Luigi di Maio lemondása az Öt Csillag bomlásának jele

Szerző: Techet Péter
2020.01.23. 07:13

Az Öt Csillag Mozgalom vezetéséről lemondott Luigi Di Maio szerint újjá kell építeni az egész mozgalmat, mert „a legrosszabb ellenségek már belül vannak“. A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Luigi di Maio lemondása az Öt Csillag bomlásának jele

Luigi di Maio jelenlegi olasz külügyminiszter szerda reggel jelentette be: visszaadja a populista Öt Csillag Mozgalom vezetését. Majd azt ígérte: délután ötkor Rómában tesz egy „fontos bejelentést“.

Az olasz főváros Hadriánusz-templomában várták hívei a politikust „Luigi, Luigi“ skandálásokkal, de ez már inkább a búcsúnak szólt – és eleve csak a párt egyik része volt jelen. Luigi di Maiónak ugyanis nem sikerült sohasem teljességgel egyesítenie maga mögött azon heterogén mozgalmat, amelynek különféle irányzatait csak a Beppe Grillo iránti valamiféle tisztelet tartotta össze. Luigi di Maio eleve nem volt egy karizmatikus politikus, és az sem derült ki róla, igazából mit is gondol a világról. Egy-egy döntéséből – valamint abból, hogy elég jól együtt tudott működni Mattei Salvinivel tavaly nyárig –

lehetett arra következtetni: inkább a grilloisták jobboldalán állhat.

Szerda este Rómában végül nem jelentett be semmi nagyot – a visszalépése elvégre már ismert volt. A híveket arra kérte, hogy „alakítsák újra“ a pártot, mert máskülönben „feledésbe merülünk“. Di Maio arra is figyelmeztetett, hogy „belső ellenségek“ is vannak a pártban.

Di Maiót ideiglenesen a párt élén egy eddigi szürke eminenciás, Vito Crimi követheti: a közvélemény előtt kevéssé ismert politikus eddig főleg a grilloista háttérben maradt meg, de onnan jelentős volt a befolyása.

Az olasz elemzők egyetértenek abban: Luigi di Maio döntése nem a jelenlegi balközép kormányt, csupán saját pártját hozta kellemetlen helyzetbe. A Corriere della Sera szerint eleve az is árulkodó, hogy

nem külügyminiszteri, hanem pártelnöki tisztségéből áll fel Di Maio, azaz a lap szerint inkább a kormány egységét védené már, mint a pártét.

Grillo nem tudta és nem is hagyta párttá formálni mozgalmát

Luigi di Maiónak nehéz feladata volt a párt élén, amely eleve a mai napig csak mozgalomnak tartja magát. A minden ellen ordibáló komikus, Beppe Grillo elindította ugyan az Öt Csillagot, de nem akart tényleges politikai vezetővé válni, így került a párt élére az érettségivel rendelkező, délolasz Luigi di Maio. Fiatalsága és dilettantizmusa jellemző volt persze az Öt Csillagra, ahol a legtöbb politikus valóban a civil életből érkezett különféle okokból – de ez nem tette persze könnyebbé a feladatát.

Amíg azonban az Öt Csillag ellenzékben volt, alapvetően mindegy is volt, ki az elnöke, mert Grillo hangos tüntetései jelentették a pártot. 2018 márciusában így szerezték meg az első helyet a parlamenti választásokon. Grillo azonban innentől már nem akart részt vállalni a politikában – de teljesen nem is vonult vissza. Ez a kettőség pedig nyomasztotta azt a pártvezetést, amely a kaotikus mozgalmat elkezdte volna egy hagyományos párt mintájára szervezni – például koalícióba vinni először Matteo Salvini Legájával.

Luigi di Maio ebben a koalícióban ugyanúgy csak kormányfő-helyettes lett, mint az akkori választási eredmények szerint csak feleakkora Legát vezető Matteo Salvini. Ráadásul Salvini belügyminiszterként a menekültkérdéssel olyannyira leuralta a közéletet, hogy Luigi di Maiónak – aki egyébként se egy karizmatikus, jó szónok – hiába jutott a szociális tárca, kevés tere maradt.

A Lega sikeresen kannibalizálta az Öt Csillagot,

mégsem di Maióék, hanem maga Salvini robbantotta a kormányt – igaz, elszámolva magát.

Beppe Grillo tavaly nyáron szintén színre lépett, és erőteljesen figyelmeztette Di Maiót, hogy álljon össze a balközéppel. Grillo erőteljes atyáskodása természetesen se a szavazók, se a tagság körében nem növelte Di Maio népszerűségét, aki ugyan megpróbált egyre inkább önálló arcélt kialakítani – de végül mindig maradt Grillo akaratának végrehajtója.

Az új balközép kormányban az angolul is csak alig beszélő Di Maio külügyminiszter lett, az Öt Csillag azonban nem növekedett, mert itt sem tudtak a grilloisták karakteresekké válni. A párt mostanra két évvel ezelőtti szavazótáborának felét elveszítette, és a szélsőjobboldali Lega meg a balközép Demokraták mögé esett vissza harmadiknak.

Nem jött be Grillo eredeti célja

Hogy Di Maio mit ért a szükséges újjáalapítás alatt – és pláne ki tudná ezt végrehajtani –, az nem tudni. Az északi, hagyományosan balos Emilia-Romagna és a déli, eddig erősen grilloista Calabria tartományokban most vasárnap szavaznak majd: az Öt Csillagnak mindkét helyen bukás néz ki, amiből főleg a calabriait lesz nehéz megemészteni.

Az a mozgalom, amit Beppe Grillo bő tíz éve a rendszer egésze ellen indított el, nem érte el célját. Nem tudott új, stabil politikai erőként megmaradni, Luigi di Maio helyett se jön majd egy karizmatikusabb és okosabb vezér. A mozgalom felörlődött abban, hogy nem akart dönteni az olasz politikai élet bal-jobb-megosztottságában. Nem tudta meghaladni ezt.

A grilloi rendszerellenesség gyümölcsét ezért ma leginkább Matteo Salvini tudja learatni.

Azon grilloisták pedig, akik megijedhetnek ettől, átpártolhatnak a balközépre. A grilloisták pedig ott maradnak a senki földjén.

FOTÓ: Luigi Di Maio / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek