+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. május 25. kedd, 15:42
Raman Prataszevics elrablása után már nem kockáztat tovább a rezsim, inkább átveszik a teljhatalmat az internet fölött.

Raman Prataszevics újságíró és aktivista május 24-i belarusz állami elrablása után Aljakszandr Lukasenka elnök ismét blokkolta teljesen az internethozzáférést az országban. Az általa most aláírt, formálisan törvénynek számító jogszabály az ellenzéki, külföldről sugrázó Belsat TV online hírportálja szerint azt eredményezi, hogy a lakossági internethozzáférés Belaruszban ismét határozatlan ideig szünetel. Az ország hírügynöksége, a BelTA szerint a rendeletet a rezsim azzal indokolta, hogy

 

a kialakult politikai helyzetben az internet szabad elérése „nemzetbiztonsági kockázatot” jelent Belaruszra nézve.

 

A hivatalos leírás szerint a webet „korlátozhatják, és indokolt esetben a hozzáférést meg is tilthatják”, és a kormányzat „kommunikációs és analitikai osztálya” veszi át fölötte a teljes irányítást. Ezt az osztályt pedig közvetlenül Lukasenka elnöki irodája irányítja.

 

A most aláírt törvény kihirdetése után azonnal életbe lép, és megszünteti az eddig, az internetszolgáltatására kiírt és főként állami Beltelekomnak kiadott engedélyek rendszerét. Utoljára ilyen drasztikus lépésre a belarusz rezsim 2020 októberében kényszerült, azóta az amúgy is elég korlátozott internetszolgáltatás azért üzemelt. A vasárnapi, nagy ellenzéki tüntetések alatt, és a 2020. augusztus 9-i elnökválasztás utáni napokban a netet amúgy is blokkolták a hatóságok, ez azonban a mostani törvénytől fogva hivatalos és rendszeres formát is ölthet. A Belsat kiemeli,

 

a tavaly augusztusi korlátozások összesen körülbelül 170 millió dolláros kiesést okoztak a Belarusz gazdaságnak.

 

A mostani, drákói törvény előzménye, hogy Belarusz ellenzéki mozgalmait tavaly koordináló, összefogó és lényegében irányító Nexta (ejtsd: Nyehta) Telegram-hírcsatorna létrehozóját és alapítóját, Raman Prataszevicset a belarusz belbiztonság, a KGB emberei hétfőn Athénban követték a Ryanair Vilnius felé tartó repülőgépére, majd a gépet a minszki repülőtér felé egy feltételezett bombára hivatkozva eltérítették, Minszkben pedig Prataszevicset és barátnőjét is letartóztatták.

 

Raman Prataszevicset a belarusz hatóságok aktivista tevékenysége miatt „terrorizmussal” gyanúsítják,

 

és míg orosz állampolgárságú barátnője hol- és hogyléte ügyében eddig semmi nem derült ki, Prataszevics egy, az belarusz ellenzéki források szerint kényszer alatt született videóban arról beszélt: beismerte „bűneit”, és a KGB jól bánik vele.

 

 

A felvétellel kapcsolatban megszólalt Prataszevics édesapja is, aki hangsúlyozta, fián a videón

 

jól láthatóak a súlyos bántalmazás külsérelmi nyomai is,

 

amik arra utalnak, a felvétel rögzítésére kényszerítették őt fogvatartói. Prataszevics azonnali elenegedését követelte már az Európai Unió mind a 27 tagállama, az Egyesült Államok kormánya és a Litvániában, emigrációban élő Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető is. Az Európai Tanács emellett az Európai Bizottsággal egyetértésben új szankciókat is kilátásba helyezett a belarusz rezsim ellen. A nemzetközi repülőtársaságok túlnyomó többsége pedig május 24. este óta elkerüli Belarusz légterét, illetve nem is indították el az ország felé a járataikat.

 

Miért Belarusz, és nem Fehéroroszország? Ezért. És mi történt Belaruszban tavaly nyár óta? Összefoglaltuk.

 

NYITÓKÉP: EBESZ Parlamenti Csoport, Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás