A kormány nem akar visszaszállni az uniós vakcinabeszerzésbe

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.15. 15:37

Pedig Gulyás Gergely is azt mondja, hogy negyedik és még további hullámokra is számíthatunk. A kormányinfón szó volt még a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, a 12 év alattiaknak adható Pfizer-vakcinákról és a Gyurcsány-korszak politikai lehallgatásairól is.

A kormány nem akar visszaszállni az uniós vakcinabeszerzésbe

A nyári politikai uborkaszezon utáni első kormányinfót tartotta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Gulyás Gergely a keddi kormányülés alapján beszámolt arról, hogy bár a negyedik hullám el fogja érni Magyarországot, a kormány továbbra sem gondolkodik lezárásokban –

viszont a járvány negyedik és akár azt követő hullámai jelentette potenciális veszély, és ebben a helyzetben a kormány gyors cselekvőképessége érdekében kezdeményezik, hogy az őszi ülésszakban a parlament hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet 2022. január 1-jéig. 

Ez azt jelenti, hogy a kormány továbbra is rendeleti úton hozhat döntéseket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, viszont azokat a jogokat – a miniszter állítása szerint – jelenleg nem szándékozik újra megvonni az állam, amiket korábban igen: így például a hosszabbítás ellenére is lehet majd tüntetéseket, tömegrendezvényeket szervezni, folyik tovább az egészségügyben az elektív ellátás (igaz, azt ingyenesen csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni, a nem oltottaknak PCR-tesztet kell fizetniük), az önkormányzatok is összeülhetnek, illetve maszkot kötelezően csak az egészségügyi és szociális feladatok ellátó közintézményekben kell viselni (igaz, az üzlettulajdonosok és az önkormányzatok a saját tulajdonukban álló intézményekben előírhatják a maszkviselést).

Még magunkkal kell hurcolni a védettségi igazolványt

A miniszter arra is kitért, hogy nem terveznek változtatni a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos rendelkezéseken, tehát központilag továbbra is a zenés-táncos rendezvényekre való belépés előtt kötelező felmutatni az igazolványt, illetve az elektív ellátáshoz is, amennyiben nem szeretnénk azért külön fizetni, hogy PCR-teszttel igazoljuk, hogy nem vagyunk fertőzöttek – hiába mondta ki erről Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa egy jogi kötőerővel nem rendelkező állásfoglalásban, hogy az sérti az egyenlő bánásmód elvét.

Az Azonnali kérdésére, hogy mi szükség van még egyáltalán védettségi igazolványokra, amikor az egyes országok (például Izland vagy Nagy-Britannia) hivatalos járványügyi adatai azt igazolják, hogy a most terjedő delta variáns ugyanúgy képes terjedni az oltottak körében is, Gulyás Gergely úgy felelt, hogy egyszerűen azért, mert a kérdésünkben lévő állítás nem felel meg a valóságnak.

A miniszter szerint a mérvadó kutatások azt igazolják, hogy a delta variáns nem terjed hasonló mértékben az oltottak, mint a nem oltottak körében – igaz, azt nem fejtette ki, hogy pontosan milyen kutatásokra gondol.

Mindenesetre érdekes, hogy a köztudottan kedvtelésből vadászó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által promózott, szeptember 25. és október 14. között tartandó vadászati kiállításon nem aggódik amiatt a kormány, hogy ott védettségi igazolvány nélkül is megjelenhetnek a látogatók: a kormány ugyanis egy szeptember 14-én kihirdetett rendeletében ugyanolyan elbírálás alá vonta a kiállítást, mint az augusztus 20-i rendezvényeket,

azaz semmilyen járványügyi korlátozás nem vonatkozik a vadászati világkiállításra, így védettségi igazolvány sem szükséges a látogatóknak.

Nem fog Magyarország visszaszállni a közös uniós vakcinabeszerzésbe

Gulyás arról is beszélt a kormányinfón, hogy a kormány számol a negyedik, de akár az azt követő járványhullámokkal is – mindeközben a kormány május végén bejelentette, hogy nem kíván részt venni a közös uniós vakcinabeszerzés következő, 2021 decemberétől kezdődő ütemében, amiben az EU 900 millió adag Pfizer-vakcinát fog beszerezni egészen 2023 decemberéig, további 900 millió vakcina opcionális lehívhatósága mellett. Gulyás akkor ezt azzal indokolta, hogy Magyarországnak egyszerűen nincs szüksége a ránk jutó 19 millió Pfizer-vakcina beszerzésére.

Tekintve, hogy a járvány továbbra is aktuális kérdés a kormánykommunikáció szerint, kíváncsiak voltunk rá, hogy nem fontolják-e meg, hogy visszaszálljon Magyarország a közös vakcinabeszerezésbe. Gulyás erre úgy reagált:

nem, mert jelenleg is 8-10 millió vakcina áll raktáron, és az Európia Bizottság is egyértelműen kimondta, hogy a tagállamok maguk is beszerezhetnek vakcinákat.

Külön érdekes ennek fényében, hogy Gulyás szavai alapján Magyarország megrendeli azokat a Pfizer-vakcinákat, amiket majd a 12 év alatti gyerekek is megkaphatnak – úgy, hogy az Azonnali kérdésére, hogy mire várunk ezzel kapcsolatban, a miniszter úgy reagált, arra, hogy „legyen ilyen vakcina”.

Egyébként ez a vakcina már úgymond megvan, Szlovákiában már oltják is vele azokat az 5-11 év közötti gyerekeket, akik esetében az egészségügyi állapotuk miatt fennáll a kockázata, hogy a koronavírus-betegség lefolyása súlyos egészségkárosodással, az alapbetegségük súlyosbodásával, legrosszabb esetben a halálukkal járhat – ezek a gyerekek a rendes adag egyharmadát kapják meg a vakcinából két dózisban.

De a Pfizer-BioNTech készül már az egyenesen ennek a korosztálynak szánt vakcinával is: ez mindössze annyiban különbözik a más korosztályoknak adott Pfizertől a BioNTech-alapító Özlem Türeci szavai szerint, hogy más lesz az adogolása, kisebb dózisra lesz belőle szükség.

Szóval magára a vakcinára legfeljebb annyiban kell várni, hogy elkezdődjön ennek a verziónak a tömeggyártása azt követően, hogy azt az EMA is jóváhagyja ezen korosztály számára, ami Özlem Türeci szerint hamarosan megtörténhet.

Mindenesetre Gulyás szerint, ha az EMA malmai nagyon lassan fognak őrölni, a magyar állam megpróbál majd saját maga beszerezni a vakcinából, de hozzátette: 

„Eddig az volt a tapasztalatunk, ha Pfizer-vakcináról volt szó, gyorsan tudott az Európai Gyógyszerügynökség dönteni.”

A Gyurcsány-időszakot vizsgálja, aki politikai alapú lehallgatásokra kíváncsi

Kedden adott ki biztonság vészfrissítést az Apple annak érdekében, hogy az egyes iPhone, iPad, Apple Watch és Mac gyártmányokat ne lehessen használni a Pegasus szoftverrel történő kémkedésre.

A kormány váltig állítja, hogy a magyarországi lehallgatásokat törvénytelenül ők nem rendeltek meg – mi azért ironizálva feltettük a kérdést, hogy az Apple-frissítés mennyire nehezíti meg a kormány dolgát abban, hogy magyar újságírókat és ellenzéki politikusokat lehallgasson. Gulyás Gergely erre így reagált:

„Miután ellenzéki politikusokat és újságírókat senki nem hallgat le ellenzéki vagy politikai tevékenység miatt, ezért semmilyen nehézséget nem okoz. Ráadásul az, hogy Magyarország milyen technológiával hajt végre titkos információgyűjtést – ez sem egy nyilvános kérdés.”

Gulyás válaszában többször hangsúlyozta, hogy 2010 óta illegális lehallgatások nem történtek, de az Azonnali figyelmébe ajánlotta a 2010 előtti szocialista időszakot, mondván,

ha érdeklődünk „azon politikai időszakok iránt, amikor politikai alapon ellenzéki politikusokat hallgattak le, vagy rólunk szereztek titkos információkat, akkor javaslom Gyurcsány Ferenc korszakának idejét tanulmányozni.”

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek