Továbbra sincs vége az olasz kormányválságnak, Mario Draghi lehet az új miniszterelnök

Szerző: Techet Péter
2021.02.02. 21:34

Pénteken bízta meg Sergio Mattarella Roberto Fico ötcsillagos politikust, hogy folytasson – az ügyvezető kormányfő Conte helyett – tárgyalásokat egy új kormányról. Matteo Renzi hajlandó volt már vele leülni tárgyalni, de az álláspontok nem közeledtek: Renzin kívül mindegyik kormánypárt ragaszkodik Giuseppe Contéhez. Az államfő egy nemzeti egységkormány lehetőségét vetette fel kedd este. Szerdán találkozik Mario Draghival, az Európai Központi Bank egykori elnökével, akinek kormányalakítási felkérést adhat.

Továbbra sincs vége az olasz kormányválságnak, Mario Draghi lehet az új miniszterelnök

Januárban robbant ki az olasz kormányválság, miután Matteo Renzi egykori kormányfő Italia Viva pártjával kilépett Giuseppe Conte balközép kormányából. Conte az alsóházban megőrizte a többségét, de a szenátusban csak relatív többséget tudott szerezni a bizalmi szavazáson – az abszolút többséghez tíz szenátor hiányzik neki.

Múlt héten Giuseppe Conte bejelentette: lemond a kormányfőségről, így véget ért a második Conte-kormány is.

A Conte mögötti pártok – a balközép Demokrata Párt, a grillóista Öt Csillag és a szocialista Szabadok és Egyenlőek – azt szeretnék azonban, ha Conte kapna ismét kormányalakítási megbízást. Sergio Mattarella kereszténydemokrata államfő is elkerülné az előrehozott választásokat, amelyeket a jobboldali ellenzék követel. Conte azzal, hogy lemondott, megmenekült a parlamenti leszavazások lehetőségétől – jelenleg ügyvezető miniszterelnökként folytatja a munkáját.

Conténak nincs többsége

Pénteken Mattarella Roberto Ficot, az alsóház ötcsillagos elnökét kérte meg, hogy kezdjen kormányalakítási tárgyalásokat – de nem mint miniszterelnökjelölt, ugyanis Fico is Contét akarja.

Ficoval Renzi is hajlandó volt már leülni tárgyalni, a hétvégén még pozitívan is nyilatkozott, hogy az új személy miatt jól haladnak a tárgyalások. Tudva levő, hogy

Renzinek főleg Contéval van problémája

– hivatalosan a programjával, valójában a firenzei jogászprofesszor személyével, akire irigy, mert annak sikerült az, ami neki nem: stabil balközép kormányt létrehozni. (Renzi 2016-ban egy elbukott népszavazás miatt lemondott a kormányfőségről, a Demokratákon belül is partvonalra került, 2019-ben ki is lépett.)

Mattarella pénteken négy napot adott Ficonak. Hétfőn már nagyon rosszul haladtak a tárgyalások. Témában az igazságügy kérdésénél akadtak el, Renzi ugyanis visszavonná az elévülési szabályokat, amelyeket még 2020-ban az Öt Csillag a hatékonyabb maffiaelleni harc jegyében tett bele a büntetőtörvénykönybe. A megmerevedett álláspontok oka azonban az, hogy

Renzi továbbra sem enged: Contét nem fogadja el miniszterelnöknek, a többiek viszont más névről nem is voltak hajlandóak tárgyalni.

Kedd este ezért Roberto Fico csak a bukását tudta közölni az államfővel. Kedd este 9-kor állt ki az elnöki palotában a sajtó elé: megköszönte az államfői bizalmat, de bejelentette: a felkérést visszaadja, nem tudott kormánytöbbséget összehozni Conte mögött.

„Nincs hajlandóság egy új többségre“ – mondta Fico, aki rögtön el is hagyta az államfői palotát.

Jön Super Mario?

Sergio Mattarella arról beszélt: ha most tartanak választásokat, akkor az egy súlyos válság közepette érné az országot: most indulnak be az oltások, közben pedig áprilisig el kell küldeni Brüsszelnek a terveket, hogy mire költik az EU-tól kapott segítséget: „A vészhelyzet egy azonnali, teljes jogkörű kormányt ígényel.”

Mattarella csak arról beszélt tehát, hogy milyen nehézkes lenne most egy új választást tartani, majd arra kérte a pártokat: hozzanak létre egy működőképes kormányt. Mattarella nem nevezett meg új személyt azonban se kormányfőjelöltnek, de nem is kért fel most már senkit – mint pénteken Ficot –, hogy koordinálja a tárgyalásokat. Az államfő annyit közölt csak kedd este: nem lesznek előrehozott választások, de vélhetően egy új politikai kormánynak se lesz lehetősége – ami gyakorlatilag azt jelenti:

Mattarella egy nemzeti egységkormányt akar. Szerdán magához rendeli Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét.

Ki a hibás?

A demokraták és az ötcsillagosok Renzit vádolják, szerintük Renzi „borította az asztalt”, mert nem tudtak személyi kérdésekben megállapodni. A demokraták árulással vádolják Renzit: „nem Contét, hanem a szövetségeseit árulta el”. Renzi szerint a kiút egy szakértői kormány lehetne most, de ettől az Öt Csillag mellett a jobbközép is elzárkózik, bár Silvio Berlusconi Forza Italia-vezér már múlt héten közölte: nyáron vagy ősszel kellene választásokat tartani, addig pedig tényleg jöjjön egy nemzeti egységkormány.

A hírek szerint Renzi is Mario Draghit, az Európai Központi Bank egykori elnökét akarja kormányfőnek. A felmérések szerint

a lakosság majdnem 50 százaléka egy harmadik Conte-kormányt akar (Renzivel vagy nélküle), csak 30 százalék akar előrehozott választást.

Ha Conte nem lehet kormányfő, akkor

a megkérdezettek 63 százaléka Draghit támogatná, ha Conte nem jöhet.

A RaiNews elemzése szerint Renzi célja az, hogy Macronhoz hasonlóan verje szét a baloldalt, és teremtsen a helyén egy új szociálliberális alternatívát. A RaiNews is emlékeztetett arra: miközben Macron tényleg 2-3 százalékra szorította le mostanra a francia szocialistákat, Olaszországban még mindig Renzi pártja van ezen a szinten.

Alessandro Di Battista, az Öt Csillagon belüli pártellenzék vezére azonban jelezte: számára nem elfogadható Draghi, „az elitek embere”. Már korábban is fenyegetett a politikus, hogy ha visszaveszik Renzit a kormányba, akkor szintén legalább tíz grillóista szenátort kivezet a kormány mögül – amivel megint nem lenne meg a többség. (Itt írtunk részletesen arról, ki is Alessandro Di Battista.)

NYITÓKÉP: Matteo Renzi fut Firenzében / MR, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek