Melyik politikust hívnák meg az olaszok karácsonyi vacsorára?

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.26. 19:46

Semmiképp sem a baloldaliakat, de azért a jobboldali pártvezérek sem örülhetnek: az olaszok többsége konkrétan nem akar politikussal együtt karácsonyozni.

Melyik politikust hívnák meg az olaszok karácsonyi vacsorára?

„Melyik olasz politikust hívná meg karácsonyi vacsorára?” – ezt a kérdést tette fel az EMG Aqua piaci és közvélemény-kutatásokat végző cég az olaszoknak. Az adatfelvételre december 17-én került sor, a reprezentatív minta pedig 1623 főt tartalmaz.

Az eredmények alapvetően elég lehangolóak lehetnek az olasz politikai elit egésze számára.

Egyik olasz politikussal sem ülne karácsonykor egy asztalhoz az emberek negyede sem, sőt, az 1623 megkérdezett majdnem harmada, 29 százalék meg is tagadta a válaszadást a kérdésre.

A legkevésbé a kormánypártok örülhetnek: a válaszadók mindössze 3 százaléka hívná meg magához az Öt Csillag elnökét, Luigi di Maiot, ezzel ő a legnépszerűtlenebb vacsorapartner az olaszok körében. De a balközép Demokraták pártfőtitkára, Nicola Zingaretti sem lehet elégedett: vele csak a válaszadók négy százaléka ülne egy asztalhoz karácsonykor. Magát a régi-új kormányfőt, Giuseppe Conte firenzei jogászprofesszort is csak az olaszok 6 százaléka hívná meg az ünnepi vacsorára.

A Demokraták közül kivált, önálló párt szervezésébe fogó Matteo Renzinek egyelőre nem hozta meg a népszerűséget a különállás, legalábbis ez alapján a felmérés alapján: a volt baloldali miniszterelnököt is csak a válaszadók 4 százaléka látná szívesen a karácsonyi asztalnál.

Gondolhatnánk, hogy a jobboldalon jobb a helyzet, ami a Forza Italia kivételével így is van: Silvio Berlusconi is mindössze az olaszok 4 százalékánál falatozhatna karácsony este.

A legjobb eredményeket messze a szélsőjobb pártvezérek tudhatják magukénak: a neofasiszta Olaszország Fivérei vezérét, Giorgia Melonit a válaszadók 19, míg az előrehozott népszavazási kísérletébe belebukott Lega-vezért, Matteo Salvinit 23 százalék vendégelné meg karácsony este. Összehasonlítva: a legfrissebb, december 19-i közvélemény-kutatás szerint

a Lega 31,2 százalékon áll, azaz Salvini elmarad pártja támogatottságától ebben a kérdésben.

Meloni azonban örülhet: vele úgy ülne egy asztalhoz az olaszok 19 százaléka, hogy közben pártja csak a szavazók 10,6 százalékának bizalmát élvezi.

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek