Patthelyzet a belarusz-lengyel határon: se Lengyelországba, se Belaruszba nem jutnak be a határon rekedt emberek

2021.11.08. 13:23

Újabb nagy ütközet a Belarusz és EU közötti hibrid háborúban, miután a belaruszok több ezer migránst kísértek és tereltek a lengyel határ mellé. Jelenleg patthelyzet alakult ki: a migránsok se Lengyelországba nem tudnak bejutni, a belarusz határőrök pedig nem engedik visszafordulni őket.

Patthelyzet a belarusz-lengyel határon: se Lengyelországba, se Belaruszba nem jutnak be a határon rekedt emberek

+ Frissítés 16:14:

Úgy tűnik, hogy a közel négy órán át tartó patthelyzetet a Lengyelországba igyekvők megunták. A lengyel védelmi minisztérium által feltöltött videó szerint azt látni, hogy a többnyire Irakból és Afganisztánból érkezők sátrakat állítanak, így vélhetően az éjszakát a belarusz-lengyel határ melletti senkiföldjén fogják tölteni.

Sok választásuk nincs, ugyanis a lengyelek nem engedik be az illegális határátlépésre készülőket, míg a belarusz határőrök Belarusz felé nem engedik vissza az embereket.

Akik pedig legálisan a határátkelőhelyen próbálnának átjutni Lengyelországba, a belarusz határőrség állja az útjukat, így esélyük sincs, hogy ne illegálisan próbáljanak meg bejutni az Európai Unió területére. A belarusz hatóságok közleménye szerint közel kétezren vesztegelnek most a lengyel és a belarusz határ közötti senkiföldjén.

Korábban írtuk:

November 8-án reggel több ezer iraki és afgán migráns indult el a belarusz-lengyel határra Minszkből. A lengyel médiumok, illetve a Twitterre feltöltött videók szerint a csoport Minszkből indult, de sokan már reggel 9-re megérkeztek a határ közelébe.

A menetben résztvevők célja az lehet, hogy

egyszerűen a létszámfölényt kihasználva áttörik a lengyel-belarusz határon felállított kerítéseket és falakat, hogy így lépjenek be az Európai Unió területére.

Stanisław Żaryn, a lengyel különleges egységét koordináló miniszter szóvivője szerint

a tömeget a belarusz hadsereg mozgatja, ők döntenek arról, hogy a jobb élet reményében elinduló tömeg merre haladhat,

ugyanakkor az OKO.press szerint a menetet már korábban elkezdték szervezni, és egy migráns nyilatkozata szerint a belarusz hatóságoknak semmi közük az egészhez.

A lengyel védelmi minisztérium szerint a határmenti Kuźnica környékén már most több ezren várakoznak, a Twitter-oldalukra feltöltött felvétel szerint azonban még a Belarusz oldalon vannak. Ugyanakkor egyes orosz oldalak szerint néhányan már be is jutottak Lengyelország területére, bár ezen értesüléseket a lengyelek még nem erősítették meg, míg a májusban a belarusz KGB által elfogott és azóta is fogvatartott Raman Prataszevics alapította Nexta szerint az áttörés álhír.

A videókon az látszik, hogy a

belarusz hadsereg kutyák segítségével tereli az autópályáról a kerítéshez a Nexta információi szerint Irakból érkező, leginkább kurdokból álló tömeget.

A lengyel belügyminiszter, Mariusz Kamiński szerint már napok óta monitorozzák az eseményeket a határmenti településen, és minden lehetséges forgatókönyvre felkészültek. Tweetjében azt írja, növelték a határőrség létszámát, de mellettük rendőröket és katonákat is a térségbe vezényeltek, bár pontos számot nem közölt.

A határ mindkét oldalán nagy a mozgolódás: míg a lengyel határőrség a lengyel katonákkal és rendőrökkel együtt készülnek, addig

a belarusz oldalon is megjelentek a katonák, illetve más fegyveres alakulatok, akik vélhetően arra készülnek, hogyha megindul a tömeg Lengyelország felé és a lengyelek visszavernék őket, akkor megakadályozzák, hogy visszatérhessenek Belaruszba,

amit kisebb csoportok esetén már többször is eljátszott a belarusz határvédelem.

Jelenleg patthelyzet alakult ki a határon:

a belaruszok a kerítések közelébe terelték a tömeget, míg a lengyel határvédelem könnygázzal próbálja távol tartani őket a kerítéstől.

Tudósítások szerint a határnál a kurdok nem akarnak törvényt sérteni, ezért

a határátkelőhelyen szeretnének Lengyelországba jutni, azonban a belarusz katonák az útjukat állják, és az érdőkbe szorítják a többségében kurdokból álló tömeget.

Az erdőkbe szorítottak jó része pedig fákkal próbálják meg lebontani a szögesdróttal megerősített kerítést, hogy így jussanak át a határon, de voltak olyanok, akik ásóval vagy drótvágóval felszerelkezve próbálták lebontani a kerítés egy részét.

Akik mégis eljutottak a határátkelőhelyre, a belarusz határőrök nem engedik átlépni a határ belarusz részén,

így nem tudnak legális úton bejutni Lengyelországba.

De miért indult el ennyi iraki és afgán Lengyelország felé?

Mint azt korábban részletesen bemutattuk, az Európa utolsó diktátorának is nevezett Aljekszandr Lukasenka hibrid háborúba kezdett az Európai Unióval szemben, miután az EU újabb szankciókat vetett ki a Belaruszt 27 éve vasmarokkal irányító diktátorra, amiért eltérített egy Athén és Vilnius között közlekedő Ryanair-gépet, hogy a belarusz titkosszolgálat, a KGB elfoghassa a rezsimellenes bloggert, a Nexta alapítóját, Raman Prataszevicset és barátnőjét.

Az újabb szankciók miatt Lukasenka rezsimje elég rossz helyzetbe került: például a belarusz állami légitársaság, a Belavia gépei nem léphetnek be az uniós tagállamok légterébe, míg az EU-tagállamok járatai elkerülik a belarusz légteret, amivel súlyos tranzitdíjaktól esik el a rezsim – részben emiatt vezettek be több oroszországi nagyvárosba közvetlen járatot Minszkből. 

Lukasenka a bevezetett uniós szankciókra válaszul felfüggesztette az EU-val kötött, az illegális bevándorlás elleni szerződést, így egyre több illegális bevándorló lépett be Litvánia, Lettország és Lengyelország területére – főként Irakból és Afganisztánból.

Ezenkívül Litvánia, Lengyelország és több EU-tagállam is azzal vádolta meg Lukasenkát, hogy állami pénzből utaztatják a bevándorlókat Belaruszba, majd a belarusz határőrség segítségével lépnek be az Unió területére illegálisan.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a varsói székhelyű Frontex még felvételeket is közölt, miszerint a belarusz határőrség terepjáróiból szállnak ki az iraki migránsok, de a litván és lengyel határvédelem is nyilvánosságra hozott olyan felvételeket, amiken a belarusz határőrök rohamrendőrségi felszerelésben lökik át a határon a bevándorlókat, miközben amúgy a belarusz határőrök is átlépték a zöldhatárt.

Májusban eleinte csak Litvániába érkeztek többnyire Irakból és kisebb részt Afganisztánból érkező bevándorlók Belaruszból, de később már Lettországban és Lengyelországban is megjelentek – előbbi országban már augusztus elején rendkívüli állapotot hirdetett november 10-ig, míg Litvániában – ugyanúgy mint Lengyelországban – kerítést kezdtek el építeni. A lengyelek augusztus végén vezettek be szükségállapotot a határ mentén. 

A Frontex jelentése szerint idén januártól szeptemberig összesen 1380-an próbáltak illegálisan belépni Lengyelországba, a legtöbben Irakból, Afganisztánból és Oroszországból jöttek. Ennél többen próbálkoztak Litvánián keresztül, ahol csak júliusban 2900 illegális határátlépőt regisztráltak, január és szeptember között pedig összesen már 4170 ilyen esetet jegyeztek fel.

Október végén Pavel Latust, korábbi belarusz kultúráért felelős miniszter azt nyilatkozta a lengyel Fakt-nak, hogy

Minszkben közel 15 ezer migráns várakozik, és jelenleg 12 utazásszervező cég szervez járatokat a Közel-Keletről és Afrikából Minszkbe.

De mi is ez a hibrid háború? Miért akarja migránsokkal elárasztani az Európai Uniót Aljakszandr Lukasenka? Elmagyaráztuk!

NYITÓKÉP: Lengyel katonák telepítik a kerítést a belarusz-lengyel határra. FOTÓ: Lengyelország Nemzetvédelmi Minisztérium / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek