Olasz kormányválság: Conte bejelentette lemondását, miután Renzi és Salvini összefogott volna ellene

Szerző: Techet Péter
2021.01.25. 18:30

Giuseppe Conte múlt kedden nem szerzett abszolút többséget a római szenátusban, és azóta sem tudta a hiányzó öt szenátort valahonnan elővarázsolni. Miután Matteo Renzi kész a héten a jobboldallal közösen az egyik minisztere ellen szavazni, Conte helyzete egyre tarthatatlanabbá vált: kedden benyújtja a lemondását. A pártok érdekei és stratégiái azonban összekuszálódtak. Mutatjuk azonban, hogy mit lehet most tudni Conte jövőjét illetően!

Olasz kormányválság: Conte bejelentette lemondását, miután Renzi és Salvini összefogott volna ellene

Amint arról az Azonnali több részletes cikkben is beszámolt: Olaszországban január elején kormányválság robbant ki, miután Matteo Renzi egykori kormányfő betartotta az ígéretét, és az Italia Viva nevű kispártjával tényleg kiszállt Giuseppe Conte balközép-balpopulista kormányából.

Ami eddig történt

+ Matteo Renzi visszahívta a kormányból az Italia Viva két miniszterét és egy államtitkárát, majd hivatalosan is ellenzékivé nyilvánította magát, ezzel a grillóistákból, demokratákból és szocialistákból álló Conte-kormány elvesztette a többségét, legalábbis a Szenátusban.

+ Január 18-án kellett megbizonyosodni arról, hogy a Conte-kormány alsóházi többsége megvan-e. Itt végül – mivel a már csak három kormánypártnak az Italia Viva nélkül is stabil alsóházi többsége van – a Conte-kormány nagy arányban megkapta a képviselők bizalmát: 321 képviselő szavazott bizalmat Conténak, és csak 257-en szavaztak ellene. (Az Italia Viva képviselői tartózkodtak.)

+ Már nehézkesebb – és ennek megfelelően kaotikusabb – menet volt múlt kedden a szenátusi bizalom kérdése, ott ugyanis az Italia Viva nélkül tényleg kisebbségbe szorultak a Conte-kormány pártjai. A 360 fős szenátusban 156-an szavaztak bizalmat Conténak, és 140-en szavaztak ellene. Azzal, hogy Renziek ekkor is tartózkodtak, megmentették a kormányt a bukástól, elvégre a bizalmatlansági indítvány esetében a leadott szavazatok közötti arány számít. De ha az egész szenátusra vetítjük a szavazást, kiderül: a 156 igen voks éppen öttel kevesebb az abszolút többséget jelentő 161-nél. Az eredmény:

noha Giuseppe Conte mind a képviselőházban, mind a szenátusban megszerezte a leadott szavazatok között a bizalmat, a szenátusi eredmény után az olasz kormány kisebbségi kabinetnek tekintendő.

Conte azonban múlt héten nem mondott le – erre nem is köteles, elvégre mindkét házban megnyerte a bizalmatlansági szavazást –, hanem arról tájékoztatta Sergio Mattarella kereszténydemokrata államfőt, hogy nagy erőkkel dolgoznak a hiányzó öt szenátor megtalálásán, akikkel már mindenképp meglenne a többség.

+ Hétfő este

Conte bejelentette: kedden benyújtja a lemondását, de ez még nem jelenti a kormányzása végét feltétlenül.

Öt szenátor kerestetik!

A kiindulópont nem volt olyan rossz Conte számára, elvégre már a két múlt heti szavazáson is

tudott ellenzéki képviselőket vagy szenátorokat maga mögé állítani.

A Szenátusban két forzaitaliás szenátor – köztük a Silvio Berlusconihoz szorosan kötődő Maria Rosaria Rossi is – átszavazott, ahogy a szakadár és kisebbségi képviselőket tömörítő Vegyes frakcióból is kapott támogatást. „Nagytiszteletű” Rossi asszony – az olasz képviselők és szenátorok hivatalos megszólítása az, hogy „nagytiszteletű” – mostanra már be is jelentette: hivatalosan is átáll a Forza Italiából a Conte-táborba.

Hasonlót akartak volna Contéék a kereszténydemokrata UDC kapcsán is elérni; a párt jelenleg a Forza Italiával ül közös frakcióban. Az UDC hajlott volna arra, hogy átálljon. Ekkor robbant azonban a bomba: az UDC mostanra már lemondott elnöke, Lorenzo Cesa ellen is vádat emelnek a jelenleg zajló nagy nápolyi maffiaperben, ami több, mint ötven maffiózó ellen folyik hatalmas biztonsági intézkedések mellett. Cesáról előkerültek ugyanis hangfelvételek, amelyeken többek között

arról beszél, hogy a helyi állami megbízásokat mely maffiózoknak kell átjátszani, de cserébe elvárja, hogy a maffia Nápoly környékén szállítsa a kereszténydemokrata pártjának a szavazatokat.

Cesa maffiakapcsolatai Contét nem annyira zavarták volna – Cesa még abban is bízhatott volna, hogy a kormánytámogatásért cserébe esetleg a politika a nápolyi ügyészségre is odahatna –, de a nagyobbik koalíciós partner, az Öt Csillag azonnal nemet mondott az UDC-re. A grillóista párt, amely különösen Dél-Olaszországban erős, eleve maffiaellenes retorikával jelent meg egykoron, a párt a politikus elleni büntetőügyeket nagyon komolyan veszi. Azaz Cesa és az ő UDC-je lekerült a napirendről most.

A HIDEGHÁBORÚS OLASZORSZÁGOT MEGHATÁROZÓ KERESZTÉNYDEMOKRATA PÁRT (DC) A KILENCVENES ÉVEK ELEJÉN VÉGLEG ELSÜLLYEDT A KORRUPCIÓS ÜGYEIBEN, A PÁRT ESZMEISÉGÉT A KIS UDC VISZI TOVÁBB. A PÁRT ÁLTALÁBAN SILVIO BERLUSCONI FORZA ITALIÁJÁVAL INDUL KÖZÖSEN. A KERESZTÉNYDEMOKRATA HAGYOMÁNYŐRZÉS A MAFFIAKAPCSOLATOK TERÉN IS JÓL SIKERÜLT: AZ UDC ELNÖKÉT, LORENZO CESÁT (AZ ÁLLÓ EMBER) MAFFIAKAPCSOLATOKKAL VÁDOLJÁK, A PÁRT VEZETÉSÉRŐL LE IS MONDOTT, DE AZ UDC MÉG ÍGY IS MAFFIAGYANÚS AZ ÖTCSILLAGOSOK SZÁMÁRA. FOTÓ: LC / FB

Conté még számíthatott volna a jelenleg ellenzékben ülő szociálliberális Azzione és az euroföderalista Più Europa szenátoraira is, de egyrészről ők csak hárman vannak – márpedig öt szenátor kéne a többséghez –, másrészről Emma Bonino, a Più Europa alapítója, szenátora a Conte-kormány ellen foglalt állást. Jelenleg tehát a Conte-kormánynak tényleg teljesen szabad szenátorvadászatra kellett indulnia. Ez az olasz politikában nem meglepő, a képviselők és szenátorok rendszeresen cserélgetik pártjukat.

A jelenlegi ciklusban, ami lassan három éve tart, az összesen 950 szenátorból és képviselőből több, mint 150 váltott már pártot és frakciót.

Most Conte igazságügyi miniszterét lövi Renzi a jobboldallal közösen

Közben Conténak a héten is szembesülnie kellett volna egy döntő szavazással, amit jó eséllyel elveszített volna, Olaszországban ugyanis egyes minisztereket is el tud mozdítani a parlament. A héten számol be Alfonso Bonafede, ötcsillagos igazságügyi miniszter az igazságügyi reformjáról, amit az ellenzék bizalmatlansági szavazással kötne össze. Márpedig

olyan szenátorok is bejelentették, hogy ellene fognak szavazni, akik múlt héten Conténak amúgy bizalmat szavaztak,

ez pedig akár Bonafede bukásához vezethet, kiélezve egy kormányon belüli konfliktust is a grillóisták és a többiek között.

A MÚLT HETI BIZALMATLANSÁGI SZAVAZÁSOKAT GIUSEPPE CONTE TÚLÉLTE, MOST SZERDÁN A GRILLÓISTA IGAZSÁGÜGYI MINISZTERE, ALFONSO BONAFEDE IZGULHAT, HOGY SIKERÜL-E AZ ELLENZÉKNEK MEGBUKTATNIA ŐT. A KÉPEN BONAFEDE (JOBBOLDALT) AZ ÖT CSILLAG-ALAPÍTÓ HUMORISTÁVAL, BEPPE GRILLÓVAL. FOTÓ: AB / FB

A döntő az lesz, hogy Renziék miként szavaznak. Mint ismert: Renzi 2020 elején még éppen Bonafede büntetőjogi reformjai miatt akart kormányt robbantani (akkor végül elállt ettől), azaz meglepő lenne, ha most hirtelen – ráadásul miután most már hivatalosan is ellenzékivé vált – megszavazná (az egyik szenátora ki is zárta az igent, Renzi viszont most még azt ígéri: még elolvassa a miniszteri reformjavaslatot).

A grillóista igazságügyi miniszter ellen egy balliberális-jobbközép-szélsőjobboldali Renzi-Salvini-Berlusconi-Meloni-koalíció formálódhat,

a szociálliberális Italia Viva kész ugyanis a jobboldallal közösen január 27-én megbuktatni Bonafedét. Nekik ez azért fontos, mert ha elkaszálják Bonafedét és az igazságügyi reformját, azzal valójában az EU-s pénzek felhasználásáról szóló – és az egész kormányválságot okozó – Conte-tervet is ki lehetne lőni. Bonafede tervei ugyanis az EU-pénzekre épülnek, azok felhasználásához kapcsolódóan reformálnák meg az igazságügyet. De Renziék a jobboldallal együtt ellenzik ezt. Persze az is igaz: Bonafede beszorult a Renzi és Conte közötti párbajba, Renziék valójában Conte bukását szeretnék elérni, csak az egyik miniszterére lőnek most éppen.

Ha szerdán Bonafede nem kap bizalmat – és még a múlt heti relatív többség alá is megy a támogatottsága –, akkor Contének mindenképpen el kellett volna ismernie: a kormánya nem fog tovább működni.

Renzi Conte bukását akarja, de nem szeretne új választást

Ezért számoltak az olasz lapok azzal, hogy az egykori firenzei, de amúgy pugliai születésű jogászprofesszor vasárnapig benyújtja a lemondását. Ezzel Luigi Di Maio ötcsillagos külügyminiszter is tisztában volt, aki hétfőn – már a szerdai szavazásra utalva – azt mondta:

„Van 48 óránk. Vagy meglesz a többség, vagy jönnek a választások.”

Di Maio ezzel viszont elvetné annak lehetőségét, hogy egy harmadik Conte-kormány alakulhasson.

Egy héttel az alsóházi szavazás után se látszik azonban, hogy Conténak sikerült volna a kormánytöbbséghez hiányzó öt szenátort előkerítenie. Nicola Zingaretti, a kormányzó Demokrata Párt főtitkára is elismerte, hogy még mindig nincs többség, de ő Matteo Renzit teszi felelőssé az egész helyzetért. Amúgy Gianfranco Pasquino, egykori balközép szenátor, bolognai professzor az Azonnalinak adott interjújában is azt mondta: Renzi „megalomániája” sodorja az országot politikai válságba.

AZ 5 SZÁZALÉK ALATT ÁLLÓ MATTEO RENZINEK NAGYON ÜGYESEN KELL EGYENSÚLYOZNIA, HA AZT AKARJA, HOGY CONTE MEGBUKJON, DE NE JÖJJENEK ÚJ VÁLASZTÁSOK. MIKÖZBEN CONTE BUKÁSÁT A JOBBOLDALLAL ÉRHETI EL KÖZÖSEN, AZ ÚJ VÁLASZTÁSOK ELKERÜLÉSE MIATT MÁR ÖSSZE KELLENE ÁLLNIA A BALKÖZÉPPEL ISMÉT. A KÉPEN A RÓMAI SZENÁTUS TERASZÁN TART SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TAVALY NOVEMBERBEN. FOTÓ: MR / FB

Zingaretti is azzal számol most már, hogy Conténak a héten le kellhet mondania – a demokraták főtitkára szerint azonban mindenképpen el kell kerülni az előrehozott választásokat, és egy „Európa-párti” kormányt kell alakítani. Szerinte ehhez még mindig Conténak lenne meg a legnagyobb többsége, azaz ő egy harmadik Conte-kormányt támogatna:

„Conte megszerezte a bizalmat, és kétlem, hogy másvalaki felül tudná múlni a számait.”

Conte körül tehát teljesen összegabalyodtak a frontvonalak: Miközben neki magának sincs biztos szenátusi többsége, az ellenzék az egyik miniszterét akarja kilőni, ezalatt pedig a két nagy kormánypárt – az Öt Csillag és a Demokrata Párt – azon veszhet össze, hogy a szerdai esetleges bukás után jöjjenek-e a jobboldal által eddig is szorgalmazott előrehozott választások, vagy próbálkozhasson Conte tovább.

Persze Di Maio nyilatkozata úgy is értelmezehető, hogy

Renzinek üzent, aki eddig nem látszott komolyan venni az előrehozott választás lehetőségét.

Márpedig Renzi a jelenlegi kaotikus kormányválságot – már csak bosszúként is egykori demokrata párttársaival szemben – felettébb élvezi, ám egy előrehozott választás nem áll érdekében, az Italia Viva ugyanis egymaga kiesne most a parlamentből. A Repubblica napilap úgy tudja: Renziék addig feszítik a húrt, ameddig Contét mindenképpen távozásra kényszeríthetik –

a kiutat azonban már nem az előrehozott választásban, hanem az Italia Vivát és a jobbközép egyes részeit is magában foglaló új centrista kormány megalakításában látják.

Ehhez a renziánusoknak úgy kéne most szerdán igazságügyminisztert buktatniuk, hogy a jobbközép mégse követelje utána visszavonhatatlanul az új választásokat.

UPDATE: Conte kedden nyújtja be a lemondását

Giuseppe Conte kedd reggel 9 órára hívta össze a Minisztertanács ülését, amelynek egyetlen témája az ő és minisztereinek lemondása lesz.

A tervek szerint már délelőtt Conte az államfői palotába hajthat, ahol átadhatja Mattarella államfőnek a lemondási nyilatkozatokat a sajátjával együtt. Ezzel a lépéssel Conte a szerdai igazságügyi miniszter elleni bizalmatlansági szavazást előzheti be, ugyanis vélhetően meggyőződhetett mostanra arról, hogy nem tudna többséget szerezni.

Noha az Öt Csillag hétfőn még azt mondta, hogy vagy lesz többség, vagy jöjjenek a választások, Conte lemondására úgy reagáltak, hogy jöjjön a harmadik Conte-kormány.

A grillóista párt szerint nincs a kormányfőnek alternatívája.

Matteo Salvini, Lega-vezér szerint Conténak már jóval hamarabb le kellett volna mondania. Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni pedig azt közölték: pártjaik – azaz a Forza Italia és az Olaszország Fivérei – semmiképpen sem fogják Contét támogatni. Berlusconi szerint azonban most az elsődleges kiút az lehet, ha egy nemzeti egységkormány alakul, amely az előrehozott választásokig vezetheti Olaszországot.

Egy harmadik Conte-kormány sorsa azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e visszahoznia Renzit a kormánytöbbségbe és/vagy szereznie addig legalább öt szenátort.

A lemondással Conte időt is nyerhet,

hiszen ez esetben először ügyvezetőként vihetné tovább az ügyeket. Ha pedig tényleg felkéri Mattarella őt ismét kormányalakításra, akkor ott akár hetek is rendelkezésére állhatnak, hogy végre összekaparjon öt szenátort. A jelenlegi helyzetben ugyanis bármely miniszterét kilőhetné az ellenzék.

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte tavaly októberben Jole Santelli, forzaitaliás politikus temetésén / GC, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek