+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 23. csütörtök, 07:13
Az Öt Csillag Mozgalom vezetéséről lemondott Luigi Di Maio szerint újjá kell építeni az egész mozgalmat, mert „a legrosszabb ellenségek már belül vannak“. A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Luigi di Maio jelenlegi olasz külügyminiszter szerda reggel jelentette be: visszaadja a populista Öt Csillag Mozgalom vezetését. Majd azt ígérte: délután ötkor Rómában tesz egy „fontos bejelentést“.

 

Az olasz főváros Hadriánusz-templomában várták hívei a politikust „Luigi, Luigi“ skandálásokkal, de ez már inkább a búcsúnak szólt – és eleve csak a párt egyik része volt jelen. Luigi di Maiónak ugyanis nem sikerült sohasem teljességgel egyesítenie maga mögött azon heterogén mozgalmat, amelynek különféle irányzatait csak a Beppe Grillo iránti valamiféle tisztelet tartotta össze. Luigi di Maio eleve nem volt egy karizmatikus politikus, és az sem derült ki róla, igazából mit is gondol a világról. Egy-egy döntéséből – valamint abból, hogy elég jól együtt tudott működni Mattei Salvinivel tavaly nyárig –

 

lehetett arra következtetni: inkább a grilloisták jobboldalán állhat.

 

Szerda este Rómában végül nem jelentett be semmi nagyot – a visszalépése elvégre már ismert volt. A híveket arra kérte, hogy „alakítsák újra“ a pártot, mert máskülönben „feledésbe merülünk“. Di Maio arra is figyelmeztetett, hogy „belső ellenségek“ is vannak a pártban.

 

Di Maiót ideiglenesen a párt élén egy eddigi szürke eminenciás, Vito Crimi követheti: a közvélemény előtt kevéssé ismert politikus eddig főleg a grilloista háttérben maradt meg, de onnan jelentős volt a befolyása.

 

Az olasz elemzők egyetértenek abban: Luigi di Maio döntése nem a jelenlegi balközép kormányt, csupán saját pártját hozta kellemetlen helyzetbe. A Corriere della Sera szerint eleve az is árulkodó, hogy

 

nem külügyminiszteri, hanem pártelnöki tisztségéből áll fel Di Maio, azaz a lap szerint inkább a kormány egységét védené már, mint a pártét.

 

Grillo nem tudta és nem is hagyta párttá formálni mozgalmát

 

Luigi di Maiónak nehéz feladata volt a párt élén, amely eleve a mai napig csak mozgalomnak tartja magát. A minden ellen ordibáló komikus, Beppe Grillo elindította ugyan az Öt Csillagot, de nem akart tényleges politikai vezetővé válni, így került a párt élére az érettségivel rendelkező, délolasz Luigi di Maio. Fiatalsága és dilettantizmusa jellemző volt persze az Öt Csillagra, ahol a legtöbb politikus valóban a civil életből érkezett különféle okokból – de ez nem tette persze könnyebbé a feladatát.

 

Amíg azonban az Öt Csillag ellenzékben volt, alapvetően mindegy is volt, ki az elnöke, mert Grillo hangos tüntetései jelentették a pártot. 2018 márciusában így szerezték meg az első helyet a parlamenti választásokon. Grillo azonban innentől már nem akart részt vállalni a politikában – de teljesen nem is vonult vissza. Ez a kettőség pedig nyomasztotta azt a pártvezetést, amely a kaotikus mozgalmat elkezdte volna egy hagyományos párt mintájára szervezni – például koalícióba vinni először Matteo Salvini Legájával.

 

Luigi di Maio ebben a koalícióban ugyanúgy csak kormányfő-helyettes lett, mint az akkori választási eredmények szerint csak feleakkora Legát vezető Matteo Salvini. Ráadásul Salvini belügyminiszterként a menekültkérdéssel olyannyira leuralta a közéletet, hogy Luigi di Maiónak – aki egyébként se egy karizmatikus, jó szónok – hiába jutott a szociális tárca, kevés tere maradt.

 

A Lega sikeresen kannibalizálta az Öt Csillagot,

 

mégsem di Maióék, hanem maga Salvini robbantotta a kormányt – igaz, elszámolva magát.

 

Beppe Grillo tavaly nyáron szintén színre lépett, és erőteljesen figyelmeztette Di Maiót, hogy álljon össze a balközéppel. Grillo erőteljes atyáskodása természetesen se a szavazók, se a tagság körében nem növelte Di Maio népszerűségét, aki ugyan megpróbált egyre inkább önálló arcélt kialakítani – de végül mindig maradt Grillo akaratának végrehajtója.

 

Az új balközép kormányban az angolul is csak alig beszélő Di Maio külügyminiszter lett, az Öt Csillag azonban nem növekedett, mert itt sem tudtak a grilloisták karakteresekké válni. A párt mostanra két évvel ezelőtti szavazótáborának felét elveszítette, és a szélsőjobboldali Lega meg a balközép Demokraták mögé esett vissza harmadiknak.

 

Nem jött be Grillo eredeti célja

 

Hogy Di Maio mit ért a szükséges újjáalapítás alatt – és pláne ki tudná ezt végrehajtani –, az nem tudni. Az északi, hagyományosan balos Emilia-Romagna és a déli, eddig erősen grilloista Calabria tartományokban most vasárnap szavaznak majd: az Öt Csillagnak mindkét helyen bukás néz ki, amiből főleg a calabriait lesz nehéz megemészteni.

 

Az a mozgalom, amit Beppe Grillo bő tíz éve a rendszer egésze ellen indított el, nem érte el célját. Nem tudott új, stabil politikai erőként megmaradni, Luigi di Maio helyett se jön majd egy karizmatikusabb és okosabb vezér. A mozgalom felörlődött abban, hogy nem akart dönteni az olasz politikai élet bal-jobb-megosztottságában. Nem tudta meghaladni ezt.

 

A grilloi rendszerellenesség gyümölcsét ezért ma leginkább Matteo Salvini tudja learatni.

 

Azon grilloisták pedig, akik megijedhetnek ettől, átpártolhatnak a balközépre. A grilloisták pedig ott maradnak a senki földjén.

 

FOTÓ: Luigi Di Maio / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás