Közös levélben követel a belarusz-lengyel határhoz való hozzáférést több lengyel újság is

2021.09.14. 13:50

Aljakszandar Lukasenka belarusz diktátor folytatja a bevándorlók behozatalát és a lengyel és litván határ felé való küldését. A Lengyelországban bevezetett szükségállapot miatt a határsáv a médiának ugyanúgy tiltott terület lett, mint Magyarországon, de a független média ezt nem akarja annyiban hagyni.

Közös levélben követel a belarusz-lengyel határhoz való hozzáférést több lengyel újság is

Közös levelet adott ki több lengyel szerkesztőség, amelyben törvénytelennek és a sajtószabadság joga megsértésének minősítették, hogy a lengyel kormány a keleti határon hirdetett szükségállapotra hivatkozva nem engedi tudósítani őket az ott kialakult menekültválságról.

Az aláíró szerkesztőségek kifejezték, a kiegyensúlyozott és tényeken alapuló tájékoztatás mindenkinek jár, még olyan kényes témákban is, mint a Belaruszból átnyomott, és a lengyel-belarusz határ közötti senkiföldjén ragadt menedékkérők esetében is.

Ezért a médiumok arra kérik a kormányt, fontolja meg, hogy tudósítóikat a rendfenntartó erők és hatóságok mégis beengedjék a határsávba, hogy tájékoztathassanak a valódi helyzetről.

A felhíváshoz, amely a balközép-liberális Gazeta Wyborczában angol nyelven is megjelent, harminc szerkesztőség és sajtóalapítvány, civil szervezet csatlakozott, azonban ezek között egyetlen sem áll közel a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjához (PiS), mindannyian inkább a kritikusai annak.

Így az aláírók között szerepel az Onet, a Wirtualna Polska, a Gazeta.pl, az oknyomozó OKO.press, a Fakt, a Super Express, a Rzeczpospolita, a POLITYKA, a lengyel Newsweek, a Wprost, a Przegląd, az Angora, a Forum, a Polityka Insight, a Liberte!, a Trybuna, a TOK.FM, a Press, a Grand Press Alapítvány, az Újságírók Társasága, a Lengyel Köztársaság Újságírói Szövetsége, a Reporters Without Borders helyi szervezete, a Riporterek Alapítvány, a Radio Zet, a nemrég törvénnyel ellehetetlaníteni próbált TVN24, a Fakty és a Dziennik Gazeta Prawna is.

A levél kiadására azután került sor, hogy

a kelet-lengyelországi Białystok város rendőrparancsnoka szeptember 3-án a meghirdetett rendkívüli helyzetben intézkedett a belarusz határsávban dolgozó Onet-es újságírók ellen.

A rendőrség végül a Usarz Górny környékén, a határsávban készített felvételeket is elkobozta az Onet munkatársaitól.

Elhúzódó krízis

Amint arról az Azonnalin többször beszámoltunk, a tavaly augusztusi elcsalt elnökválasztás óta a hatalmát stabilizálni tudó, ám külpolitikailag elszigeteltté vált Aljakszandar Lukasenka belarusz diktátor az állama ellen bevezetett EU-s szankciók megtörésének kísérleteként iraki és afgán bevándorlókat utaztat országába repülővel, majd az állami rendfenntartó szervezetek, több, a határon korábban készült felvétel tanúsága szerint gyakran erőszakkal a lengyel, a litván és a lett határ felé terelte ki ezeket az embereket Belaruszból.

Lukasenka – ezzel a módszerrel a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan módszerét másolva – a migrációs nyomást próbálja meg felhasználni politikai kritikusai, a lengyelek és litvánok ellen, abból a célból, hogy a rá irányuló nemzetközi nyomásból kikerüljön.

Az eredmény humanitárius katasztrófával fenyeget. Mind Litvánia, mind pedig Lengyelország szögesdrótos határkerítés építésébe kezdett, a menedékkérőket nem engedik be, sőt, még a két határ között rekedteknek élelmet sem voltak hajlandóak vinni. Lengyelország szélsőjobbos kormánya pedig immár arról beszél, az országot a bevándorlók „megtámadták” a veszélyhelyzet pedig súlyos, ezért is hirdettek szükségállapotot.

Belarusz diktátora viszont azt várja, hogy a május végén ellenük bevezetett uniós szankciókat oldják fel – a szankciókról részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. Ezeket azután vezették be, hogy a belarusz titkosszolgálat, a KGB emberei sikeresen eltérítették a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát, és annak fedélzetéről elrabolták Raman Prataszevics ellenzéki aktivistát és orosz barátnőjét is, akik most Minszkben vannak őrizetben.

Lukasenka hibrid háborúja pedig ha nem is feltétlen nagy, de kisebb sikereket is elért már: Lengyelországban például régóta központi témává vált a Lengyelországba igyekvő iraki és afgán migránsok,

és egyre inkább polarizálják a lengyel közbeszédet.

Az újabb szankciók miatt Lukasenka-rezsimje elég rossz helyzetbe került: például a belarusz állami légitársaság, a Belavia gépei nem léphetnek be az uniós tagállamok légterébe, míg az EU-tagállamok járatai elkerülik a belarusz légteret, amivel súlyos tranzitdíjaktól esik el a rezsim – részben emiatt vezettek be több oroszországi nagyvárosba közvetlen járatot Minszkből. 

Azonban a jelenlegi migrációs problémát nehezíti, hogy mind Belarusz, mind pedig a migrációs nyomást érzékelő Lengyelország, Litvánia és Lettország is szükségállapotot vezetett be, így sokan a határok közötti senkiföldjén vesztegelnek,

és nem lehet tudni, hogy a helyzet mikor rendeződhet majd bármilyen formában.

A független lengyel sajtónak egyébként nem ez az első közös nyílt levele idén. Még február 10-én közös levéllel és 24 órás adásszünettel tiltakoztak a lengyel médiatörvény módosítása kapcsán, amit ha bevezettek volna, több lengyel szerkesztőség munkáját lehetetlenítették volna el. A törvényjavaslatot végül nem fogadták el, ahogy valószínűleg a később a Szejm által elfogadott, a többségében amerikai tulajdonú TVN-csatornák ellehetetlenítését célzó lexTVN sem ér majd célt

NYITÓKÉP: Lengyel katonák a belarusz-lengyel határon. FOTÓ: Lengyelország Nemzetvédelmi Minisztériuma / Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek