Már több mint 200 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztáson, az OEVB a személyes szavazásra buzdít, mert az gyorsabb, mint az online

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.23. 09:21

Az online szavazás különben is a „rászorulóknak” van az OEVB szerint. Szerdán kevesebben szavaztak, mint kedden, de továbbra is magas a részvétel.

Már több mint 200 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztáson, az OEVB a személyes szavazásra buzdít, mert az gyorsabb, mint az online

Átlépte az előválasztáson résztvevők száma a 200 ezret

– írja a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében az Országos Előválasztási Bizottság.

A közlemény szerint szerdán 57806-an szavaztak sátorban és 3902 szavazó pedig az interneten keresztül,

azaz szerdán 61708 fő adta le voksát az előválasztás miniszterelnök- és képviselőjelöltjeire.

Az előválasztás szombaton indult, de a rendszer egyből összeomlott, mert a szervezők szerint „összetett túlterheléses támadás” érte azt, így az előválasztás kezdetét áttették hétfőre és meghosszabbították két nappal.

Az online szavazás továbbra is körülményes, bár az OEVB a csütörtöki közleményében kiemeli, hogy az online szavazni vágyók száma továbbra is nagyon magas, és hogy folyamatosan dolgoznak a kapacitás bővítésén, hogy ki tudják őket szolgálni. Azonban:

„Arra kérjük azonban a magyar választópolgárokat, hogy aki csak teheti, inkább személyesen szavazzon. A személyes szavazás gyorsabb és egyszerűbb”

– írja az OEVB 2021 szeptemberében, és egy erős érvet is bedob a személyes szavazás mellett:

„csütörtöktől ráadásul melegebb, szárazabb idő várható”.

Az online szavazást különben sem mindenkienk szánják: az „elsősorban a külföldön vagy belföldön, de az állandó lakcímüktől tartósan távol tartózkodók, valamint a mozgáskorlátozottak szavazati jogának gyakorlását hivatott elősegíteni, helyettesítve az általános választáson alkalmazott átjelentkezéses és mozgóurnás szavazási módokat”.

„Kérünk mindenkit, aki csak teheti, hogy adja át a foglalt videóazonosítási időpontját egy rászorulónak!”

– zárul az OEVB közleménye.

Már az első napon, hétfőn 67 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztásan, kedden pedig már 73 ezren adták le a voksukat az ellenzéki miniszterelnök- és képviselőjelöltekre. Aznap több budapesti helyszínt is bejártunk, riportban mutatjuk, hogy nézett ki az előválasztás a fővárosban a rekord-részvétel napján.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek