+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 22. szerda, 14:26
Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, egyben az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt elnöke lemond pártelnöki tisztségéről, de miniszter továbbra is marad – tudósít három párton belüli forrás alapján a Politico.

 

Két kulcsfontoságú választás

 

Az Öt Csillag vezetője teszi mindezt csupán öt nappal az olasz kormánykoalíció szempontjából kulcsfontosságú Emilia-Romagna-i és calabriai tartományi választások előtt. Jelenleg mindkét tartomány élén a balközép Demokrata Párt jelöltje áll, ez ugyanakkor könnyen megváltozhat, ugyanis a Salvini-féle Liga által vezetett jobboldali koalíció az olasz baloldal egyik fellegvárának számító Emilia-Romagnában szorongatja, Calabriában pedig le is előzte a baloldalt a közvélemény-kutatásokban. Az ideológiamentes Öt Csillag Mozgalom mindkét esetben külön indul, de ez esetükben legfeljebb egy 5-10 százalékos eredményre lehet elég.

 

Sokan azon spekulálnak tehát,

 

hogyha a baloldal a várható calabriai vereségen felül még a bolognai központú Emilia-Romagnát is elveszti, azzal lőttek az olasz kormánykoalíciónak.

 

Ez még tavaly augusztusban állt fel azután, hogy az addig az Öt Csillaggal kormányzó Ligát és Salvinit sikerült kiszorítani a hatalomból. Végül az ötcsillagosok nagy nehezen megállapodtak a Demokrata Párttal, valamint az abból leváló, Matteo Renzi exminiszterelnök-féle Italia Vivával a kormányzásról, de az egyre erősödő Salvini-párttal szemben eddig nem igazán tudtak fellépni.

 

Sőt, a 2019-ben tartott öt olasz tartományi választásból ötöt nyert meg a jobboldal: Abruzzót, Szardíniát, Basilicatát, Piemontot és Umbriát is a demokraták uralták egészen tavalyig, mikor szép sorban elbukták azokat az összeálló jobboldallal szemben. Az Öt Csillag minden esetben külön indult, nem is futottak be egyszer sem.

 

A regnáló koalícióra pedig a legkevésbé sem vet jó fényt, ha egyik pártjának elnöke pont öt nappal a tartományi választások előtt távozik

 

– igaz, ez inkább az ötcsillagos jelölteknek árthat, mint a demokratáknak.

 

Már régóta kérik Di Maiót, hogy lépjen le

 

Di Maio várhatóan szerda délután ötkor jelenti be egy sajtótájékoztatón hivatalosan is a lemondását, a párt tisztségviselői szerint helyét Vito Crimi ötcsillagos szenátor, jelenlegi belügyminiszter-helyettes veheti át ideiglenesen a következő, márciusi pártkongresszusig.

 

A külügyminiszter egy párttársa a Politicónak elmondta: Di Maio kedd délután közölte a döntését pártjával mondván, hogy nem volt más választása, ugyanakkor hozzátette, külügyminiszteri tisztségét megtartja. Kedden egyébként két parlamenti képviselő is elhagyta a pártot, amely augusztus óta több, mint tizenöt tisztségviselőjét, köztük a volt oktatási miniszter Lorenco Fioramontit is elvesztette.

 

Ő emlékezetes módon azért hagyta ott a kormányt még december végén, mert minisztériuma nem kapta meg 2020-ra az általa kért plusz forrásokat – 3 milliárd eurót kért az idei évre. Kijelentette, hogy „senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát”, majd ezzel a lendülettel lemondott.

 

Di Maio vezetési stílusát sokan kritizálták a párton belül mondván, hogy túl nagy hatalmat összpontosít a kezei között. Pár hónapja

 

a párt 103 szenátorából 70 kérte Di Maio lemondását egy nyílt levélben, de akkor még nem jártak sikerrel.

 

A legutóbbi, 2018-as olasz parlamenti választásokon az Öt Csillag még magasan a legnépszerűbb párt volt 32,7 százalékos eredményével, mögötte a baloldali demokraták futottak be 18,8 százalékkal, majd a Liga 17,3-mal. Az elitellenes ötcsillagosok végül a Ligával kötöttek koalíciót, így Matteo Salvini belügyminiszter lett: a Liga folyamatosan erősödött, míg az Öt Csillagnak hiába volt több minisztere, mégis Salviniék tudták uralni a kormányt.

 

Salvini azonban tavaly nyáron eltaktikázta magát, mikor addig követelt új választásokat,

 

amíg azon nem kapta magát, hogy az Öt Csillag kidobta a koalícióból, hogy összeálljon azokkal a demokratákkal, akik ellen jelentős részben megalakult.

 

Népszerűbb ugyanakkor nem lett az új kormánykoalíció, Salvini Ligája továbbra is toronymagasan, 32 százalék körül vezeti a közvélemény-kutatásokat, a demokraták 19, az ötcsillagosok pedig 16 százalékon állnak. Ráadásul az Olaszország Fivérei nevű újfasiszta párt egyre erősebbé válik, immár stabilan a negyedik helyen áll a pártok rangsorában 11 százalékos eredményével.

 

BORÍTÓKÉP: Democracy International / Flickr

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás