+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 22. szerda, 14:26
Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, egyben az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt elnöke lemond pártelnöki tisztségéről, de miniszter továbbra is marad – tudósít három párton belüli forrás alapján a Politico.

 

Két kulcsfontoságú választás

 

Az Öt Csillag vezetője teszi mindezt csupán öt nappal az olasz kormánykoalíció szempontjából kulcsfontosságú Emilia-Romagna-i és calabriai tartományi választások előtt. Jelenleg mindkét tartomány élén a balközép Demokrata Párt jelöltje áll, ez ugyanakkor könnyen megváltozhat, ugyanis a Salvini-féle Liga által vezetett jobboldali koalíció az olasz baloldal egyik fellegvárának számító Emilia-Romagnában szorongatja, Calabriában pedig le is előzte a baloldalt a közvélemény-kutatásokban. Az ideológiamentes Öt Csillag Mozgalom mindkét esetben külön indul, de ez esetükben legfeljebb egy 5-10 százalékos eredményre lehet elég.

 

Sokan azon spekulálnak tehát,

 

hogyha a baloldal a várható calabriai vereségen felül még a bolognai központú Emilia-Romagnát is elveszti, azzal lőttek az olasz kormánykoalíciónak.

 

Ez még tavaly augusztusban állt fel azután, hogy az addig az Öt Csillaggal kormányzó Ligát és Salvinit sikerült kiszorítani a hatalomból. Végül az ötcsillagosok nagy nehezen megállapodtak a Demokrata Párttal, valamint az abból leváló, Matteo Renzi exminiszterelnök-féle Italia Vivával a kormányzásról, de az egyre erősödő Salvini-párttal szemben eddig nem igazán tudtak fellépni.

 

Sőt, a 2019-ben tartott öt olasz tartományi választásból ötöt nyert meg a jobboldal: Abruzzót, Szardíniát, Basilicatát, Piemontot és Umbriát is a demokraták uralták egészen tavalyig, mikor szép sorban elbukták azokat az összeálló jobboldallal szemben. Az Öt Csillag minden esetben külön indult, nem is futottak be egyszer sem.

 

A regnáló koalícióra pedig a legkevésbé sem vet jó fényt, ha egyik pártjának elnöke pont öt nappal a tartományi választások előtt távozik

 

– igaz, ez inkább az ötcsillagos jelölteknek árthat, mint a demokratáknak.

 

Már régóta kérik Di Maiót, hogy lépjen le

 

Di Maio várhatóan szerda délután ötkor jelenti be egy sajtótájékoztatón hivatalosan is a lemondását, a párt tisztségviselői szerint helyét Vito Crimi ötcsillagos szenátor, jelenlegi belügyminiszter-helyettes veheti át ideiglenesen a következő, márciusi pártkongresszusig.

 

A külügyminiszter egy párttársa a Politicónak elmondta: Di Maio kedd délután közölte a döntését pártjával mondván, hogy nem volt más választása, ugyanakkor hozzátette, külügyminiszteri tisztségét megtartja. Kedden egyébként két parlamenti képviselő is elhagyta a pártot, amely augusztus óta több, mint tizenöt tisztségviselőjét, köztük a volt oktatási miniszter Lorenco Fioramontit is elvesztette.

 

Ő emlékezetes módon azért hagyta ott a kormányt még december végén, mert minisztériuma nem kapta meg 2020-ra az általa kért plusz forrásokat – 3 milliárd eurót kért az idei évre. Kijelentette, hogy „senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát”, majd ezzel a lendülettel lemondott.

 

Di Maio vezetési stílusát sokan kritizálták a párton belül mondván, hogy túl nagy hatalmat összpontosít a kezei között. Pár hónapja

 

a párt 103 szenátorából 70 kérte Di Maio lemondását egy nyílt levélben, de akkor még nem jártak sikerrel.

 

A legutóbbi, 2018-as olasz parlamenti választásokon az Öt Csillag még magasan a legnépszerűbb párt volt 32,7 százalékos eredményével, mögötte a baloldali demokraták futottak be 18,8 százalékkal, majd a Liga 17,3-mal. Az elitellenes ötcsillagosok végül a Ligával kötöttek koalíciót, így Matteo Salvini belügyminiszter lett: a Liga folyamatosan erősödött, míg az Öt Csillagnak hiába volt több minisztere, mégis Salviniék tudták uralni a kormányt.

 

Salvini azonban tavaly nyáron eltaktikázta magát, mikor addig követelt új választásokat,

 

amíg azon nem kapta magát, hogy az Öt Csillag kidobta a koalícióból, hogy összeálljon azokkal a demokratákkal, akik ellen jelentős részben megalakult.

 

Népszerűbb ugyanakkor nem lett az új kormánykoalíció, Salvini Ligája továbbra is toronymagasan, 32 százalék körül vezeti a közvélemény-kutatásokat, a demokraták 19, az ötcsillagosok pedig 16 százalékon állnak. Ráadásul az Olaszország Fivérei nevű újfasiszta párt egyre erősebbé válik, immár stabilan a negyedik helyen áll a pártok rangsorában 11 százalékos eredményével.

 

BORÍTÓKÉP: Democracy International / Flickr

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás