Ismét 30 ezer a napi fertőzöttek száma Nagy-Britanniában, de a halálozási ráta jóval alacsonyabb

2021.08.30. 17:30

Úgy tűnik, a magas átoltottság a briteknél tényleg megakadályozza a súlyos betegség kialakulását is, de azért még senki sem nyugodt.

Ismét 30 ezer a napi fertőzöttek száma Nagy-Britanniában, de a halálozási ráta jóval alacsonyabb

A legújabb brit kormányzati adatok szerint augusztus 30-ra ismét 30 ezer fölé emelkedett a napi új, koronavírussal fertőzöttek száma Nagy-Britanniában. A hírek szerint a tavaszi számokat döntögető fertőzések nagy részét, 98 százalékát immár a szigetországban is domináns, először Indiában felfedezett delta covidvariáns adja, amely, mint ismert, a vírus alfa variánsánál lényegesen fertőzőbb.

Azonban a brit adatok leginkább lényeges fejleménye az, hogy a még viszonylag magas, 30 ezres fertőzött számnál is jóval alacsonyabb, 133 fős halálozást produkált a nap az országban.

Ez azt is jelenti, hogy a rendkívül magas brit átoltottság – immár ugyanis összesen a lakosság 78,8 százaléka kapta meg valamelyik védőoltás mindkét dózisát – egyelőre nagyon sikeresen kerüli el a tömeges kórházba kerülést és elhalálozást is a fertőzések meredek emelkedése ellenére.

A Public Health England egészségügyi kutatóközpont Cambridge-i Egyetemmel közösen végzett felmérésének adatai szerint

az oltással nem védettek esetén 50 százalékkal nagyobb az esélye a kórházba kerülésnek a delta variánssal való megfertőződés esetén,

mint a még Angliában, Kentben felfedezett alfa variánsnál.

Ennek értelmében a Public Health England a növekvő fertőzésszámra tekintettel most nyomatékosan javasolja a védőoltások beadatását. Nagy-Britanniában eddig erre a célra a brit-svéd fejlesztésű Oxford/AstraZeneca, az amerikai-német Pfizer-Biontech és az ugyancsak amerikai Moderna vakcinákat engedélyezték.

A New York Times nemrég arról is írt, a súlyos 2020-21-es brit járványhullámok és a rendkívül magas átoltottság miatt a brit közélet már egyáltalán nem érdeklődik a járvány legújabb fejleményeiről. Azzal, hogy a kórházakat és a közegészségügyet a fertőzésekkel együtt nem éri semmiféle durva, extra terhelés, és hogy a halálos esetek száma is jóval elmaradt az előző pusztító hullámoktól,

a britek arra is jóval kevésbé hajlandóak, hogy bármiféle, köznapi értelemben vett kényelmükről, szabadságukról lemondjanak a covid miatt, lezárásokról pedig szó sem lehet.

Éppen ezért a nemrég néhány helyen már választást is veszítő Boris Johnson vezette konzervatív kormány sem erőlteti ezeket az intézkedéseket. Ennek értelmében a nagy koncertek, események sem maradnak el a növekvő statisztikai adatok miatt: az Arsenal augusztus 22-én 60 ezer néző előtt fogadta rangadón az Chelsea-t, de augusztus 19-én a londoni West Enden is telt házzal ment le Andrew Lloyd Webber új musicaljének, a Hamupipőkének a bemutatója is. Mindkét eseményen csak oltási igazolvánnyal vagy negatív teszt felmutatása ellenében lehetett részt venni.

A New York Times szerzőjének tapasztalatai alapján hiába kötelező továbbra is a maszkivselés például a londoni metrón, az emberek felét ez már egyáltalán nem érdekli, büntetéssel pedig nem néznek szembe. Sőt, az amerikai napilapnak még az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi szakértője is úgy nyilatkozott, érthető, hogy a magas átoltottság után az emberek inkább azzal törődnek, hogy minél több mindent bepótoljanak a régi életükből a tavalyi, több karanténnal sújtott hónap és 2021 tavasza után.

A lap szerint pedig a nagy mértékű oltási programok után a legtöbb európai országban és Észak-Amerikában is nagyjából ez a hozzáállás lesz majd a jellemző, mint ami most a briteknél.

NYITÓKÉP: Groovelanddesigns / Pixabay

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek