+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Karóczkai Balázs
2020. február 14. péntek, 12:15
Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az Öt Csillag egykori vezetője Rómába hívja tüntetni a szavazóit, mivel szerinte a kormány rossz irányba vezeti Olaszországot. Közben Matteo Renzi miatt eleve akár bukhat is római baloldali kabinet. De még Cicciolina is felbukkan a legújabb olasz kormányválságban.

Hiába stabilizálta helyzetét az olasz baloldal a januári emilia-romagnai tartományi választás után, két résztvevő, akik a januári győzelemben nem részesültek, beindult saját kormánya ellen. Matteo Renzi, aki Italia Viva nevű új baloldali-liberális pártjával egyelőre meg se mérette magát tartományi választásokon, a büntetőeljárásról szóló reformcsomag kapcsán ment neki élesen Giuseppe Conte kormányfőnek. A két politikus durván üzengetett is egymásnak, a csütörtöki rendkívüli kormányülésen a Renzi-párt miniszterei nem is vettek már részt.

 

Conte elvileg már arról is tárgyalt Sergio Mattarella államfővel: ha bukna a baloldali kormány, ősz előtt ne legyen előrehozott választás.

 

Elévül lassan a Conte-kormány is?

 

A kormányon belüli vita a büntetőeljárás reformja kapcsán robbant ki, Matteo Renzi ugyanis bejelentette: a legtöbb kérdésben az ellenzéki Forza Italia véleményét osztja, azaz az ellenzékkel fognak szavazni. Amikor Conte hajthatatlannak mutatkozott, Renzi egy Facebook-videóban szólt be neki:

 

„Ha kormányválságot akar Conte, meg fogja kapni”. Az eredetileg firenzei jogászprofesszor Conte szerint viszont (az amúgy szintén firenzei) Renzi stílusa „agresszív és műveletlen”.

 

A vita alapja, hogy a baloldali kormány három pártja – a demokraták, az ötcsillagosok és a kicsi Szabadok és Egyenlőek – megállapodtak abban, hogy újraszabályozzák teljesen a büntetőeljárásokban az elévülési határidőket: az elsőfokú tárgyalás esetében az ügyeknél az elévülés meghosszabbodna, azaz

 

lehetséges lenne olyan ügyekben is eljárást indítani, amelyek a mai szabályozás szerint már elévültnek számítanának.

 

(A reform nem visszaható hatályú, tehát a már elévült ügyek ettől nem lesznek újra elővehetőek.) A másodfoknál pedig gyakorlatilag megszűnne az elévülés. A negyedik kormánypárt, Renzi Italia Vivája kezdettől fogva ellenezte a reformot, mert az szerinte sérti a jogállam eszméjét – az elévülés elleni harc az Öt Csillagnak amúgy régi vesszőparipája, szerintük ugyanis az olasz bűnüldözés lassúsága miatt számos ügy eleve az elévülés bekövetkezte miatt már elbukik.

 

AZ EMILIA-ROMAGNÁT A BALOLDALNAK JANUÁRBAN MEGTARTÓ STEFANO BONACCINI (BALRA) ÉS MATTEO RENZI, AZ ITALIA VIVA NEVŰ LIBERÁLIS KISPÁRT VEZETŐJE. FOTÓ: RENZI / FB

 

Értelemszerűen a jobbközép Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi ellenez mindent, amely hatékonyabbá és gyorsabbá tenné a büntetőeljárást. Renzi pedig bejelentette: nemcsak hogy Berlusconival szavaz majd a reformokról, de bizalmatlansági indítványt is benyújt az ötcsillagos igazságügyi miniszter, Alfonso Bonafede ellen. Renzi arra hivatkozik, hogy Bonafede terveit már tavaly az olasz alkotmánybíróság az elévülés kapcsán alkotmányellenesnek nyilvánította, Bonafede szerint viszont Renziék az elévülésre hivatkozva nem a jogállamot, hanem a bűnözőket védenék.

 

A vita jelenleg ott tart, hogy Renzi világossá tette: a kérdésben „nem enged”, miniszterei a csütörtök esti válság-kormánytanácskozáson már részt sem vettek, csak

 

megüzenték: az Italia Viva nélkül eleve nincs kormánytöbbség, azaz Conte ne is a reformokra, hanem az előrehozott választásokra készüljön,

 

ha nem hátrál meg a kérdésben. Andrea Orlando, a demokraták főtitkárhelyettese is érzi a veszélyt, mert ő már jelezte: ha másképp nem megy, készek módosítani a reformokon. De erről meg az Öt Csillag nem akarna hallani.

 

Az Öt Csillag is kezd dühbe jönni

 

A másik koalíciós partner, az Öt Csillag is eközben a saját kormánya ellenében akarja magát megerősíteni. A párt a 2018-as választásokon elért eredményének felét se kapná most már, Emilia-Romagnában januárban már az öt százalékot se ugrotta meg, de a korábban a grilloista mozgalom bázisának számító délolasz részeken is egyszámjegyűvé olvadt a párt támogatottsága. Ráadásul a párt vezetői válsággal is küzd, amióta Luigi di Maio külügyminiszter leadta a pártelnökséget.

 

Di Maio még január 22-én jelentette be, hogy lemond a párt vezetéséről, mert szerinte a párt feladta korábbi elveit. Az angolul alig beszélő Di Maio azonban a külügyminiszteri posztjáról nem mondott le, ami azt is mutatja, hogy akkor még inkább a kormány egységét védte, mintsem a pártjáét. Most azonban úgy tűnik, a kormány egysége sem annyira fontos neki, hiszen pont a saját kormánya ellen szervez tüntetést:

 

felhívásában Di Maio a jelenlegi kormány ellen hívja szombatra Rómába békés tüntetésre az olaszokat „egy olyan rendszer ellen, amely el akarja törölni a törvényeinket”.

 

A tüntetés apropóját is az igazságügyi reformok adják, csak míg Renzi azok ellen van – és a parlamentben akar nyomást kifejteni –, az Öt Csillag a reformok legfőbb támogatója, és híven protestpárti jellegéhez az utcán akar erőt mutatni. A vita azért is eldurvult, mert Renzi egy kormánypárt elnökeként akarná az ellenzékkel közösen bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni az ötcsillagos igazságügyminisztert. Azaz nemcsak a reform, de a miniszter védelmében is utcára szólított Di Maio, aki persze szintén tagja a kormánynak – azaz tényleg eléggé áll a bál a római kabinetben.

 

LUIGI DI MAIO, EGYKORI PIZZAFUTÁR, MA OLASZORSZÁG KÜLÜGYMINISZTERE

 

Emellett Di Maio szerint a kormány olyan politikát folytat, ami szembemegy a korábbi Öt Csillag-Lega kormányzat programjával, mert szerintük Contéék el szeretnék törölni az Öt Csillag által bevezetett alapjövedelmet.

 

Igaz, az Öt Csillag által még a 2018-as választási programban szorgalmazott alapjövedelmet nem vezették be most se, mert arra még Salvini is nemet mondott. Ami jelenleg van, és amire az Öt Csillag nagyon büszke, nem más, mint egy minimum szociális támogatás, amit bizonyos feltételek teljesülése esetén igényelhetnek a tartósan munkanélküliek.

 

Ma egy egyedülálló ember, ha az egyéb feltételeknek is megfelel, 780 eurót kap

 

– az összeg csökken, ha kisebb munkákat vállal. Az elemzők szerint a délolasz régióban éppen az a gond, hogy a 780 euró már van olyan magas, hogy nem fog senki sem keresni munkát, ahol nem is biztos, hogy sokkal többet kapna. Az Öt Csillag szerint viszont az alapjövedelmük megdobta a helyi keresletet, és ez az olasz gazdaságot is növelni fogja. Valamint az alapjövedelem lassan az utolsó olyan intézkedés, amit az Öt Csillag tényleg el tudott érni – és ha a déli szavazók tömegesen is hagyják ott a pártot, a grilloisták még mindig ezzel kampányolnak helyben.

 

Cicciolina ronthatja el Di Maio tüntetését

 

Hasonlóan fontos ötcsillagos követelés, amit még szintén a Legával közösen értek el, hogy csökkenjen az egykori képviselők és szenátorok nyugdíja. Ez is beleillik a grilloista elitellenességbe, miközben az is tény: az olasz képviselők ma is Európa legjobban dotált politikusai: az éves jövedelmük megközelíti a kétszázezer eurót, a nyugdíjuk is ennek megfelelően magas, és eleve hamarabb is tarthatnak rá igényt.

 

Azonban nem mindenki gondolja úgy, hogy túl jól élnének az olasz politikusok. Cicciolina, olasz-magyar pornósztár, aki a balliberális Radikális Párt színeiben 1987 és 1992 között a római parlamentben ült, ellenez minden kurtítást. Többször is panaszkodott már, hogy a képviselői nyugdíjából nem is tudna kijönni, csak a lakáskiadásból tudja fenntartani magát.

 

Cicciolina „gyalázatosnak” nevezte Di Maio terveit, és a szombati tüntetésen ezt személyesen is szeretné közölni vele

 

– azaz az olasz média azzal számol, hogy a magyar származású pornósztár elviheti a show-t az Öt Csillag elől. Cicciolina eleve nem kedveli Di Maiot, akiről korábban még azt nyilatkozta: „nemrég még szörpöt árult, most meg már miniszter”. Tény, hogy Di Maio egyetlen munkája a politikusság előtt pizzaárusítás, illetve nápolyi stadionokban üdítőítal-árusítás volt.

 

Cicciolina elmondása szerint ő összesen évi húszezer eurót kap csak mint egykori képviselő: „Mi zavarja ebben Di Maiot?”

 

A volt pornósztár elmondta: baloldalinak tartja magát, de ma őt senki sem képviseli,

 

amióta elhunyt Marco Pannella. (Pannella volt az antiklerikális-feminista-libertariánus Radikális Párt alapító-elnöke, ő vitte be 1987-ben Cicciolinát az olasz parlamentbe, aki ott egy fedetlen melleire festett olasz zászlóval tiltakozott a szerinte túl macsó olasz társadalom ellen.)

 

Az Öt Csillag koalíciós partnere, a Demokrata Párt vezetője, Nicola Zingaretti Di Maio bejelentését hibának nevezte, és tárgyalásra hívta a 33 éves külügyminisztert, amin a „jövőbe tekintenének” a jelenlegi ellentétek helyett.

 

FOTÓ: Luigi Di Maio / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

Az aktív fertőzöttek 42 százaléka budapesti eset, az elhunytaké pedig 61 százalék jelenleg.

Madridot például teljesen lebénították a tüntetők, akik a szélsőjobb szerint „bűnözőkormánnyá” vált baloldal lemondását követelték.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Keresd fel a hozzád legközelebb esőt május 24-én: rengeteg program lesz.

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás