Matteo Salvini kész beszállni az új kormányba, szakadhat az olasz jobboldal

Szerző: Techet Péter
2021.02.06. 08:06

Mario Draghi, kinevezett új kormányfő a bőség zavarával küzd: a pártok egymással versenyeznek, hogy kit vegyenek be az új kormányba. Az eddigi Conte-kormány pártjai és Berlusconi Forza Italiája mellett most már a szélsőjobboldali Lega is hajlandó az új kormány része lenne – bár ők csak akkor, ha az Öt Csillag viszont kívül marad.

Matteo Salvini kész beszállni az új kormányba, szakadhat az olasz jobboldal

A szerdán Olaszországban kormányalakítással megbízott Mario Draghi, az Európai Központi Bank egykori elnöke nagy erőkkel látott neki, hogy egy széles parlamenti támogatottsággal rendelkező kormányt hozzon létre. Azt, hogy szakértőkből vagy pártpolitikusokból álló kabinetet tervez, még mindig nem tudni (a volt kormányfő, Giuseppe Conte pártpolitikai kormány szorgalmazott a héten) – viszont

a tárgyalások sokkal dinamikusabban zajlanak a pártok között, mint Conte alatt, aki nem tudott végül többséget szerezni maga mögött, ráadásul vélhetően a korábbi Conte-kormánynál szélesebb szövetség fog kialakulni.

Elvileg arra is lehetett volna lehetőség, hogy Draghi az egykori kormánypártokkal – a kormányválságot kirobbantó, de Draghival messzemenőkig elégedett Matteo Renzi kispártját is bevéve – alakított volna egy tisztán balközép kormány. De egyrészről Draghi ennél biztosabb hátteret akarna magának; másrészről pedig eleve a kereszténydemokrata államfő gyakorlatilag egy nemzeti egységkormányt vár el, azaz a jobboldal felé is nyitnia kell a közgazdásznak.

Ez nem esik nehezére. Draghi személyes politikai meggyőződéséről – azontúl, hogy vallásos katolikus, és a vatikáni körökkel szoros kapcsolatot ápol – nem sokat tudni, a közgazdász ugyanis európai karrierje előtt is a bankvilágban (az olasz jegybanknál) dolgozott, azaz mindig nagyon ügyelt, hogy semleges, szakértői imidzse megmaradjon.

Berlusconi mindenképpen jönni akar, de most már Grilloék se zárkóznak el

Mindazonáltal mihelyst szerdán hivatalossá vált Draghi felkérése, Silvio Berlusconi, a jobbközép Forza Italia elnöke rögtön jelezte: készek támogatni az új kormányt. 

Berlusconi egyenesen azt mondta, hogy Draghi azon irányt képviseli, ami felé a Forza Italia is szerette volna mindig fordítani Olaszországot.

Draghi mellett a balközép is kiállt: a második Conte-kormányban is részt vett Demokraták (PD) ugyanúgy, mint a Conte-kormányt megbuktató Renziék is támogatni fogják Draghit. Az Öt Csillag már kissé kaotikusabban reagált, elvégre a párt magát elitellenesnek tartja, azaz nem veszi ki nagyon jól magát, hogy ha egy bankár mögé sorakozik fel. Ráadásul az Öt Csillag nagyon elkötelezte magát Conte mellett, azaz eltartott egy ideig, amíg a jogászprofesszor távozását feldolgozták. Conte amúgy maga is távozása előtt a grillóisták mellett tett hitet, azaz nem kizárt, hogy megmarad politikusként a mozgalom környékén. Például szombaton

a mozgalom szellemi atyjaként kezelt Beppe Grillo mellett már Conte fogja az Öt Csillag tárgyalódelegációját vezetni a Draghival való egyeztetéseken.

Az Öt Csillagon belül a radikálpopulisták – köztük Alessandro Di Battista – tiltakoztak Draghi ellen. Mostanra azonban az Öt Csillag kezd belesimulni az olasz politikai életbe, azaz a párt vezetését – beleértve Beppe Grillo szellemi vezérrel – és többségét nem zavarja már a kormányrészvétel.

Luigi Di Maio, eddigi ötcsillagos külügyminiszter „érettséget” vár el pártjától – értsd: ne vonuljon durcásan ellenzékbe –,

de Virginia Raggi, Róma ötcsillagos polgármestere is a Draghi-kormányban való részvétel mellett állt ki. Di Battistáék egyelőre csak annyit értek el, hogy a kezdeti tervekkel ellentétben mégis lesz a tagság és a hívek között bázisdemokratikus online szavazás a kormányzati részvételről. Mint ismert: az Öt Csillag eleve az online demokrácia jelszavával jelent meg a porondon 2008-ban. A döntéseket – mostanra már csak a legfontosabbakat – a francia radikáldemokrata filozófusról, Rousseauról elnevezett platformjukon bocsátják mindig szavazásra.

Draghi mellett az eddig ellenzékben ülő szociálliberális Azzione, valamint az euroföderalista Più Europa is kiáll, ahogy a kisebbségi és regionális képviselők is jelezték: Draghival vannak.

Salvini kész ejteni Melonit Draghiért

Az egyetlen párt, amely elzárkózik Draghitól, a neofasiszta Olaszország Fivérei.

A neofasiszta Giorgia Meloni azt mondta: azért nem szavazzák meg Draghit, mert ők nem fognak soha olyan kormányra szavazni, amelyben a balközép vagy az Öt Csillag ott van. A szeretet persze kölcsönös, mert a balközép is jelezte: ha Draghi bevenné Melonit, akkor rájuk viszont ne számítson.

Meloni azonban a jobboldalon egyedül maradhat, mert nem csak Berlusconi, de Matteo Salvini is kész besorolni Draghi mögé.

ELVÁLHATNAK EGYMÁSTÓL AZ OLASZ JOBBOLDALI PÁRTOK ÚTJAI, DRAGHIVAL UGYANIS A LEGA ÉS A FORZA ITALIA KÉSZ KORMÁNYOZNI. A KÉPEN GIORGIA MELONI (OLASZORSZÁG FIVÉREI), MATTEO SALVINI (LEGA) ÉS A BERLUSCONIT HELYETTESÍTŐ VOLT EURÓPAI PARLAMENTI ELNÖK, ANTONIO TAJANI (FORZA ITALIA). FOTÓ: MS / FB

Főleg a Lega mérsékelt szárnyát képviselő Giancarlo Giorgetti szorgalmazza: a Lega ne ragadjon le a neofasiszták mellett, hanem tárcákért cserébe lépjen be a Draghi-kormányba. A Lega-vezér Salvini is egyetért vele, neki is az az egyetlen feltétele, hogy ne szakértői, hanem pártpolitikusi kormány jöjjön – ami persze azt jelenti, hogy

egyszerre lennének balközepes, ötcsillagos, renzista, legás és berlusconista miniszterek is az új római kormányban,

ami a többséget igen, de a hatékony együttműködést nem feltétlenül segítheti. Salvini viszont egyenesen azt szorgalmazza: a parlamentben ülő valamennyi párt – a balszéltől a jobbszélig – kapjon helyet az új kormányban. Salvini szerint most teljes nemzeti egység kell.

„Ki vagyok én, hogy azt mondjam valakinek: te nem!” – mondta pénteken a Lega-vezér,

miután találkozott Draghival. Salvini amúgy az Öt Csillag részvételével szemben a legkritikusabb – ami sajátos, mert a két párt 2018 és 2019 között együtt kormányzott –, mert Salvini szerint a délen népszerű grillóisták adókat emelnének, megadóztatnák a nagyobb vagyonokat és az örökséget, márpedig a gazdasági kérdésekben neoliberális, északon népszerű Lega számára ez elfogadhatatlan lenne.

SALVINI NAGYON BÉKÜLÉKENY HANGULATBAN VAN, KÉSZ LENNE A BALOLDAL MELLÉ IS BESZÁLLNI A DRAGHI-KORMÁNYBAN. FOTÓ: MS / FB

A baloldalt megosztja a Lega esetleges részvétele

A Lega jelenléte persze nem tetszik a balközép Demokratáknak, de mégsem akarnának kitáncolni Draghi mögül. Azt mondják: ha Draghi garantálja, hogy „Európa-párti, nem szuverenista” lesz a kormányprogram, akkor elfogadják a Lega támogatását is – bár a Demokraták nem pártpolitikusokra, hanem kizárólag szakértőkre bíznák a miniszteri tárcákat. A Legával szigorúbb a szocialista Egyenlőek és Szabadok (LeU) párt: a Conte-kormányban részt vettek, de Draghi kapcsán azt mondják: ha jön a Lega, ők kivül maradnak –

„mi és a Lega nem vagyunk összeilleszthetőek”.

Azaz ha Salvini tényleg belép a kormányba, akkor az olasz parlamentben két ellenzéki párt maradna csak: a neofasiszták és a szocialisták.

Draghi szétrobbanthatja a jobboldali egységet

Noha Draghi nem pártpolitikus, de egy széles koalícióval megkeverheti az eddigi törésvonalat. Azzal, hogy Berlusconi mindenképpen, Salvini pedig esetleg belép Draghi mellé,

a közgazdász ügyesen oszthatja meg az olasz jobboldalt, amely nem fog tudni már egységesen fellépni, tüntetni a baloldal ellen

– elvégre velük kormányozna.

Ez persze oda is vezethet, hogy a Lega népszerűsége tovább csökken – legalábbis a déli országrészben –, mert

az elégedetlen jobbosokat a már most 16 százalákkal harmadik legerősebb neofasiszták (azaz Meloniék) szívhatják fel.

Ez egyben az eddigi nyitott kérdést, hogy ki a jobboldal vezető ereje, eldöntené Salvini kárára.

A LEGÁN BELÜL A DRAGHIVAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉST LEGINKÁBB GIANCARLO GIORGETTI TÁMOGATJA. A MÉRSÉKELT POLITIKUS SALVINIT IS VISSZAHÚZHATJA KÖZÉPRE. FOTÓ: GG / FB

Hozzá kell persze tenni: a Lega északi támogatói nem biztos, hogy ellenzik a kormányzati részvételt. A Lega ugyanis északon egy alapvetően komoly jobbközép erő – több régióban is évtizedek óta ők adják a kormányt, nagyon jó kapcsolatot ápolnak az ipari-üzleti körökkel. Egy Draghi melletti Lega – amit a mérsékelt szárny támogat – Salvini helyzetét is ronthatja, és előtérbe kerülhetnek olyan mérsékelt legások, mint az említett Giorgetti vagy Veneto régió elnöke, Luca Zaia.

NYITÓKÉP: Matteo Salvini / MS, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek