Lemond az olasz Öt Csillag elnöke

Szerző: Illés Gergő
2020.01.22. 14:26

Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Lemond az olasz Öt Csillag elnöke

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, egyben az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt elnöke lemond pártelnöki tisztségéről, de miniszter továbbra is marad – tudósít három párton belüli forrás alapján a Politico.

Két kulcsfontoságú választás

Az Öt Csillag vezetője teszi mindezt csupán öt nappal az olasz kormánykoalíció szempontjából kulcsfontosságú Emilia-Romagna-i és calabriai tartományi választások előtt. Jelenleg mindkét tartomány élén a balközép Demokrata Párt jelöltje áll, ez ugyanakkor könnyen megváltozhat, ugyanis a Salvini-féle Liga által vezetett jobboldali koalíció az olasz baloldal egyik fellegvárának számító Emilia-Romagnában szorongatja, Calabriában pedig le is előzte a baloldalt a közvélemény-kutatásokban. Az ideológiamentes Öt Csillag Mozgalom mindkét esetben külön indul, de ez esetükben legfeljebb egy 5-10 százalékos eredményre lehet elég.

Sokan azon spekulálnak tehát,

hogyha a baloldal a várható calabriai vereségen felül még a bolognai központú Emilia-Romagnát is elveszti, azzal lőttek az olasz kormánykoalíciónak.

Ez még tavaly augusztusban állt fel azután, hogy az addig az Öt Csillaggal kormányzó Ligát és Salvinit sikerült kiszorítani a hatalomból. Végül az ötcsillagosok nagy nehezen megállapodtak a Demokrata Párttal, valamint az abból leváló, Matteo Renzi exminiszterelnök-féle Italia Vivával a kormányzásról, de az egyre erősödő Salvini-párttal szemben eddig nem igazán tudtak fellépni.

Sőt, a 2019-ben tartott öt olasz tartományi választásból ötöt nyert meg a jobboldal: Abruzzót, Szardíniát, Basilicatát, Piemontot és Umbriát is a demokraták uralták egészen tavalyig, mikor szép sorban elbukták azokat az összeálló jobboldallal szemben. Az Öt Csillag minden esetben külön indult, nem is futottak be egyszer sem.

A regnáló koalícióra pedig a legkevésbé sem vet jó fényt, ha egyik pártjának elnöke pont öt nappal a tartományi választások előtt távozik

– igaz, ez inkább az ötcsillagos jelölteknek árthat, mint a demokratáknak.

Már régóta kérik Di Maiót, hogy lépjen le

Di Maio várhatóan szerda délután ötkor jelenti be egy sajtótájékoztatón hivatalosan is a lemondását, a párt tisztségviselői szerint helyét Vito Crimi ötcsillagos szenátor, jelenlegi belügyminiszter-helyettes veheti át ideiglenesen a következő, márciusi pártkongresszusig.

A külügyminiszter egy párttársa a Politicónak elmondta: Di Maio kedd délután közölte a döntését pártjával mondván, hogy nem volt más választása, ugyanakkor hozzátette, külügyminiszteri tisztségét megtartja. Kedden egyébként két parlamenti képviselő is elhagyta a pártot, amely augusztus óta több, mint tizenöt tisztségviselőjét, köztük a volt oktatási miniszter Lorenco Fioramontit is elvesztette.

Ő emlékezetes módon azért hagyta ott a kormányt még december végén, mert minisztériuma nem kapta meg 2020-ra az általa kért plusz forrásokat – 3 milliárd eurót kért az idei évre. Kijelentette, hogy „senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát”, majd ezzel a lendülettel lemondott.

Di Maio vezetési stílusát sokan kritizálták a párton belül mondván, hogy túl nagy hatalmat összpontosít a kezei között. Pár hónapja

a párt 103 szenátorából 70 kérte Di Maio lemondását egy nyílt levélben, de akkor még nem jártak sikerrel.

A legutóbbi, 2018-as olasz parlamenti választásokon az Öt Csillag még magasan a legnépszerűbb párt volt 32,7 százalékos eredményével, mögötte a baloldali demokraták futottak be 18,8 százalékkal, majd a Liga 17,3-mal. Az elitellenes ötcsillagosok végül a Ligával kötöttek koalíciót, így Matteo Salvini belügyminiszter lett: a Liga folyamatosan erősödött, míg az Öt Csillagnak hiába volt több minisztere, mégis Salviniék tudták uralni a kormányt.

Salvini azonban tavaly nyáron eltaktikázta magát, mikor addig követelt új választásokat,

amíg azon nem kapta magát, hogy az Öt Csillag kidobta a koalícióból, hogy összeálljon azokkal a demokratákkal, akik ellen jelentős részben megalakult.

Népszerűbb ugyanakkor nem lett az új kormánykoalíció, Salvini Ligája továbbra is toronymagasan, 32 százalék körül vezeti a közvélemény-kutatásokat, a demokraták 19, az ötcsillagosok pedig 16 százalékon állnak. Ráadásul az Olaszország Fivérei nevű újfasiszta párt egyre erősebbé válik, immár stabilan a negyedik helyen áll a pártok rangsorában 11 százalékos eredményével.

BORÍTÓKÉP: Democracy International / Flickr

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek