Az elrabolt újságíró orosz barátnőjét is bűncselekménnyel vádolják a belarusz hatóságok

2021.05.25. 17:31

Szofja Szapegát is Belaruszban őrzik börtönben, annak ellenére, hogy orosz állampolgár. Korábban a repülőről csak annyit tudott elküldeni SMS-ben édesanyjának, hogy „Mama...” – azóta nem tudni róla semmit.

Az elrabolt újságíró orosz barátnőjét is bűncselekménnyel vádolják a belarusz hatóságok

Bűncselekmény gyanújával tartják fogva a bebörtönzött Raman Prataszevics orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofja Szapegát a belarusz belügyi biztonsági szervek, tudta meg minszki és moszkvai forrásoktól az orosz Telekanal Dozsgy online hírportálja.

Szapegát egyelőre 72 órás rendőri őrizet alatt tartják, „több, Belarusz büntető törvénykönybe ütköző cselekedete miatt”.

Azt, hogy pontosan mi az a bűncselekmény, amely alapján a külföldi állampolgár ellen az őrizetet elrendelték, nem derült ki a híradásokból – az viszont igen, hogy a hírhedt minszki Akresztszin utcai börtönben tartják fogva, Szergej Lavrov pedig hivatalosan kérelmezte Lukasenkától, hogy engedjék be hozzá az orosz konzult.

Az információkat az orosz külügyminisztérium Szapega édesanyja, Anna Dudics kérdésére osztotta meg vele, aki azután beszámolt az információkról az orosz független médiának is.

Szapega Prataszeviccsel együtt utazott a Ryanair május 23-i, Athénból a litvániai Vilniusba tartó járatán, amikor a belarusz KGB emberei, egy később hamisnak bizonyuló bombaridaóra hivatkozva, a belarusz légtérben egy MiG-29-es vadászgép segítségével a minszki repülőtér felé gépüket eltérítette. A landolás után a Belarusz rezsim által a Nexta (ejtsd: Nyehta) Telegram-csatorna megalapítása és üzemeltetése miatt elsőszámú közellenségnek tartott Prataszevicset a landolás után azonnal őrizetbe vették.

Az aktivista először barátnőjére, Szapegára bízta telefonját és laptopját, a KGB-sek azonban őt is elvitték.

A Nextához kiszivárgott információ szerint a nő telefonján elkezdett édesanyjának egy SMS-t írni, ebből viszont végül letartzótatása előtt csak az orosz „Mama...” szót sikerült elküldenie.

Prataszevicsről már ismert: őt a belarusz állam terrorizmus támogatásával gyanúsítja, ennek büntetési tétele pedig akár halál is lehet az országban. A fiatal férfi kedden, korábban egy közzétett videón elismeri bűnösségét, és közli, KGB-s fogvatartói kedvesen bántak vele. Az arcán felismerhető külsérelmi nyomok azonban arra utalnak, vallomását és a videót is kényszer alatt adhatta ki.

A gépeltérítésből nemzetközi botrány lett, amelynek nyomán az EU most egységesen tervez újabb szankciókat Lukasenka ellen, a legtöbb nemzetközi légitársaság megszüntette minszki járatait, és az ország légterét is elkerüli, Lukasenka pedig egy gyorsan elfogadott törvénnyel átvette az irányítást a belarusz internet fölött is.

Miért Belarusz, és nem Fehéroroszország? Ezért. És mi történt Belaruszban tavaly nyár óta? Összefoglaltuk.

NYITÓKÉP: Szófija Szapega / Fotó: Hanna Liubakova, Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek