Sajtótájékoztatóra rángatták ki a belarusz hatóságok Raman Prataszevicset a cellájából

2021.06.14. 17:50

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

Sajtótájékoztatóra rángatták ki a belarusz hatóságok Raman Prataszevicset a cellájából

Ismét feltűnt a nyilvánosság előtt Raman Prataszevics a május 23-án, az eltérített Athén-Vilnius-járatról elhurcolt belarusz ellenzéki aktivista és blogger, a többmilliós elérésű Nexta (ejtsd Nyehta) Telegram-csatorna alapítója. Prataszevicset most egy sajtótájékoztatóra engedték ki a KGB cellájából, és

kék parolis (belügyes) tisztek által közrefogva, látványosan rossz fizikai állapotban ült le az asztalhoz.

A sajtótájékoztatón Prataszevics hangsúlyozta, nem kényszer hatására jelent most meg, és nem is kötött alkut a hatóságokkal és „szabad akaratából” vállalta most a nyilvánosságot. Később feltett kérdésekre pedig azt is elmondta, mostanra mind az ellenzéki újságírásból, mind a politikából kiábrándult, mivel szerinte az ellenzék és az EU által is elfogadott belarusz elnök, Szvjatlana Cihanouszkaja és köre „tele van belső játszmákkal, politikai intrikával”, ezt pedig Prataszevics végleg megunta. A fiatal férfin azonban a jelenlévő nyugati újságírók szerint látszott, hogy minden szavát kényszer alatt mondja.

Az Aljakszandr Lukasenka rezsimje által láthatóan gondosan előkészített sajtótájékoztató elején a brit BBC újságírója is részt vett, ő utólag azt mondta, nyilvánvaló volt most is, hogy Prataszevics nem azért volt jelen, mert ő szeretett volna. Miután pedig a hatóságok ismét előadták az általuk támogatott, hivatalos történetet, amely szerint a gépen a KGB emberei bombát sejtettek, és annak megkeresése céljából térítették el azt a belarusz-litván határtól a minszki repülőtérre, ahol végül Prataszevicset és Vilniusban jogot hallgató orosz barátnőjét, Szofja Szapegát is letartóztatták, és bebörtönözték.

Jonah Fisher BBC-tudósító a körülmények miatt végül úgy döntött, kivonul a sajtótájékoztatóról, arról írt később Twitterén, nem kívánt asszisztálni az egészhez, miközben látta, hogy Prataszevics „egyértelmű kényszer alatt vallott”.

Vele szemben az orosz ellenzéki Dozsgy televízió munkatársai később is bent maradtak, sőt, Prataszevicsről még fotót is közöltek a sajtótájékoztatón.

Noha az EU, és a nemzetközi közösség nagy része is erőszakos gépeltérítésnek tartják a történteket, és légiforgalmi szankciókat eszközöltek Minszk ellen, Lukasenka rezsimje továbbra is azt állítja, szó sem volt erőszakos gépeltérítésről, a bombariadónak megfelelően jártak el. Ezzel minden bizonnyal azt próbálják elérni, hogy az ellenük érvénybe léptetett repülési szankciókat minél előbb feloldják ellenük, és most erre használják a politikai fogolyként tartott Prataszevicset is.

Miért Belarusz, és nem Fehéroroszország? Ezért. Mi történt Belaruszban tavaly nyár óta? Összefoglaltuk. Mi történik, ha az EU most nem csap oda keményen Belarusznak? Szakértővel kibeszéltük.

NYITÓKÉPSzvjatlana Cihanouszkaja / Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek