen ugyanis az olaszok majdnem fele mondja azt: maradjon Conte (előrehozott választást még 30 százalék se akar) – ha azonban Conte kiesik a lehetőségek közül, akkor viszont Draghi a legnépszerűbb.

 

Renzi második álma: széteshet az Öt Csillag

 

Draghinak azonban szintén többséget kell szereznie. A legegyszerűbb az lenne, ha a régi Conte-koalíció – azaz a Demokrata Párt, az Öt Csillag Mozgalom, a szocialista LeU, immáron a magát győztesnek érző Renzivel együtt – állna össze mögötte, esetleg a szakadár ellenzékiek és még a Forza Italia is besegítene. Azonban

 

alig sikerült megoldani a Renzi-rejtélyt (azaz ejteni Contét), most egy másik kormánypárt táncolhat ki:

 

az Öt Csillag számára nem elfogadható Draghi.

 

Persze ez se egészen egyértelmű, mert az Öt Csillag ma olyan állapotban van, hogy hiába mond bármit is a pártelnök, Vito Crimi, az nem sokat jelent még. Vito Crimi viszont azt mondta: ő nem szavaz bizalmat Draghinak. Hasonlóan vélekedik az Öt Csillagon belüli pártellenzék vezére, a radikálpopulista Alessandro Di Battista is: noha a politikus maga nem tagja a parlamentnek, van annyi híve ott, hogy Draghi többségét veszélybe sodorhassa. (Itt írtunk részletesen arról, ki is Alessandro Di Battista.) Di Battista egy szabadkőműves jelképben helyezte el Draghi arcát a cikkében. Di Battista szerint

 

Draghi „az elitek embere”. Azaz valóban furcsa lenne, ha az elitellenes Öt Csillag beállna mögé.

 

Persze a grillóista mozgalom, amely az olasz politikát teljesen megújítandó jelent meg a porondon 2008-ban, igencsak eltávolodott régi önmagától: az elmúlt három évben voltak már a szélsőjobbal és a balközéppel is kormányon, most pedig egyrészük egy szakértői kormányba állna be – azaz az Öt Csillag tényleg rövid pályafutása alatt mára végigpörgetett mindent, ami ellen egykoron alakult.

 

A grillóisták nem leváltották az olasz politikai elitet, hanem hatalomra segítették először annak széljobbos, majd balközép részét

 

– de valahogy egy bankár vezette technokrata kormány most mégis sok(k) lenne nekik.

 

Luigi Di Maio, ötcsillagos külügyminiszter azonban nem mondott még semmit, ő szívesen maradna a kormányban. Azaz

 

fennáll annak az esélye, hogy az Öt Csillag szétszakad. Ez amúgy megint Renzi győzelme lenne,

 

aki nem kedveli a populista pártot. De Contéé is, mert az ügyvezető kormányfő az Öt Csillag romjain tényleg sikeresen tudná a saját centrista mozgalmát megszervezni, amiről régóta szólnak az olasz hírek. Conte ugyanis sokban politikussá érett – noha ő is szakértőként került bele a római politikába –, nem véletlen, hogy az Öt Csillag conteista része, amely új apafigurát lát benne Grillo háttérbe vonulása után, a „Nép Ügyvédjeként” hivatkozik csak a pugliai születésű jogászprofesszorra.

 

Nem csak Di Maio, de az Öt Csillag szellemi vezetője, Beppe Grillo se nyilvánult meg még érthető módon: a komikus csak azt hangsúlyozza, hogy

 

az ő jelöltjük Conte. Hogy Draghi is jó-e helyette, arról Grillo nem beszélt, amivel pártját teljes bizonytalanságban hagyja

 

– azaz előjöhetnek a belső törésvonalak. Crimo pártelnöknek pedig eleve sohasem volt olyan tekintélye, hogy bárki is hallgatott volna rá – csak akkor követték, ha Grillo is mögéje állt.

 

Renzi harmadik álma: kinyírni egykori pártját

 

Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt főtitkára azzal számol, hogy az ötcsillagosokkal „megyünk továbbra is előre” – csak már nem Conte, hanem Draghi mögött.

 

A demokraták attól tartanak, hogy Renzi harmadik nagy álma is bejön: egy közös balközép-jobbközép kormány, amelyben se az Öt Csillag, se a széljobb nincs benne. Ebben az esetben a demokratáknak egy olyan alapvetően liberális agenda mögé kéne beállniuk, amely a párt népszerűségének nagyon nem tenne jót. De hát éppen

 

ez lenne Renzi célja: szétverni egykori pártját,

 

a Demokratákat, akiknek a mai napig nem bocsátotta meg, hogy nem álltak ki teljesen mellette azon a 2016-os népszavazáson, amit Renzi ezért elbukott, és amiért kormányfőként lemondani kényszerült.

 

AZ ŐSZINTE ÖRÖM ARCA

 

Ma csak tehát egyetlen ember lehet egyelőre boldog – amint a bal-berlusconista Il Foglio napilap is írta –:

 

Matteo Renzi, „aki a maga 2 százalékával megbuktatta Contét”, és minden terve eddig megvalósulni látszik.

 

Most, hogy Renzi minden terve bejött, már azt nyilatkozta diadalittasan szerdán:

 

„Nem a viták, hanem a józánság pillanata jött el – zéró vitát!“

 

NYITÓKÉP: Matteo Renzi boldog / Matteo Renzi, Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás