Kunhalmi: Ne kelljen újra azonosítani azt, aki online szavazott az előválasztás első fordulóján!

2021.09.28. 15:36

Három javaslattal élt az MSZP, a Párbeszéd és az LMP az előválasztás második fordulója kapcsán, melyet még nem biztos, hogy megrendeznek. Ebben többek között olyat javasolnak, amit néhány napja a lebonyolító aHang kampányigazgatója már kész tényként közölt.

Kunhalmi: Ne kelljen újra azonosítani azt, aki online szavazott az előválasztás első fordulóján!

Akik interneten szavaztak az előválasztás első fordulóján, annak a második fordulón ne kelljen újra végigmennie az azonosításon, hogy ne kelljen másodszor is kivárnia a sort

– jelentette be javaslatát Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a kedd délutáni sajtótájékoztatón, amit az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közösen rendezett, és a három párt az előválasztás második fordulójára tett közös javaslatait részletezték.

Kunhalmi szerint ha nem kéne ismét azonosítaniuk magukat az online szavazóknak, akár meg is lehetne duplázni a második, kizárólag kormányfő-jelöltekről döntő voksolás online résztvevőinek a számát. 

Azok egyébként, akik az első fordulóban online szavaztak, a voksolás után arról kaptak értesítést, hogy abban az esetben, ha lesz lehetőségük a második fordulóra is leadni online a voksukat, erről kapnak e-mailt – ez tehát nem tette még egyértelművé, hogy szükség van-e újra végigmenni az okmányok videós azonosításán.

Ezzel szemben már egy lényegében eldöntött intézkedést javasolt ugyanezen a bejelentkezésen Tordai Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselője, egyben a Budapest 4-es választókerületében a DK-s Kálmán Olgával a képviselőjelöltségért küzdő zöldpolitikus, aki

azt szeretné, hogy az előválasztás második fordulójára az egész ország egyetlen választókerületnek számítson, azaz függetlenül attól, hogy kinek hol van a bejelentett lakcíme, bárhol szavazhasson.

Ezt néhány napja Hajdú Gergő, az előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang civil szervezet kampányigazgatója az RTL Híradónak már tényként állította, hogy így fog történni. 

Az sajtótájékoztató harmadik résztvevője, a Budapest 1-es választókörzetben előválasztáson magát megmérettető LMP-s országgyűlési képviselő Csárdi Antal pedig

a második forduló időpontjának módosítására tett javaslatot; szerinte jobb lenne, ha a második fordulót október 9-e és 16-a között tartanák,

mivel ebben két hétvége is lenne, amely szerinte segíthet növelni az aktivistást – így a három párt azt szeretné, hogy az eredeti menetrend szerint október 4-e és 10-e közöttre tervezett második forduló ne csak később, de tovább is tartana egy nappal. 

A második fordulót egyébként abban az esetben tartják meg, ha a miniszterelnökjelölt-aspiránsok közül egyik sem szerezte meg az első fordulóban az abszolút többséget, ekkor a három legtöbb szavazatot kapó jelölt közül kell választaniuk az előválasztáson résztvevő szavazóknak.

A Kunhalmi által bejelentkezésében elsőnek nevezett idei előválasztáson elmondása alapján hétfő estig 574 942 ember szavazott, amelyet megköszönt nekik, szerinte ez azt mutatja, hogy az emberek „egy tízéves autoriter rendszerben igénylik a demokráciát és hogy beleszóljanak a közéletbe”.

Tordai megemlítette továbbá azt is, hogy az egyik kampányhelyszínén Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét állítása szerint megütötte egy Fidesz-szavazó; ennek kapcsán Tordai Orbán Viktornak azt üzente: „vonja vissza a csahosait”.

A sajtótájékoztató visszanézhető alább:

CÍMLAPKÉP: Kunhalmi Ágnes / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek