Rekordrészvétel volt pénteken az előválasztáson: majdnem 75 ezren szavaztak, megugrott az online szavazók száma is

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.25. 09:40

Összesen már 350 ezren adták le a szavazatukat. Az előválasztás első fordulója kedden ér véget.

Rekordrészvétel volt pénteken az előválasztáson: majdnem 75 ezren szavaztak, megugrott az online szavazók száma is

Minden eddiginél többen szavaztak pénteken Magyarország első országos előválasztásán

– írja szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében az Országos Előválasztási Bizottság.

Eszerint pénteken sátorban 60298 fő, online pedig 14423 fő szavazott.

„Összesen tehát a nap folyamán 74.721 fő adta le voksát Magyarország következő miniszterelnökére és az előválasztás képviselőjelöltjeire, mindösszesen pedig már több mint 350 ezren szavaztak”

– fogalmaz az OEVB közleménye.

Az előválasztás szombaton indult, de a rendszer egyből összeomlott, mert a szervezők szerint „összetett túlterheléses támadás” érte azt, így az előválasztás kezdetét áttették hétfőre és meghosszabbították két nappal.

Csütörtökön az OEVB a személyes szavazásra buzdított, arra hivatkozva, hogy a személyes szavazás gyorsabb, mint az online szavazás, ami egyébként is „az állandó lakcímüktől tartósan távol tartózkodók, valamint a mozgáskorlátozottak szavazati jogának gyakorlását hivatott elősegíteni, helyettesítve az általános választáson alkalmazott átjelentkezéses és mozgóurnás szavazási módokat”. Ugyanakkor az OEVB csütörtökön azt írta, hogy dolgoznak a kapacitás bővítésén, hogy ki tudják szolgálni az online szavazni vágyók igényét.

Csütörtökre jelentősen, péntekre pedig még inkább megugrott az ő számuk: míg hétfőn 4132-en, kedden csak 3468-an, szerdán 3902-en,

addig csütörtökön már 8315-en, pénteken pedig már több mint 14 ezren szavaztak online.

Az eddigi rekordrészvétel a keddi napon volt – aznap készült riportunk itt olvasható –, akkor közel 73 ezren szavaztak, közülük azonban csak 3468-an szavaztak online, így a pénteki rekordrészvételben jelentős szerepet játszottak az online voksolók.

Az előválasztás első fordulója az eredeti ütemterv szerint vasárnap délutánig tartott volna; az indukásokar történt csúszás miatt azonban meghosszabbították két nappal, így egészen szeptember 28. kedd estig van lehetőség szavazni az ellenzéki miniszterelnök- és képviselőjelöltekre.

NYITÓKÉP: Előválasztás 2021 / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek