Lukasenka törvényben engedélyezte az internet azonnali korlátozását Belaruszban

2021.05.25. 15:42

Raman Prataszevics elrablása után már nem kockáztat tovább a rezsim, inkább átveszik a teljhatalmat az internet fölött.

Lukasenka törvényben engedélyezte az internet azonnali korlátozását Belaruszban

Raman Prataszevics újságíró és aktivista május 24-i belarusz állami elrablása után Aljakszandr Lukasenka elnök ismét blokkolta teljesen az internethozzáférést az országban. Az általa most aláírt, formálisan törvénynek számító jogszabály az ellenzéki, külföldről sugrázó Belsat TV online hírportálja szerint azt eredményezi, hogy a lakossági internethozzáférés Belaruszban ismét határozatlan ideig szünetel. Az ország hírügynöksége, a BelTA szerint a rendeletet a rezsim azzal indokolta, hogy

a kialakult politikai helyzetben az internet szabad elérése „nemzetbiztonsági kockázatot” jelent Belaruszra nézve.

A hivatalos leírás szerint a webet „korlátozhatják, és indokolt esetben a hozzáférést meg is tilthatják”, és a kormányzat „kommunikációs és analitikai osztálya” veszi át fölötte a teljes irányítást. Ezt az osztályt pedig közvetlenül Lukasenka elnöki irodája irányítja.

A most aláírt törvény kihirdetése után azonnal életbe lép, és megszünteti az eddig, az internetszolgáltatására kiírt és főként állami Beltelekomnak kiadott engedélyek rendszerét. Utoljára ilyen drasztikus lépésre a belarusz rezsim 2020 októberében kényszerült, azóta az amúgy is elég korlátozott internetszolgáltatás azért üzemelt. A vasárnapi, nagy ellenzéki tüntetések alatt, és a 2020. augusztus 9-i elnökválasztás utáni napokban a netet amúgy is blokkolták a hatóságok, ez azonban a mostani törvénytől fogva hivatalos és rendszeres formát is ölthet. A Belsat kiemeli,

a tavaly augusztusi korlátozások összesen körülbelül 170 millió dolláros kiesést okoztak a Belarusz gazdaságnak.

A mostani, drákói törvény előzménye, hogy Belarusz ellenzéki mozgalmait tavaly koordináló, összefogó és lényegében irányító Nexta (ejtsd: Nyehta) Telegram-hírcsatorna létrehozóját és alapítóját, Raman Prataszevicset a belarusz belbiztonság, a KGB emberei hétfőn Athénban követték a Ryanair Vilnius felé tartó repülőgépére, majd a gépet a minszki repülőtér felé egy feltételezett bombára hivatkozva eltérítették, Minszkben pedig Prataszevicset és barátnőjét is letartóztatták.

Raman Prataszevicset a belarusz hatóságok aktivista tevékenysége miatt „terrorizmussal” gyanúsítják,

és míg orosz állampolgárságú barátnője hol- és hogyléte ügyében eddig semmi nem derült ki, Prataszevics egy, az belarusz ellenzéki források szerint kényszer alatt született videóban arról beszélt: beismerte „bűneit”, és a KGB jól bánik vele.

A felvétellel kapcsolatban megszólalt Prataszevics édesapja is, aki hangsúlyozta, fián a videón

jól láthatóak a súlyos bántalmazás külsérelmi nyomai is,

amik arra utalnak, a felvétel rögzítésére kényszerítették őt fogvatartói. Prataszevics azonnali elenegedését követelte már az Európai Unió mind a 27 tagállama, az Egyesült Államok kormánya és a Litvániában, emigrációban élő Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető is. Az Európai Tanács emellett az Európai Bizottsággal egyetértésben új szankciókat is kilátásba helyezett a belarusz rezsim ellen. A nemzetközi repülőtársaságok túlnyomó többsége pedig május 24. este óta elkerüli Belarusz légterét, illetve nem is indították el az ország felé a járataikat.

Miért Belarusz, és nem Fehéroroszország? Ezért. És mi történt Belaruszban tavaly nyár óta? Összefoglaltuk.

NYITÓKÉP: EBESZ Parlamenti Csoport, Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek