+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. január 26. kedd, 14:42
Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden benyújtotta a lemondását, ezzel véget ért a második kormányfői ciklusa is. Azonban eközben megalakult egy új centrista szenátusi frakció, amivel egy harmadik Conte-kormánynak már többsége lehet, azaz a firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

Január elején robbantott ki Matteo Renzi, egykori kormányfő az Italia Viva nevű kispártjával kormányválságot Olaszországban. Hivatalosan az nem tetszett neki, ahogy a balközép-balpopulista Conte-kormány a koronavírus-válság utáni helyreállításra szánt EU-pénzek elosztását tervezte.

 

Valójában azonban – amint Gianfranco Pasquino bolognai egyetemi tanár, egykori balközép szenátor az Azonnalinak nyilatkozta – sokkal inkább személyes okok állhattak Renzi döntése mögött. A politikus, aki 2016 végén egy elbukott népszavazás miatt lemondani kényszerült a kormányfőségről, nem tudta elviselni, hogy Conténak – ennek a 2018-ig a politikában teljességgel ismeretlen, pugliai születésű firenzei jogászprofesszornak – sikerült az, ami neki nem: 2019-ben Conte – miután Matteo Salvini Lega-vezér sikertelenül akarta a kormányt megbuktatni – létrehozott egy stabil balközép kormányt a grillóista Öt Csillaggal, a balközép Demokrata Párttal és a szocialista Egyenlők és Szabadok (LeU) párttal. (Matteo Renzi ekkor még a demokraták között politizált, csak később vált ki Italia Viva pártjával, ami azonban szintén része lett a második Conte-kormánynak.)

 

Renzi rendszeresen nehezítette Conte munkáját:

 

először a pártszakadással, majd 2020 elején is már a kormány felmondásával fenyegetőzött. Idén azonban tényleg meglépte ezt: januárban hivatalosan is visszahívta pártja két miniszterét és egy államtitkárát.

 

Conte időt nyer, előre menekül

 

Ezzel a Conte-kormány az alsóházi többségét még nem, de a szenátusit elvesztette. Múlt héten ez ki is derült, amikor az alsóházban még biztos többséggel tudott Conte a bizalmatlansági indítványtól megmenekülni – a Szenátusban viszont csak relatív többséget szerzett. Noha 156-an igent mondtak rá, és csak 140-en szavaztak ellene, a 161 fős abszolút többséget nem tudta összehozni. Eközben most szerdán is egy újabb veszély fenyegette, mert Matteo Renzi kész lett volna a jobboldali ellenzékkel a grillóista igazságügyminiszter, Alfonso Bonafede ellen szavazni.

 

Conte a múlt heti szenátusi szavazás után

 

először még azt mondta: gyorsan szereznek még öt szenátort. Láthatóan ez azonban a kaotikus olasz politikában nem megy olyan gyorsan.

 

De a feladat nem lehetetlen, elvégre a lassan három éve tartó parlamenti ciklusban az összesen 950 képviselő és szenátor közül több, mint százötvenen váltottak már pártot és frakciót.

 

Conténak azonban időre van szüksége, hogy összehozza a hiányzó többséget. Ezért – meg persze megelőzendő egy szerdai újabb leszavazást –

 

kedden előremenekült: benyújtotta a lemondását hivatalosan.

 

A kedd reggel 9 órakor egy minisztertanácsi üléssel kezdődött – a miniszterek késései miatt igazából csak fél tízre jött össze a kormány –, ahol Conte közölte a döntését. Miniszterei a hírek szerint felállva hosszan tapsolták a kormányfőt, akit utána délben Sergio Mattarella kereszténydemokrata államfő fogadott. Ez egy rövid látogatás volt: Mattarella elfogadta a lemondást.

 

Conte így most már ügyvezető miniszterelnök csak. Egyelőre még nem tudni, mit lép Mattarella, de azt tudni lehet: mindenképpen el akarja kerülni az előrehozott választásokat.

 

Az egyik lehetőség, hogy újra Conte kap majd kormányalakítási megbízást.

 

A másik pedig, hogy egy másik politikus – bár az Öt Csillag és a Demokraták is kijelentették, hogy Contéhoz ragaszkodnak. Lehetséges még az is, amit Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke javasol: egy átmeneti nemzeti egységkormány megalakítása majdnem az összes parlamenti párt bevonásával, aminek annyi lenne csak a feladata, hogy a járvány idején kormányozza az országot – és akkor nyáron vagy ősszel jöhetnének az előrehozott választások.

 

Conte sikere attól függ, hogy a most nyert időben tud-e végre szerezni legalább öt új szenátort, aki beáll hozzá, esetleg vissza tudja-e (akarja-e) venni a tékozló Renzit a kormányba.

 

Tizenegy szenátor állhat át Conte mellé, ezzel meglenne a többség

 

Délben szállt fel a fehér füst: tizenegy eddig ellenzéki szenátor bejelentette, hogy Felelősök (Responsabili) néven új frakciót alakítanak.

 

Többek között több szakadár grillóista lesz itt, de három berlusconista is – például Berlusconi egyik legközelebbi szövetségese, Maria Rosaria Rossi – lép át ide.

 

Az új centrista frakciót Andrea Causin, a Berlusconi-párt egykori politikusa fogja vezetni.

 

ANDREA CAUSIN (BALOLDALT) ÉS MARIA ROSARIA ROSSI (JOBBOLDALT) AZ OLASZ SZENÁTUSBAN. MINDKETTEN SILVIO BERLUSCONI PÁRTJÁBÓL LÉPNEK ÁT AZ ÚJ CENTRISTA FRAKCIÓBA. ROSSI KILÉPÉSE KÜLÖN FÁJDALMAS BERLUSCONINAK, MERT Ő FEDEZTE FEL EGYKORON ROSSIT RÓMA KÜLVÁROSÁBAN. FOTÓK: AC, LEGA / FB

 

Conte holnap fog egyeztetni többek között az új frakcióval. A Felelősök

 

még nem közölték hivatalosan, hogy beállnának-e mögé – de nagyon más indoka nem lehet egy új frakció létrehozásának.

 

Luigi Di Maio, ötcsillagos külügyminiszter azt mondta:

 

„Ez most az igazság pillanata, ki fog derülni, hogy ki szereti igazán Olaszországot.”

 

A politikus szerint ugyanis a hazaszeretet azt követeli meg, hogy minél hamarabb befejeződjék a jelenlegi politikai válság – azaz megkezdhesse a munkáját egy harmadik Conte-kormány.

 

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte az irodájában, a falon Sergio Mattarella képe / GC, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás