Összesen 633 811 ember szavazott az ellenzéki előválasztás első fordulóján, bár volt egy kis kavarodás a számokkal

2021.09.29. 08:16

Az utolsó nap még közel hatvanezren voksoltak, ebből több mint 25 ezren online. A keddi összegzés azonban kevesebb, mint az online és személyes szavazatok összeadva. 9-től tanítják be ma a szavazatszámláló biztosokat, az első eredmények kora délután várhatók.

Összesen 633 811 ember szavazott az ellenzéki előválasztás első fordulóján, bár volt egy kis kavarodás a számokkal

Amint arról beszámoltunk az Azonnalin, kedd este ért véget az ellenzéki előválasztás első fordulója, ez volt a korábbi fővárosiak után az első országos előválasztás Magyarországon. Az összefogásban résztvevő pártok által létrehozott Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) úgy határozott, hogy aki a 20 órás zárásig beáll a sorba, az még részt tud venni, így szerda reggel az Azonnalihoz eljuttatott közleményük szerint 21:15-kor regisztrálták az utolsó szavazatot.

Tájékoztatásuk szerint az utolsó napon sátorban 34 195 ember szavazott, míg online 25 005-en voksoltak, ez összesen e-mail-es közleményük szerint kedden 57 545 szavazót jelent,

bár a két számot összeadva nem ennyit, hanem 59 200-at kapunk, hogy mi okozta ezt az elszámolást, arról kérdést küldtünk az OEVB-nek, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Az összes adathoz hozzáadták a szeptember 18-i, elmondásuk szerint terheléses támadás miatti rendszerleállás előtt beérkezett voksokat is. Az első nap közlésük szerint 4008-an jelentek meg sátorban és 803-an adták le a szavazatukat az interneten keresztül, ez összesen 4811 szavazat a rendszer összeomlása előtt, melyek ez alapján nem vesztek el, hanem beszámították őket.

Mindösszesen tehát 633 811-en vettek részt személyesen vagy online az előválasztás első fordulójában – summázza az OEVB.

Eredmények óránként

Tájékoztatásuk szerint a szavazatszámlálás országosan 9 órakor kezdődik meg, bár ennek első órájában még a számlálóbiztosokat tanítják be, akik választókerületenként összegzik a voksokat. A megyei számlálók megyénként párhuzamosan, az alacsonyabb sorszámú választókerületektől a magasabbak felé haladnak, az OEVB választókerületenként állapít meg eredményt, ha egy körzet összes urnáját megszámolták.

Az Azonnalihoz eljuttatott tájékoztatásuk szerint kora délután számítanak az első eredményekre,

a végeredményeket pedig az OEVB egyik tagja élő Facebook-bejelentkezésben fogja közzétenni, ahonnan a végeredmények mellett az is kiderül, hányan szavaztak érvénytelenül. Mint írják, óránként közölnek eredményeket, a nap végére maradó választókerületek, valamint a miniszterelnök-jelölti választás végeredményét egy közös sajtótájékoztatón jelenti majd be az OEVB.

FRISSÍTÉS (09:41): Az OEVB elküldte a helyes számokat a keddi részvételről. Eszerint sátorban személyesen 34192 fő, online 25005 fő adta le a voksát, összesen tehét az előválasztás utolsó napján 59197-en szavaztak az ellenzék közös miniszterelnök- és képviselőjelöltjeire.

CÍMLAPKÉP: Farkas András / aHang / Előválasztás 2021

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek