Bejutna a parlamentbe az alakuló magyar párt Szlovákiában, de Robert Fico is egyre erősödik

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.12. 19:42

A magyarok mellett a progresszívek, a kereszténydemokraták és egy új radikális párt is parlamentbe jutna. Még mindig Pellegrini pártja vezet, de Fico feljött a második helyre.

Bejutna a parlamentbe az alakuló magyar párt Szlovákiában, de Robert Fico is egyre erősödik

Jelentősen megváltoznának a parlamenti erőviszonyok Szlovákiában, ha szeptemberben lenne a választás – derül ki a Focus ügynökség Markíza televízió számára készített friss közvélemény-kutatásából, amit a SME lap is ismertetett.

Bejutna egy csomó parlamenten kívüli párt

Négy olyan párt is megugraná a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbét, amik jelenleg nem tagjai a Nemzeti Tanács nevű szlovák parlamentnek.

  • A liberális, a kezdetekhez képest balra tolódott Progresszív Szlovákia, ami a szlovák pártok közül egyedüliként a magyarokat érintő kérdésekben is részletesen kidolgozott programot kínált, 2020-ban a Spulu nevű párttal szövetségben sem jutott be a parlamentbe, ezúttal egyedül is hét százalékot érne el.
  • Míg a jelenleg a parlamentben ülő Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) 4,6 százalékkal nem jutna be, 6,8 százalékkal sikerülne ez egy másik radikális jobboldali pártnak: a Republikát pont az ĽSNS-t januárban otthagyók alapították, és úgy tűnik, kiszorítják az egy neonáci performansz miatt börtönbüntetésre ítélt Marian Kotleba pártját.
  • Bejutna a parlamentbe 6,1 százalékkal a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is. A KDH a rendszerváltás óta létezik, a nagyobbik jobboldali-populista kormánypárt, az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) több jelenlegi konzervatív politikusa is megfordult korábban a KDH-nál, mint például az abortusztörvény szigorításán kitartóan dolgozó Anna Záborská.
  • A több mint egy éves fordulatos tárgyalássorozat után már tényleg létrejövő magyar gyűjtőpárt, az Összefogást, az MKP-t és a Most-Hidat egybe olvasztó Szövetség is bejutna a parlamentbe 5,5 százalékkal. (Egy másik ügynökség, az AKO augusztusban mindössze 3,3 százalékra mérte az alakulóban lévő magyar pártot.)

Fico erősödik, Pellegrini gyengül, de még mindig vezet

Robert Fico szociálpopulista Smer-SD-jének nagy csapás volt, amikor a 2020-as választás után kilépett a pártból és saját pártot alakított Peter Pellegrini, aki 2018-ban váltotta Ficót a miniszterelnöki székben, miután az a Kuciak-gyilkosság után lemondani kényszerült.

Pellegrini először azzal tett szert nagy népszerűségre, hogy miniszterelnökként a várakozásokkal ellentétben nem lett Fico bábja, majd 2020 márciusában leköszönő miniszterelnökként gyors és szigorú intézkedéseket hozott az akkor kezdődő koronavírus-járvány visszaszorítására.

Az ekkor megalapozott népszerűsége anélkül növekedett a következő hónapokban, hogy bármit kellett volna tennie: ehhez elég volt a Matovič-kormány kaotikus járványkezelése.

Még mindig Pellegrini Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) nevű pártja nyerné a választást 18,5 százalékkal, de csökken a támogatottsága, méghozzá Fico Smerjének javára. A Focus ügynökség szerint ugyanis Ficót Pellegrini támogatói között is nagy tisztelet övezi, és a Smer elnökének az is használt, hogy a nyáron sem pihent, rendszeresen szerepelt, sajtótájékoztatókat tartott.

A Smer 14,4 százalékkal feljött a második helyre, megelőzve a libertariánus SaS-t, ami a kormánypártok közül a kaotikus járványkezelés és a márciusi kormányválság ellenére jelentősen meg tudott erősödni:

az SaS szeptemberben 11,7 százalékkal jutna harmadikként a parlamentbe (ez 2020-ban 6,22 százalékkal sikerült neki).

A 2020-as választást 25 százalékkal megnyerő Matovič-féle OĽaNO már csak 8,2 százalékon áll. A másik jobboldali-populista kormánypárt, a 2020-ban 8,24-százalékkal a parlamentbe jutó Sme rodina (Család Vagyunk) is megsínylette a kaotikus járványkezelést és 2020 végéra a bejutási küszöbre zuhant, de szeptemberre sikerült 7 százalékra erősödnie.

Az előző héten szétesett jobbközép-liberális Za ľudí azonban, ami eleve épp hogy csak bejutott a parlamentbe 5,77 százalékkal – már a pártok állami támogatásához szükséges 3 százalékot sem érné el (2,2 százalékon áll).

A Sme rodina lehet a királycsináló

Fico és Pellegrini egymás természetes szövetségesei, de kettejük pártjainak csak 58 mandátumuk lenne a 150 tagú parlamentben, és még a radikális Republika 12 mandátumával sem lenne meg a többséghez szükséges 76 mandátuma.

A többi párt közül a Sme rodina az, amelyikről elképzelhető, hogy együttműködne Ficóékkal, illetve nélkülük egy OĽaNO-SaS-KDH-PS-Szövetség koalíciónak sem lenne meg a többsége.

NYITÓKÉP: A szlovák parlament, a Nemzeti Tanács pozsonyi épülete. Marc Ryckaert / Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek