Rendkívüli állapotot hirdetett Lettország a Belaruszból érkező iraki menekültek miatt

2021.08.11. 19:51

Így már összesen három országba érkeznek iraki bevándorlók Belaruszból. Közben a litván parlament elfogadta a törvényt, ami megkönnyíti a határkerítés építését a belarusz-litván határra.

Rendkívüli állapotot hirdetett Lettország a Belaruszból érkező iraki menekültek miatt

Egyre több államot érint a belarusz diktátor, Aljakszender Lukasenka hibrid háborúja. A Belaruszt 27 éve vasmarokkal irányító diktátor még az EU-s szankciók bejelentése után jelentette ki, hogy innentől kezdve Belarusz nem fogja feltartani a menekülteket, hanem azokat továbbengedi az EU területére.

A célországok eddig leginkább Litvánia és Lengyelország voltak, azonban e két ország szerint Lukasenkáék nem csak egyszerűen továbbengedik a bevándorlókat, hanem 

a belarusz állam szervezi meg a többnyire Irakból és Afganisztánból érkező menekültek szállítását a lengyel, illetve a litván határra.

Az elmúlt hetekben meg is nőtt az illegális határátlépők száma mind Litvániában, mind Lengyelországban: míg Litvániában tavaly egész évben összesen 81 illegális határátlépőt fogtak el, idén már több mint négyezret, Lengyelországba pedig 349 illegális bevándorló érkezett előző hét péntek óta.

Azonban időközben egy újabb államban jelentek meg a Belaruszból érkező iraki bevándorlók: 

Lettországban az elmúlt 24 órában kétszázan próbálták meg illegálisan átlépni a határokat, ami miatt a lett kormány a határ mentén rendkívüli állapotot hirdetett három hónapra.

A miniszterelnök, Krisjanis Karnis szerint ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy lényegében lezárják a belarusz határt: Belarusz felől senki se jöhet be, és Lettországból sem mehet át senki a határon – jelen állapotok szerint egészen november 10-ig.

A szomszédos Litvániában pedig kedden a parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, ami engedélyt adott arra, hogy kerítést építsenek a belarusz-litván határra.

A törvény értelmében a beruházás nemzeti prioritásnak minősül, emiatt például a közbeszerzés során enyhébb szabályok vonatkoznak rá, ami a litván belügyminiszter, Agne Bilotaite szerint megfelezi az építkezés idejét. A beruházás összesen 152 millió euróba, azaz mintegy 53,81 milliárd forintba fog kerülni.

Ugyanakkor a litvánok nem csak a kerítéstől várják a migrációs nyomás csökkenését: a litván kormány és az EU kérésére Irak augusztus 15-ig felfüggesztette Minszkbe tartó járatait, azonban a felek továbbra is tárgyalnak, hogy egy hosszútávú megoldást találjanak a problémára.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Lukasenka még júniusban jelentette be, hogy Belarusz felfüggeszti az Európai Unióval kötött, az illegális bevándorlás elleni szerződést, válaszul arra, hogy az EU szankciókat vezetett be, amiért Lukasenkáék még májusban eltérítettek egy Athén és Vilnius között közlekedő Ryanair-járatot, hogy elfogják a rezsimellenes újságírót, Raman Prataszevicset és barátnőjét.

A diktátor még korábban a Sky News Arabiának nyilatkozotva kijelentette, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a rezsim illegális bevándorlókkal próbál nyomást gyakorolni az EU-ra és Litvániára, miközben a Frontex felvételei szerint a belarusz határőrség járműveivel szállítják az iraki és afgán bevándorlókat a litván határra, hogy aztán átküldjék őket Litvániába.

Azonban az illegális határátlépők időközben harapófogóba kerültek:

ugyanis miközben megtelnek a litván menekülttáborok, Belarusz is lezárta a határait, sőt, augusztus 6-án bejelentették, hogy még több határőrt küldenek a litván-belarusz határra, mivel szerintük a litvánok illegálisan próbálják visszacsempészni az illegális bevándorlókat.

Emiatt pedig jelenleg nincs megoldás arra, hogy mi is legyen a két határ között rekedt emberekkel.

Augusztus 10-én maratoni beszédében és sajtótájékoztatóján Lukasenka pedig arról értekezett, hogy ő alapvetően jó kapcsolatra törekszik szomszédaival, és szerinte a lengyelek döntöttek úgy, hogy „mindent megcsinálnak, amire a CIA utasítja” őket.

NYITÓKÉP: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek