Az EMA-t és a Pfizert is megelőzve engedélyezték Szlovákiában az oltást az 5-11 éves gyerekek számára

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.10. 13:05

A gyógyszercég még csak készül engedélyeztetni az EMA-val az oltást a korosztály számára, de Szlovákiában már csütörtök óta lehet oltani Pfizerrel a kockázati csoportba tartozó gyerekeket.

Az EMA-t és a Pfizert is megelőzve engedélyezték Szlovákiában az oltást az 5-11 éves gyerekek számára

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt,

csütörtök óta Szlovákiában azon 5-11 éves korosztályba tartozó gyerekek is kaphatnak koronavírus elleni oltást,

akik esetében az egészségügyi állapotuk miatt fennáll a kockázata, hogy a betegség lefolyása súlyos egészségkárosodással, az alapbetegségük súlyosbodásával, legrosszabb esetben a halálukkal járhat.

Az oltást a szülőknek kell kérvényezniük és a háziorvosuk bírálja el, hogy indokolt-e azt beadni a gyereknek. A gyerekeket a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltják, de nem teljes, hanem egyharmad agadot kapnak két dózisban.

A vakcina engedélyezését az 5-11 éves korosztály számára az egészségügyi minisztérium kezdeményezte szlovák szakemberek javaslatára, és a szlovák gyógyszerfeügyelet meg is adta rá a vészhelyzeti ideiglenes engedélyt.

Mivel azonban 12 éven aluli gyerekek számára az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik koronavírus elleni vakcina használatát sem hagyta még jóvá,

az egészségügyi minisztériumot és Vladimír Lengvarský minisztert több bírálat is érte emiatt.

Kritikák kereszttüzében

A balközép-liberális Pravda idézi a szomszédos Csehországból érkező kritikákat:

  • Jiří Šinkora immunológus a szlovákok eljárását a nagy-britanniai helyzettel vetette össze, ahol az ottani szakemberek még a tizenévesek oltását sem javasolják, hogy az ne zavarja meg a gyerekek még fejlődőben lévő immunrendszerét;
  • Roman Prymula epidemiológus, Csehország korábbi egészségügyi minisztere pedig úgy gondolja, hogy a 12 évesek immunrendszere már fejlett és az ő korosztályuk oltását indokoltnak látja, a 12 éven aluliak oltását azonban ő is elítéli, és szerinte

ami Szlovákiában történik, az „ténylegesen egy kísérlet”.

A konzervatív Postoj lap kommentátora, Dag Daniš szerint rejtélyes, hogy mi alapján döntött Lengvarský miniszter az 5-11 éves korosztály oltásának, illetve a harmadik oltásnak az engedélyezése mellett, talán „az amerikai nagykövetség vagy a Pfizer utasítására?” – kérdezi Daniš.

Az EMA ugyanis egyelőre nem engedélyezte a Pfizer-BioNTech számára a harmadik, „booster” adagot, amit egyelőre a WHO sem ajánl – emlékeztet rá Daniš –,

ahogy a 12 év alatti gyerekek oltását sem hagyta jóvá sem az EMA, sem az amerikai élémiszer- és gyógyszerfelügylet, az FDA.

Pfizer: Heteken belül elérhető lehet

Egyelőre Izrael oltja augusztus eleje óta a kockázati csoportokba tartozó 5-11 éves gyerekeket.

A vakcinát az ebbe a korosztályba tartozó gyerekek számára maga a Pfizer-BioNTech is még csak előkészíti,

bár a cég szerint az heteken belül elérhető lehet. Mint azt a BioNTech alapítója, Özlem Türeci mondta a Spiegelnek adott interjújában, a következő hetekben mutatják be világszerte az 5-11 éves korosztályról szóló tanulmányuk eredményeit a hatóságoknak, és kérelmezni fogják az oltás jóváhagyását a korcsoport számára.

A cég arra számít, hogy az engedélyeket meg is fogják kapni, Türeci elmondása szerint már készülnek a gyártásra. A vakcina egyébként ugyanaz, mint a felnőtteknek szánt, csak kisebb adagot tartalmaz.

Uğur Şahin, a Biontech vezetője pedig azt mondta a Spiegelnek, hogy

az év végére várják a hat hónapnál idősebb gyerekek vizsgálati adatait,

vagyis az ennek a korsztálynak szánt vakcinán is dolgoznak már.

NYITÓKÉP: Jernej Furman / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek