+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. január 26. kedd, 14:42
Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden benyújtotta a lemondását, ezzel véget ért a második kormányfői ciklusa is. Azonban eközben megalakult egy új centrista szenátusi frakció, amivel egy harmadik Conte-kormánynak már többsége lehet, azaz a firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

Január elején robbantott ki Matteo Renzi, egykori kormányfő az Italia Viva nevű kispártjával kormányválságot Olaszországban. Hivatalosan az nem tetszett neki, ahogy a balközép-balpopulista Conte-kormány a koronavírus-válság utáni helyreállításra szánt EU-pénzek elosztását tervezte.

 

Valójában azonban – amint Gianfranco Pasquino bolognai egyetemi tanár, egykori balközép szenátor az Azonnalinak nyilatkozta – sokkal inkább személyes okok állhattak Renzi döntése mögött. A politikus, aki 2016 végén egy elbukott népszavazás miatt lemondani kényszerült a kormányfőségről, nem tudta elviselni, hogy Conténak – ennek a 2018-ig a politikában teljességgel ismeretlen, pugliai születésű firenzei jogászprofesszornak – sikerült az, ami neki nem: 2019-ben Conte – miután Matteo Salvini Lega-vezér sikertelenül akarta a kormányt megbuktatni – létrehozott egy stabil balközép kormányt a grillóista Öt Csillaggal, a balközép Demokrata Párttal és a szocialista Egyenlők és Szabadok (LeU) párttal. (Matteo Renzi ekkor még a demokraták között politizált, csak később vált ki Italia Viva pártjával, ami azonban szintén része lett a második Conte-kormánynak.)

 

Renzi rendszeresen nehezítette Conte munkáját:

 

először a pártszakadással, majd 2020 elején is már a kormány felmondásával fenyegetőzött. Idén azonban tényleg meglépte ezt: januárban hivatalosan is visszahívta pártja két miniszterét és egy államtitkárát.

 

Conte időt nyer, előre menekül

 

Ezzel a Conte-kormány az alsóházi többségét még nem, de a szenátusit elvesztette. Múlt héten ez ki is derült, amikor az alsóházban még biztos többséggel tudott Conte a bizalmatlansági indítványtól megmenekülni – a Szenátusban viszont csak relatív többséget szerzett. Noha 156-an igent mondtak rá, és csak 140-en szavaztak ellene, a 161 fős abszolút többséget nem tudta összehozni. Eközben most szerdán is egy újabb veszély fenyegette, mert Matteo Renzi kész lett volna a jobboldali ellenzékkel a grillóista igazságügyminiszter, Alfonso Bonafede ellen szavazni.

 

Conte a múlt heti szenátusi szavazás után

 

először még azt mondta: gyorsan szereznek még öt szenátort. Láthatóan ez azonban a kaotikus olasz politikában nem megy olyan gyorsan.

 

De a feladat nem lehetetlen, elvégre a lassan három éve tartó parlamenti ciklusban az összesen 950 képviselő és szenátor közül több, mint százötvenen váltottak már pártot és frakciót.

 

Conténak azonban időre van szüksége, hogy összehozza a hiányzó többséget. Ezért – meg persze megelőzendő egy szerdai újabb leszavazást –

 

kedden előremenekült: benyújtotta a lemondását hivatalosan.

 

A kedd reggel 9 órakor egy minisztertanácsi üléssel kezdődött – a miniszterek késései miatt igazából csak fél tízre jött össze a kormány –, ahol Conte közölte a döntését. Miniszterei a hírek szerint felállva hosszan tapsolták a kormányfőt, akit utána délben Sergio Mattarella kereszténydemokrata államfő fogadott. Ez egy rövid látogatás volt: Mattarella elfogadta a lemondást.

 

Conte így most már ügyvezető miniszterelnök csak. Egyelőre még nem tudni, mit lép Mattarella, de azt tudni lehet: mindenképpen el akarja kerülni az előrehozott választásokat.

 

Az egyik lehetőség, hogy újra Conte kap majd kormányalakítási megbízást.

 

A másik pedig, hogy egy másik politikus – bár az Öt Csillag és a Demokraták is kijelentették, hogy Contéhoz ragaszkodnak. Lehetséges még az is, amit Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke javasol: egy átmeneti nemzeti egységkormány megalakítása majdnem az összes parlamenti párt bevonásával, aminek annyi lenne csak a feladata, hogy a járvány idején kormányozza az országot – és akkor nyáron vagy ősszel jöhetnének az előrehozott választások.

 

Conte sikere attól függ, hogy a most nyert időben tud-e végre szerezni legalább öt új szenátort, aki beáll hozzá, esetleg vissza tudja-e (akarja-e) venni a tékozló Renzit a kormányba.

 

Tizenegy szenátor állhat át Conte mellé, ezzel meglenne a többség

 

Délben szállt fel a fehér füst: tizenegy eddig ellenzéki szenátor bejelentette, hogy Felelősök (Responsabili) néven új frakciót alakítanak.

 

Többek között több szakadár grillóista lesz itt, de három berlusconista is – például Berlusconi egyik legközelebbi szövetségese, Maria Rosaria Rossi – lép át ide.

 

Az új centrista frakciót Andrea Causin, a Berlusconi-párt egykori politikusa fogja vezetni.

 

ANDREA CAUSIN (BALOLDALT) ÉS MARIA ROSARIA ROSSI (JOBBOLDALT) AZ OLASZ SZENÁTUSBAN. MINDKETTEN SILVIO BERLUSCONI PÁRTJÁBÓL LÉPNEK ÁT AZ ÚJ CENTRISTA FRAKCIÓBA. ROSSI KILÉPÉSE KÜLÖN FÁJDALMAS BERLUSCONINAK, MERT Ő FEDEZTE FEL EGYKORON ROSSIT RÓMA KÜLVÁROSÁBAN. FOTÓK: AC, LEGA / FB

 

Conte holnap fog egyeztetni többek között az új frakcióval. A Felelősök

 

még nem közölték hivatalosan, hogy beállnának-e mögé – de nagyon más indoka nem lehet egy új frakció létrehozásának.

 

Luigi Di Maio, ötcsillagos külügyminiszter azt mondta:

 

„Ez most az igazság pillanata, ki fog derülni, hogy ki szereti igazán Olaszországot.”

 

A politikus szerint ugyanis a hazaszeretet azt követeli meg, hogy minél hamarabb befejeződjék a jelenlegi politikai válság – azaz megkezdhesse a munkáját egy harmadik Conte-kormány.

 

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte az irodájában, a falon Sergio Mattarella képe / GC, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás