+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 23. csütörtök, 07:13
Az Öt Csillag Mozgalom vezetéséről lemondott Luigi Di Maio szerint újjá kell építeni az egész mozgalmat, mert „a legrosszabb ellenségek már belül vannak“. A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Luigi di Maio jelenlegi olasz külügyminiszter szerda reggel jelentette be: visszaadja a populista Öt Csillag Mozgalom vezetését. Majd azt ígérte: délután ötkor Rómában tesz egy „fontos bejelentést“.

 

Az olasz főváros Hadriánusz-templomában várták hívei a politikust „Luigi, Luigi“ skandálásokkal, de ez már inkább a búcsúnak szólt – és eleve csak a párt egyik része volt jelen. Luigi di Maiónak ugyanis nem sikerült sohasem teljességgel egyesítenie maga mögött azon heterogén mozgalmat, amelynek különféle irányzatait csak a Beppe Grillo iránti valamiféle tisztelet tartotta össze. Luigi di Maio eleve nem volt egy karizmatikus politikus, és az sem derült ki róla, igazából mit is gondol a világról. Egy-egy döntéséből – valamint abból, hogy elég jól együtt tudott működni Mattei Salvinivel tavaly nyárig –

 

lehetett arra következtetni: inkább a grilloisták jobboldalán állhat.

 

Szerda este Rómában végül nem jelentett be semmi nagyot – a visszalépése elvégre már ismert volt. A híveket arra kérte, hogy „alakítsák újra“ a pártot, mert máskülönben „feledésbe merülünk“. Di Maio arra is figyelmeztetett, hogy „belső ellenségek“ is vannak a pártban.

 

Di Maiót ideiglenesen a párt élén egy eddigi szürke eminenciás, Vito Crimi követheti: a közvélemény előtt kevéssé ismert politikus eddig főleg a grilloista háttérben maradt meg, de onnan jelentős volt a befolyása.

 

Az olasz elemzők egyetértenek abban: Luigi di Maio döntése nem a jelenlegi balközép kormányt, csupán saját pártját hozta kellemetlen helyzetbe. A Corriere della Sera szerint eleve az is árulkodó, hogy

 

nem külügyminiszteri, hanem pártelnöki tisztségéből áll fel Di Maio, azaz a lap szerint inkább a kormány egységét védené már, mint a pártét.

 

Grillo nem tudta és nem is hagyta párttá formálni mozgalmát

 

Luigi di Maiónak nehéz feladata volt a párt élén, amely eleve a mai napig csak mozgalomnak tartja magát. A minden ellen ordibáló komikus, Beppe Grillo elindította ugyan az Öt Csillagot, de nem akart tényleges politikai vezetővé válni, így került a párt élére az érettségivel rendelkező, délolasz Luigi di Maio. Fiatalsága és dilettantizmusa jellemző volt persze az Öt Csillagra, ahol a legtöbb politikus valóban a civil életből érkezett különféle okokból – de ez nem tette persze könnyebbé a feladatát.

 

Amíg azonban az Öt Csillag ellenzékben volt, alapvetően mindegy is volt, ki az elnöke, mert Grillo hangos tüntetései jelentették a pártot. 2018 márciusában így szerezték meg az első helyet a parlamenti választásokon. Grillo azonban innentől már nem akart részt vállalni a politikában – de teljesen nem is vonult vissza. Ez a kettőség pedig nyomasztotta azt a pártvezetést, amely a kaotikus mozgalmat elkezdte volna egy hagyományos párt mintájára szervezni – például koalícióba vinni először Matteo Salvini Legájával.

 

Luigi di Maio ebben a koalícióban ugyanúgy csak kormányfő-helyettes lett, mint az akkori választási eredmények szerint csak feleakkora Legát vezető Matteo Salvini. Ráadásul Salvini belügyminiszterként a menekültkérdéssel olyannyira leuralta a közéletet, hogy Luigi di Maiónak – aki egyébként se egy karizmatikus, jó szónok – hiába jutott a szociális tárca, kevés tere maradt.

 

A Lega sikeresen kannibalizálta az Öt Csillagot,

 

mégsem di Maióék, hanem maga Salvini robbantotta a kormányt – igaz, elszámolva magát.

 

Beppe Grillo tavaly nyáron szintén színre lépett, és erőteljesen figyelmeztette Di Maiót, hogy álljon össze a balközéppel. Grillo erőteljes atyáskodása természetesen se a szavazók, se a tagság körében nem növelte Di Maio népszerűségét, aki ugyan megpróbált egyre inkább önálló arcélt kialakítani – de végül mindig maradt Grillo akaratának végrehajtója.

 

Az új balközép kormányban az angolul is csak alig beszélő Di Maio külügyminiszter lett, az Öt Csillag azonban nem növekedett, mert itt sem tudtak a grilloisták karakteresekké válni. A párt mostanra két évvel ezelőtti szavazótáborának felét elveszítette, és a szélsőjobboldali Lega meg a balközép Demokraták mögé esett vissza harmadiknak.

 

Nem jött be Grillo eredeti célja

 

Hogy Di Maio mit ért a szükséges újjáalapítás alatt – és pláne ki tudná ezt végrehajtani –, az nem tudni. Az északi, hagyományosan balos Emilia-Romagna és a déli, eddig erősen grilloista Calabria tartományokban most vasárnap szavaznak majd: az Öt Csillagnak mindkét helyen bukás néz ki, amiből főleg a calabriait lesz nehéz megemészteni.

 

Az a mozgalom, amit Beppe Grillo bő tíz éve a rendszer egésze ellen indított el, nem érte el célját. Nem tudott új, stabil politikai erőként megmaradni, Luigi di Maio helyett se jön majd egy karizmatikusabb és okosabb vezér. A mozgalom felörlődött abban, hogy nem akart dönteni az olasz politikai élet bal-jobb-megosztottságában. Nem tudta meghaladni ezt.

 

A grilloi rendszerellenesség gyümölcsét ezért ma leginkább Matteo Salvini tudja learatni.

 

Azon grilloisták pedig, akik megijedhetnek ettől, átpártolhatnak a balközépre. A grilloisták pedig ott maradnak a senki földjén.

 

FOTÓ: Luigi Di Maio / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás