Lengyelország növeli katonáinak számát a belarusz-lengyel határon

2021.10.25. 20:32

A védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak szerint emiatt arra van szükség, mert nő a nyomás a határon. A hétvégén 60-70 ember próbált illegálisan bejutni Lengyelországba a határőrség szerint.

Lengyelország növeli katonáinak számát a belarusz-lengyel határon

Annak ellenére, hogy szeptemberben örülhetett Litvánia és az EU, amiért leállították az Irakból Belaruszba közlekedő járatokat, úgy tűnik, az öröm csak ideiglenes volt, hiszen a Belaruszt 27 éve vasmarokkal irányító Aljakszandr Lukasenka továbbra sem hagyta abba az unióval szemben vívott hibrid háborúját, 

ugyanis továbbra is egyre több iraki és afgán férfi próbál átkelni a belarusz-lengyel, illetve a belarusz-litván határon.

A hétvégén újabb, vélhetően a belarusz határőrök által a zöldhatárra szállított migránsok próbáltak Lengyelországba belépni, sőt, a lengyel határőrség azzal is vádolja a diktátort, hogy

a 60-70 fős csoport tagjai között volt több civilruhás belarusz katona is, akik ollóval vágták át a lengyel katonák emelt kerítéseket. 

Az eset a határtól 3 kilométerre fekvő Usnarz Górny nevű falu mellett történt, az esetről videót is közölt Twitterén a határőrség, ahol a nem túl jó minőségű felvételen az látszik, hogy többen nagy ágakkal próbálják a szögesdrótot és a kerítést járhatóvá tenni, miközben több tucat lengyel katonával néznek farkasszemet.

A határőrség közleménye szerint „70 agresszívan viselkedő ember” próbált betörni Lengyelország területére, akik köveket dobáltak a lengyel határőrökre, viszont a kísérletük sikertelen volt, nem tudtak belépni az országba.

Emellett a közlemény szerint két határőr komolyabban megsérült, miután az egyiküket kővel, a másikat egy nagyobb faággal találtak fejen. A határőröket kórházba szállították, azonban a közlemény szerint már onnan távozhattak is.

Növelik a létszámot a határon

A hétvégi történtek után a védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak hétfőn Twitteren jelentette be, hogy újabb 2 500 katonát fognak a határra vezényelni, 

így a jövőben már összesen 10 ezer határőr és katona fogja védeni a belarusz-lengyel határt.

Ezenkívül Błaszczak azt is bejelentette, hogy kedden a miniszterelnök-helyettes PiS-vezér, Jarosław Kaczyńskival közösen fognak benyújtani egy törvénymódosítást a honvédelmi törvényhez, aminek célja, hogy a határvédelem jobb megszervezése mellett modernizálják a lengyel hadsereget és vonzóbbá tegyék a katonai pályát a fiatalok számára.

Kaczyński még először szeptemberben beszélt arról, hogy egy ilyen törvénymódosításon dolgozik, és korábban azt ígérte, amennyiben a javaslatot kidolgozzák, visszatér a „rendes munkájához”, ami véleménye szerint a pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) nevű populista-jobboldali párt vezetése.

Továbbra sem tudni, hogy pontosan mi történik a határon

Lengyelország még augusztus 31-én hirdetett szükségállapotot a belarusz-lengyel határra, amiért megnőtt a Belarusz irányából érkező illegális határátlépők száma – többnyire Irakból és Afganisztánból érkeznek, de vannak köztük irániak, szíriaiak, libanoniak és kongóak is.

A szükségállapot értelmében a határ 3 kilométeres körzetében a határőrökön és a katonákon kívül senki sem tartózkodhat,

így a helyi sajtó sem tud beszámolni, hogy adott esetben milyen visszaélések történhetnek a határon,

ami miatt a lengyel sajtó közös nyílt levélben követelte a lengyel kormánytól, hogy a sajtó munkásait engedjék be a jelenleg elzárt 3 kilométeres körzetbe. 

Így továbbra is csak a határőrség, a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium közleményei és sajtótájékoztatói alapján lehet információkat szerezni arról, hogy a két ország közötti senkiföldjén rekedt emberekkel mi történik. Ezek a közlemények és bejelentések pedig elég egyoldalúak, és sokszor elég propagandaszerűek: szeptember végén például e három szerv olyan sajtótájékoztatót tartott, ahol

az állításuk szerint a Lengyelországba illegálisan belépő emberek telefonjairól szerzett információk és képek alapján terroristának és pedofilnak bélyegezték a két ország határa közötti senkiföldjén szorult iraki és afgán férfiakat, sőt, egy emberről azt állították, hogy zoofil.

A sajtótájékoztató miatt több civilszervezet is kifogásolta a belügyminisztérium eljárását, mivel szerintük egyrészt kontextus nélkül közölt videókat, amikről nem tudni, hogy valóban a belarusz-lengyel határon veszteglő emberektől származik, másrészről pedig ezzel csak dehumanizálni akarják az ottani embereket, amiért palesztin terrorszervezetekkel és pedofilokkal akarja összemosni őket, miközben ez a migrációs problémát egyáltalán nem oldja meg.

A lengyel határőrség még szeptember 24-én jelentette be, hogy már legalább öt ember vesztette életét a két ország közötti zöldhatáron, akik élelem, gyógyszer és tető nélkül vesztegelnek a két ország között.

Tizenötezren várakozhatnak Minszkben, hogy elinduljanak Európa felé

A 2009 és 2012 között belarusz kultúráért felelős miniszterként dolgozó, ám mivel az elnökválasztáson Lukasenka kihívóját, Szvjatlana Cihanouszkaját támogatta, ezért 2020 augusztus vége óta Lengyelországban élő Pavel Latuska hétfőn adott interjút a lengyel Faktnak, ahol elmondta, 

információi szerint közel tizenötezer migráns várakozik Minszkben, hogy Lukasenkáék elindítsák az EU felé.

A korábbi kultúrminiszter az interjúban arról is beszélt, hogy jelenleg 12 utazásszervező cég szervezi a Minszkbe tartó utakat, ezenkívül szervezett bűnözéssel is megvádolta a belarusz határőrséget, mivel állítása szerint havonta több százezer eurót gyűjtenek be a jobb élet reményében Minszken keresztül az EU-ba igyekvő illegális határátlépőktől.

„Az utazásszervező cég elmondja az összes külföldinek, akik az Európai Unióba akarnak belépni, hogy Belaruszban a vízum 180 euróba kerül. Ezután csoportokra osztják őket és csoportosan adnak nekik vízumot, ami már csak 30 euróba kerül, de a 150 eurónyi fekete pénzt ugyanúgy zsebre teszik”

– vázolta fel Latuska, hogy a gyakorlatban hogyan működhet Lukasenka hibrid háborója.

A Frontex jelentése szerint idén januártól szeptemberig összesen 1 380-an próbáltak illegálisan belépni Lengyelországba, a legtöbben Irakból, Afganisztánból és Oroszországból jöttek. Ennél többen próbálkoztak Litvánián keresztül, ahol csak júliusban 2900 illegális határátlépőt regisztráltak, január és szeptember között pedig összesen már 4170 ilyen esetet jegyeztek fel.

De mi is ez a hibrid háború? Miért akarja migránsokkal elárasztani az Európai Uniót Aljakszandr Lukasenka? Elmagyaráztuk!

NYITÓKÉP: Mariusz Błaszczak védelmi miniszter látogatja meg a lengyel katonákat és határőröket a belarusz-lengyel határon még augusztus végén. FOTÓ: Lengyelország Nemzetvédelmi Minisztériuma / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek