Az OEVB szerint nem bizonyítható, hogy választási csalás történt Kecskeméten az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.14. 17:41

A közös jelöltséget végül elnyerő momentumos Bodrozsán Alexandra még az előválasztási kampányban vádolta meg a szocialista kihívóját, Király Józsefet választási csalással és szavazatvásárlással. Az OEVB szerint ez azonban nem bizonyítható. Bodrozsán nem fellebbezett, de nem tartja legitimnek az OEVB határozatát.

Az OEVB szerint nem bizonyítható, hogy választási csalás történt Kecskeméten az előválasztáson

Az Azonnali birtokába került az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) határozata, ami szerint

egyhangúlag utasították el a Bács-Kiskun megye 2-es, kecskeméti körzet közös, momentumos jelöltjének beadványát, amiben Bodrozsán Alexandra még az előválasztási eredmények ismeretének hiányában azt kérte az OEVB-től, hogy zárják ki az előválasztásból szocialista kihívóját, Király Józsefet választási csalás miatt.

A korábbi részek tartalmából

Mint ahogyan azzal az Azonnalin részletesen foglalkoztunk, Bodrozsán választási csalással vádolta meg az MSZP-s Király Józsefet: szerinte 2-4 ezer forint körüli összegeket ajánlottak fel a szeptember 20-28. között tartott egyéni jelölti előválasztáson odabuszoztatott embereknek, ha ellenfelére, Király Józsefre, valamint az akkor még a közös miniszterelnök-jelöltségért versenyben lévő, MSZP-Párbeszéd-LMP által támogatott Karácsony Gergelyre voksoljanak.

Ezt a momentumos jelölt hat darab hangfelvétellel kívánta bizonyítani – ebből a Momentum eltorzított hanggal egyet hozott nyilvánosságra az előválasztási kampányhajrában, ahol az hallható, ahogy egy – személyiségi jogokra hivatkozva – eltorzított hangú személy egy úgyszint torzított hangú választóval beszélget, aki megerősíti neki, hogy kétezer forintot kapott azért, hogy Királyra és Karácsonyra szavazzon.

Mint az az Azonnali birtokába került, eredeti hangfelvételből kiderült, Bodrozsánnak ezen hangfelvétel elkészítésében egy olyan ember segédkezett, akinek hangja kísértetiesen hasonlít Király akkori hivatalos politikai szövetségese, a kecskeméti Párbeszéd elnöke, Orbán Gyula hangjára. Orbán egyébként az Azonnalinak olyan utalásokat tett, amelyek ezt megerősítik, de nem sokkal később – arra hivatkozva, hogy nem volt neki egyértelmű, hogy on record beszél – visszavonta a nyilatkozatát.

Maga Király József tagadta, hogy választási csalást követett volna el, de azt egyébként nem zárta ki az Azonnalinak, hogy a tudta nélkül történhetett szavazatvásárlás az előválasztási kampányban.

Bodrozsán nem fellebbezett az OEVB döntése ellen

Az OEVB határozatában azonban arra jutott, hogy a Bodrozsán által bizonyítékként benyújtott hangfelvételek meghallgatása és tájékozódás után

„nem látta egyértelműen bizonyítva azt, hogy a szavazatvásárlás megtörtént, illetve hogy ez a bepanaszolt jelölt kérésére vagy tudtával történt volna, így bizonyítottság hiányában a beadvány ezen részét elutasította”.

Az OEVB kitért arra is, hogy amúgy még ha elő is kerülnének olyan bizonyítékok, amik Király Józsefet egyértelműen választási csaláshoz kötik, őt akkor sem lehetne szankcionálni, tekintve, hogy az előválasztáson kikapott Bodrozsán Alexandrával szemben, így az utóbbi kérése, hogy zárják ki Királyt az előválasztásból, eleve tárgytalan.

Az október 10-i keltezésű határozat felhívja arra is a figyelmet, hogy Bodrozsánnak 72 órája van fellebbezni a döntés ellen – az Azonnali információi szerint – amit Bodrozsán is megerősített – ez nem történt meg.

Ahogy arról is tudomást szereztünk, hogy az eredetileg egyhangú döntést az OEVB a Momentum kérésére csütörtökön újra napirendre vette, ahol 5:1-es arányban, a momentumos delegált kivételével megerősítették a határozatban foglaltakat.

Mint azt Bodrozsán Alexandra az Azonnalinak elmondta, azért nem fellebbezett, mert eleve magát a határozatot sem tartja legitimnek:

a Momentum jelöltje szerint az OEVB a már nem aktuális, de függőben lévő ügyeket valódi vizsgálat nélkül lezárta, ez történt az ő beadványával is.

Ez látszik szerinte abból, fogalmaz Bodrozsán, hogy őt eleve meg sem hallgatta az OEVB az ügy kapcsán, amit ráadásul úgy fogadtak el, hogy azt az OEVB momentumos delegáltja, Bedő Dávid nem is látta.

Bodrozsán elmondása szerint idáig nem kapott hivatalos értesítést az OEVB-től, hogy az általa kért tisztázó határozatot – amiben a végzés pontosítását kéri az OEVB-től – ki fogják-e adni. Így viszont a mostani és az Azonnali által is ismertetett OEVB-határozatot Bodrozsán – az érdemi vizsgálat elmaradása okán – nem tartja legitimnek.

Egy frakcióban vannak, mégsem érik el egymást

Bodrozsán Alexandra egyébként korábban nyilvános Facebook-posztban biztosította arról Király Józsefet, hogy ha kiderül, hogy semmi tisztességtelen nem történt, „természetesen meg fogom követni Király Józsefet, és örülni fogok, hogy tisztázódtak ezek az ügyek”. Az Azonnali elérte Király Józsefet, akinek elmondása szerint a „megkövetés” idáig nem történt meg.

Ezzel szemben Bodrozsán azt állította az Azonnalinak, hogy az elmúlt napokban hívta Király Józsefet annak érdekében, hogy leüljenek, és tisztázzák egymással a kampány során keletkezett nézeteltéréseket – a momentumos politikus szerint azonban nem sikerült elérnie a szocialista társát, aki pedig idáig nem hívta vissza őt.

Érdemes megjegyezni, hogy mind Bodrozsán, mind Király önkormányzati képviselők, és mindketten a Szövetség a Hírös Városért frakció tagjai. 

Az Azonnali felvetésére, hogy a transzparenciát a kérdésben nagyban segítené, ha nyilvánosságra hoznák teljes terjedelmükben az összes, a szavazatvásárlás tényét bizonyítandó hangfelvételt, Bodrozsán úgy reagált, hogy ezt azért nem tették meg, mert meg akarták várni, hogy az OEVB érdemben tisztázza a kérdést.

Visszakérdésünkre, hogy akkor miért érezte szükségét a Momentum mégis a hatból egyetlen torzított hangfelvételt nyilvánosságra hozni az előválasztási kampány hajrájában, a közös jelölt azt mondta: mert nagy volt rajtuk akkor a bizonyítási kényszer, hogy amit mondanak, az valóban megtörtént.

Bodrozsán egyébként azt nem erősítette meg, hogy a napvilágot látott felvételen Orbán Gyula hallható,

azt azonban igen, hogy a háttérben suttogva ő instruálja a hívó felet, hogy miket kérdezzen még attól a nőtől, akinek a szavazatát a felvétel tanúsága szerint megvásárolták.

Rákérdeztünk arra is a képviselőjelöltnél, hogy utólag nézve megbánt-e bármit a kampányban Király József ellen tett vádak kapcsán – ahogy a válasz hangzott, nem, mert szerinte még a legkisebb választási csalási gyanú esetében is cselekedni kell, ő pedig ezt tette.

Király József ezzel kapcsolatban korábban azt vetette a momentumos politikus szemére, hogy Bodrozsánéknak abban a pillanatban, ahogy fülükbe jutott a szavazatvásárlási gyanú, le kellett volna állítaniuk a szavazást, felvenniük a jegyzőkönyvet és összehívniuk a helyi választási bizottságot.

NYITÓKÉP: Bodrozsán Alexandra és Király József Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek