+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 23. csütörtök, 07:13
Az Öt Csillag Mozgalom vezetéséről lemondott Luigi Di Maio szerint újjá kell építeni az egész mozgalmat, mert „a legrosszabb ellenségek már belül vannak“. A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Luigi di Maio jelenlegi olasz külügyminiszter szerda reggel jelentette be: visszaadja a populista Öt Csillag Mozgalom vezetését. Majd azt ígérte: délután ötkor Rómában tesz egy „fontos bejelentést“.

 

Az olasz főváros Hadriánusz-templomában várták hívei a politikust „Luigi, Luigi“ skandálásokkal, de ez már inkább a búcsúnak szólt – és eleve csak a párt egyik része volt jelen. Luigi di Maiónak ugyanis nem sikerült sohasem teljességgel egyesítenie maga mögött azon heterogén mozgalmat, amelynek különféle irányzatait csak a Beppe Grillo iránti valamiféle tisztelet tartotta össze. Luigi di Maio eleve nem volt egy karizmatikus politikus, és az sem derült ki róla, igazából mit is gondol a világról. Egy-egy döntéséből – valamint abból, hogy elég jól együtt tudott működni Mattei Salvinivel tavaly nyárig –

 

lehetett arra következtetni: inkább a grilloisták jobboldalán állhat.

 

Szerda este Rómában végül nem jelentett be semmi nagyot – a visszalépése elvégre már ismert volt. A híveket arra kérte, hogy „alakítsák újra“ a pártot, mert máskülönben „feledésbe merülünk“. Di Maio arra is figyelmeztetett, hogy „belső ellenségek“ is vannak a pártban.

 

Di Maiót ideiglenesen a párt élén egy eddigi szürke eminenciás, Vito Crimi követheti: a közvélemény előtt kevéssé ismert politikus eddig főleg a grilloista háttérben maradt meg, de onnan jelentős volt a befolyása.

 

Az olasz elemzők egyetértenek abban: Luigi di Maio döntése nem a jelenlegi balközép kormányt, csupán saját pártját hozta kellemetlen helyzetbe. A Corriere della Sera szerint eleve az is árulkodó, hogy

 

nem külügyminiszteri, hanem pártelnöki tisztségéből áll fel Di Maio, azaz a lap szerint inkább a kormány egységét védené már, mint a pártét.

 

Grillo nem tudta és nem is hagyta párttá formálni mozgalmát

 

Luigi di Maiónak nehéz feladata volt a párt élén, amely eleve a mai napig csak mozgalomnak tartja magát. A minden ellen ordibáló komikus, Beppe Grillo elindította ugyan az Öt Csillagot, de nem akart tényleges politikai vezetővé válni, így került a párt élére az érettségivel rendelkező, délolasz Luigi di Maio. Fiatalsága és dilettantizmusa jellemző volt persze az Öt Csillagra, ahol a legtöbb politikus valóban a civil életből érkezett különféle okokból – de ez nem tette persze könnyebbé a feladatát.

 

Amíg azonban az Öt Csillag ellenzékben volt, alapvetően mindegy is volt, ki az elnöke, mert Grillo hangos tüntetései jelentették a pártot. 2018 márciusában így szerezték meg az első helyet a parlamenti választásokon. Grillo azonban innentől már nem akart részt vállalni a politikában – de teljesen nem is vonult vissza. Ez a kettőség pedig nyomasztotta azt a pártvezetést, amely a kaotikus mozgalmat elkezdte volna egy hagyományos párt mintájára szervezni – például koalícióba vinni először Matteo Salvini Legájával.

 

Luigi di Maio ebben a koalícióban ugyanúgy csak kormányfő-helyettes lett, mint az akkori választási eredmények szerint csak feleakkora Legát vezető Matteo Salvini. Ráadásul Salvini belügyminiszterként a menekültkérdéssel olyannyira leuralta a közéletet, hogy Luigi di Maiónak – aki egyébként se egy karizmatikus, jó szónok – hiába jutott a szociális tárca, kevés tere maradt.

 

A Lega sikeresen kannibalizálta az Öt Csillagot,

 

mégsem di Maióék, hanem maga Salvini robbantotta a kormányt – igaz, elszámolva magát.

 

Beppe Grillo tavaly nyáron szintén színre lépett, és erőteljesen figyelmeztette Di Maiót, hogy álljon össze a balközéppel. Grillo erőteljes atyáskodása természetesen se a szavazók, se a tagság körében nem növelte Di Maio népszerűségét, aki ugyan megpróbált egyre inkább önálló arcélt kialakítani – de végül mindig maradt Grillo akaratának végrehajtója.

 

Az új balközép kormányban az angolul is csak alig beszélő Di Maio külügyminiszter lett, az Öt Csillag azonban nem növekedett, mert itt sem tudtak a grilloisták karakteresekké válni. A párt mostanra két évvel ezelőtti szavazótáborának felét elveszítette, és a szélsőjobboldali Lega meg a balközép Demokraták mögé esett vissza harmadiknak.

 

Nem jött be Grillo eredeti célja

 

Hogy Di Maio mit ért a szükséges újjáalapítás alatt – és pláne ki tudná ezt végrehajtani –, az nem tudni. Az északi, hagyományosan balos Emilia-Romagna és a déli, eddig erősen grilloista Calabria tartományokban most vasárnap szavaznak majd: az Öt Csillagnak mindkét helyen bukás néz ki, amiből főleg a calabriait lesz nehéz megemészteni.

 

Az a mozgalom, amit Beppe Grillo bő tíz éve a rendszer egésze ellen indított el, nem érte el célját. Nem tudott új, stabil politikai erőként megmaradni, Luigi di Maio helyett se jön majd egy karizmatikusabb és okosabb vezér. A mozgalom felörlődött abban, hogy nem akart dönteni az olasz politikai élet bal-jobb-megosztottságában. Nem tudta meghaladni ezt.

 

A grilloi rendszerellenesség gyümölcsét ezért ma leginkább Matteo Salvini tudja learatni.

 

Azon grilloisták pedig, akik megijedhetnek ettől, átpártolhatnak a balközépre. A grilloisták pedig ott maradnak a senki földjén.

 

FOTÓ: Luigi Di Maio / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje, bizonyítani!

Orbán Viktoron kívül Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kunhalmi Ágnes szolgáltatta a híranyagot a héten.

Thomas Schäfer holttestét egy vasúti sínen találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A FAZ idézett a búcsúlevélből, de utóbb törölte.

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás